sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Kolmen sipulin bing-leipä | Triple onion bing bread


Sen jälkeen, kun tein nämä Xi'anin burgerit, olen ollut tosi innostunut itä-aasialaisesta leipäkulttuurista ja leivonnasta. Jotenkin sitä on aikaisemmin ollut niin kapeakatseinen, että on ajatellut, että siellä syödään vain riisiä! Nopealla Wikipedia-haulla huomaa kuitenkin, että jo pelkästään Kiinassa on hyvin monipuolinen leipäkulttuuri. Olen löytänyt myös paljon kiinnostavan kuuloisia reseptejä, jotka yhdistävät länsimaisen ja aasialaisen leivontaperinteen.

Monet kiinalaiset leivät kypsennetään paistamalla pannulla tai höyryttämällä bambuhöyryttimessä, minkä vuoksi niiden rakenne on erilainen kuin uunissa paistetuissa länsimaisissa leivissä. Allaolevan bing-leivän kypsentämisessä hyödynnetään sekä paistamista että höyryttämistä, sillä se paistetaan valurautapannulla leivinpaperilla ja painavalla kattilalla peitettynä. Pannulla paistamisen ansiosta leivän pinnasta tulee rapea mutta, koska leivinpaperi estää kosteutta haihtumasta, se höyryttyy sisältä pehmeäksi. Bing voidaan valmistaa pelkästään vehnätaikinasta mutta sen sisään voidaan myös laittaa erilaisia täytteitä ennen kypsennystä. Minä täytin leivän hienonnetulla kevätsipulilla sekä seesaminsiemenistä, karamellisoidusta sipulista ja valkosipulista tehdyllä tahnalla.


Resepti-inspiraatio Bon Appetit ja aikaisempi ohjeeni (, joka perustuu tähän Lady and Pups -blogin ohjeeseen)

Ohjeesta tulee kaksi leipää (n. 20 cm)

Kolmen sipulin bing

Taikina
1 dl + 4 rkl vettä
10 g hiivaa
¼ tl suolaa
4 dl (260 g) vehnäjauhoja
1 rkl ruokaöljyä

Sipulitäyte
1 dl seesaminsiemeniä
2–3 sipulia
3 valkosipulin kynttä
2 tl ruokaöljyä
¼ tl suolaa
¼ tl balsamiviinietikkaa
1 ½ tl soijakastiketta
2 tl maapähkinävoita
n. 3 dl kevätsipulin vihreitä varsia, hienonnettuna
mustapippuria
+ seesaminsiemeniä pinnalle ja ruokaöljyä paistamiseen


Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa koneella 5 minuuttia (tai käsin kaksinkertainen aika). Lisää öljy ja vaivaa vielä 7 minuuttia. Taikinan pitäisi olla pehmeää ja elastista. Jos se on liian tarttuvaa, lisää hieman jauhoja. Kohota taikinaa peitettynä 1 tunti.

Tee sillä välin täyte. Paahda seesaminsiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla, kunnes ne tuoksuvat. Siirrä syrjään. Kuutioi sipulit ja viipaloi valkosipulit. Kuumenna pannulla tilkka ruokaöljyä. Laita sipulit ja suola pannulle ja paista keskilämmöllä 5 minuuttia, laske lämpötila matalaksi ja paista vielä 5 minuuttia, kunnes sipuli alkaa karamellisoitumaan. Lisää valkosipuli ja jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Hienonna seesaminsiemeniä monitoimikoneessa, kunnes ne muuttuvat tasaiseksi massaksi. Lisää paistetut sipulit, balsmaiviinietikka, soijakastike ja pähkinävoi. Prosessoi seos tasaiseksi tahnaksi. Hienonna kevätsipulin varret.

Katso vaihekuvat leivän muotoiluun (ilman täytteitä) täältä.

Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle leivonta-alustalle. Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois, jaa se kahteen osaan ja pyörittele ne taikinapalloiksi. Kaulitse pallo ohueksi pitkulaiseksi, ohueksi levyksi. Levitä puolet sipulitäytteestä taikinalevylle, rouhi päälle mustapippuria ja ripottele täytteen päälle puolet kevätsipuleista. Kääri levy pitkän sivun suuntaisesti rullaksi ja pyöritä rulla pyöreäksi spiraaliksi. Laita rullan pää leivän alle. Paina leipää kaulimella hieman litteämmäksi pyöreäksi levyksi. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Toista sama lopulla taikinalla. Kohota leipiä 20 min liinalla peitettynä. 

Kuumenna valurautapannu keskilämmölle ja lisää pannulle tilkka öljyä. Laita pannulle toinen leivistä. Peitä leipä leivinpaperilla ja laita päälle painava kattila painoksi. Paista 5–7 minuuttia, poista leivinpaperi ja kattila. Käännä leipä ja paista myös toiselta puolelta 5 minuuttia (ilman leivinpaperia ja kattilaa). Leivän pinnan tulisi olla rapea  ja kullanruskeaksi paistunut. Kun leipä on kypsä, nosta se jäähtymään ritilälle. Lisää pannulle tilkka öljyä ja paista toinen leipä samalla tavalla.



English summary

Chinese style bing bread stuffed with caramelized onions, garlic, scallions and ground sesame seeds.

Recipe inspiration Bon Appetit and my previous recipe (which is based on this recipe found on Lady and Pups)

Makes two 20 cm wide breads 

Triple onion bing 

Dough
160 ml water
10 g fresh yeast
¼ tsp salt
400 ml (260 g) all-purpose wheat flour
1 tbsp vegetable oil

Onion filling
100 ml sesame seeds
2–3 yellow onions
3 garlic cloves
2 tsp vegetable oil
¼ tsp salt
¼ tsp balsamic vinegar
1 ½ tsp soy sauce
2 tsp peanut butter
ca 300 ml minced scallions (green part only)
black pepper, freshly ground
+ more sesame seeds on top and vegetable oil for frying

Dissolve yeast into cold water. Add salt and flour. Knead dough for 5 minutes with machine (or twice as long by hand). Add oil and knead for additional 7 minutes. Dough should be smooth and elastic. Add a little more flour if it is too sticky. Cover the dough and let it rise for 1 hour.

Meanwhile, make the filling. Toast sesame seeds on hot, dry pan until they turn golden. Set sesame seeds aside. Chop onions and slice garlic cloves. Heat splash of oil on frying pan. Add onions and salt and fry over medium heat for 5 minutes. Reduce heat to low and fry for 5 minutes until onions start to caramelize. Add garlic slices and continue frying for additional 10 minutes. Transfer sesame seeds into mini food processor and process until they turn to paste. Add onion mixture, balsamic vinegar, soy sauce, and peanut butter to sesame seed paste and blend to smooth. Mince scallions.

See step-by-step pictures for shaping the bing bread (without fillings) from this post.

Dust working surface with flour. Divide dough to two even-sized pieces and form them to balls. Take one ball and roll it into thin round sheet. Spread half of the filling mixture on the dough. Sprinkle the dough with black pepper and half of the scallions. Roll the dough into log and then twirl it into round snail-shaped dough.  Pinch the end underneath the dough. Press the dough lightly with rolling pin to flatten it a bit. Set bread aside and repeat with the remaining half. Cover the breads with kitchen towel and let them rise for 20 minutes.


Heat cast-iron skillet over medium heat and brush the bottom lightly with oil. Set one of the breads on the skillet. Cover it with piece of parchment paper and place another pot over the top. Fry for 5–7 minutes. Remove parchment paper and pot, flip the bread and fry for another 5 minutes, uncovered. Set aside and repeat with the other half.
SaveSave

6 kommenttia:

  1. Ahh I did not expect those rolls to be in there! What a lovely surprise :D This bread sounds amaaaazing! I am still practising making good plain bread :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bing bread is actually as easy to make as any yeast bread :) And the best part is there's no need for oven :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->