keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Yaki onigiri


Täytetyt riisipallot eli onigirit ovat japanilaisten peruseväs, joita myydään Japanissa varmaan jokaisessa kaupassa ja kioskissa. Niitä syödään nopeana ja helppona välipalana, joten niiden voisi ajatella olevan japanilaisten vastine meidän voileiville. Onigirit vertautuvat voikkareihin myös siinä, että niihinkin voi laittaa täytteeksi mitä vaan – merilevästä jauhelihaan. Minä laitoin niiden sisään avokadoa ja bataattia mutta täytteitä voi varioida mielensä mukaan.

Tyypillisesti onigirit syödään kylminä mutta yaki (=paistetut) onigirit ovat parhaimmillaan lämpiminä joko sellaisenaan tai esimerkiksi teriyaki-kastikkeen kanssa. Kuumalla pannulla tai grillissä paistaminen antaa riisipalloille lisämakua ja tekee niihin kauniin rapean pinnan. Ehkä yaki onigireita voisi siis pitää japanilaisina lämppäreinä? :)Yaki onigirit bataatilla ja avokadolla


reseptin alkuperäinen lähde Jenessa's dinners

Riisi

3 ½ dl (tummaa) puuroriisiä (esim. Risella)
7 dl vettä
½ dl seesaminsiemeniä
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
½ tl suolaa

Täyte

½ - 1 pieni bataatti
1 tl tummaa seesamiöljyä
½ avokado
teriayki-kastiketta (resepti alla)
öljyä paistamiseen


Riisin valmistaminen:

Aloita pesemällä riisi. Mittaa riisi kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä. Pese riisiä hieromalla sitä kämmenen sisällä niin että siitä alkaa irrota tärkkelystä ja vesi alkaa muuttua sameaksi. Kaada vesi pois. Toista pari kertaa niin, kunnes huuhteluvesi alkaa näyttää kirkkaalta. Mittaa sen jälkeen kattilaan riisien päälle 7 dl kylmää vettä ja laita kattila liedelle kannella peitettynä. Kun vesi kiehuu, sekoita kerran pohjia myöten, sammuta levy ja jätä riisit hautumaan. Älä avaa kantta, jotta höyry ei karkaa. Noin 20 – 30 min päästä riisin pitäisi olla kypsää. Kun riisi on pehmeää, ylimääräisen veden voi kaataa pois, jos sitä on vielä jäljellä.

Sekoita pienessä kupissa etikka, sokeri ja suola ja kaada seos kuuman riisin päälle. Lisää myös seesaminsiemenet ja sekoita. Jätä riisi jäähtymään ilman kantta. Riisiä ei kannata laittaa jääkaappiin  jäähtymään (kuten minä tein ensimmäisellä kerralla…), sillä riisi kuivuu siellä liikaa, minkä jälkeen siitä on vaikea muotoilla onigireitä. Anna riisin jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Valmista sillä välin kastike ja täyte.

Täytteen valmistaminen:

Kuori bataatti ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi (n. 2 mm) siivuiksi. Höyrytä bataatti kypsäksi höyrytyskattilassa tai siivilässä (n. 10 min).  Bataattisiivut voi myös paahtaa uunissa, mutta minä en vaivautunut lämmittämään uunia sen vuoksi. Keitettäessä bataatista puolestaan tuntuu häviävän makua, joten sitä en suosittele. Kuori ja viipaloi avokado.

Onigirien valmistaminen:

katso kuvallinen ohje täältä.

Vuoraa esim. 1 desin mitta (tai muu pieni kulho) tuorekelmulla ja pane reilu ruokalusikallinen riisiä sen pohjalle. Painele riisi tiiviiksi kerrokseksi, joka on reunoilta vähän paksumpi. Leikkaa kypsistä bataattisiivuista muottiin sopiva pala, dippaa se teriyaki-kastikkeessa ja aseta keskelle riisipetiä. Laita bataatin päälle myös pieni pala avokadoa. Peitä täytteet riisillä ja painele tiiviiksi. Nosta riispallo tuorekelmun avulla pois muotista ja painele se vielä käsien välissä tiiviimmäksi. Ota kelmu pois riisin ympäriltä. Toista lopulla riisillä ja täytteillä.

Kuumenna paistinpannussa tilkka öljyä. Pannun saa olla melko kuuma. Paista onigireita molemmilta puolilta 3-4 minuuttia, kunnes niiden pinta on rapea ja kauniin värinen. Tarjoa heti lämpimänä teriyaki-kastikkeen kanssa.


Teriyaki-kastike


5 rkl soijakastiketta
5 rkl miriniä
2 rkl sokeria
1 rkl riisiviinietikkaa* 
4 tl maissitärkkelystä sekoitettuna 4 tl kylmää vettä

Yhdistä kattilassa soija, mirin, etikka ja sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita maissitärkkelys kylmään veteen ja kaada ohuena nauhana kastikkeeseen koko ajan sekoittaen. Sekoita muutaman minuutin ajan, kunnes kastike paksunee ja siirrä pois levyltä.

*autenttisempaan teriyaki-kastikkeeseen tulisi muutama rkl sakea tai valkoviiniä, minulla ei ollut..


English summary


Onigiris, stuffed rice balls, are popular snack in Japan. Typically onigiris are eaten cold but these yaki (=fried) onigiris are best right after frying. Quick frying on a hot pan makes yaki onigiris nicely crispy. We enjoyed these sweet potato and avocado yaki onigiris by dipping them to homemade teriyaki sauce. The sweet and savory sauce added some extra deliciousness to this little snack.


Recipe source Jenessa's dinners

Yaki onigiris with sweet potato and avocado


Rice

3 ½ dl brown sushi rice or porridge rice
7 dl water
½ dl sesame seeds
2 tbsp rice wine vinegar
1 tbsp sugar
½ ts salt

Filling

½ - 1 small sweet potato
1 ts toasted sesame oil
½ avocado
teriayki sauce (recipe follows)
vegetable oil for frying


Preparing the rice:

Start by washing the rice. Measure rice to the pot and rinse it several times with cold water until the water doesn't seem cloudy anymore and starts to look clear. Drain the rice. Cover the rice with cold water (7 dl), set the pot to the stove and cover with a lid. As the water boils, turn off the heat. Give it a stir and let the rice absorb the water. After 20 – 30 minutes the rice should be soft. Drain any excess water.

In a small cup mix vinegar, sugar and salt and pour the mixture over hot rice. Add sesame seeds and mix thoroughly. Let the rice cool in the room temperature (don’t put it to the fridge because it will  dry too much).

Preparing the filling:

Peel the sweet potato and cut is to thin slices (2 mm). Steam the slices in a steamer until soft. You can also bake them but I didn’t bother to heat the oven. Peel and slice the avocado.


Shaping and frying the onigiris

Pictured instructions for making the onigiris here.

Line a small measuring cup with kitchen film and put about 1 tbsp cooled rice to it. Press the rice to solid layer. Take one slice of sweet potato (you may need to cut it smaller), dip it to the teriyaki sauce and set over rice. Set also an avocado slice on top of the sweet potato. Cover the filling with some rice and press it to a uniform ball. Lift the onigiri from the cup with kitchen film and shape the rice ball with your hands. Take the film off. Repeat with the rest of the rice.

Preheat frying pan and drizzle it with some oil. Fry onigiris over high heat 3-4 min per side until crispy and nicely browned. Serve immediately with teriayki sauce.


Teriyaki sauce


5 tbsp soy sauce
5 tbsp mirin
2 tbsp sugar
1 tbsp rice wine vinegar*
4 ts corn startch mixed with 4 ts cold water

In a small sauce pan combine soy sauce, mirin, vinegar and sugar. Bring the sauce to boil. In a small cup mix cornstratch to water. Pour the cornstratch mixture slowly to the sauce while stirring it constantly. Keep stirring until the sauce has thickened. Set the pan off the heat.

* couple of tbsp of sake or white wine would be more authentic but I didn’t have either…

4 kommenttia:

 1. Hei näitä pitää kokeilla! Olen niin riisi- ja sushifriikki että luonnollisesti kuljetan sitä myös ainä evääksi :) Nämä olisivat kivaa vaihteluakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Tämähän on vähän niinkuin lämmintä sushia :)

   Poista
 2. Miten kiva vinkki paistaa onigireihin pinta! Tämä ei ole tullut minulle aiemmin missään vastaan, mutta nyt aion kokeilla - kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepas hyvä! Tavallisetkin onigirit on tosi hyviä, mutta pannulla paistaminen tuo niihin kivan twistin :)

   Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->