Tämä syksyinen omena–rosmariini-granola on tehty uunissa paahdetuista kaurahiutaleista, kurpitsan- ja auringonkukan siemenistä sekä saksanpähkinöistä. Tuoreen rosmariinin lisäksi se on maustettu kanelilla ja muutamalla lusikallisella vaahterasiirappia. Tähän granolaan ei ole lisätty öljyä tai margariinia, vaan rapea, muromyslimäinen koostumus syntyy makeuttamattomasta omenasoseesta. Omenasoseen lisäksi granolassa on myös kuivattuja omenankuoria, joista tulee granolaan paitsi makua niin myös kuituja.
Löysin ohjeen kuivattuihin omenankuoriin Martha Stewartilta ja ne ovat todellinen hävikistä herkuksi keksintö! Uunissa kuivaaminen muuttaa omenankuoret hauskasti syksyn ruskalehtiä muistuttaviksi suikeroiksi, joissa on intensiivinen omenan maku. Omenankuorilastut ovat hyviä sellaisenaan naposteltuina mutta ne toimivat tosi hyvin myös granolassa.
Kun tein omenankuorilastuja, yhdelle uunipellille mahtui viidentoista pienen kotimaisen omenan kuoret. Uunissa kuivattamisen jälkeen ne painoivat 30 g ja tilavuusmittana ne kutistuivat kolmeen desiin. Omenankuorilastut voi hyvin korvata myös samalla määrällä pieniksi pilkottuja kuivattuja omenalastuja.
Omena–rosmariini-granola
Kuivat
aineet
7 dl
kaurahiutaleita
60 g
/ ½ dl kurpitsansiemeniä
60 g
/ ½ dl auringonkukansiemeniä
60 g
/ 1 ½ dl saksanpähkinöitä
2 tl
kanelia
1 tl
tuoretta rosmariinia, hienonnettuna
¼ tl
suolaa
Kosteat
aineet
1 ½
dl omenasosetta (makeuttamatonta)
2
rkl vaahterasiirappia
Lisäksi
30 g
/ 3 dl omenankuorilastuja (ohje alla) tai kuivattuja omenapaloja
70 g
/ 1 dl keltaisia rusinoita
Kuumenna
uuni 175’C. Rouhi saksanpähkinöitä pienemmiksi paloiksi veitsellä. Hienonna
rosmariini. Yhdistä kaikki kuivat aineet. Sekoita omenasose ja vaahterasiirappi
ja kaada ne kuivien aineiden joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja levitä
leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Paista 20 min tai kunnes granola
tuntuu kuivalta. Sekoita granolaa kerran paistamisen aikana. Leikkaa
omenankuorilastut saksilla pienemmiksi paloiksi. Kun granola on kokonaan
jäähtynyt, lisää omenankuorilastut ja rusinat ja sekoita.
Omenankuorilastujen ohje Martha Stewart
Omenankuorilastut
Omenankuoria
Kanelia
(Sokeria)
30 grammaan kuivattuja omenan kuoria tarvitaan n. 15 pienen omenan kuoret.
Kuumenna uuni
125’C. Levitä omenankuoret leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja
ripottele niiden päälle kanelia (ja halutessasi sokeria). Paista n. 2 tuntia
tai kunnes omenankuoret ovat kuivuneet ja käpristyneet reunoilta. Sekoita paistamisen
aikana pari kertaa. Sammuta uuni, jätä uuninluukku raolleen (laita uuninluukun
väliin esim. patakinnas) ja anna omenankuorten jäähyä uunin jälkilämmössä.
Apple-rosemary granola
Dry
ingredients
700
ml rolled oats
60 g
/ 50 ml pumpkin seeds
60 g
/ 50 ml sunflower seeds
60 g
/ 150 ml walnuts
2 tsp
cinnamon
1 tsp
fresh rosemary, finely minced
¼ tsp
salt
Wet
ingredients
150
ml applesauce (unsweetened)
2 tbsp
maple syrup
Add-ins
30 g
/ 300 ml apple peel twigs (recipe below) or dried apple pieces
70 g
/ 100 ml golden raisins
Preheat
oven to 175’C. Chop walnuts roughly and mince rosemary needles finely. Combine dry
ingredients. Stir maple syrup into apple sauce and add mixture to dry
ingredients. Mix until combined and spread to parchment paper lined baking
sheet. Bake granola for 20 minutes. Stir granola after first 10 minutes.
Cut apple peel twigs with scissors into bite sized pieces. When granola has cooled completely add apple peel twigs and raisins.
Recipe Martha Stewart
Apple-peel twigs
Apple
peels
Cinnamon
(Sugar,
optional)
For 30
g apple-peel twigs you will need the peels of 15 small apples.
Preheat oven to 125’C. Spread apple peels on parchment paper lined baking sheet. Sprinkle them with plenty of cinnamon (and some sugar if desired). Bake for 2 hours or until peels feel dry and they have curled. Flip them over them couple of times during the drying process. Turn the oven off and leave oven door ajar. Leave baking tray in the oven until peels have cooled completely.
Preheat oven to 125’C. Spread apple peels on parchment paper lined baking sheet. Sprinkle them with plenty of cinnamon (and some sugar if desired). Bake for 2 hours or until peels feel dry and they have curled. Flip them over them couple of times during the drying process. Turn the oven off and leave oven door ajar. Leave baking tray in the oven until peels have cooled completely.
Ei ole granolan voittanutta!
VastaaPoistaLoistava idea tuo omenankuorien kuivaaminen. Ne näyttävät kyllä hauskasti juuri ruskalehdiltä, tätä pitää varmaan kokeilla, kunhan eivät ompunkuoret päädy ensin parempiin suihin :D
Granolassa on kiva kun on oikeasti jotain pureskeltavaa ja koostumusta ja tää näyttää kyllä just sellaiselta kivalta: isoja omenankuoripaloja ja pienempiä hitusia, nam.
Totta puhut :)
VastaaPoistaNoissa kuivatuissa omenankuorissa oli tosi kiva omenan maku :) kotimaisten omenien kuoria ei todellakaan kannata heittää hukkaan :)
This is beautiful! There are so many different recipes for granola out there, and I love when you add little bits that takes a tiny bit more effort, but makes all the difference! I love the cinnamon apple peel :D This sounds and looks fantastic! :D Do you grow anything at your home?
VastaaPoistaThank you Jules! You are absolutely right: he tiny adjustments often make big difference :)
PoistaUnfortunately I don't have my own garden (I wish I had!) but luckily I got a huge sack of apples from my relatives :)