Sivut

torstai 21. tammikuuta 2016

Leivät paputahnalla ja karamellisoidulla valkosipulilla | White bean and caramelized garlic toasts


Leivoin viime viikonloppuna ihanaa siemenleipää. Itse tehty leipä on parhaimmillaan tuoreena. Kotitekoinen leipä alkaa alkaa vaikuttaa usein jo seuraavana vähän surkealta: rapea kuori pehmenee ja muuttuu sitkeäksi ja leipä kuivuu sisältä. Edellisen päivän leipä on kuitenkin ihan parasta materiaalia lämpimiin uunileipiin. Tilkka oliiviöljyä ja muutaman minuutin paahtaminen uunissa tekee vanhoista leivänkannikoista kullanruskeita ja rapeita herkkuja.

Tein leipäviipaleiden päälle karamellisoiduilla valkosipuleilla maustettua valkopaputahnaa. Karamellisoitujen valkosipulien ohje on Yotam Ottolenghin Plenty More -kirjasta. Valkosipulien karamellisointi balsamiviinietikalla ja sokerilla maustetussa liemessä on nerokas keksintö, sillä hidas kypsentäminen poistaa valkosipulin ärhäkän maun ja muuttaa kynnet pehmeiksi ja makeiksi. Leipien lisäksi karamellisoitu valkosipuli on hyvää myös salaateissa tai pastoissa. Minä olen käyttänyt niitä myös tällaiseen quicheen.

Karamellisoidun valkosipulin lisäksi näiden leipien päällä on paahdettua kukkakaalia ja valkopapuja, jotka on mausettu Dijon-sinapilla, sitruunamehulla, ravintohiivahiutaleilla, persiljalla sekä suolalla ja pippurilla. Minä söin näitä leipiä aamupalaksi, mutta ne olisivat varmasti ihana pari myös jollekin kuumalle keitolle :)



Resepti-inpiraatio Food52 ja Ottolenghin Plenty More -kirja

Leivät valkopaputahnalla ja karamellisoiduilla valkosipuleilla


2 dl kuivattuja valkopapuja
2 laakerinlehteä
1 tl suolaa

3 kokonaista valkosipulia
1 ½ rkl oliiviöljyä
1 dl vettä
1 rkl balsamiviinietikkaa
2 tl sokeria
¼ tl suolaa

Kukkakaali
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria myllystä

1 ½ rkl ruuanlaittosinappia (esim. Dijon)
1 rkl ravintohiivahiutaleita
mustapippuria
2 tl sitruunamehua
Nippu persiljaa

Leipäviipaleita
Oliiviöljyä

Liota kuivattuja papuja yön yli. Valuta ja huuhtele pavut. Keitä pavut laakerinlehdillä ja suolalla maustetussa vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä (n. 40 min).

Kuori valkosipulin kynnet. Keitä valkosipulin kynsiä 3 min. Valuta valkosipulin kynnet mutta säästä keitinvesi. Kuivaa kattila. Kuumenna kattilan pohjalla tilkka öljyä ja paista valkosipulin kynsiä koko ajan sekoittaen n. 3 min, kunnes ne ovat kokonaan kullanruskeita. Lisää kattilaan vesi, viinietikka, suola ja sokeri. Keitä matalalla lämmöllä n. 20 min, kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut ja se on muuttunut siirappimaiseksi.

Kuumenna uuni 225’C. Leikkaa kukkakaalin kukinnot irti. Levitä kukkakaalin kukinnot leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja pirskottele niiden päälle öljyä. Mausta kukkakaali pippurilla ja suolalla. Paahda kukkakaalia n. 30 min tai kunnes se on hieman ruskistunut. Sekoita paistamisen puolivälissä.

Sekoita keskenään paahtunut kukkakaali, kypsät pavut ja karamellisoituneet valkosipulin kynnet. Ota seoksesta 2 dl erilleen ja soseuta se valkosipuleiden keitinveden kanssa. Sekoita soseeseen sinappi, ravintohiivahiutaleet, sitruunamehu ja pippuri. Sekoita sose muiden aineiden joukkoon. Sekoita joukkoon myös persiljasilppua.

Levitä leipäviipaleet uunipellille ja levitä niiden pintaan pullasudilla oliiviöljyä. Paahda 225’C n. 5–7 min, kunnes ne ovat kullanruskeita. Levitä papuseosta paahtuneiden leipien päälle ja koristele hienonnetulla persiljalla.

Fresh homemade bread is one of the best things I know but the next day the bread is quite often dry and unappealing. Luckily, say old bread is best material for toasting. Just a drizzle of olive oil and couple of minute in hot oven and stale bread has become crispy toast :)

I topped my toasts with white beans, roasted cauliflower, and caramelized garlic. Recipe for caramelized garlic is adapted from Yotam Ottolengi's Plenty. Slow simmering in balsamic vinegar removes the harsh flavour of garlic completely and makes garlic cloves soft, sweet, and mellow. In addition of toasts caramelized garlic is delicious in pasta dishes and on top of salads. I have used them in this quiche too.


Recipe inspiration Food52 and Ottolenghi's Plenty More

White bean and caramelized garlic toasts


200 ml dried white beans 
2 bay leaves
1 ts salt

3 whole garlic heads
1 ½ tbps olive oil
100 ml water
1 tbps balsamic vinegar
2 ts sugar
¼ ts salt

Cauliflower head
Olive oil
Pinch of salt
Black pepper, freshly ground

1 ½ tbsp Dijon mustard
1 tbps nutritional yeast
Black pepper, freshly ground
2 ts lemon juice
Fresh parseley

Bread slices
Olive oil

Soak beans overnight. Drain and rinse. Cook with bay leaves in salted water until soft (about 40 minutes).

Separate garlic cloves and peel them. Bring some water to boil and cook garlic cloves for 3 minutes. Drain garlic cloves but spare the cooking water. Dry the pot. Stir-fry garlic cloves in oil for 3 minutes or until they are golden brown. Add water, vinegar, salt and sugar. Set heat to medium low and simmer garlic cloves about 20 minutes until cooking liquid has reduced and become syrup-like.

Preheat oven to 225’C. Separate cauliflower florets and set them on baking tray. Drizzle cauliflower with some olive oil and season with salt and pepper. Roast cauliflower for 30 minutes or until slightly browned.

Combine cooked beans, caramelized garlic and roasted cauliflower. Take 200 ml of the mixture aside and puree it with spared garlic cooking water. Mix in mustard, nutritional yeast, lemon juice and black pepper. Fold puree into bean mixture. Add minced parsley.


Arrange bread slices to baking tray and brush them with olive oil. Toast bread slices in 225’C for 5–7 minutes until golden brown. Spread some bean mixture on each bread slice and top with fresh parseley.

4 kommenttia:

  1. This looks heavenly, and that bread looks delicious too! :D A perfect lunch, and it looks so fancy too! x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks! I think this toast was quite perfect: fancy looking, filling, healthy, and delicious :)

      Poista
  2. Nam! Eipä tuohon muuta tarvitse sanoa :)

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)