perjantai 20. marraskuuta 2015

Punajuurisuklaakakku | Chocolate beet cake

Granaattiomenan siemenillä koristeltu punajuuri–suklaakakku yhdistää kaksi tämän hetken lempijuttuani. Blogia taaksepäin selaillesani huomasin nimittäin, että olen viime aikoina laittanut granaattiomenaa vähän joka paikkaan ja juureksistakin olen tehnyt tänä syksynä niin makeaa kuin suolaistakin. Mikäs siinä: kausiruokaa molemmat :)


Tämä punajuurisuklaakakku maistui syvän suklaiselta, vaikka siinä ei varsinaisesti suklaata olekaan, vaan ainoastaan paljon tummaa leivontakaakaojauhetta. Taikinaan piilotettu punajuurisose teki kakusta tosi mehevän, mutta se ei maistunut valmiissa kakussa, vaan punajuuren maku peittyi kaakaon alle. Koska kakussa on vain vähän rasvaa, kannattaa olla tarkkana, ettei sitä paista liian kauan, jolloin se saattaisi kuivua. Muutoinkin tykkään jättää suklaaleivonnaiset mieluummin hivenen liian taikinamaisiksi kuin erehtyä paistamaan niitä liian kauan :)

Kuorrutin suklaakakun sokerikuorrutuksella, jonka söpön vaaleanpunainen sävy tulee pakastevadelmista valutetusta mehusta. Kakku itsessään ei ole mitenkään ylimakea, mikä on hyvä, sillä tästä kuorrutteesta tulee leivonnaiseen melko paljon sokeria ja makeutta. Tähän kuuluisi nyt varmaan kirjoittaa, että kuorrute on valinnainen ja sen voi jättää poiskin... Mutta.. Kuka ei haluaisi vaaleanpunaiseksi kuorrutettua kakkua?

Alunperin ajatelin, että laittaisin kakun päälle punajuurimehulla värjätyn sokerikuorrutteen. Punajuuren aikaansaama värisävy ei kuitenkaan mielestäni sopinut granaattiomenan siemenien väriin, joten vaihdoin lennosta suunnitelma-B:hen eli vadelmamehulla värjättyyn kuorrutteeseen. Kuorruutteeseen tulee mehua vain aivan vähän, joten tällä vaihdoksella ei ole juurikaan vaikutusta makuun, vaan kyse on pelkästään esteettisestä mieltymyksestä :) Sokerikuorrute jähmettyy kuivuessaan, joten se kannattaa levittää kakun päälle heti, kun sen on sekoittanut. Myös granaattiomenan siemenet kannattaa ripotella kakun päälle välittömästi, jotta ne tarttuvat kuorrutteen pintaan.


Resepti mukailtu The Pretty Bee -blogista

Punajuuri–uklaakakku

Kosteat aineet
½ dl rypsiöljyä
1 dl punajuurisosetta*
1 ½ dl vettä
1 ½ dl sokeria
½ vaniljatanko

Kuivat aineet
3 dl (kakku)vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaojauhetta
½ tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
¼ tl suolaa

½ tl omenaviinietikkaa

Vadelmakuorrutus

n. 2 rkl nestettä: mehua sulaneista pakastevadelmista + vettä
Tomusokeria (n. 2 dl)
Pinnalle: granaattiomenan siemeniä

Kuumenna uuni 175’C. Vuoraa 18 cm halkaisijaltaan olevan irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Leikkaa leivinpaperista pari vuoan korkuista suikaletta reunoja varten. Sivele vuoan reunoille hieman öljyä ja aseta leivinpaperisuikaleet vuoan reunoille (öljy saa ne tarttumaan kiinni).

Yhdistä kosteat aineet ja sokeri. Sekoita, kunnes sokeri on täysin liennut nesteeseen. Halkaise vaniljatanko pitkittäin. Raaputa veitsellä puolikkaan vaniljatangon siemenet pois ja lisää ne kosteiden aineiden joukkoon. 

Yhdistä kuivat aineet. Siivilöi jauhoseos toiseen kulhoon, jotta jauhot sekoittuvat huolellisesti eikä taikinaan tule paakkuja.

Siivilöi kuivat aineet kosteiden joukkoon. Lisää kuivat aineet kosteiden joukkoon muutamassa erässä, väillä sekoittaen. Tee jauhojen sekoittaminen huolellisesti mutta vältä kuitenkin ylimääräistä vatkaamista. Lisää taikinaan lopuksi viinietikka ja sekoita.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 30–35 min, kunnes kakkuun työnnettyyn puutikkuun ei tartu enää raakaa taikinaa. Paistamisen jälkeen anna kakun jäähtyä vartin verran vuoassaan. Irroita kakku sen jälkeen vuoasta ja anna sen jäähtyä kokonaan.

Koristelu:
Kun kakku on täysin jäähtynyt, leikkaa sen pinta tasaiseksi veitsellä. Käännä kakku ylösalaisin ja aseta se kakkuvadille/-lautaselle (kakun pohja on nyt päällä). Sekoita pienessä kupissa vadelmamehu ja vesi. Vadelmamehun ja veden suhde riippuu siitä, kuinka punaista kuorrutteesta haluaa tehdä. Lisää vadelmamehun ja veden seokseen tomusokeria niin paljon, että kuorrutuksesta tulee paksua mutta juoksevaa. Lusikoi vadelmakuorrutus kakun päälle ja levitä sitä spatulalla tai veitsellä niin, että sitä valuu hieman myös kakun reunoille. Koristele kakku granaattiomenan siemenillä.

* Kypsennä punajuuret uunissa (kääri punajuuret folioon ja paahda niitä 200’C, kunnes ne ovat pehmeitä, n. 40-60 min) tai keitä ne kypsiksi. Kuori kypsät punajuuret ja soseuta ne tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Mittaa soseesta 1 dl kakkua varten. Minä paahdoin uunissa viisi minikokoista punajuurta ja niistä tuli n. 1 ½ dl sosetta.


English summary


Recipe adapted from The Pretty Bee

Chocolate beet cake

Wet ingredients
50 ml neutral tasting vegetable oil
100 ml beet puree*
150 ml water 
150 ml sugar
½ vanilla bean (seeds only)

Dry ingredients
300 ml cake flour
100 ml cocoa powder
½ ts baking powder
½ ts baking soda
¼ ts salt 
½ ts apple cider vinegar

Raspberry glaze

About 2 tbsp liquid: juice from defrosted raspberries + water
About 200 ml powdered sugar
Top with: handful of pomegranate arils 

Preheat oven to 175’C. Line the bottom and sides of 18 cm wide spring form pan with parchment paper (tip: brush the sides of the pan with some vegetable oil to attach the paper).
  
Combine wet ingredients and sugar. Stir the mixture until sugar is completely dissolved. Half vanilla bean lengthwise. Scrape vanilla seeds out and add to wet ingredients.

Combine dry ingredients. Sift them to another bowl to ensure that there are no lumps.

Sift one third of the dry ingredients to wet ingredients and mix well. Add rest of the flour mixture in two batches mixing the batter between each addition. Mix the batter thoroughly but avoid excess stirring. Finally add vinegar to the batter and mix.

Pour cake batter into cake pan and bake it 30–35 minutes (until wooden stick inserted in the middle comes out somewhat clean). After baking let the cake cool in the pan for 15 minutes. After 15 minutes remove the cake from the pan and let it cool completely.

Decorartion:
When the cake has cooled, level the top with knife. Invert the cake and set it on a cake stand or plate (the bottom is now facing upwards). Combine raspberry juice and water in a cup (proportions of juice and water depend on the desired shade of pink). Add powdered sugar to raspberry liquid until glaze is rather thick put still pourable. Spoon raspberry glaze over the cake. Spread it with spatula or knife so that the glaze will drip a little bit to the sides of the cake as well. Decorate the cake with pomegranate arils.

* Cook beets in the oven (wrap them into foil and roast about 40–60 minutes in 200’C) or boil them until soft. Peel cooked beets and puree them in food processor or with immersion blender. Measure 100 ml puree for the cake. I roasted five tiny beets which yielded to about 150 ml beet puree.

4 kommenttia:

  1. Kaunis kakku. Punajuurisuklaakakku on ollut minullakin mietinnässä, mutta en ole vielä ehtinyt sitä testaamaan. Tämä ohje vaikuttaa kyllä kokeilemisen arvoiselta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kannattaa kokeilla – eteenkin, jos ei ole super-makeiden kakkujen ystävä :)

      Poista
  2. This is a work of art. Thank you for sharing!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. That's so nice to hear!
      I'm glad that this inspired you :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->