Sivut

maanantai 14. joulukuuta 2015

Vadelma-macaroonit | Raspberry macaroons

Macaroonit ovat marenkimaisia kookos-mantelikeksejä. Ne eivät kuitenkaan ole sama asia kuin macaronit, jotka ovat kahdesta marenki-mantelipikkuleivästä muodostettuja täytekeksejä (lue lisää aiheesta The Kitchnin tekstistä Macaroons vs Macarons). Macaroonit ovat paitsi ulkonäöltään rustiikkisempia niin myös valmistusprosessiltaan yksinkertaisempia kuin macaronit, jotka ovat oikein kuuluisia siitä, että ne ovat oikukkaita onnistumaan. Sen sijaan macaroon-keksien kanssa ei tarvitse stressata sitä, kohoaako jalka tai tursuuko täytekreemi. Macaroonit tehdään yksinkertaisesti kääntelemällä mantelijauhe, kookoshiutaleet ja mahdolliset muut makuaineet kovaksi vatkatun marenkivaahdon sekaan, minkä jälkeen keksimassasta pudotellaan lusikalla pieniä kasoja leivinpaperille. Ei siis myöskään tarvetta lämpömittareille, pursotinpusseille tai taikinamassan seisottamiselle!

Vaikka macaroonit eivät ehkä näytä yhtä eleganteilta kuin macaronit, maku on näissäkin kekseissä varsin ihana. Perusraaka-aineiden, sokerin, mantelijauheen ja kookoshiutaleiden, lisäksi niihin voi laittaa haluamiaan makuaineita. Minä päädyin maustamaan macaroonini vadelmilla, sillä olen jo aikaisemmin todennut, että vadelmat ja mantelit ovat hyvä yhdistelmä. Näissä kekseissä kirpeän makeat vadelmat ja pehmeät mantelit ne saivat kaverikseen vielä kookoksen, mikä teki kekseistä todella hempeän makuisia. Sekä makunsa, että hattarapilveltä näyttävän ulkomuotonsa ansiosta nämä sopisivatkin ihanasti vaikkapa prinsessakutsujen pikkuleiviksi :) Rakenteeltaan macaroon-keksit ovat keveitä ja rapeita mutta myös hieman sitkeitä puraistaessa, jolloin ne alkavat melkein sulaa suuhun. Macaroonit ovat myös siitä hyviä herkkupaloja, että ne ovat gluteenittomia ja melko vähärasvaisia.

Näiden vegaanisten macaroonien marenki tehdään kikhernetölkin proteiinipitoisesta liemestä (engl. aqua faba), joka vaahtoa aivan kuten kananmunan valkuainenkin. Marenkivaahdon voi toki tehdä toki useimpien muidenkin säilykepapujen nesteestä. Vegaanisen marengin tekoon pätevät samat säännöt kuin kananmunaversioonkin: työvälineiden on oltava todella puhtaita ja rasvattomia, jotta vaahto onnistuisi. Olen aikaisemmin tehnyt kikhernetölkin liemestä vegaanisen pavlovan, sekä käyttänyt sitä sokerikakkupohjassamatcha-täytekakussa ja vegaanisessa majoneesissa. Ihme ainetta, sanon minä! Lisää inspiraatiota kikhernetölkin liemen käytöstä voi hakea tästä Vegan Meringue -Facebook-ryhmästä. :)


Alkuperäinen ohje ja video macaroonien tekoon Bianca's Kitchen ja resepti-inspiraatio Smitten Kitchen

Vadelma–kookos-macaroonit


4 rkl kikhernetölkin lientä (= aqua faba)
¼ tl omenaviinietikkaa

90 g (1 dl sokeria
40 g (1 dl) mantelijauhetta, siivilöitynä
85 g (2 dl + 2 rkl) kookoshiutaleita
3 rkl haarukalla muussattuja vadelmia (jos käytät pakastevadelmia, sulata ja valuta ne huolellisesti ja mittaa määrä valutetuista marjoista)
½ vaniljatangon siemenet

Kuumenna uuni 150’C ja laita leivinpaperi uunipellin päälle valmiiksi. Työ sujuu parhaiten, kun mittaat kaikki ainekset (kikherneliemi, sokeri, mantelijauhe, kookoshiutaleet ja vadelmat) valmiiksi eri kippoihin. Raaputa vaniljan siemenet ulos puolikkaasta vaniljatangosta.

Vatkaa kikhernetölkin lientä sähkövatkaimella, kunnes se vaahtoaa hieman. Lisää viinietikka ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on pehmeää. Jatka edelleen vatkaamista. Lisää sokeri ruokalusikka kerrallaan vaahtoon. Vatkaa, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää (5–10 min). Vaihda sähkövatkain lusikkaan, taikinanuolijaan tmv. Kääntele mantelijauhe marenkivaahdon joukkoon osissa. Lisää vaniljan siemenet ja kookoshiutaleet ja sekoita nekin mukaan. Lisää lopuksi murskatut vadelmat. Sekoita muutaman kerran, mutta älä tee sitä liian huolellisesti, sillä vadelmat saavat jäädä kekseihin sattumiksi.

Nostele taikinamassasta kahdella lusikalla pieniä kekoja (n. 1 rkl) leivinpaperille tai muotoile massasta palloja käsin. Kokeilin molempia tapoja: käsin muotoilemalla kekseistä tulee hieman tasaisempia mutta massa on melko tahmeaa ja se tarttuu käsiin. Huomasin myös, että kun massa oli jääkaappikylmää sen muotoilu oli huomattavasti helpompaa. Jätä taikinapallojen väliin tilaa, sillä keksit leviävät uunissa. Paista macarooneja 20–22 min, kunnes niiden pinta tuntuu kuivalta ja niissä on hieman kullankeltaista väriä. Anna jäähtyä kokonaan.


------------------------
English summary

The flavor combination of these vegan raspberry macaroons is just divine. Creamy coconut and nutty almonds are perfect pairing with sweet and tart raspberries. The bright pink raspberry swirls not only taste but also look super cute on the pale pink cookies. Macaroons have nice texture: they are crisp on the outside but a bit chewy on the inside. In addition that these cookies are vegan they are also gluten free and low in fat.

This recipe is adapted from Bianca's Kitchen. I found it from Vegan Meringue Facebook group, which is one of the most best sources of vegan baking inspiration. This recipe is inspired also by Smitten Kitchen.

Raspberry coconut macaroons


4 tbsp aqua faba
¼ ts apple cider vinegar

90 g (100 ml) sugar
40 g (100 ml) almond meal, sifted
85 g (200 ml + 2 tbsp) shredded coconut, unsweetend
3 tbsp fork smashed raspberries (if using frozen berries, thaw and drain them carefully, measure after thawing)
seeds from ½ vanilla bean


Preheat oven to 150’C and line baking tray with parchment paper. To make the process easier measure all dry ingredients in separate bowls. Deseed the vanilla bean. Thaw and smash raspberries.

Measure aqua faba in clean bowl and start whisking it with electric mixer. Whip it until it becomes frothy. Add vinegar and keep whisking until you have soft peaks. Add sugar by spoonfuls. Whisk until the foam is glossy and it forms hard peaks (it takes 5–10 minutes). Switch electric mixer to spoon or spatula. Fold almond meal to meringue in batches. Fold vanilla bean seeds and shredded coconut to mixture as well. Finally, add smashed raspberries but don’t incorporate them thoroughly because swirls and lumps look nice.

Next, mold the macaroon mixture to small balls (about 1 tbsp) and set them on baking tray. Remember to leave some space between the cookies because they will spread in the oven.  Macaroons can be shaped either with two spoons or by hands. I tried both ways: the process less messy with spoons but shaping with hands will result prettier macaroons. Also, the mixture is easier to handle when it’s cold. Bake macaroons 20–22 minutes until they feel dry on the surface and there is few golden brown spots. Let them cool completely.

8 kommenttia:

  1. Voi ihanuus! Olen haaveillut macaroneista muutaman vuoden ajan mahdollisiin häihini (sormusta odotellessa vaikka aikataulu onkin aika hyvin jo selvillä ;) ), vegaanina pelkäsin joutua luopumaan ajatuksesta, mutta nämähän voisivat olla juuri täydellisiä! Pistän kokeiluun pikimmiten :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä näyttäisivät varmasti söpöiltä häiden kahvipöydässä :)

      Poista
  2. Nämä ovat suloisia ja herkullisen näköisiä! Pitää pistää testauslistalle. :-)

    VastaaPoista
  3. käyköhän näihin kookossokeri vai pitääkö olla ihan tavis valkoista? näyttävät ihan todella herkullisilta (varsinkin kun mukana ovat kaikki lempparimaut; manteli, vadelma, vanilja ja kookos) ja ihanan hempeiltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jaa-a.., en ole kokeillut kookossokerilla, joten en uskalla luvata, että toimisi :/ Kerro, miten onnistui, jos kokeilet :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)