Sivut

keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Sitruunalla ja Earl Greylla maustettu unikonsiemenkranssi | Lemon, Poppy seed, and Earl Grey Kringel

"Onpas erikoisen makuista", "mikäs tämä maku on?" ja "tämähän on... hyvää?" olivat koemaistajieni varovaisen tyytyväiset ensireaktiot tästä pullasta. Loiva varautuneisuus on ymmärrettävää, sillä pikimustan unikonsiementäytteen vuoksi tämä pulla ei näytä eikä maistu perinteiseltä kanelikierteeltä tai hillopullalta. Unikonsiemeniä ei Suomessa käytetä kovin paljoa, mutta erityisesti Itä-Euroopassa ne ovat yleinen  raaka-aine sekä suolaisissa että makeissa ruuissa. Minäkään en ollut aikaisemmin ostanut niitä mutta nyt olen tosi tykästynyt niiden pähkinäiseen makuun.

Sitruuna on unikonsiementen klassinen makupari ja sitruuna puolestaan sopii yhteen mustan Earl Grey -teen kanssa, mistä sainkin idean yhdistää ne kaikki pullan täytteessä. Lopputulos oli mielestäni tosi hyvä, sillä kirpeän raikas sitruuna ja pehmeä musta tee tasapainottivat unikonsiementen makua. Tämä pullakranssi ei ole liian makea ja se oli parhaimmillaan paistamista seuraavana päivänä, kun sen maut olivat tasapainottuneet, jolloin sitruuna tuli selkeämmin esille. Tein kuvissa näkyvän unikonsiemenkranssin pääsiäiseksi, mutta se sopii hyvin kaikkiin kevään teehetkiin. Musta Earl Grey -tee, maidolla tai ilman, on tietenkin täydellinen kumppani tälle kahvipöydän katseenvangitsijalle :)

Sitruunalla ja Earl Greyllä maustettu unikonsiemenkranssi

Sitruuna–unikonsiementäyte (ohje alla)
Pullataikina (ohje alla)
Pullan voitelu: kauramaidon ja siirapin seosta

Valmista ensin unikonsiementäyte, jotta se ehtii jäähtyä. Tee sen jälkeen taikina. Kun taikina on kohonnut, jauhota leivonta-alusta huolellisesti. Kaulitse taikina ohueksi levyksi (n. 35 cm x 45 cm). Levitä unikonsiementäyte levylle tasaisesti. Rullaa taikina tiiviiksi lyhyemmän sivun suuntaiseksi rullaksi. Nipistele taikinasauma kiinni. Halkaise rulla veitsellä pituussuunnassa. Puno rullan puolikkaat yhteen nostelemalla sivuja vuorotellen toistensa yli. Muotoile punoksesta ympyrä (katso kuvalliset ohjeet täältä). Kohota pullaa 45 min. Kuumenna uuni 175’C. Sekoita siirappi ja kauramaito ja voitele pulla seoksella. Paista 30 min, kunnes pulla on saanut hieman väriä.

unikonsiementäyte on mukailtu mm. Jo Cooks -blogista

Sitruuna–unikonsiementäyte

2 ts raastettua sitruunan kuorta (1–2 sitruunaa)
1 dl sokeria
1 ½ dl kauramaitoa
200 g / 3 ½ dl unikonsiemeniä
1 rkl Earl Grey -teelehtiä
2 tl sitruunamehua

Valmista sitruunasokeri hieromalla raastettua sitruunankuorta lusikan taustapuolella sokeriin niin, että sokeri muuttuu kostean hiekan kaltaiseksi. Kuumenna kauramaito kattilassa kiehuvaksi ja lisää unikonsiemenet siihen. Keitä matalalla lämmöllä 5 min. Lisää joukkoon sitruunasokeri. Murustele teenlehtiä sormilla tai morttelissa hienommiksi ja lisää unikonsiemenseokseen. Sekoita, kunnes sokeri on liennut. Ota kattila levyltä, lisää sitruunamehu ja anna jäähtyä. Soseuta seos halutetssasi monitoimikoneessa. (Ollakseni rehellinen: minun monitoimikoneeni ei tehnyt pienille unikonsiemenille mitään, vaan suurin osa niistä jäi kokonaisiksi. Tällä ei ollut vaikutusta lopputulokseen).


pullataikina on mukailtu aikaisemmasta ohjeestani

Taikina

2 dl kauramaitoa
1/3 pkt / 17 g tuorehiivaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljauutetta (tai vaniljasokeria)
¼ tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja + lisää leivontavaiheessa
3 rkl rypsiöljyä

Liuota hiiva kylmään maitoon. Lisää sokeri, vaniljauute ja suola ja sekoita tasaiseksi. Aloita jauhojen lisääminen ja taikinan vaivaaminen. Kun kaikki jauhot on lisätty, vaivaa 10 min. Taikinan pitäisi olla pehemää ja irrota kulhon reunoista. Lisää öljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on yhdistynyt taikinaan. Lisää vaivaamisen aikana tarvittaessa hieman jauhoja, josa taikina tarttuu liikaa käsiin. Muotoile taikina palloksi, peitä liinalla ja anna kohota 15 min ennen leipomista.


English summary

The idea for this poppy seeed kringel bread came from traditional East European poppy seed rolls, babkas. However, the poppy seed filling I made wasn't very traditional because I infused poppy seeds in black Earl Grey milk tea. I was really pleased with the results because nutty poppy seeds, zesty lemon, and aromatic black tea made really nice flavor combination. The bread was even better the next day when the taste of lemon was more prominent.

I made this kringel for Easter but it's casual enough to be enjoyed with a cup of afternoon tea or as a  part of weekend brunch. Although every slice is full of flavour this bread is not too sweet. It's perfect  for to those moments when you need a small treat or pick-me-up but are not in the mood for cake.

Lemon, Poppy seed and Earl Grey Kringel

Lemon and poppy seed filling (recipe follows)
Sweet yeast dough (recipe follows)
Brushing: splash of oatmilk and syrup

Start by preparing poppy seed filling and make dough after that. When filling is cooled and dough has risen, add generous amount of flour to kitchen counter. Roll dough into thin rectangle (about 35 cm x 45 cm). Spread poppy seed filling on the dough. Beginning with shorter side, roll up dough tightly to log. Pinch the seam close. Cut log half lengthwise. Lift one half over each other, forming twist. Bend twist into kringel (see pictured instructions here). Let it rise 45 minutes in room temperature. Preheat oven to 175’C. Mix a splash of oat milk with some syrup and brush kringel with mixture. Bake for 30 minutes until kringel has browned a bit.

Recipe for poppy seed filling is adapted from Jo Cooks and other recourses

Lemon and poppy seed filling

2 ts lemon zest (one or two lemons)
100 ml sugar
150 ml oat milk
350 ml / 200 g poppy seeds
1 tbsp Earl Grey tea leaves
2 ts lemon juice

Prepare lemon sugar by pressing lemon zest to sugar with back of the spoon until sugar looks like wet sand. Heat oat milk in small pot and add poppy seeds. Cook over low heat for 5 minutes. Add lemon sugar. Grind tea leaves to finer pieces with fingers or with mortar and pestle. Add ground tea leaves to poppy seed mixture. Stir mixture until sugar has dissolved. Take pot off the heat, add lemon juice, and let the mixture cool. Puree mixture in food processor if you like. (To be honest, my food processor left almost all of the tiny poppy seeds whole but it was ok).


adapted from my previous recipe

Dough

200 ml oat milk
17 g fresh yeast
50 ml sugar
1 ts vanilla extract or vanilla sugar
¼ ts salt
400 ml wheat flour + more for rolling
3 tbsp neutral tasting vegetable oil

Dissolve yeast to cold oat milk. Add sugar, vanilla, and salt to milk and stir until mixture is even. Add flour gradually stirring between each addition. Start kneading when dough is thick enough. Knead dough by hand for 10 minutes. Add vegetable oil and continue kneading until oil has incorporated to dough. Add a bit more flour if dough seems too sticky. Mold dough into ball, cover with kitchen towel and let it rise 15 minutes before rolling and filling.

16 kommenttia:

  1. I love Earl Grey tea! It has such a soothing flavour :) This bread is perfection! In Norway,my favourite bread rolls are the ones with lots of seeds on top, it add so much flavour and just that little bit extra :) x

    VastaaPoista
  2. Kaunis! Unikonsiemenet ovat ihania. Ranskassa paljon käytettyjä, ja siellä niihin tutustunutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ihmettelen, miksi unikonsiemeniä käytetään Suomessa niin vähän, vaikka ne ovat niin hyviä ja kauniitakin :)

      Poista
  3. No, nyt on kyllä niin komea pulla että! Ja unikonsiementäytekin kuulostaa hyvältä.

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköinen.Täällä minun suunnallani unikonsiemenet ovat todella suosittuja leivonnaisissa,ja joka leipomolla on jonkinlaisia leivonnaisia sillä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi että! Olisipa kiva päästä käymään sikäläisissä leipomoissa :)

      Poista
  5. Hieno pulla! Herättää myös pientä kateutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, annoskateus (ja mikseipä siis myös pullakateus) on yleinen tauti ;)

      Poista
  6. Unikonsiemenet pitäisi olla jauhettu ennen täyten tekemisestä!Sähköisellä kahvimyllyllä pääset helpommalla :)
    Ulkonäöltään sinun kranssi on todella mahtava ja uskon, että maku on yhtä hyvä, mutta paljon enemmän unikonsiemenen mausta saat irti jos niitä saat jauhettu. Mortellissa onnistuu myös. Se on hieman kova urakka, mutta lopputulos palkitsee.
    Itse käytän paljon unikonsiemeniä ja blogissani löytyy jonkun verran reseptejä unikonsiemenen kanssa, jos kiinnostaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet varmaankin oikeassa :) Joissain ohjeissa, joita katsoin, unikonsiemenet jauhettiin ennen täytteen tekemistä ja osassa vasta valmis täyte soseutettiin. Unikonsiementen maku oli intensiivinen myös tällä tavalla tehdessä, mutta se olisi varmasti vielä voimakkaampi, jos siemenet olisi jauhettu.

      Poista
  7. What a cool braid that looks like! Love the combination of lemon + earl grey, and the poppy seeds sound great too :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you! Lemon, Earl Grey, and poppy seeds went really well together :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)