Sivut

keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Linssipyöryköillä täyteyt pitat | Pita with lentil koftas

Nämä Lähi-idän maustein maustetut linssipyörykät ovat tosi hyviä sellaisenaan mutta sitruunaisessa tahinikastikkeessa paistaminen nostaa ne aivan uudelle tasolle. Kirpeä mutta kermainen kastikke on myös aivan omiaan pitaleipien väliin laitettavaksi.

Tähän tahinikastikkeeseen kannattaa käyttää vain sellaista tahinia, jonka mausta tykkää. Olen huomannut, että tahineissa on isoja eroja, vaikka ne om tehty vain yhdestä ainesosasta: seesaminsiemenistä. Kuorimattomista siemenistä tehty tahini on tummaa, hieman kitkerää ja paksua kun taas kuorituista siemenistä tehty tahna on vaaleaa, miedon makuista ja selvästi ohuempaa. Tumma tahna voi olla parempaa leivän päällä mutta tähän kastikkeeseen suosittelen käytettäväksi kuorituista siemenistä tehtyä vaaleaa tahinia.

Yllättäen se, ovatko seesaminsiemenet kuorittuja vai eivät, ei kuitenkaan ole ainoa tahinin makuun vaikuttava tekijä. Jotkut tahinit maistuvat minun suussani jotenkin tunkkaisilta ja elttaantuneilta. SEn sijaan parhaissa tahineissa on vain selkeä seesaminsiemenien paahteinen maku. Oma suosikkitahinimerkkini on Olympos ja olen ostanut sitä Kalasataman Ararat Bazaarista (ei maksettu mainos :) ).

Pitaleivät linssipyöryköillä ja sitruunaisella tahini-kastikkeella

Pitaleipiä (ohje alla)
Tahinikastikkeessa haudutettuja linssipyöryköitä (ohje alla)
Sumakki-marinoitua punasipulia (ohje alla)
Kurkkua
Salaatinlehtiä
Tuoretta minttua ja korianteria

Kokoaminen: Puolita pitaleipä keskeltä niin että syntyy kaksi taskua. Täytä pitataskut salaatilla, kurkulla, linssipyöryköillä, marinoidulla punasipulilla ja tuoreilla yrteillä.

Resepti-inspiraatio Ottolenghin Jerusalem

Linssipöyrykät sitruunaisessa tahini-kastikkeessa

1 ½ dl ruskeita linssejä
½ dl tattaria
6 dl kasvislientä

1 tl korianterin siemeniä
1 tl juustokuminan siemeniä
5 mustapippuria
3 kokonaista kaardemummaa, vain siemenet
1 maustepippuri
¼ tl cayennepippuria

30 g (n. 1 dl) saksanpähkinöitä
3 aurinkokuivattua tomaattia
2 rkl suolasitruunan kuorta (n. ¼ sitruuna)
½ punasipuli
2 valkosipulin kynttä
nippu (n. 5 g) tuoretta korinteria
nippu (n. 5 g) tuoretta minttua
4 rkl (tai tarpeen mukaan) keitinlientä
rypsiöljyä voiteluun

Sitruunainen tahinikastike
1 dl 2 rkl vaaleaa tahinia (kuorituista seesaminsiemenistä)
1 dl 2 rkl vettä (tai tarpeen mukaan)
3–4 rkl sitruunamehua
2 rkl suolasitruunan kuorta (n. ¼ sitruuna)
1 valkosipulin kynsi
mustapippuria myllystä
¼ tl suolaa

Huuhtele linssit. Kuumenna kattilassa 6 dl kasvislientä kiehuvaksi. Lisää linssit ja keitä niitä 10 minuuttia. Lisää kattilaan tattari ja jatka keittämistä, kunnes linssit ja tattari ovat pehmeitä (15­–20 min). Valuta ylimääräinen neste pois kattilasta mutta ota se talteen.

Kun linssit ja tattari kiehuvat, paahda kokonaisia mausteita (korianteri, juustokumina, mustapippuri, kaardemumma, maustepippuri) kuumalla, kuivalla pannulla, kunnes ne tuoksuvat. Hienonna mausteet morttelissa jauheeksi ja sekoita mukaan cayennepippri. Sekoita mausteet linssi-tattari-seokseen.

Paahda saksanpähkinöitä kuumalla, kuivalla pannulla, kunnes ne tuoksuvat. Hienonna saksanpähkinät veitsellä rouheeksi. Pilko aurinkokuivatut tomaatit pieniksi paloiksi. Hienonna myös suolasitruuna, punasipuli, valkosipuli sekä tuore korianteri ja minttu. Lisää  ne kaikki linssi-tattari-seokseen. Lisää linssi-tattari-seokseen säästettyä keitinvettä (n. 4 rkl) ja soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Anna jäähtyä.

Kuumenna uuni 225’C. Voitele leivinpaperi kevyesti ruokaöljyllä. Muotoile massasta kostutetuilla käsillä pyöryköitä (n. 24 kpl). Öljyä pyöryköiden pinta pullasudilla. Paista n. 10 min, kunnes pyörykät ovat saaneet väriä ja niiden pinta tuntuu kuivalta.

Valmista kastike: Sekoita tahini, vesi ja sitruunamehu. Lisää vettä ja/tai sitruunamehua tarpeen mukaan, jotta kastikkeen koostumus on juoksevaa. Hienonna suolasitruunan kuori ja valkosipulin kynsi ja sekoita tahiniseokseen. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Kaada noin puolet kastikkeesta valurautapannulle (tai uunivuokaan). Järjestä paistetut linssipöyrykät pannulle ja kaada loppu kastike pyöryköiden päälle. Paista 200’C uunissa n. 10 min tai kunnes kastike on lämmennyt.


Resepti mukailtu My Name is Yeh

Sumakki-marinoidut punasipulit 

½ dl omenaviinietikkaa
½ dl vettä
1 rkl sokeria
½ tl sumakkia
1–2 punasipulia

Yhdistä omenaviinietikka, vesi, sokeri ja sumakki ja sekoita, kunnes sokeri on liennut. Puolita sipuli(t) ja leikka pituussuunnassa suikaleiksi. Laita sipulit puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada viinietikkaseos niiden päälle. Sulje purkki ja laita jääkaappiin. Anna maustua vähintään 30 min.


Resepti mukailtu Myllyn Paras

Pitaleivät 

2 ½ dl kylmää vettä
25 g tuorehiivaa
½ tl suolaa
2 dl hiivaleipäjauhoja
3–4 dl vehnäjauhoja (+lisää leipomiseen)
1 rkl oliiviöljyä

Laita vesi taikinakulhoon. Murenna hiiva veteen ja sekoita lusikalla, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola, hiivaleipäjauhot ja 3 dl vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa käsin 5 minuuttia. Lisää oliiviöljy ja tarvittaessa hieman lisää jauhoja, jos taikina on liian tahmeaa. Jatka vaivaamista, kunnes öljy on yhdistynyt taikinaan. Peitä kulho leivinliinalla ja anna kohota 20 min. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja jaa se kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi. Kaulitse pallot ovaalin muotoisiksi, n. 1 cm paksuiksi leiviksi ja siirrä ne kahdelle leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Peitä leivät leivinliinalla ja anna niiden kohota pellillä 20 minuuttia. Kuumenna uuni 225’C.  Paista pitaleipiä n. 12 minuuttia.


English summary

These pita breads are stuffed with lemony lentil koftas, sumac marinated red onions and lots of fresh herbs. Middle Eastern spiced lentil koftas are delicious on their own but braising in creamy tahini sauce elevates them to whole new level. 

Pita bread with lentil koftas and lemony tahini sauce

Pita breads (recipe follows)
Lentil koftas in lemony tahini sauce (recipe follows)
Sumac marinated red onion (recipe follows)
Lettuce
Cucumber slices
Cilantro, mint

Assembly: Cut each pita half in the middle to make two pockets. Stuff pita pockets with lettuce, cucumber slices, lentil koftas, marinated onions ,and fresh herbs.

Recipe inspiration Ottolenghi's Jerusalem

Lentil koftas in lemony tahini sauce

150 ml brown lentils
50 ml buckwheat groats (or grain of choice)
600 ml vegetable broth

1 tsp coriander seeds
1 tsp cumin seeds
5 black peppercorns
3 cardamom pods, seeds only
1 allspice berry
¼ tsp cayenne pepper

30 g (ca 100 ml) walnuts
3 sundried tomatoes
2 tbsp preserved lemon rind (ca ¼ lemon)
½ red onion
2 garlic cloves
cilantro leaves (ca 5 g)
mint leaves (ca 5 g)
4 tbps (or as needed) reserved cooking liquid
vegetable oil for brushing

Lemony tahini sauce
130 ml light colored tahini (from hulled sesame seeds)
130 ml water (more as needed)
3–4 tbsp lemon juice
2 tbsp preserved lemon, rind only (ca ¼ lemon)
1 garlic clove
black pepper, freshly ground
¼ tsp salt 

Rinse lentils. Bring 600 ml vegetable broth to boil. Add lentils and cook them for 10 minutes. Add buckwheat groats and continue cooking until lentils and buckwheat have softened (15–20 minutes). Drain excess liquid but reserve it for later use.

Toast whole spices (coriander, cumin, black peppercorns, cardamom seeds, allspice berry) on hot dry skillet until fragrant. Grind spices to powder and add cayenne pepper. Add spice blend to cooked lentil mixture.

Toast walnuts on hot dry skillet until they have browned a bit. Chop walnuts to small pieces. Mince sundried tomatoes, preserved lemon, red onion, garlic cloves, and herbs. Add everything to lentil mixture. Add some reserved cooking liquid (about 4 tbsp) to lentil mixture and puree it with immersion blender to smooth mass. Let it cool completely.

Preheat oven to 225’C. Line baking tray with parchment paper and brush the paper with oil. With moistened hands mold lentil mixture to 24 small balls and set them to oiled parchment paper. Brush lentil balls lightly with oil. Bake about 10 minutes or until they have browned a bit. 

Prepare tahini sauce: Mix tahini, water ad lemon juice. Add more water and/or lemon juice if the sauce seems too thick. Mince preserved lemon and garlic and add them to tahini sauce. Season with salt and pepper. Pour about half of the sauce to oven-proof skillet or baking dish. Arrange baked lentil koftas to sauce. Pour rest of the sauce over koftas. Bake in 200’C for 10 minutes or until sauce is heated through.

Recipe adapted from My Name is Yeh

Sumac marinated red onion 

50 ml apple cider vinegar
50 ml water
1 tbsp sugar
½ tsp sumac
1–2 red onions

Combine vinegar, water, sugar and sumac and stir until sugar has dissolved. Cut onion(s) half and cut halves into thin slices lengthwise. Put onion slices in jar and pour vinegar mixture over them. Close with a lid and let onions marinate at least 30 minutes.


Recipe adapted from Myllyn Paras

Pita breads

250 ml cold water
25 g fresh yeast
½ tsp salt
200 ml whole wheat flour
300–400 ml all-purpose wheat flour (+ more for baking)
1 tbsp olive oil


Measure water into bowl and crumble yeast into water. Stir with spoon until yeast has dissolved. Add salt, whole wheat flour and 300 ml all-purpose wheat flour. Knead with hand for 5 minutes. Add olive oil and rest of the flour if the dough seems too sticky. Continue kneading until oil has incorporated to dough. Cover the bowl with kitchen towel and let it rest for 20 minutes. Transfer the dough to floured baking surface and divide it to 8 pieces. Mold pieces into 8 balls. Roll each ball to 1 cm thick oval-shaped flatbread. Transfer flatbreads to two parchment paper lined baking trays. Cover them with towel and let them rise for 20 minutes. Preheat oven to 225’C. Bake pita breads 12 minutes.
SaveSave

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)