sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Matcha–vanilija-vanukas seesamikrokantilla | Matcha and vanilla pudding with sesame brittle


Tämä vanukas muodostuu matcha- ja vanilijavanukas kerroksista ja annoksen pinnalle ripotellusta seesaminsiemenkrokantista. Se on näyttävä jälkiruoka eteenkin, jos sen kokoaa lasisiin maljoihin tai juomalaseihin. Matcha ja seesaminsiemenet ovat tosi hyvä makupari ja olen aikaisemmin käyttänyt  sitä näissä kekseissä.

Seesaminsiemenkrokantti kuulostaa ehkä monimutkaiselta mutta se on yksikertaisuudessaan vain paahdettuja seesaminsiemeniä, sokeria, tilkka vettä ja ripaus suolaa. Vanukas on hyvää ilmankin mutta krokantin rapeus sekä paahteinen ja makean suolainen maku tuovat siihen mukavaa kontrastia. Kiva pikkujuttu, joka tekee jälkkäristä huomattavasti mielenkiintoisemman! Alla olevasta reseptista tulee melko reilu annos krokanttia, joten näin jälkeenpäin ajateltuna sitä olisi voinut ripotella myös kiisselikerrosten väliin. Tosin krokantti on sen verran hyvää sellaisenaankin, ettei ylijäämästä liene mitään haittaakaan...resepti inspiraatio Der Klang von Zuckerwatte

Matcha–vanilija-kiisseli seesamikrokantilla


4 annosta

Matcha-vanukas

4 dl soijamaitoa
2 ½ rkl maissitärkkelystä
2 rkl sokeria*
2 tl matchaa + 2 rkl soijamaitoa tai vettä

Kuumenna tilkka (n. 2 rkl) soijamaitoa tai vettä esim. mikrossa ja sekoita matcha siihen. Sekoita kattilassa soijamaito, maissitärkkelys, sokeri ja matcha-maito-seos. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee.

Vanilija-vanukas

4 dl soijamaitoa
2 ½ rkl maissitärkkelystä
2 rkl sokeria*
½-1 tl vaniljasokeria

Sekoita kattilassa soijamaito, maissitärkkelys ja sokeri. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee. Lisää vaniljasokeri valmiiseen kiisseliin.

* Lisää sokeria maun mukaan. Huomaa, että monet soijamaidot ovat jo valmiiksi kevyesti makeutettuja.

Makean suolainen seesaminsiemen-krokantti

1 dl seesaminsiemeniä
ripaus suolaa
1 tl öljyä
1 dl sokeria
¼ dl vettä

Paahda seesaminsiemeniä kuumalla pannulla, kunnes ne tuoksuvat, siirrä syrjään. Ripottele siemeniin hieman suolaa. Levitä pöydälle leivinpaperi ja öljyä se kevyesti pullasudilla tms.

Sekoita kattilassa sokeri ja vesi. Kuumenna keskilämmöllä. Anna seoksen kuplia sekoittamatta, kunnes se muuttuu kullankeltaiseksi. Sekoita seesaminsiemenet mukaan ja kaada seos leivinpaperille. Tasoittele ohueksi kerrokseksi (jähmettyy nopeasti). Anna kuivua huoneenlämmössä ja lohko levy pienemmiksi palasiksi. Isohko annos, josta riittää muidenkin jälkiruokien koristeeksi.

Tarjoilu: annostele kiisselit tarjoiluastioihin kerroksittain ja koristele seesamikrokantilla--------------------------
English summary


When it comes to desserts matcha and sesame seeds is one of my favorite flavor combinations. Previously I have made these matcha sesame seed cookies but this time I decided to make a matcha pudding which I decorated with a brittle made of sesame seeds. The brittle is optional but I loved the contrast that its sweet–salty taste and crunchiness added to the dessert. The brittle recipe makes extra but I didn't mind it.. 

recipe inspiration Der Klang von Zuckerwatte

Macha and vanilla pudding with salted sesame seed brittle


4 portions

Matcha pudding

4 dl soy milk
2 ½ tbsp cornstratch
2 tbsp sugar*
2 ts matcha + 2 tbsp soy milk or water

Heat some (about 2 tbsp) soy milk or water and dissolve matcha to it.

Mix soy milk, cornstratch, sugar and matcha-mixture together in a small pot. Set over medium heat and whisk constantly until it thickens.

Vanilla pudding 

4 dl soy milk
2 ½ tbsp cornstratch
2 tbsp sugar*
½-1 ts vanilla sugar

Mix soy milk, corn stratch and sugar in a small pot. Set over medium heat and whisk constantly until it thickens. Add vanilla sugar.

* Add sugar to the taste. Note that many soy milks are sweetened.

Salted sesame seed brittle 

1 dl sesame seeds
pinch of salt
1 ts vegetable oil
1 dl sugar
¼ dl water

Toast sesame seeds on a dry pan until fragrant and set aside. Add a pinch of salt to the seeds.
Brush a piece of parchment paper with oil.
Mix water and sugar in a small pot. Set over medium heat and let the mixture bubble until it turns amber color but do not whisk it. Add sesame seeds to the hot sugar and spread the mixture to the parchement paper. Let the brittle dry for couple of hours and then snap then snap it to smaller pieces. Makes extra.

Assembly: layer matcha and vanilla puddings and top with some sesame seed brittle.

7 kommenttia:

 1. Näyttävä vanukas! Matcha onkin monipuolinen juttu! Ostin minäkin pikkupikku purkillisen, hinta ei tosin ollut mitenkään pieni. Tuli jotenkin sellainen pihistys, että mihinkä sitä raskisi käyttää ;)
  Tuollaisia krokantteja olen tehnyt joulun aikoihin eri siemenistä ja pähkinöistä. Ovat kyllä hyviä ja helppoja tehdä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Matcha on kyllä harmillisen kallista. Mittailen sitä aina aneuroottisen tarkasti, jottei hippuakaan menisi hukkaan.. Toisaalta, nautittavaksihan se on tarkoitettu :)

   Poista
 2. Kaunista ja jouluista! Seesaminsiemenkrokantti on kyllä oiva lisä tähän, sellainen pieni purtava rapea komponentti kruunaa tällaiset vanukasjälkkärit erinomaisesti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinullekin! Enpä ollut itse tullut ajatelleeksi jouluisuutta, mutta kyllähän vihreä ja valkoinen sopivat jouluun oikein hyvin :)

   Poista
 3. Nam nam nam, kun toi kuulostaa ja näyttää hyvältä! Oon kuullut tosta matchasta niin paljon, että pakko päästä kokeilemaan... mutta ehkä sitten Jaappanissa, jos hinta kerran on hirviä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Ei se ihan ilmasta ole Japanissakaan, mutta hieman halvempaa sentään :)

   Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->