Minulle tammikuu on keittojen aikaa. Mielestäni ihan parhaita ovat papu- ja linssikeitot, jotka nautitaan hyvän leivän kanssa. Ne ovat yksinkertaista maukasta ruokaa ja niiden maku vain paranee uudelleenlämitettäessä.
Tämän keiton päämaut ovat fenkoli ja sitruuna. Sitruunaa on keitossa kolmessa muodossa: mehuna, raastettuna sitruunankuorena ja hienonnettu suolasitruunana. Yhdessä ne tuovat keittoon intensiivisen ja raikkaan sitruksisen maun, joka pelaa hyvin yhteen aniksenmakuisen fenkolin ja mietojen papujen kanssa.
Resepti-inspiraatio Bon Appetit ja Alexandra Cooks
Sitruunainen papu-fenkolikeitto
3 dl (250 g) kuivattuja valkopapuja
2 l vettä
2 tl suolaa
7 dl kasvislientä
2 laakerinlehteä
1 tl fenkolinsiemeniä
2 (600 g) fenkolia
1–2 (400 g) purjoa
4 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä paistamiseen
1 dl vettä
3 ½ rkl suolasitruunaa, hienonnettuna
2–3 rkl sitruunamehua (n. 1/2 sitruuna)
mustapippuria myllystä
½ tl sinappijauhetta
Pinnalle: persiljaa, sitruunankuorta, fenkolin
varsia
Mittaa kattilaan vesi ja suola. Huuhtele pavut
ja laita ne likoamaan veteen 6 tunniksi tai yön yli. Kun pavut ovat lionneet, kaada liotusvesi pois ja
huuhtele pavut. Laita papukattilaan 7 dl kasvislientä, laakerinlehdet. Murskaa
fenkolinsiemenet rikki morttelissa ja lisää ne liemen ja papujen joukkoon. Keitä papuja n. 40 min tai kunnes ne ovat pehmeitä.
Sillä välin, kun pavut kiehuvat, leikkaa fenkoli suikaleiksi
ja fenkolin varret renkaiksi. Säästä ohuimmat varret ja koristeluun. Halkaise
purjot, huuhtele huolellisesti ja leikkaa ne puolirenkaiksi. Hienonna
valkosipulinkynnet. Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä. Paista
fenolisuikaleita keskilämmöllä, kunnes ne karamellisoituvat ja muuttuvat
kullanruskeiksi (n. 10 min). Tee paistaminen useassa erässä ja lisää pannulle
tarvittaessa hieman öljyä paistoerien välissä. Siirrä paistetut fenolisuikaleet papukattilaan.
Paista seuraavaksi purjo samalla tavalla. Lisää viimeisen purjoerän joukkoon valkosipuli. Kun kaikki kasvikset on paistettu, deglaseeraa paistinpannu 1 dl
vettä ja kaada vesi keittokattilaan.
Kun kaikki kasvikset ovat kattilassa, lisää
keittoon hienonnettu suolasitruuna, sitruunamehu, mustapippuri ja sinappijauhe.
Anna keiton kiehua vielä 10 min tai kunnes pavut ovat kypsiä. Poista
laakerinlehdet. Koristele annokset persiljalla, fenkolin varsilla ja raastetulla
sitruunankuorella.
Recipe inspirartion Bon Appetit and Alexandra Cooks
Lemony fennel and white bean soup
300 ml (250 g) dried white beans or cannelini
beans
2000 ml water
2 tsp salt
700 ml vegetable broth
2 bay leaves
1 tsp fennel seeds
2 (600 g) fennels
1–2 (400 g) leeks
4 garlic cloves
olive oil, for frying
100 ml water
3 ½ tbsp preserved lemon, finely minced
2–3 tbsp lemon juice (half a lemon)
black pepper, freshly ground
½ tsp mustard powder
Garnishing: parsley, fennel fronds, grated
lemon peel
Measure water and salt into large pot. Rinse
beans and put them into salted water. Let them soak for 6 hours or overnight. Drain
and rinse the beans. Add vegetable broth and bay leaves into pot. Crush fennel
seeds in mortar and add them into broth. Cook beans about 40 minutes or until
tender.
Meanwhile cut fennels into thin slices and
fennel fronds into thin coins. Save the thinnest fronds for garnishing. Half
leeks and rinse them thoroughly. Cut the leeks into half moons. Mince garlic
gloves. Heat spalsh of oil on skillet. Fry fennel slices over medium heat until they have caramellized (about 10 minutes). Do this in batches and add more some as needed. Add the fried vegetables to the bean pot when you have finished one batch.
Caramelize leeks with the same manner. Add minced garlic to the pan when you are frying the last batch of leeks. After you have caramelized all the fennels and leeks deglaze the pan with 100 ml water and pour the
liquid into soup pot.
Add preserved lemon, lemon juice, black pepper
and mustard powder to the soup. Cook it for 10 minutes or until beans are tender. Remove
bay leaves. Ladle soup into bowls and garnish with parsley, saved fennel
fronds, and grated lemon peel
Wow, tämä keitto-ohje kuullostaa ihanalta! Raikkaalta ja lämmittävältä. Täydellinen tammikuuhun :)
VastaaPoistaKiitos! Ja ihan naulankantaan osuit: täydellinen tammikeitto :)
Poista