Tämä postaus on tehty yhteistyössä Kitchen Timen kanssa. Tuotetta koskevat mielipiteet ovat omiani.
Keittiövälineiden ja astioiden verkkokauppa Kitchen Time kutsui minut osallistumaan kampanjaansa, jossa tehtävänä oli suunnitella syksyinen resepti teemalla "Loskasään lämmittäjä". Juuresruuat kuuluvat syksyyn, joten valmistin syksyn väreihin sopivan juuresgratiinin. Myös te lukijat voitte osallistua kampanjaan äänestämällä parasta syysreseptiä. Äännestäneiden kesken arvotaan Bodumin vohvelirauta (jotka – näin sivumennen sanoen – näyttävät aika herkullisen värisiltä)
Tämä gratiinin tekeminen on helppoa, mutta tasaisen kypsymisen kannalta on tärkeää, että juuressiivut ovat riittävän ohuita ja samanpaksuisia. Juurekset voi pilkkoa terävällä veitsellä mutta homma käy joutuisammin, jos viipaloinnin tekee mandoliinileikkurilla. Minä käytin Kyoceran mandoliinia, jonka sain Kitchen Timelta testattavaksi. Kyoceran mandoliinissa on säädettävä keraaminen terä ja tätä gratiinia tehdessäni käytin asetusta, joka tekee paksuimpia siivuja.
Mandoliini teki kaikista juureksista nopeasti tasaista jälkeä mutta parhaiten se leikkasi perunaa ja sipulia. Olin mandoliinin sinänsä tyytyväinen mutta sen mukana tullut sormisuoja oli huonosti suunniteltu. Suojuksella ei saanut otetta raaoista juureksista tai sipulista, sillä sen muoviset piikit olivat liian lyhyet ja tylpät, jotta ne olisivat kiinnittyneet vihanneksiin. Terävää mandoliinia käyttäessä sormenpäät ovat vaarassa, joten huono sormisuojus on tuotteen miinuspuoli. Muutoin Kyoceran mandoliini on kelpo apuväline keittiöön.
Luonnostaan maukkaat juurekset ovat parhaimmillaan yksinkertaisesti valmistettuna. Tämä juuresgratiini tehdään kasaamalla peruna-, bataatti-, nauris- ja porkkanasiivuja tiiviisti vierekkäin makeaksi karamellisoidun sipulin päälle. Paistos maustetaan tuoreella timjamilla, suolalla, pippurilla ja muutamalla lusikallisella ruuanlaittosinappia ja se laitetaan uuniin foliolla peitettynä. Folion alla hautuvat uunissa pehmeiksi ja makeiksi ja ne säilyttävät mehevyytensä. Paistamisen loppuvaiheessa folio otetaan hetkeksi pois ja uunin lämpötilaa nostetaan, jolloin juuressiivut saavat pintaansa vähän väriä ja niiden reunat paistuvat rapeiksi.
Ruskan väreissä hehkuva juuresgratiini on yksinkertainen, terveellinen ja näyttävä tarjottava. Se sopisi varmaan myös moderniin joulupöytään vaihtoehdoksi perinteisille laatikoille. Juureksista on mahdollista tehdä maukasta ruokaa myös ilman voita ja kermaa :)
Syksyinen juuresgratiini
3 isoa sipulia
oliiviöljyä
ripaus suolaa
3 perunaa
2–3 (pientä) bataattia
2 naurista
3 porkkanaa
muutama oksa tuoretta timjamia
2 rkl Dijon-sinappia (tai muuta ruuanlaittosinappia)
1 dl vettä
oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
Kuori sipulit ja puolita ne. Leikkaa ne mandoliinilla tai
veitsellä ohuiksi puolikuiksi. Kuumenna tilkka öljyä isossa paistinpannussa.
Lisää sipulit ja ripaus suolaa. Paista sipuleita matalalla lämmöllä 30 min,
välillä sekoittaen. Sipulit ovat valmiita, kun ne ovat karamellisoituneet ja
kutistuneet tilavuudessaan noin puoleen. Esivalmistele juurekset samalla, kun
sipulit paistuvat.
Laita uuni kuumenemaan 200’C. Kuori juurekset ja viipaloi ne
ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla tai veitsellä. Öljyä uunivuoka. Levitä
karamellisoituneet sipulit uunivuoan pohjalle ja revi päälle muutama oksa
timjamia. Lado juuresviipaleet vuokaan tiivisti lomittain (esim. järjestyksessä
peruna, bataatti, nauris, porkkana).
Sekoita vesi ja sinappi ja deglaseeraa paistinpannu, jossa
sipulit karamellisoitiin seoksella. Kaada neste uunivuokaan. Sivele juuresten
pintaan oliiviöljyä esim. pullasudilla. Ripottele gratiinin pinnalle hieman
suolaa ja mustapippuria. Peitä vuoka foliolla ja paista 45–50 min, kunnes
juurekset ovat lähes kokonaan pehmeitä. Nosta uunin lämpötila 225’C. Poista folio ja
sivele juuresten pintaan hieman lisää öljyä ja paista vuokaa vielä 15–20 min,
kunnes juurekset ovat kokonaan kypsiä ja niiden reunat ovat hieman ruskistuneet.
I used my favorite root vegetables in this gratin. I arranged thinly sliced yellow potatoes, sweet potatoes, turnips and carrots on a bed of caramelized onions and baked them in the oven for over an hour. Slow roasting makes veggies buttery soft in the middle but crispy on the edges. Gratin is seasoned with Dijon mustard, few sprigs of thyme, pinch of salt and freshly ground black pepper. This simple seasoning enhances the natural flavors of roasted root vegetables and onions. This would be a perfect hearty yet healthy holiday side dish.
Root vegetable gratin
3 large onions
olive oil
fresh thyme
salt
3 potatoes
2–3 smallish sweet potatoes
2 turnips
3 carrots
few sprigs of fresh thyme
black pepper, freshly ground
2 tbsp dijon mustard
100 ml water
olive oil
pinch of salt
pinch of salt
Peel and half the onions. Cut them with mandoline slicer or
sharp knife to half moons. Heat a drizzle of oil on skillet. Add onions and
pinch of salt to the pan. Fry onions over low heat for 30 minutes until they
are caramellized. Prepare root vegetables meanwhile.
Preheat oven to 200’C and brush the bottom and sides of
baking dish with olive oil. Peel vegetables and cut them to thin slices with
mandoline slicer or knife. When onions are ready, spread them to the baking
dish and season them with black pepper and thyme. Arrange sliced vegetables to
the dish.
Combine water and mustard. Reheat the skillet and deglaze it with the mustard mixture. Pour liquid over vegetables. Brush gratin with olive oil and season with salt and pepper. Cover the dish with foil and bake 45–50 minutes until root vegetables are nearly done. Increase temperature to 225’C and remove the foil. Brush gratin with olive oil again and bake it 15–20 minutes until the edges are lightly browned.
This is one of the prettiest set ups I have ever seen in an oven baked dish! Almost like ratatouille! :D I love the flavours as well, humble yet packed full of flavour, and the colours! Makes you happy looking at :) x
VastaaPoistaOh, that's so sweet of you Jules! :)
PoistaSimple seasonings let the flavor of root veggies really stand out.
Onpa tosi kaunis. Hieno idea!
VastaaPoistaKiitos! Yksinkertaiset raaka-aineet mutta tosi hyvän makuista :)
Poista