Tämä kookos-curry on juuri sellaista kuin intialaisissa ravintoloissa: paksua ja kermaista. Rakenne saadaan aikaan soseuttamalla kastikepohja monitoimikoneessa tai blenderissä. Soseuttaminen on kätevä välivaihe myös siksi, että sen ansiosta raaka-aineiden pilkkomisen voi tehdä melko suurpiirteisesti. Toinen tekijä, joka saa sen maistumaan aidolle intialaiselle, on sen itsetehty curry-mauste.
Kaupan maustehyllyssä on vaikka minkälaisia curry-mausteseoksia ja -tahnoja mutta halusin tätä kastiketta varten kokeilla tehdä curry-mausteen itse. Mikäli vain mahdollista, siihen kannattaa käyttää kokonaisia mausteita valmiiksi jauhettujen sijaan, sillä mausteiden maku väljähtää melko nopeasti jauhamisen jälkeen. Itsetehdyn curry-mausteen etu on myös suolattomuus, sillä valmiit currytahnat ovat usein voimakassuolaisia.
Kastikkeesta tulee varmasti hyvää myös valmiilla curry-seoksilla, mutta omatekoinen mauste tekee siitä vielä pikkuisen parempaa :)
Kaupan maustehyllyssä on vaikka minkälaisia curry-mausteseoksia ja -tahnoja mutta halusin tätä kastiketta varten kokeilla tehdä curry-mausteen itse. Mikäli vain mahdollista, siihen kannattaa käyttää kokonaisia mausteita valmiiksi jauhettujen sijaan, sillä mausteiden maku väljähtää melko nopeasti jauhamisen jälkeen. Itsetehdyn curry-mausteen etu on myös suolattomuus, sillä valmiit currytahnat ovat usein voimakassuolaisia.
Kastikkeesta tulee varmasti hyvää myös valmiilla curry-seoksilla, mutta omatekoinen mauste tekee siitä vielä pikkuisen parempaa :)
mausteseos mukailtu Robin Robertsonin Vegan without borders –kirjasta
Curry-mausteseos
2 tl korianterin siemeniä
2 tl juustokuminan siemeniä
1 tl fenkolin siemeniä
5 kpl kokonaisia neilikoita
¼ tl sinapin siemeniä
1–2 kuivattua chiliä
8 kpl kokonaisia mustapippureita
¼ tl jauhettua kaardemummaa
½ tl jauhettua kanelia
2 tl jauhettua kurkumaa
2 tl jauhettua paprikaa
Hienonna kokonaisia mausteita morttelissa. Lisää valmiiksi
jauhetut mausteet ja sekoita tasaiseksi.
Kookos-cashew-curry
Öljyä paistamiseen
250 g tofua
curry-mausteseosta (ks. resepti yllä tai käytä
haluaamasi valmista sekoitusta)
3 sipulia
4 valkosipulin kynttä
2 rkl tuoretta inkivääriä
3 porkkanaa
n. 3 dl kasvislientä (tai niin paljon, että porkkanat
peittyvät)
2 dl kookosmaitoa (täysrasvaista)
2 tl fariinisokeria
2 rkl sitruunamehua, tuoreesta sitruunasta
(suolaa tarvittaessa)
1 prk tomaattipyrettä (n. 2 rkl)
pieni kukkakaali (n. 400 g)
cashew-pähkinöitä, muutama kourallinen
pinnalle tuoretta basilikaa ja/tai korianteria
keitettyä basmatiriisiä
Kuutioi tofu. Hienonna sipuli, valkosipuli ja inkivääri.
Kuutioi porkkana. Leikkaa kukkakaali suupalan kokoisiksi kukinnoiksi.
Kuumenna tilkka öljyä isossa kattilassa ja paista
tofukuutioita muutaman minuutin ajan korkealla lämmöllä, kunnes ne ovat rapeita
ja kullanruskeita. Siirrä tofu syrjään odottamaan. Lisää kattilaan hieman öljyä
ja ruskista sipulia. Lisää kattilaan curry-mauste, valkosipuli ja inkivääri.
Kuullota, kunnes mausteet tuoksuvat.
Lisää kattilaan porkkanat ja kasvislientä niin paljon, että porkkanat
peittyvät. Anna kastikkeen kiehua n. 5 min, tai kunnes porkkanat ovat
pehmenneet. Siirrä kastike monitoimikoneeseen tai blenderiin ja aja se tasaiseksi
massaksi.
Siirrä kastike takaisin kattilaan ja lisää kastikkeeseen
kookosmaito, tomaattipyre, sokeri ja sitruunamehu. (Jos kastike vaikuttaa liian
paksulta, lisää tilkka vettä tai kasvislientä). Lisää kukkakaali, tofu ja cashew-pähkinät kastikkeeseen. Tarkista suolaisuus. Keitä kastiketta matalalla
lämmöllä, kunnes kukkakaalit ovat pehmenneet. Kastikkeen maku paranee hautuessaan. Koristele valmis kastike cashew-pähkinöillä ja tuoreilla
yrteillä. Tarjoa keitetyn basmatiriisin kanssa.
Curry spice mix
2 ts coriander seeds
2 ts cumin seeds
1 ts fennel seeds
5 cloves
¼ ts yellow mustard seeds
1–2 dried chilis
8 black peppers
¼ ts ground cardamon
½ ts ground cinnamon
2 ts turmeric
2 ts paprika
Grind whole spices in mortar. Add pre-ground spices and mix together.
Coconut cashew curry
Vegetable oil for frying
250 g tofu
curry spice blend (see recipe above or use blend of your
choice as needed)
3 onions
4 garlic cloves
2 tbsp fresh ginger
3 carrots
about 3 dl vegetable broth (or more as needed)
2 dl full fat coconut milk
2 tl brown sugar
2 tbsp freshly squeezed lemon juice
(salt as needed)
2 tbsp tomato paste
small cauliflower (about 400 g)
cashew nuts, couple of handfuls
fresh basil or cilantro for garnish
basmati rice, cooked
Cube tofu. Chop onions and mince garlic and ginger. Chop
carrots. Cut cauliflower to bite-sized florets.
Heat some oil in large pot and fry tofu over high heat until
crispy and golden brown. Set tofu aside. Add a little oil to the pan and sautee
onions. Add curry spice blend, ginger and garlic and fry until fragrant. Add
carrots and vegetable broth (enough to cover the carrots). Let the sauce boil
until carrots are soft (about 5 min). Transfer sauce to food processor or
blender and process it smooth.
Transfer sauce back to pot. Add coconut milk, tomato paste,
sugar and lemon juice. If the sauce seems too thick add some broth or water.
Adjust saltiness. Add tofu, cauliflower and cashew nuts. Let the sauce simmer until cauliflower is tender. Garnish with fresh herbs and some chopped nuts. Serve with cooked basmati rice.
Kuinka paljon kastikkeeseen tulee currymaustetta?
VastaaPoistaCurrymausteen määrää on vaikea sanoa tarkasti, sillä eri mausteseosten tulisuusasteissa on paljon eroa. Mausteseosta kannattaakin vähän kerrallaan ja välillä maistellen. Jos teet curry-masteseoksen yllä olevan ohjeen mukaisesti, sen voi käyttää kokonaan. Toivottavasti maistuu! :)
Poista