Voisin tehdä vaikka kymmenen blogipostausta siitä, miten ihana talvikauden sitruskausi on. Sen lisäksi, että sitruksia menee kilotolkulla sellaisenaan, olen laittanut niitä myös aamupuurooon, salaattin, kakkuun ja jugurtin päälle – vain muutamia käyttökohteita mainitakseni. Tänä talvena olen ollut erityisen ihastunut veriappelsiineihin. Olin niiden suhteen aluksi skeptinen, sillä luulin, että ne maistuvat samalta kuin verigreipit (greipit ovatkin varmaan ainoa sitrushedelmä, joista en erityisemmin välitä...). Makeankirpeät veriappelsiinit ovat kuitenkin hurmanneet minut täysin. Ja se väri! Kaikista kauneimpia ovat mielestäni ne appelsiiniyksilöt, jotka ovat osittain punaisia ja osittain oransseja :)
Tässä herkkujälkkärissä appelsiinien raikkaus yhdistyy pehmeän kermaiseen, kamomillalla maustettuun pannacottaan. Kamomillan maku on siinä hyvin hienovarainen, joten veriappelsiinit ovat ehdottomasti pääosassa. Pannacotta on tehty kotitekoiseen riisimaitoon, joka suurustuu kuumennettaessa. En ole vielä kokeillut, toimiiko ohje myös kaupasta ostetuila riisimaidolla, mutta kuulen mielelläni tulokset, jos joku päätyy sitä testaamaan. Riisimaidon lisäksi pannacottassa on liotetuista pähkinöistä tehtyä cashewkermaa. Cashewkerma tuo pannacottaan täyteläisyyttä ja se tekee sen koostumuksesta rahkamaista. Valmiit jälkkärit voi tarjoilla veriappelsiinikastikkeen ja appelsiinilohkojen kanssa – satokauden jälkkäri parhaimmillaan :)
Huomio esivalmisteluista:
Aloita tekemällä riisimaito ja cashewkerma. Molemmat vaativat ainesosien liottamista, joten aloita niiden valmistelut jo tarjoilua edeltävänä päivänä.
Kamomilla-pannacotta veriappelsiinikastikkeella
½ dl kuumaa vettä
2 pussia kamomillateetä
1 tl agar agar -jauhetta
3 ½ dl kotitekoista riisimaitoa (ohje alla)
3 rkl sokeria
2 dl cashewkermaa (ohje alla)
1 tl vaniljauutetta
Tarjoiluun
Veriappelsiinikastiketta (ohje alla)
Appelsiineja ja veriappelsiineja, segmenteiksi
leikattuina
Sitruunamelissaa
Laita kamomillateepussit kuumaan veteen ja hauduta niitä, kunnes neste on jäähtynyt kädenlämpöiseksi (n. 10 min). Ota teepussit pois ja purista ne kuiviksi. Sekoita agar agar teen joukkoon.
Laita riisimaito ja sokeri kattilaan. Kaada
agar agarin ja teen seos siivilän läpi kattilaan. Kuumenna riisimaitoseos
kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kuumenna koko ajan sekoittaen n. 5 minuutin
ajan. Seos paksunee keittämisen aikana kiisselimäiseksi. Ota kiisseli pois
levyltä ja lisää siihen cashewkerma ja vaniljauute. Sekoita tasaiseksi. Kaada
kiisseli tarjoiluastioihin ja laita jääkaappiin hyytymään useiksi tunneiksi tai yön yli. Tarjoile veriappelsiinikiisselin ja
sitrushedelmälohkojen kanssa.
Riisimaito
2 dl (puuro)riisiä
6 ½ dl vettä
Paahda riisinjyviä kuivalla paistinpannulla
keskilämmöllä n. 4 min koko ajan sekoittaen, kunnes niiden väri muuttuu hieman
keltaiseksi. Laita riisi ja vesi kulhoon. Anna riisin liota yön yli jääkaapissa.
Soseuta riisi ja vesi blenderissä tai
sauvasekoittimella, kunnes massa on tasaista. Siivilöi maito kangasharson läpi
puhtaaseen kannuun/pulloon. Itse tein siivilöinnin siten, että laitoin
harsokankaalla vuoratun siivilän ja suppilon kannun päälle. Tämän jälkeen
kaadoin riisimaidon pienissä erissä siivilään harson päälle, minkä jälkeen
puristelin harsosta nesteen käsin pois. Jäljelle jäävästä riisisoseesta voi
keittää vaikka puuroa. Ohjeesta tulee enemmän riisimaitoa, kuin tarvitset pannacottia varten.
Cashewkerma
2 dl cashewpähkinöitä (määrä ennen
liottamista)
½ - 1 dl vettä + lisää vettä pähkinöiden liotukseen
Liota cashewpähkinöitä 2–8 tuntia runsaassa vedessä.
Valuta ja huuhtele pähkinät. Soseuta pähkinät veden kanssa tasaiseksi massaksi
(veden määrä riippuu siitä, kuinka kauan pähkinöitä on liotettu). Cashewkerman tulisi
olla sileää ja muistuttaa koostumukseltaan paksua jugurttia.
Veriappelsiinikastike
3 dl veriappelsiinimehua (n. 3 veriappelsiinia)
1–2 rkl sokeria
1 tl perunajauhoa + 1 rkl vettä
Laita mehu ja sokeri kattilaan ja keitä n. 10
minuuttia. Siivilöi mehun päälle muodostunut vaahto pois. Sekoita perunajauhot
vesitilkkaan. Kaada perunajauhoseos ohuena nauhana kiehuvan mehun joukkoon samalla sekoittaen.
Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes mehu paksuuntuu kiisseliksi. Ota pois
levyltä ja anna jäähtyä.
Chamomile panna cotta with blood orange sauce
50 ml hot water
2 bags chamomile tea
1 ts agar agar powder
350 ml home made rice milk (recipe follows)
3 tbsp sugar
200 ml cashew cream (recipe follows)
1 ts vanilla extract
For serving
Blood orange sauce (recipe follows)
Oranges and blood oranges, cut to supremes
Lemon balm leaves
Put tea bags into hot water and let them
infuse until liquid has cooled to room temperature (about 10 minutes). Remove
tea bags and squeeze all the liquid out. Stir agar agar into tea.
Pour rice milk and sugar into small pot. Add the mixture of tea and agar agra into pot. Heat it to boil while whisking
constantly. Keep stirring and cook for 5 minutes over medium low
heat. Mixture will thicken during the process.
Take pudding off the heat. Add vanilla
extract and cashew cream and stir to combine. Pour panna cotta to dessert bowls. Let them set in the fridge for several hours or
overnight. Serve with blood orange sauce and citrus fruits.
Rice milk
200 ml (porridge) rice
650 ml water
Toast rice on dry skillet over medium heat
for 4 minutes or until it turns yellowish. Set rice into bowl and pour water over it. Refrigerate
overnight. Puree soaked rice and remaining water in
blender or with immersion blender. Sieve rice milk into clean jar or bottle
using cheese cloth or fine mesh strainer. Recipe makes more milk than is needed
for panna cottas.
Cashew cream
200 ml cashews (measured before soaking)
50 – 100 ml water + more water for soaking
Soak cashews for 2–8 hours in fresh water. Drain
and rinse nuts. Puree cashews with water (amount depends on the
soaking time). Cashew cream should be completely smooth and look like thick
yoghurt.
Blood orange sauce
300 ml blood orange juice (from 3 blood
oranges)
1–2 tbsp sugar
1 ts potato starch + 1 tbsp water
Combine juice and sugar in small pot and
bring it to boil. Cook juice about 10 minutes. Sieve juice to remove foam. Stir
potato starch to water and pour the mixture into boiling juice while whisking constantly. Keep whisking until mixture is thickened. Remove from the heat and let it cool.
Hih, mulla oli myös alussa sama skeptisyys kirpsakkuudesta / greippimäisyydestä, mutta nuo veriappelsiinit osottautuivat ihaniksi, olen myös törmännyt makoisiin puoliveriappelsiineihin!
VastaaPoistaMä olen kans syönyt noita puoliveriappelsiineja, nekin on ihania :)
PoistaUpeat värit! Tuosta tuli mieleen että tulispa jo aurinko ja kevät...
VastaaPoistaSanopa muuta. Sitä odotellessa aurinko pitää nauttia suun kautta ;)
PoistaOnpa kaunis (ja maukkaan) kuuloinen annos!
VastaaPoistaVoi kiitos! :)
PoistaWhat an elegant looking dish! Just gorgeous!
VastaaPoistaThank you! I'm glad you like it :)
Poista