Pidän tofusta, pavuista ja muista kasvikunnan proteiininlähteistä, mutta ymmärrän, että ne eivät kaikille maistu. Mitä siis tehdä ruuaksi niille, joille kasvisruokapäivä on kirosana? Tämä BBQ-seitan on yksi hyvä vaihtoehto sellaisiin tilanteisiin.
Seitanista saa maistuvaa, kun sen viipaloi mahdollisimman ohuiksi siivuiksi, marinoi yön yli mausteisessa kastikkeessa ja paistaa pannulla rapeaksi. Tämän reseptin päätähti onkin savuisa BBQ-kastike, joka toimii sekä marinadina että kastikkeena. Se käy loistavasti myös grillatuille vihanneksille. Joten, jos seitanin tekeminen tuntuu liian työläältä, kokeile tehdä ainakin tätä kastiketta!
Mitä kasvisruokaa te muut tarjoaisitte vannoutuneille lihansyöjille? :)
BBQ-seitan
BBQ-kastiketta (resepti alla)
½ annosta seitania (perusohje täällä)
öljyä
Leikkaa seitanpihvit ½ senttiä paksuiksi siivuiksi. Lusikoi
niiden päälle kastiketta niin, että ne peittyvät ja jätä marinoitumaan pariksi
tunniksi tai yön yli.
Kuumenna öljyä pannussa. Paista seitan-siivuja molemmilta puolilta, kunnes ne ovat rapeita. Paistaminen kannattaa tehdä muutamassa erässä.
Savuisa BBQ-kastike
öljyä
½ sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
1 tl juustokuminaa
1½ tl sinappijauhetta
2 tl paprikajauhetta
mustapippuria
2 tl (tai maun mukaan) sriracha-kastiketta
2 rkl balsamico-viinietikkaa
2 rkl siirappia
1 tölkki tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyrettä
½ tl suolaa
2 tl vegaanista worcestershire-kastiketta
2 tl nestesavua
Paista sipulia öljyssä 2 minuttia. Lisää valkosipuli ja
mausteet ja paista vielä minuutti. Lisää muut aineet ja jatka keittämistä
miedolla lämmöllä n. 20 min, kunnes kastike on paksuuntunut. Sekoita
blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseksi. (Huom. aloita mausteiden lisääminen varovasti ja mausta oman makusi mukaan!)
Uunissa paahdettuja perunoita ja sipuleita
Perunoita
Oliiviöljyä
Suolaa
Mustapippuria myllystä
Punasipuleita
Keitä perunoita kuorineen n. 20 min, niiden ei tarvitse
kypsyä pehmeiksi. Kuumenna uuni 225 ’C. Valuta keitinvesi pois, kuori ja pilko
perunat. Pirskottele päälle öljyä ja lisää mausteet. Paista uunissa 30 min. Laske
uunin lämpötila 200’C. Pilko sipulit, lisää ne uunipellille ja jatka paistamista vielä
20 minuuttia.
----------------------
English summary
This is what I cook when someone says they don't like vegetarian food. What do you cook for carnivores? :)
BBQ seitan
BBQ-sauce (recipe below)
½ batch of seitan (basic recipe here)
oil for frying
Slice seitan steaks about ½ cm thin. Coat seitan stripes
with sauce and let them marinate couple of hours or overnight.
Heat oil in the sauce pan. Fry seitan stripes in batches for couple of minutes each side until cripsy.
Smoky BBQ sauce
Oil for frying
½ onion, minced
2 garlic gloves, minced
1 ts cumin
1½ ts powdered mustard
2 ts paprika
black pepper, freshly ground
2 ts (or to taste) sriracha sauce
2 tbsp balsamic vinegar
2 tbsp molasses
1 can crushed tomatoes
2 tbsp tomato pyre
½ ts salt
2 ts vegan worcestershire sauce
2 ts liquid smoke
Fry onions in the oil for 2 minutes. Add garlic and spices
and continue frying for 1 minute. Add other ingredients and cook 20 minutes or
until the sauce has thickened. Blend it smooth in the blender.
Oven roasted potatoes and onions
Potatoes
Olive oil
Salt
Black pepper, freshly ground
Red onions
Boil unpeeled potatoes about 20 minutes, they don't have to be fully cooked. Drain, peel and dice potatoes. Preheat oven to 225’C. Drizzle
potatoes with olive oil and add seasonings. Bake potatoes 30 min. Peel and dice
onions and add next to potatoes. Continue baking for 20 minutes.
Hyvin ja vähän "kanamaiseksi" marinoidut soijasuikaleet, makaroonilaatikko, lasagne ja tortillat soijasuikale tai soijarouhe täytteellä ovat pettämättömiä. Seitankin sitä varmasti on, olen sitä voin vähän laiska kokkaamaan :P
VastaaPoistaTotta puhut, oikealla maustamisella saa ihmeitä aikaan :)
PoistaMistä noita sirach ja worchestershire kastikkeita saa ja millähän ne voisi tarvittaessa korvata?
VastaaPoistaHyvä kun kysyit!
PoistaSriracha-kastiketta olen ostanut Helsingistä Vii Voanista (http://www.viivoan.fi) mutta nykyään sitä taitaa saada isoimmista marketeistakin. Sen voi hyvin korvata esim sambal oelekilla, jota ainakin löytyy ruokakaupoista tai jollain muulla chilikastikkeella. Niiden lisääminen kannattaa kuitenkin aloittaa varovasti maustellen, sillä tuotteiden tulisuudessa on eroja! :)
Vegaanista worcestershire-kastikketa olen puolestaan osatnut Helsingin Ekolosta (www.ekolo.fi/tuote/biona-worcester-kastike/5032722305809/). Tuo kastike ei mielestäni maistu ihan "oikealle" worcestershire-katikkeelle, mutta sen mausteisuus syventää ruokien makua aika kivasti. Sen voi korvata kuitenkin tavallisellakin worcestershire-kastikkeella, jos sen sisältämä anjovis ei haittaa. Vaihtoehtoisesti voit lisätä ruokaan vähän balsami-viinietikkaa, tummaa siirappia ja mustapippuria. Netissä on paljon ohjeita kotitekoiseen worcestershire-kastikkeeseen, joista voi ottaa vinkkiä :)
Savuaromia voi ostaa Punnitse&Säästä -liikkeistä (www.punnitse.fi) tai isoimmista ruokakaupoista.
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Poista