keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Silken-tofua ja soijapikkelöityjä suppilovahveroita | Silken tofu with soy pickled mushrooms

Tämä resepti on inspiroitunut japanilaisesta hiyayakko-ruokalajista. Hiyayakko on kylmä silken-tofupala, jonka kanssa tarjotaan erilaisia päällysteitä ja mausteita, kuten kevätsipulia, inkivääriä, soijakastiketta, bonito-hiutaleita, lihaa tai ohuiksi leikattuja kasviksia (ks. esimerkki tarjoilusta täältä).

Hiyayakko on Japanissa tyypillisesti kesäruokaa mutta minä tein siitä syksyisen Suomi-version tarjoamalla tofun pikkelöityjen suppilovahveroiden ja lehtikaalin kanssa. Maustoin kotimaiset sienet ja lehtikaalin japanilaisittain kevätsipulilla, seeaminsiemenillä, soijakastikkeella, paahdetulla seesamiöljyllä ja riisiviinietikalla. Mielestäni tästä tuli varsin onnistunut suomi–japani -ruokafuusio :)

Ohje sopii pieneksi alkupalaksi neljälle tai pääruuaksi 2–3 henkilölle. Tarjoa soba-nuudeleiden kanssa.

Silken-tofua ja soijapikkelöityjä suppilovahveroita

seesamilehtikaalia (ohje alla)
1 pkt/ n. 300 g silken-tofua
soijapikkelöityjä suppilovahveroita (ohje täällä)
mustia ja valkoisia seesaminsiemeniä, paahdettuina
kevätsipulin varsia, ohuina siivuina
pari tippaa tummaa seesamiöljyä

Lisäksi: soba-nuudeleita

Valmista seesamilehtikaali alla olevan ohjeen mukaan ja jaa se annoslautasille. Leikkaa silken-tofu kahteen tai neljään annospalaan ja laita ne lehtikaalin päälle. Asettele pikkelöityjä suppilovahveroita tofun päälle ja viereen. Lusikoi annoksen päälle myös hieman sienien marinontilientä ja muutama pisara seesamiöljyä. Koristele kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä. Tarjoa soba-nuudeleiden kanssa (mausta nuudelit muutamalla lusikallisella sienten marinointiliemeä ja/tai soijakastiketta).

Seesamilehtikaali

4 lehtikaalin lehteä
1 rkl seesaminsiemeniä
ripaus suolaa

Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi ja täytä yksi kulho kylmällä vedellä. Pudota lehtikaalin lehdet kiehuvaan veteen ja anna niiden olla noin 30 sekuntia. Kaada kuuma vesi pois ja laita lehtikaalit kylmään veteen. Puristele lehdet kuiviksi, poista lehtiruoti ja revi pieniksi paloiksi. Paahda seesaminsiemeniä kuivalla, kuumalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä. Hienonna siementen rakenne rikki morttelissa. Lisää seesaminsiemeniin ripaus suolaa. Sekoita seesamisuola lehtikaalin joukkoon.

----------------------
English summary

This recipe is inspired by Japanese summer dish hiyayakko. Hiyayakko is block of cold silken tofu, which is served with various toppings such as scallions, ginger, soy sauce, bonito flakes, meat, or vegetables (see an example here). This time I made hiyayakko with an autumnal twist as I choose to top tofu with pickled funnel chanterelles and sesame kale. Although kale and forest mushrooms may sound pretty untraditional choices for this dish, I really loved that I could utilise my local and seasonal ingredients. I seasoned these nordic ingredients with Japanese condiments and I was very pleased how well this culinary fusion turned out :)

Recipe serves four as small appetizer or two persons as main dish. Serve with soba noodles.

Silken tofu with soy pickled mushrooms

sesame kale (recipe follows)
ca 300 g silken tofu
soy pickled funnel chanterelles (see recipe here)
black and white sesame seeds, toasted
scallions, thinly sliced
few drops of toasted sesame oil

Soba noodles for serving

Prepare sesame kale according to instructions and divide it to serving plates. Cut tofu block half or to four pieces and set them over kale. Arrange pickled mushrooms on top of tofu and kale. Spoon some mushroom pickling liquid over dish and add few drops of toasted sesame oil as well. Garnish with scallion slices and sesame seeds. Serve with soba noodles (you can add some extra pickling liquid and/or soy sauce to noodles).

Sesame kale

4 kale leaves
1 tbsp sesame seeds
a pinch of salt

Bring potful of water to boil and fill other container with ice cold water. Blanch kale leaves in boiling water for 30 seconds, drain, and add to cold water. Squeeze kale leaves dry, remove hard stems, and tear into bite-sized pieces. Toast sesame seeds on hot dry pan until they smell and look toasted. Grind sesame seeds in mortar and add a pinch of salt. Mix sesame salt to kale.

4 kommenttia:

  1. Ihana annos! Täytyypä taas ostaa pitkästä aikaa silken-tofua... Minulla on ollut onni saada syödä muutan kerran pehmeää, kotitekoista tofua, jollaista ei Suomesta saa mistään. Se on taivaallista pelkän inkiväärin, soijan ja kevätsipulin kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minäkin huomannut, että tofuje mauissa on huimia eroja! PItäisikin varmaan joksus kokeilla tehdä tofua itse :)

      Poista
  2. Näyttää niin hyvältä!
    Oon ihan liekeissä näistä sun japaniteemaisista resepteistä :) Viimekertainen currykin kuulosti niin hyvältä, oon tehnyt usein tohon tyyliin itsekin!
    Hiyayakko on kyllä hauska ruoka. Tosi hyvä idea käyttää sen ohessa pikkelöityjä metsäsieniä. Vaikuttaa niin hyvältä yhdistelmältä, että pitää varmaan ujuttaa seuraavat sienimetsän saaliit tämän valmistukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tosi ihana kuulla! :) :) Kannattaa kokeilla tätä nyt, kun niitä sieniä vielä riittää :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->