Tämän leivän resepti on muokattu tästä saksanpähkinä-karpaloleivän ohjeesta. Jätin taikinasta pähkinät ja karpalot pois mutta laitoin leivontavaiheessa sen sisään aurinkokuivattuja tomaatteja, jotka olin soseuttanut tahnaksi. Punainen tahna teki leipään hauskoja kierteitä ja sen sisältämä öljy teki leivästä todella pehmeää. Aurinkokuivattujen tomaattien maku oli aivan tuoreessa leivässä melko mieto mutta maku oli voimakkaampi, kun leipä oli kunnolla jäähtynyt. Kannattaa siis malttaa odottaa! :)
Kierreleipä aurinkokuivatuilla tomaateilla
3 dl vettä
12 g (=¼
pkt ) tuorehiivaa
½ tl
suolaa
1 rkl
mallassiirappia (tai tavallista siirappia)
1 rkl
oliiviöljyä (aurinkokuivattujen tomaattien purkista)
2 tl
kuivattua rosmariinia
1 dl
ruisjauhoja
2 dl
hiivaleipäjauhoja
3 dl
vehnäjauhoja + lisää leipomiseen
9
aurinkokuivattua tomaattia
Liota
hiiva kylmään veteen. Lisää suola, siirappi, oliiviöljy ja rosmariini. Lisää
jauhot ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Taikinan pitäisi olla löysää ja
tarttuvaa. Peitä taikina liinalla tai kelmulla ja kohota huoneenlämmössä 2–3 tunnin
ajan. Siirrä taikina kohoamaan jääkaappiin noin 12 tunniksi.
Ota
taikina huoneenlämpöön tunti ennen leipomista. Soseuta aurinkokuivatut tomaatit
tasaiseksi soseeksi.
Jauhota
leivonta-alusta hyvin ja kaada taikina siihen. Vaivaa taikinaa 10 minuutin ajan, huolellinen vaivaaminen on tärkeää, jotta leivän saa mutotoiltua. Lisää leivonta-alustalle jauhoja, jos taikina tarttuu pöytään. Kaulitse taikina vaivaamisen jälkeen
ohueksi levyksi (n. 45 cm x 30 cm). Levitä tomaattitahna taikinan päälle ja
rullaa se pitemmän sivun suuntaisesti tiukaksi rullaksi. Nipistele rullan sauma
kiinni. Halkaise rulla veitsellä pituussuunnassa. Kiedo puolikkaat toisiinsa
(eli nostele rullan puolikkaita vuorotellen toistensa yli). Taita punottu rulla
puolivälistä kahtia ja puno puolikkaat vielä yhteen.
Nosta letitetty
leipä leivinpaperin päälle ja laita leipävuokaan. Anna leivän kohota liinalla
peitettynä 45 min. Kuumenna uuni 200’C. Paista leipää 35 min. Anna jäähtyä
kokonaan ennen leikkaamista.
Sundried tomato swirl bread
300 ml
cold water
12 g fresh
yeast
½ ts salt
1 tbsp
barley malt extract, bread syrup or other sweetener
1 tbsp
olive oil (from sundried tomato jar)
2 ts dried
rosemary
100 ml rye
flour
200 ml
whole wheat flour
300 ml
wheat flour + more for kneading
9 sundried
tomatoes
Dissolve
yeast to cold water. Add salt, barley malt extract (or other sweetener), oil,
and rosemary. Add flours and stir to combine. Dough should be quite runny and
sticky. Cover the dough with kitchen towel or plastic wrap and let it rise 2–3
hours in the room temperature. Transfer the dough to fridge for 12 hours.
Take dough
to room temperature an hour before kneading. Puree sundried tomatoes to smooth
paste.
Add generous amount of flour to kitchen counter. Knead dough for 10 minutes. Add more flour gradually if dough sticks to the counter. Roll dough into thin rectangle (about 45 cm x 30 cm). Spread tomato paste on the dough. Beginning with long side, roll up dough tightly to log. Pinch the seam close.
Add generous amount of flour to kitchen counter. Knead dough for 10 minutes. Add more flour gradually if dough sticks to the counter. Roll dough into thin rectangle (about 45 cm x 30 cm). Spread tomato paste on the dough. Beginning with long side, roll up dough tightly to log. Pinch the seam close.
Cut log
half lengthwise. Lift one half over each other, forming twist. Bend twisted
dough half. Twist tit again by lifting one side over the other. (See photos above)
Set bread
on parchment paper and transfer it to loaf pan. Cover with kitchen towel and
let rise 45 minutes. Preheat oven to 200C and bake the bread for 35 minutes. Let
it cool completely before slicing.
Oijoi miten herkullisen näköinen! Tuota täytyy kokeilla ja pian :)
VastaaPoistaKokeile ihmeessä! Taikina kannattaa pitää mahdollisimman löysänä mutta tietenkin niin, ettei se tartu pöytään. Huolelllinen vaivaaminen tekee siitä helpommin leivottavaa :)
PoistaI have been wanting to make a savoury swirly bread for so long now! I need to start practising my yeast-baking skills though, maybe now is the time *inspired*
VastaaPoistaIt's so nice to hear that you found something you like :)
PoistaNäyttää vahvasti leivältä minun makuun :)
VastaaPoistaAk-tomaattien kanssa ei voi mennä vikaan :)
PoistaEksyin ensimmäistä kertaa blogiisi ja täytyy sanoa että mahtavin nimi johon olen törmännyt!
VastaaPoistaHehe, kiitos paljon :D Toivottavasti viihdyit :)
PoistaOh myyy, this looks amazing!
VastaaPoistaThank you Alice! Give it a try! :)
Poista