lauantai 14. maaliskuuta 2015

Mangoa, munakoisoa ja mustaa riisiä | Eggplant and mango with black rice





Maaliskuussa mangot ovat parhaimmillaan ja verratten edullisia (kuten Satokausikalenteri tietää kertoa). Omasta lähikaupastani mango irtosi vajaalla parilla eurolla mutta se oli ostohetkellä vielä aivan raaka. Kivikova hedelmä kuitenkin kypsyi makeaksi ja mehukkaaksi, kun se oli pari päivää muovipussissa muutaman omenan kanssa. Kypsän mangon saa muuten kuutioitua näppärästi, kun sen leikkaa ensin veitsellä kahtia ja sitten tekee hedelmälihaan ristikon veitsellä. Tämän jälkeen kuoren voi kääntää kuperaksi ja hedelmästä on helppo leikata tasakokoisia kuutoita.

Olin ostanut mangoni aivan erityistä tarvetta varten, sillä halusin kokeilla Yotam Ottolenghin Plenty-kirjasta (joka tuntuu olevan minulle nyt loputtomana inspiraation lähteenä ks. tämä quiche, jos intoiluni on mennyt sinulta ohi) "Soba noodles with eggplant and mango" -ohjetta. Muokkasin alkuperäistä reseptiä kuitenkin jonkin verran, sillä korvasin soba-nuudelit mustalla riisillä, jota olin ostanut kokelumielessä. Musta riisi osoittautuikin tosi hyväksi salaattiriisiksi, sillä sen rakenne kestää sekoittelua varsin hyvin. Lisäksi tummat riisinjyvät näyttivät mielestäni upeilta keltaista mangoa vasten. Tykästyin kovasti myös mustan riisin makuun, joka on jotenkin viljaisempi kuin perusriisissä.


Ottolenghin suunnittelemat makuyhdistelmät eivät tuottaneet pettymystä tälläkään kertaa. Tässä salaatissa parasta onkin limen, inkiväärin ja seesamiöljyn makuinen kastike, joka marinoi pannulla paistetun munakoison, kirpeän punasipulin ja makean mangon. Lopuksi mukaan sekoitetaan vielä anikseen vivahtavaa tuoretta thai-basilikaa. Salaattia tehdessäni keittiööni tuli kaakkoisaasialainen tunnelma, kun limen, mangon, inkiväärin, thai-basilikan ja seesamiöljyn voimakkaat tuoksut sekoittuivat toisiinsa. Keväinen auringonpaiste, joka alkoi salaattia kuvatessani, lisäsi trooppista fiilistä vielä entisestään. Ehkäpä maaliskuisia mangoja voi pitää ensimerkkinä keväästä ja lähestyvästä kesästä :)


Mangoa, munakoisoa ja mustaa riisiä


1 ½ rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 ½ rkl soijakastiketta
1 rkl tummaa seesamiöljyä
1 rkl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
1 limen mehu ja kuori
punasipuli, ohuina puolirenkaina

öljyä, paistamiseen
munakoiso, kuutioituna
1–2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna

1 ½ dl mustaa riisiä
mango, kuutioituna
thai-basilikaa

Aloita keittämällä musta riisi. Huuhtele ja valuta riisi. Laita se kattilaan ja mittaa päälle 3 dl kylmää vettä. Peitä kattila kannella ja kuumenna, kunnes vesi kiehuu. Sekoita riisiä, sammuta levy ja anna riisin hautua kypsäksi n. 30 min. Kun riisi on kypsää, anna sen jäähtyä.

Sekoita riisiviinietikka, sokeri, soija, seesamiöljy, inkivääri sekä limen mehu ja limen kuori keskenään. Lisää punasipulirenkaat tähän kastikkeeseen. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä ja ruskista munakoisokuutioita muutama minuutti. Lisää paistamisen loppupuolella pannulle myös valkosipuli. Kun munakoisot ovat valmiita, lisää ne punasipuleiden joukkoon kastikkeeseen. Sekoita mukaan myös mangokuutiot.

Yhdistä jäähtynyt riisi muihin aineisiin. Silppua salaattiin reilu nippu thai-basilikaa juuri ennen tarjoilua.



------------------
English summary

This recipe is inspired by Yotam Ottolenghi's "Soba noodles with eggplant and mango" appeared in Plenty. I tweaked the original recipe quite a bit since I decided to replace soba noodles with black rice and I didn't use tofu at all. I made some modifications to the dressing also but I kept all the essential ingredients.

After making this salad my kitchen was filled with exotic aromas of mango, lime, ginger and thai basil. It was like having a piece of South East Asia at home :)


Eggplant and mango with black rice

1 ½ tbsp rice wine vinegar
1 tbsp sugar
1 ½ tbsp soy sauce
1 tbsp toasted sesame oil
1 tbsp fresh ginger, minced
juice and zest of one lime
red onion, sliced to thin half moons

vegetable oil for frying
eggplant, diced
1–2 garlic cloves, minced

1 ½ dl black rice (also known as ”forbidden rice”)
mango, diced
plenty of thai basil, torn


Start by cooking the rice. Rinse and drain rice. Put it to a pan and pour 3 dl water over it. Top the pan with a lid and set it over the stove. When water boils turn the heat off and let the rice absorb water for about 30 min. When the rice is done remove the lid and let it cool.

Mix rice wine vinegar, sugar, soy sauce, sesame oil, ginger and lime zest and juice together. Add sliced red onion to this mixture. Heat a splash of oil on frying pan and fry eggplant cubes for couple of minutes. When the eggplants are almost done add minced garlic to the pan. Transfer fried eggplants to the red onion mixture. Add diced mango as well.


Combine cooled rice with the rest of the ingredients. Garnish with plenty of fresh thai basil just before serving.

4 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen yhdistelmä tuo mango ja munakoiso. Varmasti herkullista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä! Paistamisen jälkeen munakoisopalaset imivät itseensä mukavasti salaatin muita makuja :)

      Poista
  2. A fellow Ottolenghi lover. I haven't made his recipes in a while but I made the original of the dish. I like how you suited it to your own pantry. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks! I guess you can never fail when cooking with Ottolenghi :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->