Sivut

maanantai 18. heinäkuuta 2016

Earl Grey ja laventeli -mustikkakakku | Earl Grey and Lavender Blueberry loaf cake

Tämänhetkinen juomainnostukseni on London Fog eli tuttavallisemmin musta tee maidolla (juuh, tiedän, ei kovin kesäistä..). Yksinkertaisimmillaan London Fog on maidolla pehmennettyä Earl Greytä mutta teelatteja voidaan myös maustaa. Itse tykkään maustaa maitoteen laventelilla ja vaniljalla, sillä mielestäni mustan teen sekä pehmeän laventelin ja vaniljan yhdistelmässä on vain jotain todella ihanaa. 


Se mikä maistuu hyvältä juotuna on yleensä hyvää myös syötynä – erityisesti, jos puhutaan kakuista. Tästä laventelikuorrutetusta Earl Grey -kakusta sain idean kokeilla suosikkimakuyhdistelmääni myös leivonnassa. Lisäinsipiraatiota kakkureseptin kehittelyyn sain tästä Earl Grey -kakusta, jossa taikinaan oli laitettu myös mustikoita.

Kokeilu kannatti; Earl Grey, vanilja, laventeli ja mustikat oli juuri niin ihana yhdistelmä kuin miltä se kuulostaakin. Kolme ensimmäiseksi mainittua maistuvat kakussa selkeästi mutta suurimman huomion saavat ehdottomasti tuoreet mustikat. Mustikoita onkin kakussa reilusti, joten ne tuovat makua ja mehevyyttä joka suupalaan. Kakussa on melko vähän sokeria mutta laventeli–mustikka-kuorrutus ja pinnalle ripotellut tuoreet mustikat tuovat siihen lisämakeutta. Tämä kakku onkin kiva vaihtoehto, silloin kun tuntuu, että ne perinteisimmät mustikkareseptit on jo kokeiltu. Ja silloin, kun aikoo pitää ne peribrittiläiset teekutsut :)


Earl Greylla ja laventelilla maustettu mustikkakakku

2 dl kauramaitoa (jaettuna kakkuun ja kuorrutukseen)
2 tl kuivattua laventelia
2 tl Earl Grey -teetä

¾ dl soijajugurttia
1 dl sokeria
½ dl öljyä
1 tl vaniljauutetta

3 ½ dl kakkujauhoja (tai puolikarkeita vehnäjauhoja)
1 ½ tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa
¼ tl suolaa
1 tl Earl Grey -teetä
1 tl kuivattua laventelia

2 ½ dl mustikoita
1 tl perunajauhoja

Mustikka–laventeli-kuorrutus:
1 ½ rkl laventelimaitoa (ks. allaoleva ohje)
n. 2 dl tomusokeria
1 tl mustikoita ja pari pisaraa vettä

Pinnalle: tuoreita mustikoita

Vuoraa leipä/kakkuvuoka leivinpaperilla. Kuumenna maito pienessä kattilassa lähelle kiehumispistettä ja siirrä se pois levyltä. Laita 2 tl laventelia kuumaan maitoon ja anna sen maustaa maitoa 20 min. Siirrä 1½ rkl laventelimaidosta syrjään kuorrutusta varten. Kuumenna maito uudestaan lähelle kiehumispistettä ja siirrä se sitten pois levyltä. Lisää 2 tl earl grey teetä laventelimaitoon ja anna maidon maustua vielä 10 minuuttia. Siivilöi maito.

Yhdistä soijajugurtti, sokeri ja öljy ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut täysin. Mittaa laventeli–tee-maidosta 1 ½ dl ja sekoita maito muiden kosteiden aineiden joukkoon.

Yhdistä jauhot, ruokasooda, leivinjauhe ja suola kulhossa. Siivilöi ne kaksi kertaa yhteen. Hienonna 1 tl Earl Grey –teetä ja 1 tl kuivattua laventelia morttelissa. Lisää hienonnettu tee ja laventeli jauhoseokseen.

Lisää kuivat aineet kosteiden joukkoon. Sekoita nostellen tasaiseksi taikinaksi. Sekoita mustikoihin 1 tl perunajauhoja. Lisää jauhotetut mustikat ja sekoita ne varovasti taikinaan.

Kaada taikina leivinpareilla vuorattuun kakkuvuokaan ja tasoita taikinan pinta. Paista 175 ‘C uunissa 45–50 min tai kunnes kakkuun työnnettyyn puutikkuun ei enää tartu taikinaa. Anna kakun jäähtyä ensin 10 minuuttia kakkuvuoassa ja siirrä se sen jälkeen ritilälle jäähtymään. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ennen kuorruttamista. 

Kuorrutus: Sekoita laventelimaitoon tomusokeria niin paljon, että kuorrutus on koostumukseltaan paksua mutta valuvaa. Soseuta haarukalla 1 tl mustikoita vesitilkan kanssa. Lisää mustikoista irronnutta mehua pisara kerrallaan kuorrutteeseen, kunnes väri on halutun sävyinen. Lusikoi kuorrute jäähtyneen kakun päälle ja koristele tuoreilla mustikoilla.


----------------------
English summary 


Earl Grey and Lavender Blueberry loaf cake 

200 ml oat milk (divided to cake batter and to glaze)
2 tsp dried lavender
2 tsp Earl Grey tea

75 ml soy yoghurt
100 ml sugar
50 ml vegetable oil
1 ts vanilla extract

350 ml cake flour (or all-purpose flour)
1 ½ tsp baking powder
¼ tsp baking soda
¼ tsp salt
1 tsp Earl Grey tea
1 tsp dried lavender

250 ml blueberries
1 tsp potato starch

Blueberry and lavender glaze
1 ½ tbsp lavender milk (see instructions below)
about 200 ml powder sugar
1 tsp blueberries + few drops of water
Couple of handfuls of blueberries on top of the cake 


Line loaf pan with parchment paper. Pour milk into small pot and bring it to boil. Set pot off from the heat and stir in 2 tsp dried lavender. Let milk infuse 20 minutes. Set 1 ½ tbsp lavender milk aside for glaze. Preheat rest of the milk. When milk is about to boil set it off from the heat and add 2 tsp Earl Grey tea leaves into it. Let milk infuse for 10 minutes. Sieve milk.

Combine soy yoghurt, sugar, and oil and stir until sugar has dissolved. Measure 150 ml of tea and lavender infused milk and mix it with other wet ingredients.

Combine flour, baking powder, baking soda and salt. Sieve flour mixture twice. Grind 1 tsp Earl Grey tea leaves and 1 tsp dried lavender to fine powder. Add tea and lavender to flour mixture.

Add dry ingredients to wet ingredients and combine them by folding. Add potato starch to blueberries and stir until blueberries are coated with flour. Fold blueberries into cake batter.

Pour cake batter into prepared loaf pan. Bake in 175’C for 45–50 minutes or until wooden stick inserted to cake comes out clean. Let cake cool 10 minutes in the loaf pan and then transfer it to cooling rack. Let it cool completely.

Glaze: Mix powder sugar to reserved lavender milk. The consistency should be thick but pourable. Smash blueberries and few drops of water with fork. Add couple of drops of extracted blueberry juice to glaze and stir to combine. Spoon glaze over cooled cake and top with fresh blueberries.

7 kommenttia:

  1. SO beautiful <3 I love lavender and especially love it with blueberries as you get that perfect lavender colour and a complimentary sweetness :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you! Lavender and blueberries are so nice together :)

      Poista
  2. Vaikuttaa kyllä tosi herkulliselta ja ihanan nätti kakku!
    Tee sopii yllättävän hyvinleivonnaisiin pohjaksi, muutamaan otteeseen oon tehnyt teepohjaisia muffinsseja. Ihana kun tuossa kakussasi on vielä paljon paljon mustikoita, enemmän on aina parempi :) Pitäisi kyllä tätä teistailla, kunhan saisi laventelia käsiinsä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tee kyllä tuo tosi kivan säväyksen leivonnaisiin. MInä löysin kuivattua laventelia Ruohonjuuresta :)

      Poista
    2. Hi Maikki, I tried your recipe using Google Translate, I'm not sure if it's correct but in Finnish it states 3 and 1/2 cups of flour. I followed the measurements and turned out really dough-y! Can you let me know if that's the right measurement? Thanks.

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    4. HI!

      I'm so sorry to hear that you had problems with the recipe!
      All the measurements in this recipe are in millilitres (1 cup = 240 ml, 100 ml = about 0,4 cups). Correct measurements in cups would be:

      Earl Grey and Lavender Blueberry loaf cake

      3/4 cups plus 4 tsp oat milk (divided to cake batter and to glaze)
      2 tsp dried lavender
      2 tsp Earl Grey tea

      1/3 cups minus 1 tsp soy yoghurt
      1/2 cups minus 1 tbsp sugar
      1/4 cups minus 2 tsp vegetable oil
      1 ts vanilla extract

      1 1/2 cups minus 2 tsp cake flour (or all-purpose flour)
      1 ½ tsp baking powder
      ¼ tsp baking soda
      ¼ tsp salt
      1 tsp Earl Grey tea
      1 tsp dried lavender

      1 cup blueberries
      1 tsp potato starch


      Blueberry and lavender glaze

      1 ½ tbsp lavender milk (see instructions below)
      about 3/4 cups powder sugar
      1 tsp blueberries + few drops of water
      Couple of handfuls of blueberries on top of the cake

      Hopefully this helped!

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)