maanantai 4. toukokuuta 2015

DIY: Neljän sauman tunika | DIY: asymmetrical tunic


Suhatudun melko intohimoisesti kangaskauppojen palaosastoihin. Tosin yhdeksänä kertana kymmenestä ruttuisista kangaskasoista ei löydy mitään muuta kuin – no ruttuista kangasta – mutta joskus tekstiilivuoresta pilkistää oikea aarre. En tiedä olenko ainoa, joka  jonkun ihanan kankaan nähdessään tietää, että se on pakko saada. Sitä, mitä kankaasta tulee tekemään, ei ole niinkään väliä. Mielessä on vain innostunut aavistus siitä, että kangaspalasesta voisi sukeutua jotain ihanaa (vähän niin kuin joskus, kun tapaa uuden ihmisen, on sellainen fiilis, että tyyppi on tosi kiva, vaikkei oikeastaan edes tunne sitä). Niin sitä sitten menee ja ostaa sen kangaspalasen ja odottaa inspiratiota. Ja odottaa...

Tämän kankaan kohdalla kävi juuri näin. Ostin tämän rubikinkuution mieleen tuovan kangaspalasen Eurokankaan palalaarista jo tammikuussa mutta se on siitä asti joutunut värjöttämään kaupan pussissa käyttämättömänä. Aina välillä kangas kyllä kävi mielessäni, mutta into ei vain muuttunut teoiksi. Sitten huomasin vapun lähenevän ja totesin, että riemunkirjavasta kankaasta tulisi mitä parhain vappuvaate.

Halusin tehdä kankaasta malliltaan simppelin tunikan, jotta materiaalin kuviointi pääsisi hyvin esille. Helman epäsymmetrinen leikkaus ja vyötärölle nouseva halkio tuovat pelkistettyyn malliin kuitenkin kivan twistin. Epäsymmetrisyyden vuoksi tähän paitaan kannattaa käyttää jotain hyvin laskeutuvaa kangasta. Minun kankaani oli Lycraa mutta napakka trikoo kävisi varmaan myös hyvin. Muutoin paidan malli on niin yksinkertainen, että se koostuu pelkästään etu- ja takakappaleesta. Siinä ei ole erillisiä hihoja, mutta olkapäät eivät jää paljaaksi, sillä kädentiet laskeutuvat alas olkavarteen. Leveä venekaula-aukko jatkaa olkasauman linjaa ja tekee vaatteesta mukavan käyttää.

Huomioita kaavasta ja ompelusta:

Oheinen kaava on piirretty S-kokoiselle mutta se on mitoitukseltaan väljä. Kannattaa kuitenkin huomata, että kaavahahmotelma ja siinä annetut mitat ovat suuntaa-antavia. Kaavan mittoja onkin viisasta verrata johonkin itselle sopivaan paitaan ja muokata niitä sitten tarpeen mukaan. Mitat sisältävät 2 cm saumavarat. Kaavan piirtämisessä ei kuitenkaan tarvitse olla niin millintarkka, sillä tunikasta ei ole tarkoituskaan tulla tyköistuva. Tekoprosessia nopeuttaa entisestään se, että helmaa, pääntietä tai kädenteitä ei tarvitse huolitella ja kääntää, jos tunikan tekee kankaasta, joka ei purkaudu (esim. Lycrasta). Mikäli kangas on helposti rispaantuvaa, kannattaa helmaan sekä pään- ja kädenteihin lisätä 1,5–2 cm käännevarat ja kääntää ne nurjalle puolelle työn viimeistelyvaiheessa.


Ohjeet:

Aloita piirtämällä kaava. Koska tunika on epäsymmetrinen, piirrä ja leikkaa kaava kahdessa osassa: ensin olkapäästä halkion alkuun siten, että kaavapaperi on taitettu kahtia ja sen jälkeen epäsymmetrinen alaosa taittamattomalle paperille.
 1. Taita kaavapaperi keskeltä kahtia: taitos merkkaa kaavan keskikohdan ja langansuunnan (vihreä viiva). Piirrä tälle puolikkaaksi taitetulle paperille ainoastaan kaavan toinen puoli ylhäältä sivuhalkioon asti. Leikkaa kaava irti tähän asti.
 2. Avaa sitten kaavapaperin taitos ja piirrä myös alaosan epäsymmetrinen helma. Leikkaa koko kaava irti. Tarvitset tällaisia palasia kaksi kappaletta (etu- ja takakappale).
 3. Taita kangas kaksinkerroin oikeat puolet ovat vastakkain. Aseta kaava kankaalle siten, että kaavan keskikohta (vihreä viiva) on samansuuntainen hulpion kanssa. Kiinnitä kaava nuppineuloilla kankaaseen.
 4. Leikkaa kangas kaavan mukaan (ei tarvitse jättää saumavaroja). Saat kaksi palaa: etu- ja takakappaleen.
 5. Aseta etu- ja takakappale oikeat puolet vastakkain. Kiinnitä nuppineuloilla yhteen olkasaumat ja sivusaumat.
 6. Ompele olkasaumat.
 7. Ompele sivusaumat (huom! jätä toisella puolella halkio auki).
 8. Viimeistely: kavenna ylimääräiset saumavarat. Silitä tunika.
 9. Valmis!
Kuvista kiitos poikaystävälle :)
----------------------
English summary

I bought this rainbow colored fabric months ago but ever since it has been waiting for sewing inspiration. As the fabric had such a lovely pattern I thought that the design should be quite simple. The fabric was elastic and light-weighted so I thought it would make a great tunic top for summer. Although I kept it quite minimalistic it has also some interesting details. The top has boat neck, asymmetric hem and a side slit that rises towards the waistline.

Notes about the pattern and sewing: 

This is really easy little sewing project as there are only four seams. There's no need to finish the edge of hem or neckline if you make it from synthetic fabric (such as Lycra). The pattern is size S but the fitting is quite loose. Note that the measurements are approximations. Therefore it's wise to compare the pattern measurements to some shirt that fits you well before cutting the fabric. Note also that pattern includes 2 cm seam allowances.

Happy sewing! :)


Instructions:

As the shirt has asymmetric hemline you need to do the pattern in two sections: first draw and cut it from shoulder to slit with folded pattern paper and after that draw and cut the bottom section with unfolded paper.
 1. Fold your pattern paper half. Folding marks the center line and straight grain (green line). Draw and cut the top section (from shoulder to the beginning of the slit).
 2. Unfold the paper and draw and cut the asymmetric hem as well.
 3. Fold your fabric wrong sides is facing upwards. Set your pattern to folded fabric so that the center line (green) is parallel to selvedge.  Pin the pattern to the fabric.
 4. Cut the fabric (no need to add seam allowances). You'll end up to have two identical pieces: front and back side.
 5. Set front side and the back side together wrong sides facing upwards. Pin shoulder seams and side seams.
 6. Sew shoulder seams.
 7. Sew side seams (remember to leave the slit open!)
 8. Trim excess seam allowances.
 9. Done!

6 kommenttia:

 1. Ihanan pirteä tunika! Sopii jotenkin erityisen hyvin tekijälleen ;) :) Myöhäiset vaput täältä etelästä!

  VastaaPoista
 2. Mun piti kommentoidakin aattona, että sulla on aivan ihana paita, ois pitänyt arvata, että oot itse sen taituroinut! Toi kangas on ihan lyömätön. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Helena! :) mäkin rakastuin siihen heti :)

   Poista
 3. Oi miten upea! Kangas varsinkin on mieletön :)

  VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->