Sivut

keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Chili-suklaakeksit | Roasted cocoa and chili oil cookies

Jos tykkäät syödä suklaasi mieluiten lempeän ja makeana maitosuklaana, nämä keksit eivät ole sinua varten. Sen sijaan, jos korkea kaakoprosentti on sinulle hyvän suklaan mitta ja pidät hienovarisesta chilin poltteesta, suosittelen testaamaan tätä ohjetta.

Käytin näissä chilisuklaakekseissä kaakaojauhetta, jonka paahdoin uunissa ennen leipomista. Pitkäänkestävä paahtaminen alhaisessa lämpötilassa aiheuttaa kaakaon sisältämien proteiinien ja sokerien välillä maillard-reaktion, joka muuttaa kaakaojauheen makua intensiivisemmäksi ja täyteläisemmäksi (lähde Chefs Steps). Samainen makua maillard-reaktio tapahtuu myös esimerkiksi, kun sipuleita karamellisoi hitaasti pannulla.

Koristelin valmiit keksit chiliöljyllä notkistetulla tummalla suklaalla ja merisuolahiutaleilla. Nämä makeansuolaiset ja mausteiset keksit eivät ehkä ole kaikkien mieleen, mutta minua niiden kompleksinen maku miellytti :)



Resepti-inspiraatio Chefs Steps (paahdettu kaakao), Lady and Pups (chiliöljy), The Guardian ja Isa Chandra

Suklaakeksit paahdetulla kaakaolla ja chiliöljyllä

Chiliöljy

1 dl rypsiöljyä
2 rkl chilihiutaleita (esim. korealaista gochugarua)
½ rkl seesaminsiemeniä
1 tähtianis
1 tl korianterin siemeniä
2 kokonaisen kaardemumman siemenet
½ rkl sichuaninpippuria
1 tl soijakastiketta

Laita pieneen kattilaan öljy ja kaikki muut mausteet paitsi sichuaninpippuri ja soijakastike. Kuumenna öljyä ja mausteita keskilämmöllä 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Siirrä kattila pois liedeltä ja lisää sichuaninpippurit ja soijakastike. Anna jäähtyä kokonaan. Siivilöi jäähtynyt öljy ennen käyttöä.



Suklaakeksit

Kuivat aineet
1 dl + 1 rkl kaakaojauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
¼ tl ruokasoodaa

Kosteat aineet
4 tl pellavansiemenrouhetta + 3 rkl vettä
4 rkl chiliöljyä (ks. ohje yllä)
3 rkl rypsiöljyä
2 rkl vettä
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria

Koristelu

50 g tummaa suklaata
1 ½ tl chiliöljyä
merisuolahiutaleita

Kuumenna uuni 150’C. Levitä leivinpaperoidulle uunipellille 1 dl + 1 rkl kaakaojauhetta n. 1 cm paksuiseksi kerrokseksi. Paahda kaakaojauhetta uunissa tunnin ajan, sekoittaen sitä 20 minuutin välein. Paahtamisen aikana kaakaojauhe tummenee selvästi mutta sen ei pitäisi alkaa haista palaneelta. Tarkkaile kaakaon paahtumista, sillä eri kaakaomeerkkien välillä voi olla eroja sopvassa paahtamisajassa. Mittaa paahdetusta kaakaojauheesta 1 dl keksitaikinaa varten. Sekoita kaakaojauheen joukkoon jauhot, leivinjauhe ja ruokasooda. Siivilöi kuivat aineet kaksi kertaa yhteen.

Yhdistä pienessä kupissa pellavansiemenrouhe ja 3 rkl vettä. Seos muuttuu geelimäiseksi ja korvaa kananmunan. Sekoita toisessa kulhossa siivilöity chiliöljy ja rypsiöljy. Huom. voit muuttaa öljyjen sekoitussuhdetta riippuen chiliöljyn voimakkuudesta ja keksien halutusta tulisuudesta. Käytä kuitenkin yhteensä 7 rkl öljyä. Lisää öljyjen joukkoon 2 rkl vettä, sokeri ja fariinisokeri. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut kokonaan. Sekoita joukkoon geeliytynyt pellavansiemenrouheseos.

Kaada kosteat aineet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muodosta taikinasta pallo ja kääri se kelmuun tai laita se kannelliseen astiaan jääkaappiin. Anna taikinan maustua n. 8 tuntia.

Kuumenna uuni 175’C. Muotoile taikinasta 1 rkl kokoisia palloja ja asettele ne leivinpaperoiduille uunipelleille. Painele taikinapalloja hieman litteämmiksi. Paista keksejä 8–10 minuuttia. Keksit ovat uunista tultuaan vielä hieman pehmeitä. Anna jäähtyä.

Laita suklaa ja chiliöljy pieneen kattilaan. Kuumenna hyvin alhaisella lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa sulaa ja yhdistyy öljyyn. Levitä suklaakuorrutus raidoiksi keksien päälle ja ripottele  pinnalle merisuolahiutaleita.

If you love dark chocolate, sweet-savory treats, and subtle burn of Sichuan peppercorns these cookies are for you! To make their taste even more intensive I pre-roasted cocoa powder before baking.


Recipe inspiration Chefs Steps (roasted cocoa), Lady and Pups (chili oil) and The Guardian and Isa Chandra

Roasted cocoa cookies with Sichuan chili oil

Chili oil

100 ml neutral tasting vegetable oil
2 tbsp red pepper flakes (I used Korean gochugaru)
½ tbsp sesame seeds
1 star anise
1 tsp coriander seeds
2 cardamom pods, seeds only
½ tbsp Sichuan pepper
1 tsp soy sauce

Measure oil and all other spices except Sichuan peppercorn and soy sauce to small pot. Heat oil mixture over medium low heat for 5 minutes while stirring constantly. Remove the pot from heat. Add Sichuan peppercorns and soy sauce. Let the oil cool completely and sieve it before using.

Cookies

Dry ingredients
100 ml + 1 tbsp Dutch processed cocoa powder
300 ml all-purpose wheat flour
1 tsp baking powder
¼ tsp baking soda

Wet ingredients
4 tsp ground flax seeds + 3 tbsp water
4 tbsp chili oil
3 tbsp neutral tasting vegetable oil
2 tbsp water
100 ml sugar
100 ml brown sugar

Chocolate drizzle

50 g dark chocolate
1 ½ tsp chili oil
sea salt flakes

Preheat oven to 150’C. Line small baking dish/tray with parchement paper and spread cocoa powder to 1 cm thick layer. Roast cocoa powder for 1 hour. Stir cocoa powder after every 20 minutes. Cocoa will darken during roasting but it should not smell burnt. Keep an eye on it as baking times may vary between the brands. Measure 100 ml cocoa powder for cookie dough. Add flour, baking powder, and baking soda to cacao. Sieve flour mixture twice.

In small cup combine ground flax seeds with 3 tbps of water (mixture replaces egg). In another bowl mix chili oil and vegetable oil. You might want to adjust the proportion of oils depending on the spiciness of the chili oil and desired heat level of the cookies. Just keep in mind that the total amount of oil should be 7 tbsp. Add 2 tbsp water, sugar and brown sugar to oil mixture. Stir the mixture until sugar has dissolved. Add flax seed mixture and stir to combine.

Pour wet ingredients into dry ingredients and stir until incorporated. Mold dough into smooth ball and wrap it into kitchen plastic or put into sealable container. Transfer dough into fridge for 8 hours.

When ready to bake preheat oven to 175’C. Mold dough into small balls (about 1 tbsp) and set them on two parchment paper lined baking sheets. Press dough balls slightly to flatten them. Bake cookies for 8-10 minutes. Cookies will be soft right after baking but they will firm as they cool. Let cookies cool completely.

Chop chocolate and set it into small pot with chili oil. Set the pot over very low heat. Stir the mixture constantly until chocolate has melted and incorporated with oil. Drizzle melted chocolate over cookies and top them with pinch of sea salt flakes.

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä keksejä! Ja kyllä! Tumma kaakaoinen suklaisuus on ihaninta, ja siihen sopii rinnalle vahvat maut kuten chili tai minttu ihan loistavasti :)

    Oon kokeillut joskus myös tuota kaakaon paahtamista, mutta bongaamassani ohjeessa neuvottiin paahtamaan kaakaota vain muistaakseni puolisen tuntia. Silloin en huomannut mitään huikeaa eroa kaakaon maussa, joten jätin ajatuksen vähän taka-alalle. Mutta salaisuus piileekin ilmeisesti vieläkin pitemmällä paahtoajassa! Pitää kyllä kokeilla ensikerralla kun keksinhimo yllättää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin huomasin, että eri ohjeissa on eroa kaakaon paahtaisajoissa. Dan Lepardin keksiohjeessa (http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/aug/30/roasted-cocoa-cookies-recipe-dan-lepard) kaakaota paahdetaan tosiaan vain puolisen tuntia, kun taas Chef's Steps (http://www.chefsteps.com/activities/dairy-free-cocoa-gelato) neuvoo pidemmän paahtoajan. Kannattaakin tarkkailla kaakaota paahtamisen aikana, ettei se pääse kärähtämään :)

      Tunnin paahtaminen muuttaa kaakaojauheen makua ja väriä selvästi. Paahdetusta kaakaojauheesta tulee myös ihanan aromikasta ja voimakkaan makuista kaakaojuomaa (nim. kokemusta on :) )

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)