Marenki on pitkään ollut vegaanileivonnan viimeinen valloittamaton linnake. Miten tehdä ilman kananmunia jotain, mikä ei oikeastaan ole mitään muuta kuin kananmunaa? Tiedän, että jotkut ovat onnistuneet tekemään marenkia erilaisista teollisista kananmunan korvikkeista, mutta niiden käyttäminen ei ole koskaan innostanut minua. Marenkijälkiruuat ovat mielestäni kuitenkin aika ihania, keveitä ja kauniita, joten vegaanisen marengin puute on ollut minulle harmituksen aihe. Innostuinkin valtavasti, kun näin ohjeen vegaaniseen marenkiin, joka tehdään... kikhernetölkin nesteestä! Tämä vegaaninen marenki ei mielestäni eroa maussa, tekotavassa tai käyttöominaisuuksiltaan mitenkään perinteisestä marengista. Tämän vuoden paras keksintö! :) Ensimmäiseksi kokeilin tehdä marengista pavlovaa. Täytin sen pehmeästä tofusta tehdyllä sitruunamoussella, kiiveilä ja granaattiomenan siemenillä. Lisää erilaisia vegaanimarenkikokeiluja löydät tästä Facebook-ryhmästä.
Pavlova sitruunavaahdolla, kiivillä ja granaattiomenalla
Marenkipohja (ohje alla)
Sitruunavaahto (ohje alla)
3 kiiviä
yhden granaattiomenan siemenet
Kokoa pavlova juuri ennen tarjoilua. Lusikoi sitruunavaahto marenkipohjan päälle ja koristele kiiviviipaleilla ja granaattiomenan siemenillä.
Resepti Swedish vegan
Marenkipohja
1 dl nestettä kikhernepurkista
½ tl omenaviinietikkaa
1 ¼ dl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
Piirrä leivinpaperiin n. 18 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä
(esim. lautasella) ja käännä paperi, jotta kynän jälki ei tartu leivonnaiseen. Kuumenna uuni 175 ’C.
Valuta kikherneet ja mittaa talteen 1 dl nestettä. Sekoita nesteeseen viinietikka ja aloita vatkaaminen sähkövatkaimella. Kun neste on muuttunut vaahdoksi, ala lisäämään sokeria ruokalusikka kerrallaan. Vatkaa n. 15 min, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Nostele maissitärkkelys vaahdon joukkoon. Lusikoi vaahto ympyrän muotoon ja tee siihen keskelle ”pesä” täytettä varten. Laita marenki uuniin ja laske uunin lämpötilaa heti 125 ’C:seen. Paista 1 ½ tuntia, kunnes marenki on kovaa (älä avaa luukkua välillä). Sammuta uuni, avaa uunin luukku raolleen ja anna marengin kuivua uunissa vielä ½ h.
Valuta kikherneet ja mittaa talteen 1 dl nestettä. Sekoita nesteeseen viinietikka ja aloita vatkaaminen sähkövatkaimella. Kun neste on muuttunut vaahdoksi, ala lisäämään sokeria ruokalusikka kerrallaan. Vatkaa n. 15 min, kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää. Nostele maissitärkkelys vaahdon joukkoon. Lusikoi vaahto ympyrän muotoon ja tee siihen keskelle ”pesä” täytettä varten. Laita marenki uuniin ja laske uunin lämpötilaa heti 125 ’C:seen. Paista 1 ½ tuntia, kunnes marenki on kovaa (älä avaa luukkua välillä). Sammuta uuni, avaa uunin luukku raolleen ja anna marengin kuivua uunissa vielä ½ h.
resepti mukailtu Joy the Baker
Sitruunavaahto
300 g pehmeää tofua
½ dl sitruunan mehua (1 sitruuna)
yhden sitruunan kuori
3 ½ rkl sokeria
1 tl maissitärkkelystä
½ tl agar agar -jauhetta
Laita tofu monitoimikoneeseen ja sekoita se tasaiseksi.
Sekoita sokeri, sitruunamehu, sitruunan kuori, maissitärkkelys ja agar agar
pienessä kattilassa. Kuumenna parin minuutin ajan, kunnes seos sakenee.
Käynnistä monitoimikone uudelleen ja kaada sitruunakiisseli heti ohuena nauhana
tofun joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä. Kun seos on jäähtynyt, sekoita sitä monitoimikoneessa vielä
hetken aikaa, jotta siihen sitoutuu lisää ilmaa.
--------------------------
English summary
Meringue has long been something that has been difficult to make vegan. Therefore I was thrilled when I stumbled across this Facebook-group which is dedicated to vegan meringue making. I learned that one can make meringue from the liquid that is inside chickpea cans (also known as aqua faba) – who would have known! Luckily this kind of meringue doesn't taste beany at all and it can be used just like regular meringue made of egg whites.
My first attempt in vegan meringue making was this pavlova which I filled with lemon mousse, kiwi slices and pomegranate seeds. I loved how the crispy and sweet taste of the meringue was paired with slightly tangy lemon filling and exotic fruits. I think it would make a perfect dessert for Easter :)
English summary
Meringue has long been something that has been difficult to make vegan. Therefore I was thrilled when I stumbled across this Facebook-group which is dedicated to vegan meringue making. I learned that one can make meringue from the liquid that is inside chickpea cans (also known as aqua faba) – who would have known! Luckily this kind of meringue doesn't taste beany at all and it can be used just like regular meringue made of egg whites.
My first attempt in vegan meringue making was this pavlova which I filled with lemon mousse, kiwi slices and pomegranate seeds. I loved how the crispy and sweet taste of the meringue was paired with slightly tangy lemon filling and exotic fruits. I think it would make a perfect dessert for Easter :)
Pavlova with lemon mousse, sliced kiwi and pomegranate seeds
Meringue base (recipe follows)
Lemon mousse (recipe follows)
3 kiwis
pomgranate seeds
Spoon lemon mousse to meringue base and decorate with kiwi slices and pomegranate seeds.
recipe Swedish vegan
”Meringue” base
1 dl liquid from chickpea can (aqua faba)
½ ts apple cider vinegar
1 ¼ dl sugar
1 tbsp corn stratch
Draw 18 cm wide circle to parchment paper and invert the
paper. Preheat oven to 175’C. Drain chcikpeas and save 1 dl of the
liquid.
Add vinegar to chickpea liquid and start whisking it with electric mixer. Add sugar gradually while constantly whisking. After about 15 min it should look like glossy meringue. Spoon meringue to the parchment paper and make a small ”well” to the center of it. Put it in the oven and lower the heat to 125’C. Bake for 1 ½ h. Turn the oven off, open the oven door and let it cool in the oven for ½ h.
recipe adapted from Joy the Baker
Lemon mousse
300 g silken or soft tofu
½ dl freshly squeezed lemon juice
zest of one lemon
3 ½ tbsp sugar
1 ts corn stratch
½ ts agar agar powder
Blend tofu smooth in the food processor. Mix rest of the
ingredients in a small pot. Heat the mixture until it thickens and let it boil
for 2 minutes. Turn the blender on and pour lemon mixture over tofu while the
machine runs. Let tofu mousse cool. When it has cooled blend it again to
make it more airy.
Voi vitsi miten hyvä keksintö toi vegaaninen marenki! Lopputulos näyttää aivan super herkulliselta :) Pakko kokeilla tota marenkia kyllä itsekin joskus!
VastaaPoistaKiitos! Ja kokeile ihmeessä! :)
PoistaNäyttääpä hyvältä! :) Joku juuri kyseli Chocochilin Facebookissa ison pavlovan perään, joten linkitänpä tämän heti sinne.
VastaaPoistaKiitos! Marengin tarve näyttää yllättäneen meidät molemmat :)
PoistaVoi sullakin mahtavan näköinen pavlova! Kyllä minunkin nyt pitää laittaa toimeksi! Just nyt!
VastaaPoistaKiitos! Tuumasta toimeen siis :)
PoistaTosi upean näköinen Pavlova.Minäkin olen suunnitellut vegaanimarengin tekoa ja nyt kun näitä ohjeita alkaa pukkaa siellä sun täällä,niin ehkä kokeilenkin.
VastaaPoistaKiitosta vaan kehuista ja kannattaa ehdottomasti kokeilla! Itselleni tämän tekeminen aiheutti valtavan onnistumisen riemun, sillä "valkuaisvaahto" muodostui ja marenki paistui niin näppärästi ja kauniisti :)
PoistaThat looks awesome! Looks like your vegan meringue came out wonderful :)
VastaaPoistaThank you! It surely did :)
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaVoi ei miten ihanan näköinen pavlova ja helpolta kuulostaa ohjekin! Kukakohan lie keksinyt kikhernetölkin nesteillä testailemaan tällasta ideaa :D
VastaaPoistaEn tiedä, mutta jonkinlainen keittiökemisti lienee ollut. Proteiinin vaahdottamisestahan tässäkin on kyse :)
PoistaIhan pakko varmaan kokeilla sekasyöjänkin. Tarkoittaako tämä nyt, että voi valmistaa myös vegaaneja macaroneja?
VastaaPoistaTuolla linkkaamassani Facebook-ryhmässä jotkut ovat kokeilleet macaronejakin – vaihtelevin tuloksin, kuten siihen urheilulajiin sopii – joten ihan mahdollisuuksien rajoissa nekin ovat! Ehkäpä vielä joskus itsekin kokeilen niitä :)
PoistaWow! That meringue base looks incredible!! What an inventive recipe! I've never tried making an eggless meringue before - but I'm definitely going to try this! What an amazing creation. Thank you for sharing!
VastaaPoistaThanks! For more info about chickpea brine meringue check this Facebook group https://www.facebook.com/groups/VeganMeringue/?fref=ts :)
PoistaMoikka! mä suunnittelen tekeväni pavlovaa äitienpäiväksi. Kuinka herkkää tuo pohja on paistamisen ja jäähtymisen jälkeen? Voiko sen tehdä etukäteen lauantaina ja kasata sunnuntaina?
VastaaPoistaHei! MInä olen aina paistanut, täyttänyt ja syönyt pavlovan samana päivänä, joten en osaa sanoa mitään varmaan pohjan säilytyksestä. Uskoisin kyllä, että voit paistaa marenkipohjan lauantaina ja säilyttää kuivassa paikassa huoneenlämmössä sunnuntaihin. Tärkeintä on, että marenkiin ei pääse kosteutta. Toivottavasti onnistuu! :)
PoistaKiitos tästä reseptistä - toimivin vegaanisen pavlovan ohje, mitä olen kokeillut! Tein oman versioni, joka löytyy nyt täältä: https://ruokakonttuuri.blogspot.fi/2016/06/vegaaninen-pavlova-vegan-pavlova.html. :)
VastaaPoistaOlepas hyvä! Ja ihana kuulla, että onnistuit :)
Poista