Saag paneer, paneer-tuorejuustoa pinaattikastikkeessa, on intialaisen keittiön klassikko. Tein siitä maidottoman version vaihtamalla paneer-juuston kikhernetofuun ja jugurtin soijajugurttiin. Kikhernetofun täyteläinen ja hieman kananmunaa muistuttava maku korvaa paneerin mielestäni paremmin kuin soijapohjainen tofu.
Kikhernetofun resepti on linkin takana aikaisemmassa postauksessani. Sen voi hyvin tehdä edelllisenä päivänä ja laittaa jääkaappiin vetäytymään. Tätä kastiketta varten se paistetaan pannulla rapeaksi. Paistaminen kannattaa tehdä useassa erässä ja kohtuullisen miedolla lämmöllä, jotta tofu ei ala "sulaa" pannulla ja tarttua siihen.
Kikhernetofun resepti on linkin takana aikaisemmassa postauksessani. Sen voi hyvin tehdä edelllisenä päivänä ja laittaa jääkaappiin vetäytymään. Tätä kastiketta varten se paistetaan pannulla rapeaksi. Paistaminen kannattaa tehdä useassa erässä ja kohtuullisen miedolla lämmöllä, jotta tofu ei ala "sulaa" pannulla ja tarttua siihen.
Ja kun kerran raaka-aineiden korvaamisen aloitin, päätin vaihtaa pinaatin nokkosiin. Minusta olisi ollut hullua ostaa kaupasta italialaista pinaattia (jossa ei sinänsä ole mitään vikaa), kun kukkapenkit ja ojanpientareet puskevat nokkosia – rikkaruohojen syöminen on todellinen win-win-tilanne!
Nokkoset painuvat tosi paljon kasaan ryöppäyksen aikana, joten niitä uppoaa kastikkeeseen oikeastaan niin paljon kuin niitä vain on. Minä keräsin niitä paperipussillisen, joka painoi noin 400 grammaa.
resepti mukailtu 101 Cookbooks
Intialainen nokkoskastike ja kikhernetofua
1 annos kikhernetofua, kuutioina (tai tavallista tofua)
400 g (paperipussillinen) nokkosia (tai pinaattia)
1 rkl juustokuminan siemeniä
2 tl korianterin siemeniä
½ tl sinapinsiemeniä
2 neilikkaa
1/8 tl kaardemummaa
¼ cayennepippuria
¼ tl muskottipähkinää
½ tl kurkuma
muutama rouhaisu mustapippuria
öljyä, paistamiseen
3 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1 rkl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
2 sipulia, pieninä kuutioina
2 tomaattia, kuutioina
5 dl kasvislientä
1 ½ dl kookoshiutaleita, paahdettuna
1–2 rkl sitruunamehua
2 dl soijajogurttia
(suolaa maun mukaan)
Valmista kikhernetofu ohjeen mukaan (voi tehdä jo edellisenä
päivänä).
Pese nokkoset huolellisesti (hanskat kädessä :) ). Kuumenna iso kattilallinen
vettä ja pudota nokkoset kattilaan. Ryöppää niitä kaksi minuuttia. Kaada
nokkoset lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Poista kovat ja isot varret,
jos niitä on. Hienonna nokkosia veitsellä pieneksi silpuksi.
Hienonna kokonaisia maustesiemeniä morttelissa. Sekoita
jauhetut mausteet niiden joukkoon. Kuutioi sipuli pieniksi kuutioiksi ja
hienonna valkosipuli ja inkivääri. Kuutioi tomaatit. Kuutioit kikhernetofu.
Paahda kookoshiutaleita kuumalla pannulla, kunnes ne tuoksuvat.
Kuumenna pannulla öljyä ja paista kikhernetofukuutiot
kolmessa erässä. Paista niitä miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kullanruskeita
ja rapeita (n. 3 minuuttia molemmilta puolin). Jätä tofut odottamaan.
Lisää pannulle hieman öljyä ja kuullota sipulikuutioita
minuutin ajan. Lisää mausteseos, valkosipuli ja inkivääri ja paista, kunnes mausteet
tuoksuvat. Lisää tomaatit, nokkoset ja kasvisliemi ja anna kastikkeen hautua 10
minuuttia miedolla lämmöllä (tai pidempään). Tarkista suolaisuus. Lisää juuri
ennen tarjoilua kikhernetofukuutiot, soijajugurtti, sitruunamehu ja
kookoshiutaleet ja kuumenna kastike uudelleen kiehuvaksi. Tarjoa basmatiriisin
kanssa.
I also decided to replace spinach with nettles because there were plenty of them in my garden. Eating garden weeds is totally a win-win situation :)
recipe adapted 101 Cookbooks
Indian spiced nettle stew with chickpea tofu
1 batch chickpea tofu, cubed (or regular tofu)
400 g nettles (or spinach)
1 tbsp cumin seeds
2 ts coriander seeds
½ ts yellow mustard seeds
2 cloves
1/8 ts ground cardamon
¼ cayennen pepper
¼ ts ground nutmeg
½ ts turmeric
black pepper, freshly ground
vegetable oil for frying
3 garlic cloves, minced
1 tbsp fresh ginger, minced
2 onions, minced
2 tomatoes
5 dl vegetable broth
1 ½ dl unsweetened shredded coconut, toasted
1–2 tbsp lemon juice
2 dl soy yoghurt
(salt, to taste)
Prepare chickpea tofu according to instructions (can be made
a day ahead).
Wash and drain nettles (remember to put gloves to your hands :) ). In a big pot bring water to boil and
submerge nettles to it. Let them boil for two minutes. Drain nettles and rinse
them under cold water. Remove any hard stems and mince them finely.
Ground whole spices in a mortel. Add preground spices and
mix together. MInce onions, garlic and garlic. Cube tomatoes and chikpea tofu.
Toast shredded coconut on a dry pan.
Heat some oil in a fring pan and fry chickpea tofu in three
batches. Fry them over medium heat, three minutes per side until they are
crispy and golden brown. Set aside.
Add some more oil to the pan and sautee onions. Add spice
blend, garlic and ginger and continue frying for a minute. Add tomatoes,
nettles and broth. Adjust saltiness to your liking. and let the stew simmer for
10 minutes (or longer). Just before serving add fried chickpea tofu cubes, soy
yoghurt, lemon juice and shredded coconut and reheat it. Serve with basmati
rice.
Ah, Maikin, this look amazing! You have such a flare when you cook, and the pictures are absolutely stunning! Thank you so much for sharing! I hope to be cooking with nettles in the future as well :) x
VastaaPoistaThanks :) I'm glad you liked it :)
Poista