Ottolenghin suunnittelemat makuyhdistelmät eivät tuottaneet pettymystä tälläkään kertaa. Tässä salaatissa parasta onkin limen, inkiväärin ja seesamiöljyn makuinen kastike, joka marinoi pannulla paistetun munakoison, kirpeän punasipulin ja makean mangon. Lopuksi mukaan sekoitetaan vielä anikseen vivahtavaa tuoretta thai-basilikaa. Salaattia tehdessäni keittiööni tuli kaakkoisaasialainen tunnelma, kun limen, mangon, inkiväärin, thai-basilikan ja seesamiöljyn voimakkaat tuoksut sekoittuivat toisiinsa. Keväinen auringonpaiste, joka alkoi salaattia kuvatessani, lisäsi trooppista fiilistä vielä entisestään. Ehkäpä maaliskuisia mangoja voi pitää ensimerkkinä keväästä ja lähestyvästä kesästä :)
Mangoa, munakoisoa ja mustaa riisiä
1 ½ rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 ½ rkl soijakastiketta
1 rkl tummaa seesamiöljyä
1 rkl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
1 limen mehu ja kuori
punasipuli, ohuina puolirenkaina
öljyä, paistamiseen
munakoiso, kuutioituna
1–2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1 ½ dl mustaa riisiä
mango, kuutioituna
thai-basilikaa
Aloita
keittämällä musta riisi. Huuhtele ja valuta riisi. Laita se kattilaan ja mittaa
päälle 3 dl kylmää vettä. Peitä kattila kannella ja kuumenna, kunnes vesi
kiehuu. Sekoita riisiä, sammuta levy ja anna riisin hautua kypsäksi n. 30 min.
Kun riisi on kypsää, anna sen jäähtyä.
Sekoita
riisiviinietikka, sokeri, soija, seesamiöljy, inkivääri sekä limen mehu ja limen kuori keskenään. Lisää punasipulirenkaat tähän kastikkeeseen. Kuumenna paistinpannulla
tilkka öljyä ja ruskista munakoisokuutioita muutama minuutti. Lisää paistamisen
loppupuolella pannulle myös valkosipuli. Kun munakoisot ovat valmiita, lisää ne
punasipuleiden joukkoon kastikkeeseen. Sekoita mukaan myös mangokuutiot.
Yhdistä
jäähtynyt riisi muihin aineisiin. Silppua salaattiin reilu nippu thai-basilikaa
juuri ennen tarjoilua.
------------------
English summary
This recipe is inspired by Yotam Ottolenghi's "Soba noodles with eggplant and mango" appeared in Plenty. I tweaked the original recipe quite a bit since I decided to replace soba noodles with black rice and I didn't use tofu at all. I made some modifications to the dressing also but I kept all the essential ingredients.
After making this salad my kitchen was filled with exotic aromas of mango, lime, ginger and thai basil. It was like having a piece of South East Asia at home :)
Eggplant and mango with black rice
1 ½ tbsp rice wine vinegar
1 tbsp sugar
1 ½ tbsp soy sauce
1 tbsp toasted sesame oil
1 tbsp fresh ginger, minced
juice and zest of one lime
red onion, sliced to thin half moons
vegetable oil for frying
eggplant, diced
1–2 garlic cloves, minced
1 ½ dl black rice (also known as ”forbidden rice”)
mango, diced
plenty of thai basil, torn
Start
by cooking the rice. Rinse and drain rice. Put it to a pan and pour 3 dl water over
it. Top the pan with a lid and set it over the stove. When water boils turn the heat
off and let the rice absorb water for about 30 min. When the rice is done
remove the lid and let it cool.
Mix
rice wine vinegar, sugar, soy sauce, sesame oil, ginger and lime zest and
juice together. Add sliced red onion to this mixture. Heat a splash of oil on frying pan
and fry eggplant cubes for couple of minutes. When
the eggplants are almost done add minced garlic to the pan. Transfer fried eggplants to the red onion
mixture. Add diced mango as well.
Combine
cooled rice with the rest of the ingredients. Garnish with plenty of fresh thai basil just before serving.
Mielenkiintoinen yhdistelmä tuo mango ja munakoiso. Varmasti herkullista!
VastaaPoistaOli kyllä! Paistamisen jälkeen munakoisopalaset imivät itseensä mukavasti salaatin muita makuja :)
PoistaA fellow Ottolenghi lover. I haven't made his recipes in a while but I made the original of the dish. I like how you suited it to your own pantry. :)
VastaaPoistaThanks! I guess you can never fail when cooking with Ottolenghi :)
Poista