sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Punajuuria, aprikooseja ja pistaasi-dukkahia | Beets, apricots, and brussels sprout slaw with dukkah


Tämä salaatti on maustettu dukkahilla, josta olen kirjoittanut jo aikaisemminkin. Tällä kertaa käytin dukkahiin pistaasipähkinöitä, koska ajattelin niiden sopivan hyvin yhteen kuivattujen aprikoosien kanssa. Salaattipohjan tein ohuiksi suikaloiduista ruusukaaleista, jotka marinoin sitruunammehulla.  Tavallisesti valmistan ruusukaalit joko uunissa paahtamalla, pannulla paistamalla tai höyryttämällä, mutta ne ovat oikein hyviä myös raakoina. Ruusukaaliraaste on miedomman makuista kuin valkokaalista tehty, joten siitä tulee tosi kiva salaattipohja.


Punajuuria, aprikooseja ja ruusukaaleja pistaasi-dukkahilla


500g punajuuria
oliiviöljyä
300 g ruusukaaleja

2 tl oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
4 rkl dukkahia (resepti alla)
½ tl hunajaa tai agavesiirppia
kuivattuja aprikooseja ja pistaasipähkinöitä, muutama kourallinen kumpaakin

Kuumenna uuni 200’C. Kuori ja lohko punajuuret. Laita punajuurilohkot pellille, pirskottele päälle öljyä ja paahda uunissa n. 20 min, kunnes pehmeitä. Pese ruusukaalit ja poista uloimmat lehdet. Halkaise ruusukaalit pituussuunnassa ja leikkaa ne vaakasunnassa mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi, siirrä kulhoon. Sekoita öljy, sitruunamehu, dukkah ja hunaja. Kaada seos ruusukaalien päälle ja sekoita. Puolita aprikoosit ja rouhi pistaasipähkinöitä pienemmiksi. Nostele paahdetut punajuuret ja paloitellut aprikoosit ruusukaaliraasteen päälle. Ripottele pinnalle vielä dukkahia ja pistaasipähkinöitä.


Dukkah on mukailtu tästä ohjeesta

Pistaasi-dukkah

½ dl pistaasipähkinöitä
¼ dl seesaminsiemeniä
(suolaa tarvittaessa, huom. pistaasipähkinöiden suolaisuus)
¼ - ½ tl sitruunapippuria
1 rkl korianterin siemeniä*
½ rkl juustokuminan siemeniä*

Paahda seesaminsiemeniä kuumalla, kuivalla pannulla muutama minuutti, kunnes ne tuoksuvat, siirrä syrjään. Paahda myös korianteria ja juustokuminaa kuumalla pannulla kunnes ne tuoksuvat, siirrä syrjään. Rouhi pistaasipähkinöitä pienemmiksi. Hienonna morttelissa mausteiden rakennetta rikki. Lisää myös pähkinät ja siemenet mortteliin ja jauha tasaiseksi mausteseokseksi. Voi tehdä myös monitoimikoneessa.

*jos käytät valmiiksi jauhettua korianteria tai juustokuminaa, laita hieman vähemmän ja jätä paahtaminen väliin



---------------------------
English summary

I have blogged about dukkah once before. However this time I used pistachio nuts because I thought they would pair well with dried apricots. The base of this salad is made of shredded brussels sprouts. I usually eat brussels sprouts steamed or roasted but they can be eaten raw as well. Brussels sprout slaw has milder taste than slaw made of cabbage so it makes a really nice base for a salad.

Beets, apricots, and brussels sprout slaw with pistachio dukkah


500g beets
olive oil
300 g brussels sprouts

2 ts olive oil
juice of half a lemon
4 tbsp dukkah
½ ts honey or agave syrup
dried apricots and pistachio nuts, couple of handfuls both

Preheat oven to 200’C. Peel and chop the beets. Set beets to the parchment paper lined baking sheet, drizzle with olive oil and roast 20 minutes or until soft. Wash sprouts and remove the outer leaves. Half the sprouts lengthwise and shred. Set shredded brussels sprouts to the bowl. Mix oil, lemon juice, dukkah and honey, pour over sprouts and give the salad a toss. Half the apriocots and chop pistachios. Set roasted beets over the shredded brussels sprouts. Garnish with apricots, and pistachios and sprinkle with some dukkah. 


Dukkah is adapted from this recipe

Pistachio dukkah

½ dl pistachio nuts
¼ dl sesame seeds
(salt, as needed)
¼ - ½ ts lemon pepper 
1 tbsp coriander seeds*
½ tbsp cumin seeds*

Toast sesame seeds on a hot and dry pan until fragrant and set aside. Toast also coriander and cumin seeds and set aside. Chop pistachios. Grind spices in the mortel. Add nuts and seeds and continue grinding until the mixture has no more big lumps. Dukkah can be made also in food processor.


*if using ground coriander or cumin use little less and skip toasting

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->