lauantai 20. kesäkuuta 2015

Siitakesieni ja adzukipapu gyozat | Shiitake and adzuki bean gyozas


Nämä adukipavuilla, siitakesienillä ja kevätsipulilla täytetyt gyozat ovat paranneltu versio aikaisemmin tekemistäni sieni-tempeh-gyozoista. Molemmissa ohjeissa gyozojen täytteenä on sieniä mutta siinä missä tempeh-gyozoissa ne ovat miedon makuisia herkkusieniä tässä uudessa versiossa on aromikkaammaan makuisia siitakesieniä. Vaihdoin myös täytteen proteiinin adzukipapuihin. Niiden hieman pähkinäinen maku sopi tosi hyvin yhteen siitakesienten kanssa ja lisäksi muussatut pavut tekivät täytteestä hyvin koossa pysyvää.

Ja pakkohan se on myöntää. Reseptin kehittelyn lisäksi tein gyozoja uudestaan, koska halusin ottaa niistä parempia kuvia. Tempeh-gyozat oli blogini lähes ensimmäinen postaus, minkä voi huomata kuvaustyylistäni. Yksi bloggaamisen palkitsevimmista puolista onkin oman kehityksensä näkeminen – sekä kokkauksessa että kuvauksessa :)






Adzukipapu ja kevätsipuli -gyozat

16 kpl

Taikina

2 ½ dl jauhoja
¼ tl suolaa
1 ¼ dl vettä

Sekoita suola jauhoihin. Kaada vesi jauhoihin ja vaivaa taikinaa n. 10 min, kunnes siihen on muodostunut hyvä sitko. Kääri taikina kelmuun ja jätä odottamaan täytteen valmistumista.

Täyte

1 ½ dl adzuki-papuja (+ suolaa keitinveteen)
6 kuivattua siitakesientä
öljyä paistamiseen
1–2 porkkanaa, raastettuna
2 kevätsipulia, hienonnettuna
1–2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
2 tl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
1–2 rkl soijakastiketta
1 prk / 2 rkl tomaattipyrettä
½ tl savuaromia
1 rkl balsamiviinietikkaa
1–2 tl sriracha-kastiketta (tai muuta chilikastiketta)
mustapippuria myllystä

Liota adzukipapuja kylmässä vedessä muutama tunti tai yön yli. Kaada liotusvesi pois ja keitä suolalla maustetussa vedessä n. 30 min tai, kunnes pavut ovat pehmeitä. Laita samaanaikaisesti siitakesienet kuumaan veteen ja anna niiden turvota n. 30 min. Säästä sienten liotusvesi ja pilko sienet pieniksi kuutioiksi. Muussaa keitettyjä adukipapuja haarukalla tai sauvasekoittimella, pienet sattumat eivät haittaa. Lisää papuihin siitakesienten liotusvettä tarpeen mukaan, jos seos vaikuttaa liian kuivalta.

Raasta porkkanat ja hienonna kevätsipulit, valkosipuli ja inkivääri. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista sipuleita ja inkivääriä hetki. Laske lämpötilaa ja lisää porkkanaraaste, siitakesienet, tomaattipyre ja mausteet. Lisää myös muussatut pavut pannulle. Lisää tarvittaessa siitakesienten liotusvettä. Anna täytteen jäähtyä sillä aikaa kun kaulitset taikinaan.

Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele ne palloiksi. Kaulitse pallot pieniksi ympyröiksi, laita keskelle n. 2 tl täytettä ja rypytä ne yhteen. Katso kuvalliset ohjeet täältä. Täytettä voi jäädä vähän yli.

Kuumenna pannulla tilkka öljyä. Paista taikinanyyttejä molemmilta puolilta muutamia minuutteja niin että ne ruskistuvat. Lisää pannulle tilkka vettä niin, että sen pohja peittyy ja peitä pannu kannella. Anna nyyttien höyryttyä kypsäksi n. 5 min.

Dippikastike 

3 rkl soijakastiketta
1 rkl miriniä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 tl tummaa seesamiöljyä
Sekoita kaikki ainekset yhteen.

-------------
English summary


I filled these gyoza dumplings with shiitake mushrooms, adzuki beans and scallions and served them with soy based dippings sauce. You can use store bought gyoza wrappers but the recipe includes instructions for homemade dough. Although kneading and rolling requires a little effort they are pretty simple and easy to make :)

Aduki bean and shiitake mushroom gyozas 

(makes 16)

Dough

2 ½ dl wheat flour
¼ ts salt
1 ¼ dl water

Combine salt and flour. Pour water into dough and knead 10 minutes until dough is elastic. Wrap dough into kitchen film and let it sit while you prepare the filling.

Filling 

1½ dl dry adzuki beans (+ salt to cooking water)
6 dried shiitake mushrooms
vegetable oil for frying
1–2 carrots, grated
2 scallions, minced
1–2 garlic cloves, minced
2 ts ginger, minced
1–2 tbsp soy sauce
2 tbsp tomato paste
½ ts liquid smoke
1 tbsp balsamic vingear
1–2 ts Sriracha sauce (or other hot sauce)
black pepper, freshly ground

Soak adzuki beans in cold water for couple of hours or overnight. Drain beans ans cook in salted water about 30 minutes or until soft. Drain the beans. Soak shiitake mushrooms in hot water about 30 minutes. Reserve soaking liquid and chop mushrooms and set aside. Smash beans with fork. Add some mushroom liquid if the bean mixture seems dry.

Grate carrots and mince garlic, ginger and scallions. Heat some oil on frying pan and sautee garlic, scallions and ginger for a minute. Set the heat lower and add grated carrots, chopped mushrooms, tomato paste and spices. Add smashed beans. Let the filling cool.

Divide dough to 16 pieces and mold them into small balls. Roll balls into small discs. Put about 2 ts  filling on the middle of each disc, fold them half and pinch to close. See detailed instructions here. There may be some extra filling.

Heat some oil on frying pan and fry gyozas both sides over high heat until they are golden brown. Pour some water on the pan and close it with a lid. Let the gyozas steam for five minutes.

Dipping sauce 

3 tbsp soy sauce rkl soijakastiketta
1 tbsp mirin
1 tbsp rice wine vinegar
1 ts toasted sesame oil

Mix everything together.

4 kommenttia:

  1. Ovatpa kauniita ja varmasti myös herkullisen makuisia. Ja tosi hyvät kuvat. :)

    VastaaPoista
  2. Ah! These look absolutely fantastic Maikki! You're so talented, and I bet they tasted amazing too :D x

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->