Appelsiinit ovat nyt sesongissa ja tässä kakussa on niitä kahdessa muodossa: mehuna ja pyreenä, joka tehdään kokonaisena soseuteusta hedelmästä. Koska pyreessä on mukana myös hedelmän aromikas kuori, se tuo kakkuun voimakkaan sitruksisen maun. Appelsiinin lisäksi kakussa maistuu tuore inkivääri ja jauhetut unikonsiemenet. Unikonsiemeniä on kakussa yhtä paljon kuin jauhoja, minkä ansiosta kakkupohja on lähes musta. Sen lisäksi, että appelsiinin ja unikonsiemenet sopivat makujensa puolesta hyvin yhteen, niiden yhdistelmiselle oli myös visuaalinen peruste: mielestäni oranssinpunaiset hedelmäviipaleet nimittäin näyttävät tosi kauniilta tummaa kakkua vasten :)
Resepti-inspiraatio Seitan is my motor, Broma bakery ja Betty Liu
Inkiväärinen appelsiini-unikonsiemenkakku
Koristelu, kakkuvuoan pohjalle
5 rkl sokeria
5 rkl sokeria
2 ½ rkl vettä
2–3 veriappelsiinia
2 dl appelsiinimehua (2–3 (veri)appelsiinia)
3 rkl appelsiinipyrettä (1 luomuappelsiini, ks.
ohje alla)*
1 tl omenaviinietikkaa
3/4 dl rypsiöljyä
5 tl pellavansiemenrouhetta
90 g (1 dl) sokeria
1 rkl (n. 20 g) raastettua inkivääriä
160 g (2 ½ dl) unikonsiemeniä
160 g (3 dl + 1 rkl) vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
Valmista appelsiinisose (ks. ohje alla). Rouhi
unikonsiemenet morttelissa (kestää kauan…) tai maustemyllyssä, kunnes niiden
rakenne rikkoutuu hieman, ne muuttuvat kosteiksi ja alkavat tuoksua. Purista 2 dl appelsiinimehua ja
raasta inkivääri hienoksi raasteeksi.
Öljyä 18 cm kakkuvuoka kevyesti. Vuoraa
öljytty kakkuvuoka leivinpaperilla ja öljyä myös leivinpaperi. Yhdistä 5 rkl sokeria
ja 2 ½ rkl vettä pienessä kupissa. Lämmitä seosta mikrossa välillä sekoittaen, kunnes
sokeri on liuennut kokonaan nesteeseen. Kaada 2/3 sokeriliemestä vuoan
pohjalle. Siivuta veriappelsiinit n. 1 cm paksuiksi siivuiksi. Leikkaa
siivuista kuori irti terävällä veitsellä. Asettele appelsiinisiivut vuoan
pohjalle sokeriliemen päälle. Kaada loppu sokeriliemi appelsiinisiivujen
päälle. Kuumenna uuni 175’C.
Yhdistä taikinakulhossa appelsiinimehu,
appelsiinisose, omenaviinietikka, pellavansiemenrouhe, sokeri ja raastettu
inkivääri. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut kokonaan. Lisää rouhitut
unikonsiemenet ja sekoita.
Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot,
leivinjauhe ja suola. Siivilöi jauhoseos kaksi kertaa. Lisää jauhoseos
muun taikinan joukkoon ja kääntele sekaisin. Kaada taikina kakkuvuokaan appelsiinisiivujen
päälle. Paista kakkua 45–50 min, kunnes puutikkuun ei tartu enää taikinaa. (Jos
käytät irtopohjavuokaa, kuten minä, uunin alimmalle tasolle kannattaa laittaa
leivinpaperilla päällystetty uunipelti siltä varalta, että sokerilientä valuu
läpi irtopohjavuoan saumoista.)
Anna kakun jäähtyä 5 minuuttia vuoassaan ja kumoa se sen jälkeen tarjoilulautaselle pohja puoli ylöspäin. Poista leivinpaperi.
Anna kakun jäähtyä 5 minuuttia vuoassaan ja kumoa se sen jälkeen tarjoilulautaselle pohja puoli ylöspäin. Poista leivinpaperi.
*Appelsiinipyre: Laita 1 luomuappelsiini
kiehuvaan veteen. Keitä 15 minuuttia. Kaada vesi pois ja toista sama vielä
toisen kerran. Anna appelsiinin jäähtyä hetki. Halkaise hedelmä pituussuunnassa
neljään osaan. Poista kova kanta, siemenet ja keskustan valkoiset osat. Soseuta
appelsiini kuorineen. Mittaa soseesta 3 rkl kakkua varten.
Gingery citrus upside down poppy seed cake
Decoration, to the bottom of the cake pan
5 tbsp sugar
5 tbsp sugar
2 ½ tbsp water
2–3 blood oranges
Cake
200 ml (blood)orange juice (2–3 oranges)
3 tbsp orange puree (1 organic orange, see
instructions below)*
1 tsp apple cider vinegar
75 ml neutral tasting vegetable oil
5 tsp ground flax seeds
90 g (100 ml) sugar
1 tbsp (about 20 g) grated ginger
160 g (250 ml) poppy seeds
160 g (315 ml) all-purpose wheat flour
1 ½ tsp baking powder
¼ tsp salt
Prepare orange puree according to
instructions below. Grind poppy seeds in mortar (takes a while…) or in spice grinder
until the seeds break a little and start to release their oils. Squeeze 200 ml orange juice. Grate ginger.
Brush the bottom and the sides of 18 cm wide cake pan with oil. Line oiled
pan with parchment paper and oil the paper as well. Combine 5 tbsp sugar and 2
½ tbsp water in small cup. Warm mixture in microwave oven until sugar has dissolved.
Pour 2/3 of sugar liquid to the bottom of the cake pan. Cut 2 or 3 blood
oranges to 1 cm thick slices. With sharp knife, remove the zest from each
slice. Arrange orange slices to the cake pan on top of the sugar liquid. Pour
remaining sugar liquid over oranges. Preheat oven to 175’C.
Combine orange juice, orange puree, apple
cider vinegar, ground flax seeds, sugar, and grated ginger in a bowl. Stir
until sugar has dissolved. Mix in ground poppy seeds.
In another bowl, combine wheat flour, baking
powder, and salt. Sieve flours together. Add flour mixture to the rest of the batter and fold to combine. Pour cake batter to the pan on top of the orange slices.
Bake for 45–50 minutes or until wooden stick inserted in the middle of the cake comes out clean. If you use spring
form pan (like I did) I recommend that you set parchment paper lined baking tray on the lowest rack of the oven in case some sugar syrup leaks from the cake pan.
Let the cake cool 5 minutes in the pan. Turn the cake upside down to serving plate or cake stand. Remove parchment paper.
Let the cake cool 5 minutes in the pan. Turn the cake upside down to serving plate or cake stand. Remove parchment paper.
* Orange puree: Put 1 organic orange into
boiling water and cook for 15 minutes. Drain and repeat with fresh water. Let
the orange cool. Cut the orange into quarters lengthwise. Remove the hard stems,
seeds, and white parts in the middle of the fruit. Puree the whole fruit to
smooth puree.
Jännän näköinen resepti, mietin että jääkö noihin appelsiini viipaleihin kitkerää makua joka tulee kuoren vaaleasta osasta? :)
VastaaPoistaAppelsiinin maku on kakussa voimakas mutta mielestäni ei "väkevä" tai "kitkerä". Jos asia kuitenkin arveluttaa, valkoisen kuoren voi poistaa tietysti kokonaan. Silloin on kuitenkin se vaara, että siivut hajoavat eivätkä enää näytä yhtä kauniilta kakun pinnalla
PoistaKiva nähdä, että nyt jauhoit unikonsiemenet. Eikö maku ole paljon parempi? Ja sun kakku näytä niin hyvälle, että pakko tehdä itsekin! Aivan ihastuttava!
VastaaPoistaKiitos paljon! Unikonsiemenet ovat kyllä mainioita :)
PoistaOhoh, enpä oo missään nähnyt laitettavan noin paljon unikonsiemeniä, mielenkiintoista, jännää, hauskaa! :)
VastaaPoistaNäin on! Unikonsiemenet on ihania ja niiden tumma väri tekee kakusta aika komean näköisen :)
Poista