Tämä salaatti on maustettu dukkahilla, josta olen kirjoittanut jo aikaisemminkin. Tällä kertaa käytin dukkahiin pistaasipähkinöitä, koska ajattelin niiden sopivan hyvin yhteen kuivattujen aprikoosien kanssa. Salaattipohjan tein ohuiksi suikaloiduista ruusukaaleista, jotka marinoin sitruunammehulla. Tavallisesti valmistan ruusukaalit joko uunissa paahtamalla, pannulla paistamalla tai höyryttämällä, mutta ne ovat oikein hyviä myös raakoina. Ruusukaaliraaste on miedomman makuista kuin valkokaalista tehty, joten siitä tulee tosi kiva salaattipohja.
Punajuuria, aprikooseja ja ruusukaaleja pistaasi-dukkahilla
500g punajuuria
oliiviöljyä
300 g ruusukaaleja
2 tl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
4 rkl dukkahia (resepti alla)
½ tl hunajaa tai agavesiirppia
kuivattuja aprikooseja ja pistaasipähkinöitä, muutama
kourallinen kumpaakin
Kuumenna uuni 200’C. Kuori ja lohko punajuuret. Laita
punajuurilohkot pellille, pirskottele päälle öljyä ja paahda uunissa n. 20 min,
kunnes pehmeitä. Pese ruusukaalit ja poista uloimmat lehdet. Halkaise ruusukaalit
pituussuunnassa ja leikkaa ne vaakasunnassa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi,
siirrä kulhoon. Sekoita öljy, sitruunamehu, dukkah ja hunaja. Kaada seos
ruusukaalien päälle ja sekoita. Puolita aprikoosit ja rouhi pistaasipähkinöitä
pienemmiksi. Nostele paahdetut punajuuret ja paloitellut aprikoosit
ruusukaaliraasteen päälle. Ripottele pinnalle vielä dukkahia ja
pistaasipähkinöitä.
Dukkah on mukailtu tästä ohjeesta
Pistaasi-dukkah
½ dl pistaasipähkinöitä
¼ dl seesaminsiemeniä
(suolaa tarvittaessa, huom. pistaasipähkinöiden suolaisuus)
¼ - ½ tl sitruunapippuria
1 rkl korianterin siemeniä*
½ rkl juustokuminan siemeniä*
Paahda seesaminsiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla muutama
minuutti, kunnes ne tuoksuvat, siirrä syrjään. Paahda myös korianteria ja
juustokuminaa kuumalla pannulla kunnes ne tuoksuvat, siirrä syrjään. Rouhi
pistaasipähkinöitä pienemmiksi. Hienonna morttelissa mausteiden rakennetta
rikki. Lisää myös pähkinät ja siemenet mortteliin ja jauha tasaiseksi mausteseokseksi. Voi
tehdä myös monitoimikoneessa.
*jos käytät valmiiksi jauhettua korianteria tai
juustokuminaa, laita hieman vähemmän ja jätä paahtaminen väliin
---------------------------
English summary
English summary
I have blogged about dukkah once before. However this time I used pistachio nuts because I thought they would pair well with dried apricots. The base of this salad is made of shredded brussels sprouts. I usually eat brussels sprouts steamed or roasted but they can be eaten raw as well. Brussels sprout slaw has milder taste than slaw made of cabbage so it makes a really nice base for a salad.
Beets, apricots, and brussels sprout slaw with pistachio dukkah
500g beets
olive oil
300 g brussels sprouts
2 ts olive oil
juice of half a lemon
4 tbsp dukkah
½ ts honey or agave syrup
dried apricots and pistachio nuts, couple of handfuls both
Preheat oven to 200’C. Peel and chop the beets. Set beets to the
parchment paper lined baking sheet, drizzle with olive oil and roast 20 minutes
or until soft. Wash sprouts and remove the outer leaves. Half the sprouts
lengthwise and shred. Set shredded brussels sprouts to the bowl. Mix oil, lemon
juice, dukkah and honey, pour over sprouts and give the salad a toss. Half the
apriocots and chop pistachios. Set roasted beets over the shredded brussels
sprouts. Garnish with apricots, and pistachios and sprinkle with some dukkah.
½ dl pistachio nuts
¼ dl sesame seeds
(salt, as needed)
¼ - ½ ts lemon pepper
1 tbsp coriander seeds*
½ tbsp cumin seeds*
Toast sesame seeds on a hot and dry pan until fragrant and
set aside. Toast also coriander and cumin seeds and set aside. Chop pistachios.
Grind spices in the mortel. Add nuts and seeds and continue grinding until
the mixture has no more big lumps. Dukkah can be made also in food processor.
*if using ground coriander or cumin use little less and skip
toasting
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)