Joo hei, kyllä minä tiedän.
Jos aikoo postata blogiin ystävänpäivään sopivan reseptin, se kannattaisi tehdä ennen ystävänpäivää. Mieluusti jopa hyvissä ajoin.
Tänä vuonna Maikin mokomin -blogin Tee tätä ystävänpäivän romanttiselle dinnerille <3 <3 -resepti julkaistaan kuitenkin vajaa viikko ystävänpäivän jälkeen. Onneksi ne elämän hyvät ihmiset ovat ansainneet juhlahuomiota jopa kahdesti vuodessa! Lisäksi tämä pizza oli liian hyvää, jotta sen olisi voinut olla postaamatta :)
Tässä pizzassa pizzapohjan päälle on levitetty perinteisen tomaattikastikkeen sijaan pehmeän makuista sipulikermaa. Pizzan muutkin täytteet ovat hieman tavallisuudesta poikkeavia, sillä sipulikerman päällä on karamellisoitua fenkolia, paahdettuja viinirypäleitä, kapriksia ja saksanpähkinöitä. Rusinamaisen makeiksi paahtuneiden rypäleiden ansiosta pizza kävisi melkein jälkiruuasta, mutta suolaiset kaprikset tasapainottavat kokonaisuutta. Sipulikerma ja saksanpähkinät puolestaan tuovat pizzaan täyteläisyyttä eikä siihen jää kaipaamaan juustoa. Uunista ottamisen jälkeen laitoin pizzan päälle vielä rucolaa ja balsamicosiirappia, joiden maut tuovat siihen vähän pippurisuutta ja hapokkuuttaa.
Kaikenkaikkiaan tämä on ehkä paras mutta varmasti ainakin suloisin pizza, jonka olen koskaan tehnyt :)
Pizza fenkolilla ja paahdetuilla viinirypäleillä
Haluamaasi pizzataikinaa (tarpeeksi kahta 20 cm leveää pizza varten, esim. tämä ohje)
Sipulikermaa (ohje alla)
Paahdettuja viinirypäleitä (ohje alla)
Karamellisoitua fenkolia (ohje alla)
Saksanpähkinöitä
Kapriksia
Rucolaa
Balsamicosiirappia / tiivistettyä balsamiviinietikkaa
(itsetehtyä tai kaupasta)
Tee pizzataikina ja sipulikerma. Paahda viinirypäleet
ja paista fenkoli.
Kuumenna uuni 225’C. Muotoile pizzataikinasta kaksi 20
cm leveää pyöreää levyä leivinpaperilla päällystettyjen uunipeltien päälle. Esipaista
pizzapohjia 7 minuuttia. Levitä sipulikerma pizzapohjille ja asettele sen
päälle karamellisoitu fenkoli, paahdetut viinirypäleet, kaprikset ja
saksanpähkinät. Jatka paistamista vielä 3 minuuuttia, kunnes täytteet ovat
lämmenneet. Koristele rucolalla ja balsamicosiirapilla.
Sipulikerma
3 keskikokoista sipulia
5 valkosipulin kynttä
noin 1 rkl oliiviöljyä
3 rkl mantelijauhetta / jauhettuja manteleita
2 tl sitruunamehua
1 ts ruuanlaittosinappia (esim. Dijon)
2 rkl ravintohiivahiutaleita
1 rkl oliiviöljyä
suolaa, maun mukaan
mustapippuria myllystä
Kuumenna uuni 200’C. Aseta kokonaiset, kuorimattomat
sipulit leivinpaperilla päälystetylle uunipellille. Pirskottele sipuleiden
päälle öljyä niin että ne peittyvät kauttaltaan. Leikkaa valkosipulin kynsistä
kärki pois ja laita ne foliopalasen päälle. Pirskottele valkosipulin kynsien päälle
oliiviöljyä ja kääri ne folion sisään. Laita sipulit ja valkosipulit uuniin 45
minuutiksi. Sipulit ovat valmiita, kun ne ovat pehmenneet ja niiden kuoret ovat paahtuneet ruskeiksi. Anna sipuleiden ja
valkosipuleiden jäähtyä hetki paistamisen jälkeen. Kuori sipulit varovasti ja
laita ne blenderiin. Purista valkosipulin kynsien pehmennyt sisältö
pois kuorista ja laita tahna blenderiin. Laita myös kaikki muut ainekset
blenderiin ja soseuta tahnaksi.
Paahdetut viinirypäleet
Noin 300 g tummia viinirypäleitä
Oliiviöljyä
Kuumenna uuni 200 ‘C. Pese ja kuiva rypäleet
huolellisesti. Pirskottele rypäleiden päälle öljyä ja paahda niitä uunissa 15
min. Huom: rypäleet voi paahtaa osittain yhtä aikaa sipuleiden kanssa.
Karamellisoitu fenkoli
Yksi iso tai kaksi pientä fenkolia
Ripaus suolaa
Oliiviöljyä
Leikkaa fenkolista varret irti. Leikkaa fenkoli pitkittäin
siivuiksi ja puolita jokainen siivu keskeltä. Kuumenna isossa paistinpannussa
tilkka öljyä. Asettele fenkolisiivut pannulle ja mausta suolalla. Paista fenkolia
keskilämmöllä n. 5 minuuttia molemmilta puolilta. Siivuihin pitäisi tulla
kullanruskea paistopinta. Tee paistaminen tarvittaessa kahdessa erässä.
I made this vegan white pizza on Valentine's day and it's probably the best vegan pizza I have made :)
Instead of traditional tomato sauce the crust is smeared with luscious onion cream. On top of the onion cream there are caramelized fennel, roasted grapes, capers and a handful of walnuts. Roasting accentuates the sweetness of the grapes and makes them taste almost like raisins. Roasted grapes are perfect pairing to salty capers which balance the sweetness of the dish. And thanks to walnuts and onion cream you won't even miss the cheese! After baking the pizza is garnished with some arugula and a drizzle of balsamic reduction. Arugula and the vinegar bring a little edge and pepperiness to the otherwise mellow dish :)
I recommend that you enjoy this pizza with glass of wine and bunch of good friends :)
White pizza with fennel and roasted grapes
Pizza dough of your choice (enough for two 20 cm wide
pizzas, see my go-to recipe here)
Onion cream (recipe follows)
Roasted grapes (recipe follows)
Caramelized fennel (recipe follows)
Handful of walnuts
Handful of capers
Arugula
Balsamic syrup or balsamic reduction (homemade or
store bought)
Preheat oven to 225’C. Roll the pizza dough to two 20 cm wide thin rounds to baking trays. Bake pizza crusts for 7 minutes.
Take prebaked crust out from the oven. Spread onion cream on top the crust. Arrange fennel slices, roasted grapes, walnuts and fennel over onion cream. Continue
baking for 3 minutes or until toppings are heated through. Garnish pizzas with arugula
and a drizzle of balsamic reduction.
Onion cream
3 middle-sized yellow onions, unpeeled
5 garlic cloves, unpeeled
about 1 tbps olive oil
3 tbsp almond flour
2 ts lemon juice
1 ts Dijon mustard
2 tbps nutritional yeast
1 tbsp olive oil
salt, to taste
freshly ground black pepper, to taste
Preheat oven to 200’C.
Line baking tray with parchment paper and set whole, unpeeled onions on
it. Coat onions with a drizzle of olive oil. Cut the tops off the garlic
cloves. Set garlic cloves on a piece of kitchen foil, drizzle with olive oil, and wrap them inside the foil. Set onions and garlic to oven for 45 minutes or
until onions are browned. Let them cool down after roasting. Remove
browned onion peels and add onions to blender. Press the bottoms of garlic cloves and squeeze soft garlic to blender. Add rest of the ingredients as well and
blend everything to smooth cream.
Roasted grapes
About 300 g red grapes
Olive oil
Preheat oven to 200’C. Wash grapes and dry them
thoroughly. Drizzle grapes with olive oil and roast for 15 minutes. Note:
this can be done at the same time as roasting onions and garlic.
Caramelized fennel
One large or two smallish fennels
Pinch of salt
Olive oil
Cut fennel stalks off. Cut fennels to slices lengthwise and half each slice. Preheat some olive oil on large skillet. Arrange fennel slices on the
skillet and season with salt. Fry over medium heat about 5 minutes per
side. Fennel slices should turn to golden brown. Do frying in batches if
needed.
Aika herkku :)
VastaaPoistaNo oli kyllä! Tuntui melkein, että olisi syönyt jälkkäriä pääruuaksi (ja sehän ei tietenkään ole huono asia... :D)
PoistaWow! Talk about gourmet pizza! The flavour combination is intriguing! Never tried it before :) x
VastaaPoistaThanks! The best thing about homemade pizza is that you can experiment with different ingredient combos :)
PoistaThis pizza looks amazing.... I wish I had a few slices (or maybe the whole thing?!) in front of me now!!
VastaaPoistaThank you, that's so sweet of you :)
PoistaIt was really delicious, give it a try!
Fenkolia pizzassa! Aivan mainio vinkki. Meillä tehtiin valkoista pizzaa viikko sitten, mutta ei sipulikermalla, vaan sitruunalla maustetulla ranskankermalla. Hyvää oli sekin.
VastaaPoistaOlepas hyvä vain! Mä olen nyt tänä talvena ollut aivan rakastanut fenkoliin: se on hyvää niin raakana salaatissa kuin kypsäksi karamellisoitunakin. Sitruunalla maustettu ranskankerma kuulostaa myös hyvältä :)
Poista