Ostin reilu viikko sitten jättipussillisen pinaattia. Sen jälkeen, kun olin tehnyt siitä wrappeja ja muutaman muhkean salaatin, sitä riitti vielä leipätaikinaankin.
Pinaatin lisäksi tässä leivässä on saksanpähkinöitä ja karamellisoitua sipulia. Hidas paistaminen matalalla lämmöllä tekee sipulista makeaa ja koostumukseltaan lähes hillomaista. Karamellisoitu sipuli maistui leivässä hyvin selkeästi ja sen maku vain voimistui, kun leipä oli kunnolla jäähtynyt. Sipulihilloke toi leipään lähes voimaista makua (vai voinomaista? buttery? voi tätä suomen kieltä :D), vaikka leivässä onkin vain vähän rasvaa. Saksanpähkinät lisäsivät leipään kivasti rouheutta mutta niiden maku jäi aika lailla karamellisoidun sipulin varjoon.
Tämä leipä on kohotettu leivinjauheella ja ruokasoodalla, joten sitä ei tarvitse vaivata eikä kohottaa. Leipä valmistuukin tosi sukkelaan sen jälkeen, kun sipulit on paistettu ja pähkinät paahdettu. Käytin taikinassa nesteenä vaaleaa olutta, joka toi leipään paitsi maltaista makua niin myös kuohkeutta. Kuten useimmat leivinjauheella kohotettavat leivät ja leivonnaiset, tämäkin leipä on parasta paistamispäivänään. Minä laitoin leipäviipaleiden päälle tahinia, kurkkuviipaleita ja muutaman rouhaisun suolaa ja pippuria. Voin kertoa, että oli hyvää :)
Ps. Jos olet yhtä ihastunut karamellisoidun sipulin ja oluen makuyhdistelmään kuin minä, tsekkaa myös tämä sipulikeitto-resepti :)
Resepti-inspiraatio Vegetarian Times
Pinaattileipä karamellisoidulla sipulilla ja saksanpähkinöillä
2 rkl pellavansiemeniä (tai rouhittuja pellavansiemeniä)
3 dl vaaleaa olutta (1 dl + 2 dl)
3 kpl / n. 250 g sipulia
1 rkl oliiviöljyä
¼ tl suolaa
(tilkka vettä)
4 tl balsamiviinietikkaa
1 rkl mallassiirapia (tai tavallista siirappia tai muuta makeutusta)
3 dl / n. 50 g pinaattia, tiukasti pakattuna
1 dl / n. 45 g saksanpähkinöitä
Kuivat aineet
4 dl vehnäjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
1 tl sokeria
Oliiviöljyä vuoan voiteluun
Sekoita pellavansiemenet 1 dl:aan olutta ja soseuta
seosta sauvasekoittimella niin, että pellavansiementen rakenne menee rikki
(vaihtoehtoisesti voit korvata kokonaiset pellavansiemenet
pellavansiemenrouheella). Rouhitut pellavansiemenet ja olut muodostavat geelin,
joka toimii taikinassa sidosaineena kananmunan tavoin.
Paista seuraavaksi sipulit. Kuori ja puolita sipulit ja leikkaa ne puolirenkaiksi. Kuumenna paistinpannulla 1 rkl öljyä. Lisää pannulle sipulit ja mausta ne suolalla. Paista sipulia matalalla lämmöllä n. 30 min, kunnes se ovat karamellisoitunut ja kutistunut. Lisää pannulle paistamisen aikana tilkka vettä, jos sipuli meinaa tarttua kiinni. Lisää lopuksi balsamiviinietikka ja siirappi. Sipulisilpun pitäisi olla muuttunut kullanruskeaksi ja koostumukseltaan lähes hillomaiseksi.
Kuumenna uuni 175’C. Laita saksanpähkinät leivinpaperille
ja paahda niitä uunissa 7–10 min, kunnes ne ovat tummuneet hieman. Rouhi
pähkinöitä veitsellä pienemmiksi. Pese ja kuivaa pinaatti. Hienonna pinaatti
veitsellä.
Voitele 1 ½ litran vetoinen leipävuoka öljyllä tai
vuoraa se leivinpaperilla. Yhdistä kulhossa kuivat aineet eli jauhot, leivinjauhe, ruokasooda,
suola ja sokeri. Lisää jauhoseokseen sipulihilloke ja nypi se sormin jauhojen
joukkoon. Lisää myös hienonnettu pinaatti ja rouhitut pähkinät ja sekoita.
Kaada jauhoseoksen joukkoon pellavansiemenien ja oluen seos ja sekoita
tasaiseksi. Lisää sen jälkeen loput 2 dl olutta. Sekoita taikina nopeasti
tasaiseksi välttäen turhaa vatkaamista. Kaada taikina leipävuokaan, tasoita
pinta ja laita se heti uuniin. Paista 40–45 minuuttia, kunnes leipään työnnettyyn
puutikkuun ei jää enää raakaa taikinaa.
Recipe inspiration Vegetarian Times
Spinach bread with caramelized onions and walnuts
2 tbsp flax seeds
300 ml beer (divided to 100 ml + 200 ml)
300 ml / 50 g spinach
100 ml / 45 g walnuts
3 / 250 g onions
1 tbsp olive oil
¼ ts salt
4 ts balsamic vinegar
1 tbps barley malt syrup (or sweetener of choice)
Dry ingredients
400 ml all-purpose wheat flour
200 ml whole wheat flour
1 tbsp baking powder
½ tsp baking soda
½ tsp salt
1 ts sugar
Olive oil for brushing the loaf pan
Stir flax seeds with 100 ml of beer and blend mixture
with immersion blender until seeds have cracked (or alternatively you can use
pre-ground flax seeds). Ground seeds and
beer form a gel that will work as a binder and egg substitute in this recipe.
Next, caramelize onions. Cut onions into thin half
moons. Heat 1 tbps of oil on skillet. Add sliced onions to the skillet and
season them with salt. Fry onions over low heat for about 30 minutes, until
they have reduced in volume and caramelized. Add a splash of water to the
skillet during the process if the mixture sticks to the pan. Mix in balsamic
vinegar and syrup. Onions should look golden brown and almost like jam.
Preheat oven to 175’C. Set walnuts on baking tray
and toast them in the oven for 7–10 minutes until slightly browned. Chop them
coarsely. Rinse and dry the spinach and chop it finely.
Brush a loaf pan (1500 ml capacity) with oil or line it
with parchement paper. Combine dry ingredients (both flours, baking powder, baking soda, sugar
and salt) in bowl. Add caramelized onions. Use your hands to spread them evenly to the flour mixture. Add chopped nuts and spinach. Add also the flax seed mixture and stir it into batter.
Finally add remaining 200 ml of the beer and mix it into batter quickly. Pour
the batter into loaf pan and put it into preheated oven immediately. Bake for 40–45 minutes.
Helppo uskoa että oli hyvää :)
VastaaPoistaHelppo uskoa ja myös helppo tehdä ;) (*tähän sellainen rumpufilli-ääni*)
PoistaVoi nam!
VastaaPoistaSamaa mieltä! :)
PoistaHello. I don't understand. You say 400 ml all-purpose wheat flour and 200 ml whole wheat flour. Why ml? I know flour measurament in grams.
VastaaPoistaHi adi! Thanks for asking!
Poista100 ml all purpose flour is about 65 grams and 100 ml whole wheat flour is about 60 grams.
So, you will need about 260 grams all-purpose flour (4 x 65 g) and 120 grams whole wheat flour (2 x 60 grams) for this recipe. Amounts may vary a bit though. I hope that this helped :)
Resepti on houkutellut julkaisusta asti ja eilen sain vihdoin testiin. Ja siis nam! Kiitos herkullisesta reseptistä! :) Käytin tosin pakastepinaattia tuoreen sijasta, mutta sekin tuntui toimivan.
VastaaPoistaKiva kuulla, että onnistui! Pohdin myös itse, onnistuisko leipä pakastepinaatilla, joten oli hyödyllistä kuulla kokemuksesi :)
PoistaInteresting recipe! Would like to make it today repplacing spinach by kale.
VastaaPoistaThank you! I think kale will work :)
PoistaOh miten herkun näköinen, ihana vihreä! Nappaan tästä ainakin tuon sipuli-idean seuraavaan leipomiskärpäsen kyytiin, pähkinäiset asiat täytyy skipata.
VastaaPoistaKaramellisoitu sipuli sopii mihin vaan :) Kerro sitten, miten onnistui!
Poista