Sivut

sunnuntai 10. huhtikuuta 2016

Sushiburgerit | Sushi burgers

vegan sushi burgersvegan sushi burgersKaksi ruokalajia yhdistävät reseptit ovat olleet viime aikoina pinnalla – moni muistaa esimerkiksi cronutsit ja brookiet. Tyypillistä on, että näistä uudisohjeista ja niistä otetuista ruokakuvista tulee ympäri maailman leviäviä viraalihittejä. Uusin trendi näyttäisi olevan sushiburgerit. Sushiburgereissa perinteinen hampurilaissämpylä on korvattu kahdella sushiriisistä muotoilulla riisikakulla ja täytteetkin viittaavat usein Japaniin. Riisikakkujen, tai onigirien, välissä voi olla esimerkiksi tofua, kalaa tai hampurilaispihvi. Sushi ja hampurilaiset ovatkin mainio pari, sillä ne molemmat ovat pikaruokaa, joiden täytteitä voi varioida mielensä mukaan.


No, pakkohan se oli itsekin kokeilla, miten sushi taipuu hampurilaiseksi. Täytin omat sushiburgerini teriyaki-kastikkeella glaseeratulla adzukipapupihvillä, pikkelöyidyllä porkkanalla, avocadolla sekä wasabi-rucolalla. Ripottelin valmiiden burgreiden päälle vielä seesaminsiemeniä ja nori-merilevähiutaleita, jotta niissä olisi kaikki perinteisten sushipalojen olennaisimmat maut.

Sushiburgereista kannattaa tehdä melko pieniä, kooltaan ehkä lähempänä sushipalaa kuin hampurilaista. Minä käytin sekä riisikakkujen että pihvien muotoilussa apuna tuorekelmulla vuorattua hillopurkin kantta, jonka halkaisija oli 7 cm. Pieni koko varmistaa (söpön ulkonäön lisäksi!) sen, että riisistä tehty "sämpylä" pysyy kasassa. Kokonsa puolesta yksi sushiburgeri riittää mielenkiintoiseksi alkupalaksi ja pääruokana niitä kannattaa varata 2–3 kappaletta ruokailijaa kohden. Huomaa, että alla olevista ohjeista tulee kymmenen papupihviä ja kymmenen yksittäistä riisikiekkoja, joten pihvejä jää yli. Jos haluat tehdä kaikista pihveistä sushihampurilaisia, tuplaa riisin määrä.

Lisää sushia? Katso myös nämä reseptit :)
Temaki-sushi ("käsirullat")
Yaki onigiri (paistetut onigirit)
Sushipalat

vegan sushi burgers

Sushiburgerit 

Adzukipapupihvejä (ohje alla)
Riisikiekkoja "sämpyläksi" (ohje alla)
Teriyaki-kastiketta (ohje alla)
Wasabi-rucolaa (tai tavallista rucolaa)
Marnoituja porkkanoita (ohje alla)
Avokadoa, siivuina
Pinnalle: paahdettuja seesaminsiemeniä (mustia ja/tai valkoisia), nori-merilevää.

Burgerin kokoaminen: Laita riisikiekon päälle wasabi-rucolaa, papupihvi ja hieman teriyaki-kastiketta. Laita pihvin päälle muutama avokadosiivu, marinoituja porkkanoita ja toinen riisikiekko. Koristele seesaminsiemenillä ja nori-hiutaleilla.

resepti mukailtu aikaisemmasta reseptistäni

Adzukipapupihvit

(10 pientä pihviä)

3 kpl / 15 g kuivattua siitakesieniä + kuumaa vettä
½ dl tattaria (tai  muuta viljaa, esim. ohraa, tummaa riisiä tai hirssiä)
1 ½ dl adzukipapuja (tai ruskeita linssejä)
½ dl auringonkukansiemeniä
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1 rkl / 10 g tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
mustapippuria, myllystä
1 ½ rkl soijakastiketta
1/2 dl panko-korppujauhoja (tai tavallisia)
1 rkl (tai tarpeen mukaan) siitakesienten liotuslientä
2 rkl ketsuppia
2 tl maissitärkkelystä
¼ tl cayennepippuria
kasviöljyä paistamiseen

Laita siitakesienet likoamaan kuumaan veteen noin puoleksi tunniksi. Keitä sillä välin hirssi ja linssit pehmeiksi pakkauksien ohjeiden mukaan. Hienonna valkosipuli ja inkivääri. Pilko sieniä liotuksen jälkeen pienemmäksi. Säästä sienten liotusvesi.

Sekoita monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella keitetty tattari ja pavut, auringonkukansiemenet, valkosipuli, inkivääri ja mausteet tasaiseksi tahnaksi. Sekoita mukaan korppujauhot, maissitärkkelys ja tarpeen mukaan sienten liotusvettä, jos massa vaikuttaa kuivalta. Jos sinulla on aikaa, laita pihvimassa hetkeksi jääkaappiin, sillä viileän massan muotoilu on helpompaa. Muotoile massa 10 pieneksi pihviksi (halkaisija n. 7 cm). Minä käytin muottina lasipurkin kantta, jonka vuorasin tuorekelmulla. Kuumenna pannulla tilkka öljyä. Paista pihvejä muutama minuutti molemmilta puolilta, kunnes niihin tulee ruskea paistopinta.

Riisikiekot

(n. 10 kiekkoa eli tarpeeksi viiteen pieneen burgeriin)

3 ½ dl puuroriisiä
6 ½ dl vettä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa
rypsiöljyä paistamiseen

Aloita pesemällä riisi. Mittaa riisi kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä. Pese riisiä hieromalla sitä niin että siitä alkaa irrota tärkkelystä ja vesi alkaa muuttua sameaksi. Kaada vesi pois. Toista pari kertaa niin, kunnes huuhteluvesi alkaa näyttää kirkkaalta. Mittaa sen jälkeen kattilaan riisien päälle kylmä vesi ja laita kattila liedelle kannella peitettynä. Kun vesi kiehuu, sekoita kerran pohjia myöten, sammuta levy ja jätä riisit hautumaan. Älä avaa kantta, jotta höyry ei karkaa. Noin 30 min päästä riisin pitäisi olla kypsää. Kun riisi on pehmeää, ylimääräisen veden voi kaataa pois, jos sitä on vielä jäljellä.

Sekoita pienessä kupissa etikka, sokeri ja suola. Kuumenna seosta kattilassa tai mikrossa, kunnes sokeri ja suola ovat liuenneet. Kaada seos kuuman riisin päälle. Anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi Riisiä ei kannata laittaa jääkaappiin, sillä se kuivuu siellä liikaa. Muotoile riisistä tiivitä “kiekkoja” (halkaisija n. 7 cm) joko käsissä tai muotin avulla. Myös riisikiekkojen muotoilussa voi käyttää apuna tuorekelmulla vuorattua muottia, kuten purkin kantta. Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja paista riisikiekkoja muutama minutti molemmilta puolilta, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Marinoidut porkkanat

2-3 porkkanaa
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria

Kuori porkkanat ja leikkaa ne kuorimaveitsellä pitkiksi lastuiksi. Sekoita riisiviietikka ja sokeri ja kuumenna seosta, kunnes sokeri on liuennut etikkaan. Kaada lämmin liemi porkkanoiden päälle ja anna marinoitua vähintään puoli tuntia

Teriyaki-kastike

3 rkl soijakastiketta
3 rkl miriniä
2 rkl sokeria
2 tl maissitärkkelystä
2 tl vettä

Laita kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kastike paksunee.

vegan sushi burgers


--------------------------
 English summary

Sushiburgers seem to be the latest food mash-up trend.
Note that recipes below yield to ten bean patties but only ten rice cakes. If you want to make ten sushi burgers, double the amount of rice.

Sushi burgers

Adzuki bean patties (recipe follows)
Rice cakes for burger "buns" (recipe follows)
Teriyaki sauce (recipe follows)
Arugula (I used variety that tasted like wasabi)
Pickled carrots (recipe follows)
Avocado, sliced
Top with: toasted sesame seeds (black and/or white), crumbled nori

Assembly: Put some arugula and bean patty over rice cake. Add a drizzle of teriayki sauce, come avocado slices and pickled carrots and top with another rice cake. Garnish sushi burger with sesame seeds and crumbled nori.


Recipe is adapted from my previous recipe

Adzuki bean patties

(yield: 10 small patties)
3 / 15 g dried shiitake mushrooms + hot water for soaking
50 ml buckwheat groats (or sub with another grain such as barley or millet)
150 ml adzuki beans (or sub with brown lentils)
50 ml sunflower seeds
2 garlic cloves, minced
1 tbsp / 10 g fresh ginger, minced
black pepper, freshly ground
1 ½ tbsp soy sauce
1 tbps (or as needed) mushroom soaking liquid
2 tbps ketchup
¼ ts cayenne pepper
50 ml panko bread crumbs
2 ts corn starch
vegetable oil for frying

Soak shiitake mushrooms in hot water for half an hour. Cook buckwheat and adzuki beans according to package instructions. Mince garlic and ginger. When mushrooms have softened chop them. Save mushroom soaking liquid.

Process cooked beans and buckwheat groats, sunflower seeds, garlic, ginger and spices in food processor or with immersion blender. Add panko and corn starch and stir to combine. If the mixture seems too dry add couple of tablespoons mushroom soaking liquid. If you have time let the mixture cool in the fridge. Mold mixture to 10 burger patties (about 7 cm in diameter). I lined jar lid with kitchen film and used it as mold. Heat some oil on frying pan fry patties couple of minutes both sides.

Rice cakes

(yield 10 small rice cakes, enough for 5 burgers)
350 ml sushi rice
600 ml water
2 tbsp rice wine vinegar
1 tbsp sugar
½ ts salt
vegetable oil for frying

Start by washing the rice. Measure rice to the pot and rinse it several times with cold water until  water is clear. Drain rice. Cover rice with cold water, set the pot to the stove and cover it with a lid. As the water starts to boil turn the heat off. Give rice a stir and set the lid back. After 20 – 30 minutes rice should be soft. Drain any excess water.

In a small cup mix vinegar, sugar and salt. Heat the mixture until sugar has dissolved. Pour liquid over hot rice. Let rice cool in the room temperature but don’t put it to the fridge because it will dry too much. Mold rice into rice cakes (about 7 cm in diameter). Heat some oil on frying pan. Fry rice cakes couple of minutes both sides.

Pickled carrots

2–3 carrots
2 tbsp rice wine vinegar
1 tbsp sugar

Cut carrots to long ribbons using vegetable peeler. Mix vinegar and sugar and heat mixture until sugar has dissolved. Pour warm pickling liquid over carrot and mix thoroughly. Let carrots marinate at least 30 minutes.

Teriyaki sauce

3 tbps soy sauce  
3 tbsp mirin
2 tbsp sugar
2 ts corn starch
2 ts water

Mix all ingredients in small both. Heat sauce over medium high heat until it thickens. 

10 kommenttia:

  1. Va-va-voom! Words can't even explain how delicious these look! x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Jules! Your comments are always so uplifting :)

      Poista
  2. UPEITA! Just tänään kuolasin sushi burgereita pinterestissä - pakko tehdä asap.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna! Minäkin törmäsin sushiburgereihin eka kertaa Pinterestissä :)

      Poista
  3. Täällä SF:ssa on food trucki joka tekee "sushi burgereita". Tai ne myy niitä nimellä "bun". Ihan hyviä, vaikkei ehkä ihan mun juttu. Nää sun näyttääkin paljon freesseimmiltä :o)!

    VastaaPoista
  4. Ou jee! Noissa on kyllä väkertämistä mutta varmasti maku palkitsee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikeassa olet :) Kannatan vaiheittain etenevää sarjatuotantoa näiden kohdalla :)

      Poista
  5. Mielettömän hyvän näköisiä! Tuo kiiltelevä teriyaki-kastike saa kyllä kuolan valumaan :)

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)