Sivut

maanantai 7. marraskuuta 2016

Thai Massaman curry

Pähkinäinen massaman curry on vakiotilaukseni thaimaalaisissa ravintoloissa. Vaikka se on thai-curryistä miedoin, se ei suinkaan ole mauton. Hyvässä massaman curryssä kookosmaidon kermaisuus, palmusokerin makeus ja tamarind-tahnan kirpeys ovat tasapainossa lämmittävien mausteiden ja raikkaiden yrttien kanssa. Kotioloissa autenttisimpaan lopputulokseen pääsee, kun kastikkeen pohjana olevan currytahnan tekee itse. Se vaatii todennäköisesti mausteidenhakureissun aasialaisia elintarvikkeita myyvään kauppaan mutta vaivannäkö kannattaa, sillä currysta tulee takuulla aromikkaampaa kuin valmiita currytahnoja käyttämällä :)

Lämpimän mausteiset curryt ovat varsin oivaa ruokaa nyt, kun ilmat alkavat kylmenemään. Kokosin alle blogissa aikaisemmat curryreseptit – tsekkaa myös ne, jos olet curryjen ystävä, kuten minä :)

Resepti mukailtu Great British Chefs ja Flourising Foodie

Massaman-curry tofulla ja kurpitsalla 

1 ½ rkl tamarindia (30 g)
1 dl kuumaa vettä

2 dl kuorittuja, suolaamattomia maapähkinöitä (140 g)
2 pientä bataattia (330 g)
3 porkkanaa (175 g)
½ hokkaido-kurpitsa (280 g, kuorittuna, ilman siemeniä)
2 tl öljyä

Currytahna
1 rkl korianterin siemeniä
1 tl juustokuminan siemeniä
3 neilikkaa
5 mustapippuria
2 kokonaista kaardemummaa
½ tl kanelia
¼ tl muskottipähkinää (mielellään vastaraastettuna)
½ tl kurkumaa
2 pientä kuivattua chiliä + kuumaa vettä
2 rkl sitruunaruohoa, varren valkoinen osa (27 g, kahdesta varresta)
5 valkosipulin kynttä (20 g)
2 rkl galangal-juurta (27 g)
6 shalottisipulia (120 g)
2 rkl korianterin juurta (20 g)
2 tl öljyä
(tilkka vettä)
siivilöity tamarind-tahna (ks. yllä)
3 rkl paahdettuja maapähkinöitä (ks. yllä)

4 dl kookosmaitoa (n. 20 % rasvaa) jääkaappikylmänä
1 ½ rkl palmusokeria (tai fariinisokeria)
2 rkl soijakastiketta         
3 dl vettä
250 g tofua 

Tarjoiluun: limelohkoja, tuoretta korinateria, jasmiiniriisiä

Kaada kuumaa vettä tamarind-palan päälle ja jätä se pehmenemään muiden valmistelujen ajaksi (tai käytä valmista tamarind-kastiketta). Kuumenna uuni 175’C. Laita maapähkinät uunipellille ja paahda niitä 10 minuuttia. Pilko sillä välin bataatit, porkkanat ja kurpitsa lohkoiksi. Kun pähkinät ovat valmiita, nosta uunin lämpötila 200’C. Levitä vihanneslohkot uunipellille, lorauta päälle öljyä, sekoita ja paahda uunissa 15 minuuttia. Sekoita vihannkesia kerran paistamisen aikana. Vihanneksiin saa jäähdä vähän purutuntumaa.

Kuumenna valurautapannu keskilämmölle. Paahda korianterin ja juustokuminan siemeniä, neilikoita, mustapippureita ja kaardemummaa kuivalla pannulla pari minuuttia, kunnes ne tuoksuvat. Laita mausteet mortteliin ja hienonna ne jauheeksi. Lisää mortteliin valmiiksi jauhetut mausteet (kaneli, muskottipähkinä ja kurkuma) ja sekoita.

Poista kuivatuista chileistä siemenet, laita ne pieneen kulhoon ja peitä kuumalla vedellä. Siirrä  syrjään odottamaan. Poista sitruunaruohoista uloimmat lehdet ja kannan kova tyviosa. Pilko sitruunaruhoista varren paksuin, valkoinen osa. Halkaise varren jäljelle jäänyt ohut, vihreä osa pituussuunnassa ja siirrä syrjään. Kuori ja pilko valkosipulit, galangal-juuri ja salottisipulit. Pilko korianterin juuri, säästä lehdet tarjoiluun. Kuumenna tilkka öljyä paistinpannussa ja kuullota sitruunaruohoa, valkosipulia, galangal-juurta, salottisipulia ja korianterin juurta, kunnes ne tuoksuvat ja ovat pehmenneet. Lisää pannulle paistamisen aikana tilkka vettä, jos seos vaikuttaa kuivuvan liikaa. Siirrä pannun sisältö pieneen monitoimikoneeseen. Lisää chilit, morttelissa oleva mausteseos ja 3 rkl paahdettuja maapähkinöitä ja soseuta tasaiseksi currytahnaksi.

Laita paksupohjainen kattila liedelle. Avaa jääkaapissa ollut kookosmaitotölkki. Lusikoi kattilaan 4 rkl tölkin pinnalle jähmettynyttä kookoskermaa. Kun kerma on sulanut kattilaan, lisää currytahna. Keitä seosta matalalla lämmöllä 10 minuuttia. Siivilöi tässä välissä tamarind: laita kulhon päälle siivilä ja kaada tamarind-neste siivilään. Painele tamarind-massaa lusikalla siivilän pohjaa vasten niin että mahdollisimman iso osa siementen ympärillä olevasta tahnasta valuu pois. Lisää kattilaan siivilöity tamarind, palmusokeri, soijakastike, loput kookosmaidosta ja sitruunan ruohon vihreät varret. Hauduta 20 minuuttia. Poista sitruunanruohon varret. Kuutioi tofu. Lisää kattilaan 3 dl vettä, tofukuutiot, uunissa paahdetut kasvikset ja loput maapähkinät. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi. Tarjoile jasmiiniriisin, limelohkojen ja tuoreen korianterin kanssa.

English summary

Creamy, nutty, and mildly spicy Massaman curry is my go-to order in Thai restaurants. When I make it at home I always prepare my own curry paste because it tastes so much fresher than store-bought versions.

If you are a big fan of curries like me, you may want to check out my other curry recipes as well :)


Recipe is adapted from Great British Chefs and Flourising Foodie               

Massaman curry with tofu and winter squash 

1 ½ tbsp tamarind pulp (30 g)
100 ml hot water

200 ml peeled, unsalted raw peanuts (140 g)
2 small sweet potatoes (330 g)
3 carrots (175 g)
½ red kuri squash (280 g, peeled, deseeded)
2 tsp vegetable oil

Curry paste
1 tbsp coriander seeds
1 tsp cumin seeds
3 cloves
5 black peppercorns
2 green cardamom pods
½ tsp cinnamon
¼ tl nutmeg (preferably freshly grated)
½ tsp turmeric
2 dried red chilis + hot water
2 tbps lemongrass, white part only (27 g, from two stalks)
5 garlic cloves (20 g)
2 tbsp galangal root (27 g)
6 shallots (120 g)
2 tbsp coriander root (20 g)
2 tsp vegetable oil
(splash of water)
tamarind liquid (see above)
3 tbsp roasted peanuts (see above)

400 ml coocnut milk (full-fat), cold
1 ½ tbsp palm sugar
2 tbps soy sauce              
300 ml water
250 g tofu   

For serving: lime wedges, cilantro, cooked jasmine rice

Pour hot water over tamarind. Set aside and let it soak for 20 minutes. Alternatively you can use prepared tamarind sauce. Preheat oven to 175’C. Set peanuts on baking tray and roast them for 10 minutes. Menawhile chop sweet potatoes, carrots, and squash. When peanuts are ready set oven temperature to 200’C. Set vegetables on baking tary, drizzle with oil and roast for 15 minutes. Toss once during roasting.

Heat cast iron skillet over medium heat. Toast coriander and cumin seeds, black peppercorns, and cardamom pods for couple of minutes until fragrant. Grind whole spices in mortar. Add pre-ground spices (cinnamon, nutmeg, and turmeric) to spice blend.

Deseed dry chills, put them to small bowl, and pour hot water over them. Set aside and to soak. Remove dry outer leaves from lemongrass stalks. Chop the white part of the stem. Half the remaining green stalks lengthwise and set aside. Peel and chop garlic, galangal and shallots. Chop coriander root. Heat splash of oil on skillet. Sautee chopped lemongrass, garlic, galangal, shallots, and coriander root until they are golden. Add a splash of water if mixture seems to dry too much. Transfer content of the skillet to small food processor. Add soaked chilis (without the water), spice blend from previous step, and 3 tbps toasted peanuts. Blend to smooth curry paste.

Set heavy-bottomed pot on medium high heat. Open can of cold coconut milk. Spoon 4 tbps solid coconut cream to pot. When it has melted add curry paste. Cook mixture over low heat for 10 minutes. Sieve tamarind pulp from the first step. Set sieve over small bowl and pour tamarind mixture to sieve. Press tamarind pulp againts the sieve with back of the spoon to extract as much tamarind juice as possible. Add sieved tamarind, palm sugar, soy sauce, rest of the coconut milk, and halved lemongrass stalks to pot. Simmer for 20 minutes. Cube tofu. Remove lemongrass stalks. Add 300 ml water, tofu cubes, roasted vegetables, and rest of the peanuts to curry. Preheat to boil. Serve massaman curry with cooked jasmine rice, lime wedges, and cilantro. 

8 kommenttia:

  1. Oi, ihanat kuvat ja ohjeen nappaan testiin. Tulipas matkakuume lämpöseen. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Hyvän ruuan tekeminen on ehkä helpoin tapa lievittää akuuttia kaukokaipuuta :)

      Poista
  2. Herkullisen näköistä ja hieno resepti! Tuota curry-pähkinätahnaa vois käyttää vaikka mihin muuhunkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! Se kävisi varmaan erinomaisesti myös nuudeleiden kanssa :)

      Poista
  3. Perfection! I love the tangyness that tamarind lends to dishes as well... makes them special :D x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you! I also love how tamarind balances the flavors of spices and sweet coconut milk :)

      Poista
  4. Curryt on kyllä ihan parhaita talviruokia. Tämä kuulostaa kyllä tosi hyvälle, ja nuo kuvat! Wau!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopa muuta, nyt todellakin kaipaa jotain lämmintä ja mausteista :) Ja kiitos kehuista, ihana kuulla, että tykkäät :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)