tiistai 26. heinäkuuta 2016

Pähkinäinen tomaattipasta | Tomato pasta with walnuts



Tässä tomaattikastikkeessa on kaikki kohdallaan.

Se on tehty kesän kypsyttämistä kirsikkatomaatteista ja valkosipulista, joiden makua on tiivistetty uunissa paahtamalla. Tomaattien ja valkosipulin lisäksi kastikkeessa on paahdettuja saksanpähkinöitä, jotka tuovat siihen rakennetta ja kermaisuutta. Muita ainesosia on vain muutama: balsamiviinietikka, miso-tahna, mustapippuri sekä ripaukset muskottipähkinää ja chilihiutaleita. Balsamiviinietikan happoisuus korostaa tomaattien ja saksanpähkinöiden täyteläisyyttä. Miso-tahnassa puolestaan on samoja makuja kuin parmesaanissa (lähde: Serious Eats), joten se on mainio lisä tomaattiseen pastakastikkeeseen. Muskottipähkinä täydentää ihanasti saksanpähkinöiden paahteista makua ja chilihiutaleet ja mustapippuri tuovat kastikkeesen vähän poltetta. Tuloksena on pastakastike, joka on täynnä makua – taatusti parempaa, kuin purkista! :) 


Resepti-inspiraatio 101 Cookbooks

Tomaatti–saksanpähkinä-pasta

500 g isoja kirsikkatomaatteja tai luumutomaatteja
Oliiviöljyä
Kokonainen valkosipuli
300 g pieniä kirsikkatomaatteja
1 ½ dl (65 g) saksanpähinöitä (jaettuna)
4 rkl vaaleaa miso-tahnaa (tarkista suolaisuus maun mukaan)
2 rkl balsamiviinietikkaa
Mustapippuria, myllystä
Chilihiutaleita, ripaus
Muskottipähkinää, vastaraastettua n. ¼ tl

Tarjoiluun: (kokojyvä-) spagettia, tuoretta basilikaa, rouhittuja saksanpähkinöitä

Kuumenna uuni 150’C. Puolita isot kirsikkatomaatit pituussuunnassa. Laita tomaatit leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Pirskottele niiden päälle öljyä ja sekoita. Järjestä tomaatit leikkuupinta ylöspäin pellille niin, että ne eivät ole päällekkäin. Leikkaa kokonaisen valkosipulin yläosasta pala pois niin, että yksittäiset valkosipulin kynnet paljastuvat. Laita valkosipuli folioarkin päälle ja pirskottele sen päälle oliiviöljyä. Sulje valkosipuli folionyytin sisään ja laita tomaattien viereen uunipellille. Paahda tomaatteja ja valkosipulia 1 ½ tuntia.

Kun tomaatit ovat valmiita, nosta uunin lämpötila 175’C. Laita leivinpaperilla päällystetylle uunipellille pienet kirsikkatomaatit kokonaisina ja pirskottele niiden päälle hieman öljyä. Laita saksanpähkinät kirsikkatomaattien viereen. Paahda uunissa 10 minuutin ajan. Poista pähkinät ja paahda tomaatteja vielä 5 minuuttia.

Laita 1 dl pähkinöistä pieneen monitoimikoneeseen, säästä loput pähkinät tarjoiluun. Prosessoi pähkinät murumaiseksi seokseksi. Avaa folionyytti ja purista pehmeäksi paahtuneet valkosipulin kynnet pähkinöiden joukkoon. Lisää myös pitkään paahdetut isot kirsikkatomaatit, miso-tahna (huom. misojen suolaisuus vaihtelee, joten laita tahnaa maun mukaan), balsamiviinietikka ja mausteet. Prosessoi tasaiseksi kastikkeeksi.

Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan. Rouhi loput saksanpähkinät veitsellä. Sekoita kastike kuuman spagetin joukkoon. Lisää pienet kirsikkatomaatit ja sekoita. Koristele pasta-annokset tuoreella basilikalla ja rouhituilla saksanpähkinöillä.



English summary

This pasta sauce is full of umami rich ingredients: roasted tomatoes and garlic, walnuts, miso paste, and balsamic vinegar. Bold flavors are complimented with black pepper, freshly grated nutmeg and pinch of chili flakes. Roasting tomatoes and garlic takes a while but otherwise the sauce requires only little effort and active working time. Serve with your favourite pasta and lots of fresh basil!

Recipe inspiration 101 Cookbooks

Tomato pasta with miso and walnuts 

500 g large cherry tomatoes or plum tomatoes or Roman tomatoes
Olive oil
One whole head of garlic
300 g smaller cherry tomatoes
65 g walnuts, divided
4 tbps light miso paste (adjust saltiness to taste)
2 tbsp balsamic vinegar
Black pepper, freshly ground
Pinch of chili flakes
Nutmeg, freshly ground, about ¼ tsp

To serve: cooked (whole wheat) spaghetti, fresh basil, chopped walnuts

Preheat oven to 150’C. Cut large cherry tomatoes half leghtwise. Set tomatoes to baking paper lined baking tray and drizzle with oil. Arrange tomatoes cut side up. Cut top of the garlic head to expose individual cloves. Set garlic to piece of kitchen foil and drizzle with olive oil. Wrap it inside foil and set next to tomatoes. Roast tomatoes and garlic for 1 ½ hours.

When tomatoes are ready rise oven temperature to 175’C. Set smaller cherry tomatoes on baking tray and drizzle with oil. Set walnuts next to tomatoes. Roast for 10 minutes. Remove walnuts and roast tomatoes for additional 5 minutes.

Set two thirds of walnuts into food processor and save rest for garnishing. Process walnuts into coarse crumbs. Add long-roasted tomatoes and squeeze softened garlic cloves into mixture. Process to smooth sauce. Add miso paste (saltiness varies so taste as you go), balsamic vinegar, and spices and blend together.

Cook spaghetti according to package directions. Chop reserved walnuts. Mix tomato sauce to hot spaghetti. Add smaller cherry tomatoes and mix. Garnish with fresh basil and chopped walnuts.

10 kommenttia:

  1. Kuulostaa namilta! Tomaattipasta toimii aina ja on kiva kokeilla erilaisia makuja, taidampa siis lusikoida enskerralla kastikkeen sekaan misoa, hyvältä kuulostava vinkki!
    Ihanan yksinkertainen ohje, mutta kuitenkin tasapainoinen.

    VastaaPoista
  2. Todella kaunis annos! Kotimaiset (kirsikka)tomaatit ovat kyllä nyt nii-in herkullisia, kuin karkkeja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja totta puhut; tuntuu, että näin kesällä pitää syödä tomaatteja "varastoon", kun talvella ne ei kuitenkaan maistu miltään :D

      Poista
  3. Kuulostaapa hyvältä! Ja tomaattipasta toimii aina :) Mison lisääminen oli mulle ihan uusi juttu, pitää kokeilla joskus!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kokeilepas vaan, miso toimii yllättävän monen jutun kanssa :)

      Poista
  4. Yum!! More tomatoes and walnuts, I love it! That sauce looks insanely good, it's making me hungry!
    www.sprinklesandsaturdays.com

    VastaaPoista
  5. Täytyy meidän talouden pastakastikemestarille vinkata tästä, aivan ihana ohje! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kuinka kivasti sanottu :) Kaikki nyt vaan irti tästä tomaattisesongista :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->