Tänä kesänä olen ollut niin onnekas, että vadelmia on riittänyt enemmän kuin maisitiaisiksi. Sen jälkeen, kun olin tehnyt niistä jäätelöä, smoothieta, laittanut paahtoleivän päälle, syönyt sellaisenaan ja pakastanutkin osan, mietin, miten käyttäisin loput marjat. Olinkin tosi mielessäni, kun löysin tämän sahramimarinoitujen vadelmien reseptin Heidi Swansonin 101 Cookbooks -blogista. Ohjeessa tuoreet vadelmat yhdistetään sahramissa ja vaniljassa marinoituihin rusinoihin ja mantelilastuihin. Maserointi sokerisessa mausteliemessä muuttaa tuoreet vadelmat nopeasti lähes hillomaiseksi, kun ne imevät itseensä sahramin, vaniljan ja fariinisokerin makuja. Tosi hyvää sellaisenaan, tuorepuuron päällä (ks. ohje alla) tai maustamattoman jugurtin kanssa!
Seurasin alkuperäistä ohjetta muuten tarkasti, mutta liotin sahramin luotit öljyn sijasta veteen, sillä sahrami on vesiliukoinen. Lisäksi pidensin rusinoiden marinoitumisaikaa, sillä sahrami luovuttaa aromiaan melko hitaasti.
Resepti (lähes sellaisenaan) 101 Cookbooks
Sahrami–vanilja -vadelmat
2 tl fariinisokeria
n. 10 sahramin luottia
2 cm pala vaniljatankoa
½ sitruunan kuori
½ dl keltaisia rusinoita
2 tl kuumaa vettä
1 tl oliiviöljyä
½ dl (20 g) mantelilastuja
250 g tuoreita vadelmia
Hienonna sahramin luotteja fariinisokerin kanssa
morttelissa. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet ulos veitsen kärjellä.
Raasta puolikkaan sitruunan kuori. Yhdistä sahramisokeri, vaniljatangon
siemenet, sitruunan kuori ja rusinat. Lisää kuuma vesi ja sekoita. Lisää vielä
oliiviöjy ja vaniljatangon puolikkaat. Jätä rusinat maustumaan vähintään
puoleksi tunniksi (mielellään pidempään).
Paahda mantelilastut kuivalla pannulla. Poista vaniljatangon
puolikkaat rusinaseoksesta ja sekoita paahdetut mantelilastut rusinoiden
joukkoon. Lisää suurin osa rusina–manteli –seoksesta vadelmien joukkoon ja
sekoita varovasti yhteen. Anna marinoitua muutaman minuutin ajan. Lisää
loputkin rusinat ja mantelit juuri ennen tarjoilua. Hyvää sellaisenaan tai esim. puuron tai jugurtin
päällä.
Vaniljatuorepuuro yhdelle
1 dl kaurahiutaleita
n. 2 dl kauramaitoa
ripaus suolaa
1/4 tl vaniljauutetta
Sekoita kaikki ainekset kulhossa. Laita jääkaappiin ja anna tekeytyä vähintään puoli tuntia tai yön yli.
----------------------------------
English summary
This year I have picked more raspberries than ever! After putting them on the toast, into ice cream and smoothie, and eating them plain I wondered what else could I make. Therefore I was very pleased when I found this recipe for saffron macerated raspberries from Heidi Swanson's 101 Cookbooks. In this luxurious recipe fresh raspberries, golden raisins, and almond flakes are marinated in liquid consisting of saffron, vanilla, and brown sugar. Quick maceration moistens fresh raspberries to almost jam like when they absorb the aromas of spice liquid. Super delicious on top of overnight oats (see recipe below) and plain yoghurt!
I did some minor tweaks to the original recipe. I infused saffron into water instead of olive oil because saffron is water soluble. I also let the raisins soak in sugar liquid a bit longer because saffron releases its aroma slowly.
Original recipe is from 101 Cookbooks
Saffron and vanilla macerated raspberries
2 ts brown sugar
ca. 10 saffron threads
2 cm segment vanilla bean
zest of half lemon
50 ml (30 g) golden raisins
2 ts hot water
1 ts olive oil
50 ml (20 g) almond flakes
250 g fresh raspberries
Grind saffron threads with sugar using mortar and
pestle. Split vanilla bean half and scrape the seeds out. Zest the half lemon.
Combine saffron sugar, vanilla seeds, lemon zest, and raisins. Stir hot
water into mixture. Add also olive oil and vanilla pod. Let raisins marinate at least half an
hour (preferably longer).
Toast almond flakes on dry pan. Remove vanilla pods
from raisin mixture and add toasted almond flakes. Add most of the almonds and
raisins to raspberries and fold them together carefully. Let raspberries
macerate for couple of minutes. Add rest of the almond and raisin mixture to raspberries just
before serving. Delicious on top of overnight oats or plain yoghurt.
Vanilla overnight oats for one
100 ml rolled oats
ca 200 ml oat milk
pinch of salt
1/4 ts vanilla extarct
Mix all ingredients together and refrigerate. Let oats soak at least 30 minutes or overnight.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)