Hyvää joulua kaikille! Tämän päivän bibimbap-resepti on kuitenkin suunnattu kaikille lanttulaatikkoon kyllästyneille, sillä se on täysin jouluun liittymätön :)
Bibimbapia voisi pitää korealaisena versiona pyttipannusta. Ihastuin tähän ruokaan Etelä-Koreassa mutta olen syönyt oivallista street food bibimbapia myös Kööpenhaminassa. Bibimbapin perusraaka-aine on riisi, mutta muut ainekset voi valita omien makumieltymystensä mukaan. Minä laitoin bibimbapiin tofun lisäksi punakaalia, porkkanaa, parsakaalia, ituja, sieniä ja kurkkua. Tässä ruuassa saakin salaatin ja pääruuan samassa! :)
Koreassa bibimbap tarjotaan usein painavista kivikulhoista (dolsot bibimbap). Kulhot lämmitetään uunissa tulikuumiksi, minkä ansiosta niiden pohjalle laitetusta riisistä tulee todella rapeaa. Minulla ei ole kotonani korealaisia kivikulhoja, mutta dolsot bibimbapin voi valmistaa myös tavallisella valurautapannulla. Kevyesti öljytty valurautapannu kuumennetaan joko liedellä tai uunissa minkä jälkeen sen pohjalle painellaan keitettyä riisiä tiiviiksi kerrokseksi. Bibimbap on muuten hyvä tapa hyötykäyttää edellisen aterian tähteet, sillä on olennaista, että siihen käytettävä riisi on kylmää. Riisin annetaan paistua kannella tai foliolla peitettynä, kunnes se on paahtunut kullanruskeaksi. Kun riisi on valmista, esivalmistellut lisukkeet asetellaan sen päälle sektoreittain. Bibimbap maustetaan tulisella ja hieman makealla gochujang-kastikeella, jota laitetaan valmiin annoksen päälle siinä missä meikäläisen pyttipannun päälle truutataan ketsuppia. Sitten vielä viimeinen vaihe. "Just remember to mix everything together!" korealaisen ravintolan tarjoilija ohjeisti minua bibimbapin syönnissä.
Bibimbapia voisi pitää korealaisena versiona pyttipannusta. Ihastuin tähän ruokaan Etelä-Koreassa mutta olen syönyt oivallista street food bibimbapia myös Kööpenhaminassa. Bibimbapin perusraaka-aine on riisi, mutta muut ainekset voi valita omien makumieltymystensä mukaan. Minä laitoin bibimbapiin tofun lisäksi punakaalia, porkkanaa, parsakaalia, ituja, sieniä ja kurkkua. Tässä ruuassa saakin salaatin ja pääruuan samassa! :)
Koreassa bibimbap tarjotaan usein painavista kivikulhoista (dolsot bibimbap). Kulhot lämmitetään uunissa tulikuumiksi, minkä ansiosta niiden pohjalle laitetusta riisistä tulee todella rapeaa. Minulla ei ole kotonani korealaisia kivikulhoja, mutta dolsot bibimbapin voi valmistaa myös tavallisella valurautapannulla. Kevyesti öljytty valurautapannu kuumennetaan joko liedellä tai uunissa minkä jälkeen sen pohjalle painellaan keitettyä riisiä tiiviiksi kerrokseksi. Bibimbap on muuten hyvä tapa hyötykäyttää edellisen aterian tähteet, sillä on olennaista, että siihen käytettävä riisi on kylmää. Riisin annetaan paistua kannella tai foliolla peitettynä, kunnes se on paahtunut kullanruskeaksi. Kun riisi on valmista, esivalmistellut lisukkeet asetellaan sen päälle sektoreittain. Bibimbap maustetaan tulisella ja hieman makealla gochujang-kastikeella, jota laitetaan valmiin annoksen päälle siinä missä meikäläisen pyttipannun päälle truutataan ketsuppia. Sitten vielä viimeinen vaihe. "Just remember to mix everything together!" korealaisen ravintolan tarjoilija ohjeisti minua bibimbapin syönnissä.
Lisukkeiden esivalmisteluissa menee hetki, mutta kun ne ovat valmiit, bibimbap valmistuu nopeasti. Sen tekeminen on sujuvinta, jos käytössä on kaksi paistinpannua: yksi raaka-aineiden paistamiseen ja yksi valurautainen riisin lämmittämiseen.
Resepti-inspiraatio aikaisempi ohjeeni, Vegetarian Times ja My Korean Kitchen
Bibimbap
Keitettyä (puuro)riisiä, kylmänä
Marinoituja kurkkuja (ohje alla)
Seesami-punakaalia (ohje alla)
Seesami-porkkanoita (ohje alla)
Paistettuja sieniä (ohje alla)
Gochujang-tofu ja kastike (ohje alla)
Mungpavun ituja
Parsakaalin kukintoja, höyrytettyinä
Kevätsipulia, hienonnettuna
Seesaminsiemeniä, paahdettuina
Rypsiöljyä pannun voitelemiseen
Valmista kurkut, punakaali, porkkanat, tofu ja kastike alla olevien ohjeiden mukaan. Höyrytä parsakaali, pilko kevätsipulit ja paahda
seesaminsiemenet.
Sivele valurautainen paistinpannu öljyllä. Kuumenna pannu liedellä kuumaksi. Lisää pannulle riisi. Painele riisi lusikan tai kauhan avulla tiiviiksi kerrokseksi
pannun pohjalle. Peitä pannu kannella tai foliolla. Paista riisiä keskilämmöllä
noin 7 minuuttia tai kunnes pannun pohjaa vasten oleva riisi on rapeaa ja
kullanruskeaa.
Lisää esivalmistellut kasvikset ja tofu riisipedin päälle. Lusikoi kastiketta vihannesten
päälle. Koristele kevätsipulilla ja seesaminsiemenillä. Sekoita riisi ja täytteet juuri ennen tarjoilua ja tarjoa lopun kastikkeen kanssa.
Marinoidut kurkut
10 cm pätkä kurkkua, puolikkaina siivuina
1 rkl riisiviinietikkaa
½ tl sokeria
Sekoita riisiviinietikka ja sokeri. Lisää kurkkusiivut
ja anna niiden marinoitua muiden valmistelujen ajan.
Seesami-punakaali
Pala punakaalia, ohuina suikaleina (n. 3 dl)
Rypsiöljyä, paistamiseen
Muutama tippa tummaa seesamiöljyä
Ripaus suolaa
Leikkaa kaali ohuiksi siivuiksi. Kuumenna pannulla
tilkka rypsiöljyä ja paista kaalisuikaleita noin 2 minuutin ajan. Lisää suola
ja seesamiöljy. Siirrä kaali syrjään.
Seesami-porkkanat
2–3 porkkanaa
Rypsiöljyä, paistamiseen
Muutama tippa tummaa seesamiöljyä
Leikkaa porkkanat ohuiksi julienne-tikuiksi. Kuumenna
pannulla tilkka rypsiöljyä ja paista porkkanatikkuja noin 2 minuutin ajan.
Lisää seesamiöljy. Siirrä porkkanat syrjään.
Paistetut sienet
250 g herkkusieniä, neljään osaan leikattuna
1 ½ rkl soijakastiketta
1 rkl miriniä
Leikkaa herkkusienet neljään osaan. Paista sieniä
kuumalla, kuivalla pannulla kunnes ne ovat kutistuneet pieniksi. Laske pannun
lämpötilaa. Lisää soijakastike ja mirin ja jatka paistamista, kunnes neste on
haihtunut. Siirrä sienet syrjään.
Gochujang-tofua ja -kastike
1 rkl sokeria
3 rkl soijakastiketta
5 rkl vettä
2 rkl gochujang-tahnaa
1 tl maissitärkkelystä
2 tl seesamiöljyä
1 rkl miriniä
250 g tofua
rypsiöljyä, paistamiseen
2 tl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
1 valkosipulin kynsi, hienonnettuna
Sekoita sokeri, soijakastike, vesi, gochujang,
maissitärkkelys, seesamiöljy ja mirin pienessä kulhossa. Tarkista maku ja lisää
mausteita tarvittaessa.
Hienonna inkivääri ja valkosipuli ja kuutioi tofu.
Laita paistinpannulle tilkka öljyä ja paista tofukuutioita korkealla lämmöllä
niin, että kuutioiden sivuista tulee kullanruskeita ja rapeita. Lisää pannulle valkosipuli ja inkivääri ja paista niitä vielä parin minuutin ajan. Laske pannun
lämpötilaa ja kaada noin puolet kastikkeesta tofukuutioiden joukkoon. Kääntele
sekaisin ja ota pois levyltä.
Laita loppu kastike pieneen kattilaan ja kuumenna sitä
koko ajan sekoittaen, kunnes se paksunee. Ota pois levyltä.
Bibimbap
Cooked rice, cold
Marinated cucumber (recipe follow)
Sesame red cabbage (recipe follows)
Sesame carrots (recipe follows)
Panfried mushrooms (recipe follows)
Gochujang tofu and sauce (recipe follows)
Mung bean sprouts
Broccoli florets, steamed
Scallions, minced
Sesame seeds, toasted
Prepare cucumber, red cabbage, carrots, tofu and sauce
according to instructions. Steam broocoli, mince scallions and toast sesame
seeds.
Brush bottom and sides of cast iron skillet with oil.
Preheat skillet on the stove. When skillet is hot add cold rice. Press the rice to firm layer with back of the spoon. Cover the skillet with a lid or piece of foil. Fry the rice over middle heat for 7 minutes or until it’s golden brown and
crispy.
Arrange prepared vegetables and tofu on top of the
rice. Drizzle them with sauce and garnish with sesame seeds and
scallions. Mix rice and veggies just before serving and serve with remaining
sauce.
Marinated cucumber
10 cm cucumber, cut to half moons
1 tbsp rice vinegar
½ ts sugar
Combine vinegar and sugar. Add cucumber slices and let
them marinate.
Sesame red cabbage
Chunk of red cabbage, cut to thin strips
Neutral tasting vegetable oil for frying
Couple of drops toasted sesame oil
Pinch of salt
Cut cabbage to thin strips. Fry over high heat for 2
minutes. Add salt and sesame oil. Set aside.
Sesame carrots
2–3 carrots, julienned
Neutral tasting vegetable oil for frying
Couple of drops toasted sesame oil
Julienne carrots. Fry over high heat for 2 minutes.
Add sesame oil. Set aside.
Panfried mushrooms
250 g button mushrooms, quartered
1 ½ tbsp soy sauce
1 tbsp mirin
Quarter mushrooms. Fry mushrooms on hot and dry pan
until they have shrunk. Set heat to medium low. Add soy sauce and mirin and continue frying until all liquid has
evaporated. Set aside.
Gochujang tofu and sauce
1 tbps sugar
3 tbsp soy sauce
5 tbsp water
2 tbsp gochujang
1 ts corn starch
2 ts toasted sesame oil
1 tbps mirin
250 g tofu
Neutral tasting vegetable oil for frying
2 tl fresh ginger, minced
1 garlic clove, minced
Make the sauce by mixing first seven ingredients together.
Mince ginger and garlic and cut tofu to cubes. Heat a
splash of oil on frying pan and fry tofu cubes couple of minutes each side until
they are crispy and golden brown. Set heat to medium low and add half of
the sauce to pan. Stir until all tofu cubes are coated with sauce.
Pour remaining sauce to small pot and set it over
heat. Bring sauce to boil and set it aside when it has thickened.
What a colorful and gorgeous meal! It looks really delicious...like all of your recipes! So glad you commented on my blog! Now I can follow your healthy and delicious recipes.
VastaaPoistaxoxo
It's so nice to hear you like my recipes :)
PoistaAnd your blog is absolutely gorgeous: there are many recipes I'm eager to try :)
Jouluähkystä kärsivänä olen suorastaan huumautunut tästä ohjeesta! Nyt ei maistu lanttu taikka seitankinkku, tämä ohje vie varmasti kielen mennessään :) Vielä kun omistaisin valurautaisen pannun.. (hankintalistalla on!)
VastaaPoistaKiitos! Valurautapannu on kyllä hyvä hankinta ja kirpputoreilta niitä voi saada edullisestikin. Sekun on niin monikäyttöinen ja kestävä :)
Poista