Sivut

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Intialainen nokkoskastike kikhernetofulla | Indian nettle stew w/ chickpea tofu


Saag paneer, paneer-tuorejuustoa pinaattikastikkeessa, on intialaisen keittiön klassikko. Tein siitä maidottoman version vaihtamalla paneer-juuston kikhernetofuun ja jugurtin soijajugurttiin. Kikhernetofun täyteläinen ja hieman kananmunaa muistuttava maku korvaa paneerin mielestäni paremmin kuin soijapohjainen tofu.



Kikhernetofun resepti on linkin takana aikaisemmassa postauksessani. Sen voi hyvin tehdä edelllisenä päivänä ja laittaa jääkaappiin vetäytymään. Tätä kastiketta varten se paistetaan pannulla rapeaksi. Paistaminen kannattaa tehdä useassa erässä ja kohtuullisen miedolla lämmöllä, jotta tofu ei ala "sulaa" pannulla ja tarttua siihen.

Ja kun kerran raaka-aineiden korvaamisen aloitin, päätin vaihtaa pinaatin nokkosiin. Minusta olisi ollut hullua ostaa kaupasta italialaista pinaattia (jossa ei sinänsä ole mitään vikaa), kun kukkapenkit ja ojanpientareet puskevat nokkosia – rikkaruohojen syöminen on todellinen win-win-tilanne!

Nokkoset painuvat tosi paljon kasaan ryöppäyksen aikana, joten niitä uppoaa kastikkeeseen  oikeastaan niin paljon kuin niitä vain on. Minä keräsin niitä paperipussillisen, joka painoi noin 400 grammaa.

resepti mukailtu 101 Cookbooks

Intialainen nokkoskastike ja kikhernetofua


1 annos kikhernetofua, kuutioina (tai tavallista tofua)
400 g (paperipussillinen) nokkosia (tai pinaattia)

1 rkl juustokuminan siemeniä
2 tl korianterin siemeniä
½ tl sinapinsiemeniä
2 neilikkaa
1/8 tl kaardemummaa
¼ cayennepippuria
¼ tl muskottipähkinää
½ tl kurkuma
muutama rouhaisu mustapippuria

öljyä, paistamiseen
3 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1 rkl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
2 sipulia, pieninä kuutioina
2 tomaattia, kuutioina
5 dl kasvislientä
1 ½ dl kookoshiutaleita, paahdettuna
1–2 rkl sitruunamehua
2 dl soijajogurttia
(suolaa maun mukaan)

Valmista kikhernetofu ohjeen mukaan (voi tehdä jo edellisenä päivänä).

Pese nokkoset huolellisesti (hanskat kädessä :) ). Kuumenna iso kattilallinen vettä ja pudota nokkoset kattilaan. Ryöppää niitä kaksi minuuttia. Kaada nokkoset lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Poista kovat ja isot varret, jos niitä on. Hienonna nokkosia veitsellä pieneksi silpuksi.

Hienonna kokonaisia maustesiemeniä morttelissa. Sekoita jauhetut mausteet niiden joukkoon. Kuutioi sipuli pieniksi kuutioiksi ja hienonna valkosipuli ja inkivääri. Kuutioi tomaatit. Kuutioit kikhernetofu. Paahda kookoshiutaleita kuumalla pannulla, kunnes ne tuoksuvat.

Kuumenna pannulla öljyä ja paista kikhernetofukuutiot kolmessa erässä. Paista niitä miedolla lämmöllä, kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita (n. 3 minuuttia molemmilta puolin). Jätä tofut odottamaan.

Lisää pannulle hieman öljyä ja kuullota sipulikuutioita minuutin ajan. Lisää mausteseos, valkosipuli ja inkivääri ja paista, kunnes mausteet tuoksuvat. Lisää tomaatit, nokkoset ja kasvisliemi ja anna kastikkeen hautua 10 minuuttia miedolla lämmöllä (tai pidempään). Tarkista suolaisuus. Lisää juuri ennen tarjoilua kikhernetofukuutiot, soijajugurtti, sitruunamehu ja kookoshiutaleet ja kuumenna kastike uudelleen kiehuvaksi. Tarjoa basmatiriisin kanssa.



This dish is my adaptation of classic Indian Saag paneer, spinach stew with paneer cheese. I made vegan version by subbing yoghurt with soy yoghurt and paneer with chickpea tofu. In my opinion  the slightly eggy taste of chickpea tofu is a better replacement to paneer than regular soy based tofu.

I also decided to replace spinach with nettles because there were plenty of them in my garden. Eating garden weeds is totally a win-win situation :)


recipe adapted 101 Cookbooks

Indian spiced nettle stew with chickpea tofu


1 batch chickpea tofu, cubed (or regular tofu)
400 g nettles (or spinach)

1 tbsp cumin seeds
2 ts coriander seeds
½ ts yellow mustard seeds
2 cloves
1/8 ts ground cardamon
¼ cayennen pepper
¼ ts ground nutmeg
½ ts turmeric
black pepper, freshly ground

vegetable oil for frying
3 garlic cloves, minced
1 tbsp fresh ginger, minced
2 onions, minced
2 tomatoes
5 dl vegetable broth
1 ½ dl unsweetened shredded coconut, toasted
1–2 tbsp lemon juice
2 dl soy yoghurt
(salt, to taste)


Prepare chickpea tofu according to instructions (can be made a day ahead).
Wash and drain nettles (remember to put gloves to your hands :) ). In a big pot bring water to boil and submerge nettles to it. Let them boil for two minutes. Drain nettles and rinse them under cold water. Remove any hard stems and mince them finely.

Ground whole spices in a mortel. Add preground spices and mix together. MInce onions, garlic and garlic. Cube tomatoes and chikpea tofu. Toast shredded coconut on a dry pan.

Heat some oil in a fring pan and fry chickpea tofu in three batches. Fry them over medium heat, three minutes per side until they are crispy and golden brown. Set aside.

Add some more oil to the pan and sautee onions. Add spice blend, garlic and ginger and continue frying for a minute. Add tomatoes, nettles and broth. Adjust saltiness to your liking. and let the stew simmer for 10 minutes (or longer). Just before serving add fried chickpea tofu cubes, soy yoghurt, lemon juice and shredded coconut and reheat it. Serve with basmati rice. 

2 kommenttia:

  1. Ah, Maikin, this look amazing! You have such a flare when you cook, and the pictures are absolutely stunning! Thank you so much for sharing! I hope to be cooking with nettles in the future as well :) x

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)