Täytekakkujen tekeminen on minusta todella palkitsevaa. Sen lisäksi, että on kiva miettiä kakun makuyhdistelmiä, nautin myös siitä, että voin luoda jotain kaunista. Pidän eniten tällaisesta naked cake koristelutyylistä, jossa kakun reunat jäävät paljaiksi. Koristelu, joka näyttää vähän puolitiehen jätetyltä, on näyttävä, minimalistinen ja kaunis. Kun kakun reunoilla ei ole kermavaahtoa tai kuorrutusta, siitä ei myöskään tule liian makea tai raskas, mikä on joskus täytekakkujen ongelma. Ja lisäbonuksena on tietysti vielä helppous :)
Tämän kakun makupareiksi valistin mustikan ja suklaan. Kakku koostuu kolmesta suklaakakkupohjasta, joiden välissä on mustikkahilloketta ja mustikka–mantelimoussea. Halusin tehdä kakusta pienen mutta korkean, joten paistoin erikseen kolme paksua kakkupohjaa. Mustikkamousse on tehty muutoin samalla ohjeella kuin tämä mantelimascarpone mutta lisäsin siihen pakastekuivatuista mustikoista tehtyä mustikkajauhetta. Mustikkajauhe toi mousseen kauniin värin lisäksi myös mustikan marjaisen maun. Myös koristelussa luotin simppeliin linjaan, sillä koristelin kakun vain muutamalla kourallisella pensasmustikoita. Chilestä tuodut marjat eivät ehkä ole kovin ekologisia mutta tummansiniset jättimustikat näyttivät todella kauniilta valmiin kakun pinnalla :)
Suklaatäytekakku mustikka–mantelimoussella
Kakun osat:
Suklaakakku,
kolme kerrosta (ohje alla)
Täyte 1:
mustikkahilloketta (ohje alla tai käytä valmista hilloa)
Täyte 2: Mustikka–mantelimoussea (ohje alla)
Kostutus: vaniljalla maustettua soijamaitoa
Kostutus: vaniljalla maustettua soijamaitoa
Koristelu:
tuoreita pensasmustikoita
Työjärjestys:
1. päivänä
- Leivo (ja halutessasi pakasta) suklaakakkupohjat
- Tee mustikkaahilloke (tai käytä valmista hilloa)
- Laita mantelit likoamaan veteen yöksi
- Laita soijajugurtti valumaan yöksi jääkaappiin.
- Keitä soijakerma agar agarin kanssa ja laita yöksi jääkaappiin hyytymään
2. päivänä
- Tee mustikka–mantelimousse
- Kakun kokoaminen: Leikkaa kakkupohjat tasaisiksi. Kostuta ensimmäinen kerros vaniljasoijamaidolla. Levitä ensimmäisen kerroksen päälle mustikkahilloa ja pursota mustikkamoussea tasainen kerros hillon päälle. Toista sama toisen ja kolmannen kerroksen kanssa.
- Koristele kakku tuoreilla mustikoilla.
Suklaakakku
(kolme kerrosta)
Kuivat aineet
5 dl + 3 rkl (kakku)vehnäjauhoja
2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/3 tl suolaa
Kosteat aineet
3 dl + 4 rkl vettä
2 tl vaniljauutetta
1 dl rypsiöljyä
1 dl marja- tai hedelmäsosetta (esim.
kuningatar Piltti)
2 ½ dl sokeria
2 tl omenaviinietikkaa
Kuumenna uuni 175’C. Vuoraa 18 cm
irtopohjavuoan (tai kolmen vuoan) pohja leivinpaperilla ja öljyä vuoan reunat
tarvittaessa. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne kaksi
kertaa. Yhdistä toisessa kulhossa kosteat aineet ja sekoita, kunnes sokeri on
liuennut täysin.
Siivilöi kuivat aineet kosteiden aineiden joukkoon muutamassa
erässä välillä sekoittaen. Jaa taikina kolmeen vuokaan TAI kaada 1/3 taikinasta
yhteen vuokaan. Paista yhtä kakkupohjaa 20–25 min, kunnes puutikkuun ei tartu
enää taikinaa. Toista lopulla taikinalla niin, että sinulla on yhteensä kolme
kakkupohjaa. Anna pohjien jäähtyä täysin ennen kakun kokoamista. Kakkupohjat voi pakastaa kelmuun käärittynä.
Mustikkahilloke
3 dl pakastemustikoita
3 tl perunajauhoja
1 ½ rkl sokeria
Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kuumenna
hellalla, kunnes seos sakenee.
Mustikka–mantelimousse
1 prk / 2
½ dl vaahtoutuvaa soijavispiä (esim. Alpron vispi)
1/3 tl
agar agar -jauhetta
1 tlk /
500 g maustamatonta soijajugurttia
100 g
kuorittuja manteleita
1 tl
vaniljauutetta (tai vaniljasokeri)
2 rkl
tomusokeria
7 tl / n.
20 g mustikkajauhetta (esim. Biokia)
1. päivänä: Kaada
soijavispi kattilaan ja sekoita agar agar –jauhe siihen. Kuumenna seosta koko
ajan sekoittaen. Keitä matalalla lämmöllä pari minuuttia ja kaada kulhoon.
Jäähdytä huoneenlämpöiseksi, peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Laita
mantelit likoamaan veteen, liota yön yli.
Kaada
soijajugurtti valumaan suodatinpaperilla vuorattuun kahvisuodattimeen tai suppiloon, joka on
asetettu astian päälle. Peitä tuorekelmulla, siirrä jääkaappiin ja anna jugurtin valua yön yli. Soijajugurtista valuu yön aikana pois nestettä, jolloin siitä
tulee tiiviimpää (vrt. pehmeä tuorejuusto tai rahka).
2. päivänä: Valuta
vesi pois manteleista ja huuhtele ne. Laita mantelit pieneen tehosekoittimeen ja
hienonna niitä, kunnes niiden koostumus muistuttaa märkää hiekkaa. Lisää joukkoon
kolmannes valutetusta soijajugurtista ja anna tehosekoittimen käydä muutaman
minuutin ajan, kunnes seoksen koostumus on tasaista. Lisää loppu jugurtti, tomusokeri, vaniljauute ja mustikkajauhe ja sekoita tasaiseksi.
Vatkaa
soijavispi sähkövatkaimella ilmavaksi ja jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita
manteli-jugurttiseos soijavispivaahtoon. Tee sekoittaminen muutamassa osassa ja
nostellen, jotta vaahto säilyy ilmavana.
Chocolate cake with blueberry and almond mousse
Components:
Chocolate
cake, three layers (recipe follows)
1st filling: Blueberry
jam (recipe follows or use store bought)
2nd filling Blueberry
and almond mousse (recipe follows)
Cake soak: Vanilla
flavored soy milk (3–4 tbsp)
Decoration: Fresh
blueberries
Procedure
First day
- Bake chocolate cake layers (opt.: freeze them)
- Prepare blueberry jam (or use store bought)
- Cover almonds with fresh water and let them soak overnight
- Line sieve or funnel with coffee filter paper and pour soy yoghurt into it. Let yoghurt drain in the fridge overnight (it will thicken)
- Cook soy whipping cream with agar agar powder and refrigerate overnight
Second day
- Prepare blueberry and almond mousse
- Assemble the cake: Moist the first layer with vanilla soy milk and spread some blueberry jam on top of the cake. Pipe or spread an even layer of blueberry mousse on top of the jam. Repeat with the second and third layer.
- Decorate: Top with fresh blueberries
Chocolate cake
(three layers)
Dry ingredients
500 ml + 3 tbsp cake flour
200 ml cocoa powder
1 ts baking powder
1 ts baking soda
1/3 ts salt
Wet ingredients
300 ml + 4 tbsp water
2 ts vanilla extarct
100 ml neutral tasting vegetable oil
100 ml unsweetened berry or fruit puree (I
used baby food made of mixed berries)
250 ml sugar
2 ts apple cider vinegar
Preheat oven to 175’C. Line the bottoms of
three 18 cm wide spring form pans with parchment paper (or use just one pan and
bake cake layers one at a time).
Combine dry ingredients and sift them twice. In another bowl combine wet ingredients and stir until sugar is completely
dissolved. Sift dry ingredients to wet ingredients in batches and mix well
between each addition. Divide batter between three pans OR pour 1/3 of the
batter to one pan. Bake each cake layer 20–25 minutes until
wooden stick comes out clean. Let layers cool completely before assembling
the cake.
Blueberry jam
300 ml frozen blueberries
3 ts potato starch
1 ½ tbsp sugar
Combine all ingredients in small pot and heat
until mixture thickens.
Blueberry and almond mousse
2 ½ dl soy
whipping cream (I used Alpro’s)
1/3 ts
agar agar powder
500 g soy
yoghurt (unsweetened)
100 g
peeled almonds
1 ml
vanilla extract
2 tbsp
powdered sugar
7 ts
freeze dried blueberry powder
First day: Pour soy
whip to a small pot and dissolve agar agar powder to it. Start heating the
mixture. Cook two minutes while whisking constantly. Pour soy cream to a bowl
and let it cool. Refrigerate overnight.
Soak
almonds in fresh water overnight.
Pour soy
yoghurt into sieve or funnel that is lined with coffee filter or thick cheese cloth. Refrigerate. Let yoghurt drain overnight.
Second day: Drain and
rinse almonds. Blend almonds in food processor until they resemble wet sand. Add about third of drained soy yoghurt to food processor and continue keep machine running until the mixture is smooth. Add rest of the yoghurt,
vanilla extract, powdered sugar and blueberry powder. Mix together.
Whip soy
cream with electric mixer until it’s airy and forms stiff peaks. Fold
yoghurt mixture carefully into whipped soy cream.
What a stunning edible piece of art! And the combination of blueberries and chocolate is so satisfying :) Two-day chocolate cake - sounds like a fun project :D x
VastaaPoistaThank you Jules :) And yes, this cake took some time but it was worth of every second :)
PoistaSuch a pretty cake! The blueberry mousse has such a wonderful color, I love it. I'm sure it goes really well with the chocolate cake too :)
VastaaPoistaThanks June! I love to dye frostings with natural ingredients instead of artificial food colours :)
PoistaSooo beautiful!
VastaaPoistaThank you! That's so kind of you :)
PoistaDamn it! This looks and sounds so delicious! I'm just too lazy for a recipe the requires two days of work :-O
VastaaPoistaI'll save it anyway, in case I might consider it one beautiful day :)
Haha! It's wise to save recipes for future inspiration :)
PoistaHurjan kaunis kakku!
VastaaPoistaVoi kiitos Nanna! :)
PoistaOih mikä kaunokainen!
VastaaPoistaKiitosta vaan :)
Poista