Tähän nori–seesami-granolaan tulee himo. Merisuolakiteet, siirappi, paahdettu merilevä, sitruunan kuori ja pippurit muodostavat yhdessä paahtuneen kauran ja seesaminsiemenien kanssa monimutkaisen makuyhdistelmän, johon kehittyy helposti pienimuotoinen addiktio. Sen maku muistuttaa japanilaista furikakea mutta, koska kyseessä on granola, siinä on myös kaurahiutaleita – voisikin sanoa, että furikake meets croutons.
Olen lisännyt tätä suolaisen makeaa granolaa keittojen ja salaattien päälle (tosi hyvää avokadon kanssa!) mutta se on niin mainion makuista, että monta kourallista on mennyt ihan paljaaltaan. Rapea, hyvin maustettu suolainen granola onkin oikea pelastus silloin, kun ruoka on vähän meh ja se kaipaisi vähän jotain lisämakua :) Olenkin suunnittelut kokeilevani seuraavaksi dukkah- tai curry-maustettua granolaa.
Nori-granolan ohje on inspiroitunut The Spiced Life-blogista, jonka kirjoittaja oli löytänyt reseptin Heidi Swansonin Near & Far-kirjasta
Nori–seesami-granola
3 rkl siirappia
2 rkl tahinia
1 rkl miso-tahnaa
2–3 rkl vettä (tahinin koostumuksesta riippuen)
½ sitruunan kuori
2–3 rkl vettä (tahinin koostumuksesta riippuen)
½ sitruunan kuori
4 dl kaurahiutaleita
3 rkl seesaminsiemeniä
3 rkl mustia seesaminsiemeniä
2 tl shichimi togarashia (tai ripaus cayenne-pippuria)
1 dl manteleita (kuorimattomia)
n. ½ tl mustapippuria myllystä
merisuolaa, myllystä (maun mukaan)
2 arkkia nori-merilevää
Kuumenna uuni 175’C ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Sekoita siirappi, vesi, tahini, miso-tahna ja sitruunan kuori tasaiseksi tahnaksi. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, seesaminsiemenet, mantelit ja mausteet. Leikkaa nori saksilla n. 1 cm leveiksi suikaleiksi ja revi suikaleet pieniksi paloiksi. Lisää nori kaurahiutaleiden joukkoon. Sekoita tahini-seos muiden aineiden joukkoon. Levitä granola leivinpaperille ja rouhi päälle merisuolaa. Paista 20–30 min, kunnes se tuntuu kuivalta. Anna jäähtyä.
Vihreä parsakaalikeitto nori-granolalla
Öljyä,
paistamiseen
1 purjo
valkosipulin kynsi, hienonnettuna
valkosipulin kynsi, hienonnettuna
8 dl kasvislientä
parsakaali (n. 500
g)
2 rkl puuroriisiä
3 dl pakasteherneitä
2 tl wasabitahnaa
(tai maun mukaan) + 1 rkl vettä
½ sitruunan mehu
mustapippuria
(suolaa, tarvittaessa)
(suolaa, tarvittaessa)
Pinnalle: nori–seesami-granolaa (ohje yllä)
Halkaise purjo ja
pese lehtien välit huolellisesti. Viipaloi purjo. Irrota parsakaalin kukinnot
ja pilko parsakaalin varsi. Hienonna valkosipuli.
Kuumenna
paksupohjaisessa kattilassa tilkka öljyä. Kuullota purjoa miedolla lämmöllä n.
10 min. Lisää valkosipuli ja paista noin minuutin ajan. Lisää kattilaan kasvisliemi, parsakaalin varsi ja riisi. Keitä 15 min,
kunnes riisi on kypsynyt. Lisää kattilaan pakasteherneet ja parsakaali. Lisää
kasvisientä, niin, että kasvikset peittyvät. Keitä n. 5 min. Siirrä kattila
pois levyltä ja soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Sekoita wasabitahna
vesitilkkaan. Mausta keitto wasabiseoksella, sitruunamehulla ja pippurilla (ja
suolalla). Kuumenna keitto uudelleen kiehuvaksi. Koristele annokset nori–seesami-granolalla.
---------------------------
English summary
Green broccoli soup with nori sesame granola
Neutral tasting oil
1 leek
1 garlic clove, mince
1 garlic clove, mince
800 ml vegetable broth
1 broccoli (about 500 g)
2 tbsp rice
300 ml frozen peas
2 ts wasabi paste (or to taste) + 1 tbsp water
juice of ½ lemon
freshly ground black pepper
(salt, as needed)
Garnish: nori sesame granola (recipe follows)
Garnish: nori sesame granola (recipe follows)
Half the leek lengthwise and rinse thoroughly. Slice leek to half moons. Separate broccoli florets from the stem. Chop the stem. Mince garlic
Heat a drizzle of oil in sauce pot. Sautee leek slices over medium heat for 10 minutes. Add garlic and keep frying for 1 minute. Add vegetable broth, rice and broccoli stems to pot. Cook for 15 minutes or until rice is soft. Add frozen peas and broccoli florets and cook 5 minutes. Puree the soup with immersion blender. Dilute wasabi paste to water. Season the soup with wasabi liquid, lemon juice and pepper (and salt if needed). Preheat the soup. Garnish with nori granola just before serving
Recipe for nori granola is inspired by Heidi Swanson's Near & Far book via The Spiced Life blog
Nori sesame granola
3 tbsp (maple)
syrup
2 tbsp tahini
1 tbps miso paste
2–3 tbsp water (or bit more depending on the consistency of tahini)
zest of ½ lemon
2–3 tbsp water (or bit more depending on the consistency of tahini)
zest of ½ lemon
400 ml rolled oats
3 tbsp white
sesame seeds
3 tbsp black
sesame seeds
2 ts shichimi
togarashi (or sub with pinch of cayenne pepper)
100 ml almonds
(unpeeled)
about ½ ts freshly
ground black pepper
pinch of sea salt
2 nori sheets
Preheat oven to
175’C and line baking tray with parchment paper. Mix syrup, water, tahini, miso paste, and lemon zest to smooth paste. Combine oats, sesame seeds, almonds and spices. Cut
nori sheets to 1 cm wide strips and tear strips to small flakes. Add nori
flakes to oat mixture. Pour tahini mixture over oats and mix. Spread granola on baking tray and sprinkle it with salt. Bake granola 20–30 minutes or until it feels dry. Let cool.
This looks fantastic! I love the creative garnish! Would never have thought to add nori in granola :D Thanks! x
VastaaPoistaThanks Jules! This savory sweet nori granola is so addictive! :D
PoistaOih, tota nori-granolaa pitää kokeilla :P (ja pahoittelut täällä sunkin blogin puolella, ttä huomasin sun kommentin vasta nyt *^^* )
VastaaPoistaKokeile ihmeessä! Ja ei haittaa mitään! Eikös se niin ole, että parempi myöhään kuin ei silloinkaan :)
Poista