tiistai 15. heinäkuuta 2014

Kikherne–munakoiso -salaatti za’atarilla | Chickpea and eggplant salad wit za'atar


Sumakki on yleinen mauste Lähi-idän keittiössä. Siinä on kirpeä maku, joka muistuttaa mielestäni sitruunaa ja raakaa raparperia. Maustetta käytetään sekä sellaisenaan että osana za'atar-mausteosta (resepti alla). Itse tykkään siitä erityisesti sitruunaisissa kastikkeissa, kuten allaolevassa ohjeessa. Jos sinulla ei ole sitä, korvaa se sitruunan kuorella ja/tai -mehulla. Za'atarista puolestaan tuntuu olevan niin monta versiota, kuin on tekijääkin. Sen perusainekset ovat seesaminsiemet ja sumakki, mutta niiden sekoitussuhde ja muiden mausteiden määrä vaihtelevat ohjeesta toiseen. Erilaisia versioita täällätäällä ja täällä.


Kun olin nähnyt sumakkia käytettävän tarpeeksi monessa ruokablogissa, päätin, että onhan tuota nyt kokeiltava. Lähes jokaisessa sitä käsittelevässä blogipostauksessa muistettiin kuitenkin mainita, että mauste on länsimaissa harvinainen ja hankala saada. Ja niinhän se olikin. Tavallisen ruokakaupan Santa Maria -pusseista sumakkia on turha hakea, vaan varmimmin sitä löytää itämaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä. Suuntasin siis sumakinhimossani ns. Hämeentien etnosuoralle, joka on etnisiä elintarvikkeita myyvien kauppojen keskittymä Helsingissä. Lähdin käymään liikkeitä läpi järjestyksessä Hakaniemen päästä alkaen huonoin tuloksin. Vasta neljännessä liikkeessä sain ensimmäisen havainnon sumakista: loppu, mutta tulee ensi viikolla. Viimeinen toivoni sumakin löytämisestä oli Sörnäisissä sijaitseva Lana Market. Siellä etsintäni kuitenkin palkittiin, kun ystävällinen myyjä ojensi minulle pussillisen maustetta. Minussa asuva nykymaailman metsästä-keräilijä oli vilpittömästi ylpeä saalistaan.


Resepti on voimakkaasti mukailtu Green Kitchen Stories -blogista.

Kikherne–munakoiso -salaatti za'atarilla

Munakoiso
Kesäkurpitsa
Oliiviöljyä

3 dl / 1 tlk keitettyjä kikherneitä
4 tomaattia
kourallinen basilikaa ja persiljaa
kevätsipuli varsineen
n. 10 kalamata-oliivia

Kastike

puolikkaan sitruunan mehu
1 tl hunajaa tai muuta makeutusta
ripaus suolaa
1 tl juustokuminaa
1 tl sumakkia
2 rkl za’ataria (resepti alla)


Kuutioi kesäkurptsa ja munakoiso ja laita uunipellille. Lorauta päälle öljyä, mausta sumakilla ja juustokuminalla. Paista 20 min 200’C, kunnes pehmeitä. Anna jäähtyä hetki.

Pilko kevätsipuli ja tomaatit ja puolita oliivit. Sekoita yhteen kikherneiden kanssa. Purista sitruunasta mehu, sekoita joukkoon hunaja ja mausteet ja kaada kasvisten päälle. Hienonna yrtit ja sekoita puolet niistä salaattiin.

Kun munakoiso ja kesäkurpitsa ovat jäähtyneet, sekoita nekin mukaan. Lisää za’atar-mausteseos ja loput yrteistä.

Za’atar

2 rkl seesaminsiemeniä
2 tl timjamia (minulla ei ollutkaan! Korvasin oreganolla ja sekin toimi mainiosti)
2 tl sumakkia
ripaus suolaa

Paahda seesaminsiemeniä kuumalla pannulla, kunnes tuoksuvat. Hienonna kevyesti morttelissa yhdessä mausteiden kanssa.


 -----------
English summary

Chickpea salad with tomatoes, eggplant and za'atar

heavily adapted from Green Kitchen Stories

Salad

Eggplant
Zucchini
Olive oil

Preheat the oven to 200'C. Dice the veggies, put them on a baking sheet and drizzle with oil. Bake about 20 minutes. Let them cool.

3 dl / 1 can cooked chickpeas
4 tomatoes, diced
handful of basil and parsley, minced
spring onion, minced
10 Kalamata olives, halved

Mix everything together.

Dressing

juice of half a lemon
1 ts honey or other
pinch of salt
1 ts cumin
1 ts sumac
2 tbs za’atar (recipe follows)

Mix the dressing ingredients together and pour over salad. Garnish with za’atar

Za’atar

2 tbs sesame seeds
2 ts thyme (I didn’t had, used oregano…)
2 ts sumac
pinch of salt

Toast the seeds. Crush them in a mortel with other ingredients.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->