Sivut

maanantai 16. tammikuuta 2017

Sitrus–unikonsiemen-keikauskakku | Citrus upside down poppy seed cake

Appelsiinit ovat nyt sesongissa ja tässä kakussa on niitä kahdessa muodossa: mehuna ja pyreenä, joka tehdään kokonaisena soseuteusta hedelmästä. Koska pyreessä on mukana myös hedelmän aromikas kuori, se tuo kakkuun voimakkaan sitruksisen maun. Appelsiinin lisäksi kakussa maistuu tuore inkivääri ja jauhetut unikonsiemenet. Unikonsiemeniä on kakussa yhtä paljon kuin jauhoja, minkä ansiosta kakkupohja on lähes musta. Sen lisäksi, että appelsiinin ja unikonsiemenet sopivat makujensa puolesta hyvin yhteen, niiden yhdistelmiselle oli myös visuaalinen peruste: mielestäni oranssinpunaiset hedelmäviipaleet nimittäin näyttävät tosi kauniilta tummaa kakkua vasten :)


Resepti-inspiraatio Seitan is my motorBroma bakery ja Betty Liu

Inkiväärinen appelsiini-unikonsiemenkakku

Koristelu, kakkuvuoan pohjalle
5 rkl sokeria
2 ½ rkl vettä
2–3 veriappelsiinia

2 dl appelsiinimehua (2–3 (veri)appelsiinia)
3 rkl appelsiinipyrettä (1 luomuappelsiini, ks. ohje alla)*
1 tl omenaviinietikkaa
3/4 dl rypsiöljyä
5 tl pellavansiemenrouhetta
90 g (1 dl) sokeria
1 rkl (n. 20 g) raastettua inkivääriä
160 g (2 ½ dl) unikonsiemeniä

160 g (3 dl + 1 rkl) vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa


Valmista appelsiinisose (ks. ohje alla). Rouhi unikonsiemenet morttelissa (kestää kauan…) tai maustemyllyssä, kunnes niiden rakenne rikkoutuu hieman, ne muuttuvat kosteiksi ja alkavat tuoksua. Purista 2 dl appelsiinimehua ja raasta inkivääri hienoksi raasteeksi.

Öljyä 18 cm kakkuvuoka kevyesti. Vuoraa öljytty kakkuvuoka leivinpaperilla ja öljyä myös leivinpaperi. Yhdistä 5 rkl sokeria ja 2 ½ rkl vettä pienessä kupissa. Lämmitä seosta mikrossa välillä sekoittaen, kunnes sokeri on liuennut kokonaan nesteeseen. Kaada 2/3 sokeriliemestä vuoan pohjalle. Siivuta veriappelsiinit n. 1 cm paksuiksi siivuiksi. Leikkaa siivuista kuori irti terävällä veitsellä. Asettele appelsiinisiivut vuoan pohjalle sokeriliemen päälle. Kaada loppu sokeriliemi appelsiinisiivujen päälle. Kuumenna uuni 175’C.

Yhdistä taikinakulhossa appelsiinimehu, appelsiinisose, omenaviinietikka, pellavansiemenrouhe, sokeri ja raastettu inkivääri. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut kokonaan. Lisää rouhitut unikonsiemenet ja sekoita.

Yhdistä toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Siivilöi jauhoseos kaksi kertaa. Lisää jauhoseos muun taikinan joukkoon ja kääntele sekaisin. Kaada taikina kakkuvuokaan appelsiinisiivujen päälle. Paista kakkua 45–50 min, kunnes puutikkuun ei tartu enää taikinaa. (Jos käytät irtopohjavuokaa, kuten minä, uunin alimmalle tasolle kannattaa laittaa leivinpaperilla päällystetty uunipelti siltä varalta, että sokerilientä valuu läpi irtopohjavuoan saumoista.)

Anna kakun jäähtyä 5 minuuttia vuoassaan ja kumoa se sen jälkeen tarjoilulautaselle pohja puoli ylöspäin. Poista leivinpaperi.

*Appelsiinipyre: Laita 1 luomuappelsiini kiehuvaan veteen. Keitä 15 minuuttia. Kaada vesi pois ja toista sama vielä toisen kerran. Anna appelsiinin jäähtyä hetki. Halkaise hedelmä pituussuunnassa neljään osaan. Poista kova kanta, siemenet ja keskustan valkoiset osat. Soseuta appelsiini kuorineen. Mittaa soseesta 3 rkl kakkua varten.



--------------------------
English summary

This winter citrus poppy seed cake is perfect treat for Midwinter. It has strong citrusy flavour thanks to freshly squeezed orange juice and orange puree, which is made by pureeing the whole fruit. The cake is packed with aromatic poppy seeds which make it almost black. I love the flavour combination of poppy seeds and oranges but vibrantly coloured orange slices also look beautiful against dark cake base :)

Recipe inspiration Seitan is my motorBroma bakery, and Betty Liu

Gingery citrus upside down poppy seed cake

Decoration, to the bottom of the cake pan
5 tbsp sugar
2 ½ tbsp water
2–3 blood oranges

Cake
200 ml (blood)orange juice (2–3 oranges)
3 tbsp orange puree (1 organic orange, see instructions below)*
1 tsp apple cider vinegar
75 ml neutral tasting vegetable oil
5 tsp ground flax seeds
90 g (100 ml) sugar
1 tbsp (about 20 g) grated ginger
160 g (250 ml) poppy seeds

160 g (315 ml) all-purpose wheat flour
1 ½ tsp baking powder
¼ tsp salt

Prepare orange puree according to instructions below. Grind poppy seeds in mortar (takes a while…) or in spice grinder until the seeds break a little and start to release their oils. Squeeze 200 ml orange juice. Grate ginger.

Brush the bottom and the sides of 18 cm wide cake pan with oil. Line oiled pan with parchment paper and oil the paper as well. Combine 5 tbsp sugar and 2 ½ tbsp water in small cup. Warm mixture in microwave oven until sugar has dissolved. Pour 2/3 of sugar liquid to the bottom of the cake pan. Cut 2 or 3 blood oranges to 1 cm thick slices. With sharp knife, remove the zest from each slice. Arrange orange slices to the cake pan on top of the sugar liquid. Pour remaining sugar liquid over oranges. Preheat oven to 175’C.

Combine orange juice, orange puree, apple cider vinegar, ground flax seeds, sugar, and grated ginger in a bowl. Stir until sugar has dissolved. Mix in ground poppy seeds.

In another bowl, combine wheat flour, baking powder, and salt. Sieve flours together. Add flour mixture to the rest of the batter and fold to combine. Pour cake batter to the pan on top of the orange slices. Bake for 45–50 minutes or until wooden stick inserted in the middle of the cake comes out clean. If you use spring form pan (like I did) I recommend that you set parchment paper lined baking tray on the lowest rack of the oven in case some sugar syrup leaks from the cake pan.

Let the cake cool 5 minutes in the pan. Turn the cake upside down to serving plate or cake stand. Remove parchment paper. 


* Orange puree: Put 1 organic orange into boiling water and cook for 15 minutes. Drain and repeat with fresh water. Let the orange cool. Cut the orange into quarters lengthwise. Remove the hard stems, seeds, and white parts in the middle of the fruit. Puree the whole fruit to smooth puree.
SaveSave

6 kommenttia:

  1. Jännän näköinen resepti, mietin että jääkö noihin appelsiini viipaleihin kitkerää makua joka tulee kuoren vaaleasta osasta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Appelsiinin maku on kakussa voimakas mutta mielestäni ei "väkevä" tai "kitkerä". Jos asia kuitenkin arveluttaa, valkoisen kuoren voi poistaa tietysti kokonaan. Silloin on kuitenkin se vaara, että siivut hajoavat eivätkä enää näytä yhtä kauniilta kakun pinnalla

      Poista
  2. Kiva nähdä, että nyt jauhoit unikonsiemenet. Eikö maku ole paljon parempi? Ja sun kakku näytä niin hyvälle, että pakko tehdä itsekin! Aivan ihastuttava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon! Unikonsiemenet ovat kyllä mainioita :)

      Poista
  3. Ohoh, enpä oo missään nähnyt laitettavan noin paljon unikonsiemeniä, mielenkiintoista, jännää, hauskaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Unikonsiemenet on ihania ja niiden tumma väri tekee kakusta aika komean näköisen :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)