Sivut

maanantai 5. syyskuuta 2016

Soijapikkelöidyt suppilovahverot | Soy pickled funnel chanterelles


Soijapikkelöidyt suppilovahverot ovat tämän syksyn paras juttu minun keittiössäni (edelle kilaa ehkä vain porkkana-"kylmäsavulohi")!

Aasialaistyyppisen marinointiliemen ohje on mukailtu David Changin Momofuku -kirjasta, jossa vastaavanlaisella liemellä marinoitiin siitakesieniä. Niiden sijasta halusin testata ohjetta aromikkaisiin suppilovahveroihin, joita voisi melkein pitää Suomen vastineena Itä-Aasian siitakesienille. Makean suolainen marinointi täydensi suppilovahveroiden ominaismakua tosi kivasti peittämättä kuitenkaan niiden hienoa ominaismakua. 

Soijapikkelöityjen suppisten ohje on simppeli ja suoraviivainen: marinointiliemen ainekset kiehautetaan kattilassa ja mukaan lisätään puhdistetut suppikset. Sieniä keitetään parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen ne purkitetaan puhtaaseen lasipurkkiin. Sienten annetaan jäähtyä jääkaapissa ainakin seuraavaan päivään. Suppilovahverot kutistuvat keitettäessä huomattavasti, joten 2 ½ litraa sieniä mahtuu puolen litran purkkiin. 

Tähän mennessä olen nauttinut soijamarinoituja suppilovahveroita soba-nuudeleiden ja tofun kanssa (resepti tulossa!) sekä laittanut niitä leivän päälle ja salaattiin. Hyvää, hyvää ja hyvää! Onneksi niitä on vielä vähän jäljellä :)


Resepti mukailtu Slow Club Cookery ja Saveur

Soijapikkelöidyt suppilovahverot

(4–5 dl purkillinen)
1 dl sokeria
3/4 dl riisiviinietikkaa
3/4 dl omenaviinietikkaa
1 dl soijakastiketta
1 dl vettä
5 g tuoretta inkivääriä (peukalon pään kokoinen pala)
2 ½ l (n. 450 g) suppilovahveroita (puhdistettuja)

Kuori inkivääri ja halkaise pala kahtia. Laita kaikki ainekset paitsi sienet kattilaan ja kuumenna sekoittaen. Kun sokeri on liuennut, lisää sienet. Keitä matalalla lämmöllä 20 min. Poista inkivääripalat. Lusikoi sienet puhtaseen lasipurkkiin. Kaada sienien päälle keitinnestettä niin paljon, että purkki on täynnä. Laita jääkaappiin ja anna marinoitua vähintään yön yli.



English summary

Recipe is adapted from Slow Club Cookery and Saveur

Soy pickled forest mushrooms

(makes one 400–500 ml jar)
100 ml sugar
75 ml rice vinegar
75 ml apple cider vinegar
100 ml soy sauce
100 ml water
5 g fresh ginger (thumb sized knob)
450 g small forest mushrooms (such as funnel chantarelles)

Peel ginger and halve it. Measure all ingredients except mushrooms into pot. Cook until sugar has dissolved. Add mushrooms and cook over medium low heat for 20 minutes. Discard ginger. Pour mushrooms into clean glass jar. Use remaining pickling liquid to fill the jar. Refrigerate and let mushrooms marinate at least overnight.
SaveSaveSaveSaveSaveSave

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)