Tässä tomaattikastikkeessa on kaikki kohdallaan.
Se on tehty kesän kypsyttämistä kirsikkatomaatteista ja valkosipulista, joiden makua on tiivistetty uunissa paahtamalla. Tomaattien ja valkosipulin lisäksi kastikkeessa on paahdettuja saksanpähkinöitä, jotka tuovat siihen rakennetta ja kermaisuutta. Muita ainesosia on vain muutama: balsamiviinietikka, miso-tahna, mustapippuri sekä ripaukset muskottipähkinää ja chilihiutaleita. Balsamiviinietikan happoisuus korostaa tomaattien ja saksanpähkinöiden täyteläisyyttä. Miso-tahnassa puolestaan on samoja makuja kuin parmesaanissa (lähde: Serious Eats), joten se on mainio lisä tomaattiseen pastakastikkeeseen. Muskottipähkinä täydentää ihanasti saksanpähkinöiden paahteista makua ja chilihiutaleet ja mustapippuri tuovat kastikkeesen vähän poltetta. Tuloksena on pastakastike, joka on täynnä makua – taatusti parempaa, kuin purkista! :)
Tomaatti–saksanpähkinä-pasta
500 g isoja kirsikkatomaatteja tai
luumutomaatteja
Oliiviöljyä
Kokonainen valkosipuli
300 g pieniä kirsikkatomaatteja
1 ½ dl (65 g) saksanpähinöitä (jaettuna)
4 rkl vaaleaa miso-tahnaa (tarkista suolaisuus
maun mukaan)
2 rkl balsamiviinietikkaa
Mustapippuria, myllystä
Chilihiutaleita, ripaus
Muskottipähkinää, vastaraastettua n. ¼ tl
Tarjoiluun: (kokojyvä-) spagettia, tuoretta basilikaa,
rouhittuja saksanpähkinöitä
Kuumenna uuni 150’C. Puolita isot
kirsikkatomaatit pituussuunnassa. Laita tomaatit leivinpaperilla päällystetylle
uunipellille. Pirskottele niiden päälle öljyä ja sekoita. Järjestä tomaatit
leikkuupinta ylöspäin pellille niin, että ne eivät ole päällekkäin. Leikkaa kokonaisen valkosipulin yläosasta pala pois niin, että yksittäiset valkosipulin kynnet
paljastuvat. Laita valkosipuli folioarkin päälle ja pirskottele sen
päälle oliiviöljyä. Sulje valkosipuli folionyytin sisään ja laita tomaattien
viereen uunipellille. Paahda tomaatteja ja valkosipulia 1 ½ tuntia.
Kun tomaatit ovat valmiita, nosta uunin
lämpötila 175’C. Laita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille pienet
kirsikkatomaatit kokonaisina ja pirskottele niiden päälle hieman öljyä. Laita
saksanpähkinät kirsikkatomaattien viereen. Paahda uunissa 10 minuutin ajan.
Poista pähkinät ja paahda tomaatteja vielä 5 minuuttia.
Laita 1 dl pähkinöistä pieneen
monitoimikoneeseen, säästä loput pähkinät tarjoiluun. Prosessoi pähkinät
murumaiseksi seokseksi. Avaa folionyytti ja purista pehmeäksi paahtuneet
valkosipulin kynnet pähkinöiden joukkoon. Lisää myös pitkään paahdetut isot
kirsikkatomaatit, miso-tahna (huom. misojen suolaisuus vaihtelee, joten laita
tahnaa maun mukaan), balsamiviinietikka ja mausteet. Prosessoi tasaiseksi
kastikkeeksi.
Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan. Rouhi loput saksanpähkinät veitsellä. Sekoita kastike kuuman spagetin joukkoon.
Lisää pienet kirsikkatomaatit ja sekoita. Koristele pasta-annokset tuoreella
basilikalla ja rouhituilla saksanpähkinöillä.
English summary
This pasta sauce is full of umami rich ingredients: roasted tomatoes and garlic, walnuts, miso paste, and balsamic vinegar. Bold flavors are complimented with black pepper, freshly grated nutmeg and pinch of chili flakes. Roasting tomatoes and garlic takes a while but otherwise the sauce requires only little effort and active working time. Serve with your favourite pasta and lots of fresh basil!
Recipe inspiration 101 Cookbooks
Tomato pasta with miso and walnuts
500 g large cherry tomatoes or plum tomatoes or
Roman tomatoes
Olive oil
One whole head of garlic
300 g smaller cherry tomatoes
65 g walnuts, divided
4 tbps light miso paste (adjust saltiness to
taste)
2 tbsp balsamic vinegar
Black pepper, freshly ground
Pinch of chili flakes
Nutmeg, freshly ground, about ¼ tsp
To serve: cooked (whole wheat) spaghetti, fresh basil,
chopped walnuts
Preheat oven to 150’C. Cut large cherry
tomatoes half leghtwise. Set tomatoes to baking paper lined baking tray and
drizzle with oil. Arrange tomatoes cut side up. Cut top of the garlic head to expose individual cloves. Set garlic to piece of kitchen foil and
drizzle with olive oil. Wrap it inside foil and set next to tomatoes. Roast
tomatoes and garlic for 1 ½ hours.
When tomatoes are ready rise oven temperature
to 175’C. Set smaller cherry tomatoes on baking tray and drizzle with oil. Set
walnuts next to tomatoes. Roast for 10 minutes. Remove walnuts and roast
tomatoes for additional 5 minutes.
Set two thirds of walnuts into food processor and save rest for garnishing. Process walnuts into coarse crumbs. Add long-roasted
tomatoes and squeeze softened garlic cloves into mixture. Process to smooth
sauce. Add miso paste (saltiness varies so taste as you go), balsamic vinegar,
and spices and blend together.
Cook spaghetti according to package directions.
Chop reserved walnuts. Mix tomato sauce to hot spaghetti. Add smaller cherry
tomatoes and mix. Garnish with fresh basil and chopped walnuts.
Kuulostaa namilta! Tomaattipasta toimii aina ja on kiva kokeilla erilaisia makuja, taidampa siis lusikoida enskerralla kastikkeen sekaan misoa, hyvältä kuulostava vinkki!
VastaaPoistaIhanan yksinkertainen ohje, mutta kuitenkin tasapainoinen.
Miso ja tomaatti on kyllä ihana yhdistelmä :)
PoistaTodella kaunis annos! Kotimaiset (kirsikka)tomaatit ovat kyllä nyt nii-in herkullisia, kuin karkkeja.
VastaaPoistaKiitos! Ja totta puhut; tuntuu, että näin kesällä pitää syödä tomaatteja "varastoon", kun talvella ne ei kuitenkaan maistu miltään :D
PoistaKuulostaapa hyvältä! Ja tomaattipasta toimii aina :) Mison lisääminen oli mulle ihan uusi juttu, pitää kokeilla joskus!
VastaaPoistaKiitos! Kokeilepas vaan, miso toimii yllättävän monen jutun kanssa :)
PoistaYum!! More tomatoes and walnuts, I love it! That sauce looks insanely good, it's making me hungry!
VastaaPoistawww.sprinklesandsaturdays.com
I guess great minds think alike :D
PoistaTäytyy meidän talouden pastakastikemestarille vinkata tästä, aivan ihana ohje! :)
VastaaPoistaVoi kuinka kivasti sanottu :) Kaikki nyt vaan irti tästä tomaattisesongista :)
Poista