Vietnamilaisten bánh xèo -kreppien resepti on ollut odottamassa tietokoneeni kovalevyllä jo tovin ennen kuin sain naputeltua sen postaukseksi asti. Ne olivat kuitenkin liian herkulisia, että olisin voinut jättää ohjeen jakamatta täällä blogissa :)
Suolaiset bánh xèo -krepit ovat vietnamilaista katuruokaa parhaimiillaan. Kreppitaikina on tehty riisijauhoista ja siinä on nesteenä kookosmaitoa ja olutta, mikä tekee kuumalla valurautapannulla paistetuista krepeistä extrarapeita. Bánh xèot on usein täytetty lihalla tai katkaravuilla mutta nämä vegeversiot on täytetty suolaisenmakealla munakoisolla, pikkelöidyillä porkkanoilla, mungpavun iduilla ja tuoreilla yrteillä. Valmiit bánh xèot kietaistaan salaatinlehteen ja nautitaan karamellisoidun chilikastikkeen kera.
Tämän ruuan valmistaminen on hyvä aloittaa jo edellisenä iltana, jotta pavut kerkeävät liota, porkkanat marinoitua ja kastike maustua ennen tarjoilua. Näiden esivalmisteluiden jälkeen bánh xèot valmistuvat kuitenkin sukkelaan ja ne ovat parhaimmillaan heti paistamisen jälkeen :)
Bánh Xèo paistetulla munakoisolla, pikkelöidyllä porkkanoilla ja chilikastikkeella
Resepti mukailtu The Kitchn ja Gourmet Traveller
Täytteet:
1 dl keltaisia, halkaistuja mungpapuja
Pikkelöidyt
porkkanat (ohje alla)
Paistettu
munakoiso (ohje alla)
Kevätsipulia, siivuina
Bánh
Xèo –taikina (ohje alla)
Lisäksi:
Tuoretta
minttua
Tuoretta
korianteria
Mungpavun
ituja
Chilisiivuja
Karamellisoitu
chilikastike (ohje alla)
Salaatinlehtiä
Edellisenä päivänä: Liota halkaistuja
mungpapuja kylmässä vedessä yön yli tai vähintään neljä tuntia. Valmista
pikkelöidyt porkkanat ja karamellisoitu chilikastike ohjeiden mukaan.
Seuraavana päivänä: Tee ensin kreppitaikina ja
jätä se turpoamaan muiden valmisteluiden ajaksi. Kaada mungpavuista liotusvesi
pois ja keitä niitä uudessa vedessä, kunnes ne ovat pehmeitä (n. 20 min).
Valmista paistettu munakoiso ohjeen mukaan
Kreppien paistaminen ja annoksen kokoaminen: Kuumenna
valurautapannussa tilkka öljyä. Levitä kauhallinen kreppitaikinaa
paistinpanulle. Lisää taikinan päälle kevätsipulin siivuja, keitettyjä
mungpapuja ja paistettua munakoisoa. Paista 3-4 minuuttia, kunnes taikina on
hyytynyt. Siirrä lettu lautaselle. Laita letun toiselle puolelle pikkelöityä
porkkanaa, mungpavun ituja, tuoretta minttua, korianteria ja
taita lettu puoliksi. Toista lopuilla aineksilla. Tarjoa salaatinlehtien ja karamellisoidun chilikastikkeen kanssa.
Pikkelöidyt porkkanat
200 g porkkanoita
1 ½ dl riisiviinietikkaa
¾ dl vettä
2 rkl sokeria
Leikkaa porkkanat ohuiksi julienne-tikuiksi ja
laita ne puhtaaseen lasipurkkiin. Sekoita vesi, riisiviinietikka ja sokeri.
Kuumenna seosta mikrossa tai kattilassa, kunnes sokeri on liuennut. Kaada kuuma
neste porkkanoiden päälle. Anna jäähtyä ja marinoitua yön yli.
Karamellisoitu chilikastike
1 rkl öljyä
2 salottisipulia
2 punaista chiliä
1 valkosipulin kynsi
1 rkl tamarindia + ½ dl kuumaa vettä
2 rkl palmusokeria tai fariinisokeria
2 rkl soijakastiketta
1 rkl limemehua
1 rkl riisiviinetikka
(kuivattuja chilihiutaleita)
Hienonna salottisipuli, chili ja valkosipuli.
Laita tamarindtahna likoamaan kuumaan veteen. Kuumenna öljy pienessä kattilassa
ja paista salottisipulia, chiliä ja valkosipulia matalalla lämmöllä, kunnes ne
ovat karamellisoituneet (6-8 min). Siivilöi siemenet pois tamarindseoksesta ja
säästä jäljelle jäänyt neste. Lisää sokeri, soijakastike ja tamarindtahnaneste kattilaan.
Siirrä kastike pois liedeltä ja lisää limemehu ja riisiviinietikka (+
tarvittaessa kuivia chilihiutaleita). Anna kastikkeen jäähtyä ennen
tarjoamista.
Bánh Xèo -taikina
2 dl riisijauhoja
3 rkl maissitärkkelystä
¼ tl kurkumajauhetta
¼ tl suolaa
2 dl kookosmaitoa (täysrasvaista)
1 ½ dl vaaleaa olutta
öljyä paistamiseen
Sekoita yhteen riisijauho, maissitärkkelys,
kurkumajauhe ja suola. Sekoita toisessa kulhossa kookosmaito ja olut ja kaada
nesteet kuivien aineiden joukkoon. Sekoita vispilällä tasaiseksi taikinaksi. Anna
taikinan turvota muiden valmisteluiden ajan.
Paistettu munakoiso
Munakoiso, kuutioina
Öljyä paistamiseen
1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna
2 rkl limemehua
2 rkl soijakastiketta
1 ½ rkl palmusokeria tai fariinisokeria
4 rkl vettä
Kuutioi munakoiso ja hienonna valkosipuli.
Kuumenna pannussa tilkka öljyä ja ruskista munakoisokuutioita. Lisää
valkosipuli ja paista hetken aikaa. Yhdistä limemehu, soijakastike, sokeri ja
vesi. Laske lieden lämpötilaa ja kaada kastike munakoisokuutioiden päälle.
Paista, kunnes kastike on haihtunut lähes kokonaan ja siirrä pannu sen jälkeen pois
levyltä.
Vietnamese Bánh Xèo with panfried eggplant, pickled carrots and caramelized chili dressing
Recipe adapted from The Kitchn and Gourmet Traveller
Fillings
100 ml yellow split mung beans
Pickled
carrots (recipe follows)
Panfried
eggplant (recipe follows)
Scallions, thinly sliced
Bánh
Xèo crepe batter (recipe follows)
Serve
with
Mint
Cilantro
Mung
bean sprouts
Chili
slices
Caramelized
chili dressing (recipe follows)
Lettuce
Previous day: Soak split mung beans in cold water overnight
or at least for hours. Prepare pickled carrots and caramelized chili dressing
according to instructions.
Next day: Prepare crepe batter. Drain split
mung beans and cook them in fresh water until they are soft (about 20 minutes). Prepare the eggplant.
Frying the crepes and assembly: Heat splash of
oil on cast iron skillet. Laddle crepe batter on the skillet and spread it to thin disc.
Top batter with scallion slices, cooked mungbeans and fried eggplant. Fry for 3-4 minutes or
until batter is set. Transfer the crepe to a plate. Top another half of the
crepe with mung bean sprouts, pickled carrots, fresh herbs, chili sclices and
scallions. Repeat with the rest of the ingredients. Serve crepes with lettuce leaves and caramelized chili dressing.
Pickled carrots
200 g carrots
150 ml rice vinegar
75 ml water
2 tbsp sugar
Julienne carrots and put them into clean jar. Mix
vinegar, water, and sugar and heat mixture until sugar has dissolved. Pour hot
liquid over carrots. Let the mixture cool. Transfer into fridge and let
marinate overnight.
Caramelized chili dressing
1 tbsp oil
2 shallots
2 red chilies
1 garlic clove
1 tbps tamarind + 50 ml hot water
2 tbsp palm sugar of brown sugar
2 tbsp soy sauce
1 tbsp lime juice
1 tbsp rice vinegar
(+
pinch of dried chili flakes, if needed)
Mince shallots, carlic and chilies. Dissolve
tamarind into hot water. Heat oil in small pot and fry shallots, chilies and
garlic over medium heat until they have caramelized (6-8 minutes). Sieve
tamarind mixture. Pour tamarind liquid, soy sauce and sugar to the pot. Remove from the stove and add lime juice, rice vinegar (and chili flakes). Let
the dressing cool.
Bánh Xèo crepe batter
200 ml rice flour
3 tbsp corn starch
¼ tsp turmeric powder
¼ tsp salt
200 ml coconut milk (full fat)
150 ml beer (lager)
oil for frying
Combine rice flour, corn starch, turmeric and
salt. In another bowl combine coocnut milk and beer. Pour the liquid mixture
over the dry ingredients. Whisk until incorporated. Let batter sit at least
20 minutes before frying.
Panfried eggplant
Eggplant
Oil for frying
1 garlic clove
2 tbsp lime juice
2 tbsp soy sauce
1 ½ tbsp palm sugar of brown sugar
4 tbsp water
Cube eggplant and mince garlic. Heat a splash
of oil on frying pan and add cubed eggplant. Fry eggplant until it has browned. Add
garlic and continue frying for one minute. Combine lime juice, soy sauce, sugar
and water in small cup. Decrease the temperature and pour sauce mixture over eggplants. Stir fry
until most of the sauce has evaporated. Set the pan aside.
Kuinka herkullinen ohje! Siis mulle iski ihan kunnon himo nyt! Pakkos saada tätä!
VastaaPoistaKiva, että tykkäät :) :)
PoistaKookosmaitoa ja olutta ei tulis mieleen heti yhdistää, mutta näyttää niin hyvältä että laitan ohjeen muistiin!
VastaaPoistaHahaa, totta puhut! :)
PoistaVaalea olut tuo lettuihin kivasti rapeutta ja se taittaa kookosmaidon rasvaisuutta. Valmiissa letuissa kookosmaidon maku on hallitseva eikä olut maistu niissä oikeastaan ollenkaan. Oluen voisi siis varmaan korvata myös kivennäisvedellä :)
Paistoin tänään banh xeo- lettuja! Hyvin onnistui ja teen toistekin! Kiitti reseptin jaosta :)
PoistaVoi, kuinka mukava kuulla! Ilo on minun puolellani :)
PoistaNäitä tuli syötyä joululomalla Vietnamissa, ja pitäisi kyllä ehdottomasti kokeilla kotonakin :) Kiitoksia ohjeesta!
VastaaPoistaOlepas hyvä! Varmasti maistuivat upeilta paikan päällä :)
Poista"Tilkka öljyä" meinasi vietnamissa kauhallista :D. Bahn xeot melkeinpä uppopaistettiin pannulla. Täältä postauksestamme löytyy linkki videoon jos kiinnostaa katsoa. Pääsin katuruokakierroksella myös itse paistohommiin. http://sillasipuli.blogspot.fi/2015/08/mopoillen-pitkin-saigonia-koko-perheen.html
VastaaPoistaSuolaisenmakeat munakoisot kuulostavat julmetun hyviltä!
Haha, olet varmaan oikeassa! Öljyä voi mittailla monenlaisella lusikalla ;)
PoistaI love this, especially all the herbs and vegetables that come with it!
VastaaPoistaThank you! This dish is all about the fresh herbs :)
Poista