tiistai 12. toukokuuta 2015

Mansikka–mantelimascarpone-kakku | Strawberry and almond mascarpone naked cake


Olen pitkään etsinyt hyvää vegaanisen täytekakun ohjetta. Monissa resepteissä kakun kananmunat on korvattu joko omena- tai banaanisoseella. Vaikka hedelmäsose ei useinkaan maistu kakuissa läpi, ei se ole täydellinen kananmunan korvike, sillä se ei tuo kakkuun kuohkeutta, jonka perinteinen muna–sokeri-vaahto saa aikaan. Olinkin todella innostunut, kun löysin Vegan Meringue -Facebook-ryhmästä ohjeen täytekakkupohjaan, jossa kananmuna oli korvattu kikhernetölkin nesteellä. Kikhernetölkin nesteestä tehty marenki on ollut tämän kevään blogihitti useammassakin blogissa (minä tein siitä Pavlovaa), mutta tuo ihmeliemi sopii myös täytekakkuun!

Tämä kakkupohja on tekotavaltaan täysin verrattavissa perinteiseen sokerikakkupohjaan.  Kikhernetölkin nestettä vatkataan yhdessä sokerin kanssa, kuten munia ja sokeriakin vatkattaisiin, kunnes syntyy paksua vaahtoa. Tämän jälkeen jauhot sekoitetaan varovasti nostellen taikinaan. Kakusta tuli tosi kuohkea ja ihana, eikä sitä minun mielestäni voinut erottaa mitenkään tavallisesta sokerikakkupohjasta (... ja koemaistajat eivät ilmeisesti vieläkään tiedä totuutta ;) ). On kuitenkin sanottava, ettei tämä ensimmäinen yritykseni ollut vielä aivan täydellinen. Lisäsin takinaan – alkuperäisestä ohjeesta poiketen – yhden teelusikallisen leivinjauhetta. Noh, tällä kertaa olisi ehkä kannattanut uskoa reseptiä sillä, vaikka kakku kohosikin uunissa kauniisti ensimmäiset 20 minuuttia, alkoi se sen jälkeen romahtaa keskeltä niin, että valmiiseen kakkuun jäi keskelle kuoppa. Selvisin tästä takaiskusta leikkaamalla epätasaisen pinnan pois ennen täyttämistä, mutta ensi kerralla jättäisin leivinjauheen pois. 

Sen sijaan kakun "mantelimascarpone" täyte onnistui odotusten mukaisesti – ja jopa paremmin. Soijavispikerman kanssa on monesti se ongelma, että se on liian löysää eikä pysy vatkattuna muodossaan. Kamomillan Konditoriasta kuitenkin opin, että siitä voi tehdä jämäkämpää agar agar -jauheen avulla. Samaisessa blogissa oli tehty myös kakun täytettä soijajugurtista.

Näiden ideoiden pohjalta kehittelin tämän kakun manteliascarpone-täytteen. Siinä on jo edellä mainittujen soijavispin ja -jugurtin lisäksi pehemän makuisia manteleita ja ripaus vanilijasokeria. Mantelimascarponessa ei ole paljoakaan sokeria ja se on soijajugurtin ansiosta hieman hapan, joten se taittaa kivasti toisena täytteenä olevan mansikkahillon makeutta. Sen  tekeminen on varsin helppoa, mutta koska soijajugurtin tulee valua ja manteleiden liota yön yli, kannattaa tämän kakun tekeminen jaksottaa kahdelle päivälle.

Olen muuten kovasti viehtynyt näihin "naked cake" -kakkuihin, joissa ei ole kakun sivut jätetään kokonaan kuorruttamatta. Ne ovat mielestäni paitsi vaivattomampia tehdä niin myös jotenkin herkemmän näköisiä. Koristelin kakun muutamalla ruusulla, sillä tuoreilla kukilla koristelu on varmaan maailman helpoin tapa tehdä kauniita ja näyttäviä kakkuja. Ruusujen lisäksi laitoin kakun pinnalle vain kämmenellisellä paahdettuja mantelilastuja ja muutaman ruusun lehden. Vähemmän on enemmän – myös täytekakkujen kanssa :)
Mansikka–mantelimascarpone -täytekakku

Kakun osat:
 • Sokerikakkupohja
 • Mansikkasosetta tai –hilloa
 • Mantelimascarponea
 • Kostutukseen: vanilijasokerilla maustettua soijamaitoa (3–4 rkl)
 • Pinnalle: paahdettuja mantelilastuja ja ruusuja
Työjärjestys:

1. päivänä
 • Leivo kakkupohja
 • Tee mansikkahillo (tai käytä valmista hilloa)
 • Laita mantelit likoamaan yöksi
 • Laita soijajugurtti valumaan yöksi jääkaappiin
 • Keitä soijakerma agar agarin kanssa ja laita yöksi jääkaappiin hyytymään
2. päivänä
 • Tee mantelimascarpone yhdistämällä soijakerma, mantelit ja soijajugurtti
 • Kakun kokoaminen: Leikkaa kakun yläpinnasta ohut kerros pois, mikäli se on kohonnut epätasaisesti. Halkaise kakkupohja kahdeksi tasakorkuiseksi kerrokseksi. Laita kakun “kansi” alimmaiseksi kerrokseksi, koska vuoan pohjaa vasten ollut puoli on tod.näk. tasaisempi. Kostuta kakun ensimmäinen kerros vanilijasoijamaidolla ja sivele päälle mansikkahilloa. Laita mantelimascarpone pursotinpussiin ja pursota tasainen kerros kakun päälle. Toista sama toisen kerroksen kanssa. 
 • Koristele kakku paahdetuilla mantelilastuilla ja ruusuilla.


resepti mukailtu Swedish Vegan

Sokerikakkupohja

1½ dl nestettä kikhernetölkistä (n. yhdestä tölkillisestä)
2 dl sokeria
3 dl - 2r rkl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
½ dl rypsiöljyä
(1 tl leivinjauhetta, ensi kerralla kokeilen tehdä ilman)

Laita uuni kuumenemaan 175 ’C. Vuoraa 18 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja öljyä vuoan reunat tarvittaessa.

Mittaa 3 dl vehnäjauhoja kulhoon. Ota jauhoista pois 2 rkl ja korvaa ne 2 rkl:llä perunajauhoja (lisää tässä vaiheessa myös leivinjauhe, jos käytät sitä). Siivilöi jauhoseos muutaman kerran.

Vaahdota sokeria ja kikhernetölkin lientä sähkövatkaimella, kunnes vaahto on paksua ja ilmavaa (kestää muutaman minuutin). Lisää jauhoseos sokerivaahtoon siivilän läpi. Sekoita jauhot vaahtoon  nostellen ja muutamassa erässä. Lisää joukkoon myös öljy ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista 40 min. Anna jäähtyä.

Mansikkasosetta/hilloa: 

Käytä valmista tai itsetehtyä hilloa. Minä keitin edellisenä iltana pakastemansikoista, hillosokerista ja agar agar –jauheesta hyytelön, jonka soseutin sauvasekoittimella. 


inspiroitunut Kamomillan konditorian sitruuna-jogurttimousse -ohjeesta

Mantelimascarpone 

1 prk vaahtoutuvaa soijavispiä
1/3 tl agar agar -jauhetta

1 tlk / 500 g maustamatonta soijajugurttia
100 g kuorittuja manteleita
1 tl vanilijasokeria
2 tl tomusokeria

1. päivänä: Kaada soijavispi kattilaan ja sekoita agar agar –jauhe siihen. Ala kuumentamaan seosta koko ajan sekoittaen. Keitä matalalla lämmöllä pari minuuttia ja kaada kulhoon. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi, peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin jähmettymään (muutama tunti tai yön yli).
Laita mantelit likoamaan veteen, liota yön yli.
Kaada soijajugurtti valumaan suodatinpaperilla vuorattuun kahvisuodattimeen, joka on asetettu jonkin astian päälle. Peitä tuorekelmulla, siirrä jääkaappiin ja anna olla yön yli. Soijajugurtista valuu yön aikana pois nestettä, jolloin siitä tulee tiiviimpää (vrt. pehemeä tuorejuusto tai rahka).

2. päivänä: Valuta vesi manteleista ja huuhtele ne. Laita mantelit pieneen tehosekoittimeen ja hienonna niitä, kunnes koostumus muistuttaa märkää hiekkaa. Lisää joukkoon kolmannes valutetusta soijajugurtista ja anna tehosekoittimen käydä muutaman minuutin ajan, kunnes seoksen koostumus on tasaista. Lisää loppu jugurtti sekä tomu- ja vanilijasokeri ja sekoita tasaiseksi.
Vatkaa soijavispi sähkövatkaimella ilmavaksi ja jämäkäksi vaahdoksi. Mittaa 2 ½ dl manteli-jugurttiseoksesta ja sekoita se soijavispivaahtoon. Tee sekoittaminen muutamassa osassa ja nostellen, jotta vaahto säilyy ilmavana.


English summary


I saw this sponge cake recipe in Facebook's Vegan Meringue group. I tweaked the original recipe (developed by Swedish Vegan) a bit by adding some potato stratch and baking powder to cake batter. However, the cake rose too quickly in the oven and then collapsed a little bit, so next time I would omit baking powder. Well, live and learn I guess :)

In spite of that little drawback with the cake my almond mascarpone filling was really successful. It's only lightly sweetened and it has a hint of sourness which complements nicely with the sweetness of strawberry jam. This cake is fairly easy to make but because almonds must soak for several hours I recommend that you start preparing the cake a day before you want to serve it.  

I wanted to keep the decoration simple so I topped the cake with couple of fresh roses and a handful of toasted almond flakes. Sometimes less is more – even when it comes to cakes :)


Strawberry and almond mascarpone naked cake 


Components:
 • Sponge cake
 • Strawberry puree or jam
 • Almond mascarpone
 • Moist the cake with vanilla flavored soy milk (3–4 tbsp)
 • Top with toasted almond flakes


How-to:

First day
 • Bake the cake
 • Do strawberry jam (or use store bought)
 • Put almonds to soak
 • Drain soy youghurt and refrigerate overnight
 • Boil soy whipping cream with agar agar powder and refrigerate overnight
Second day
 • Preapare almond mascarpone
 • Assemble cake: Cut the cake to two even layers. Moist the first layer with vanilla soy milk and spread some jam over it. Spread about half of the almond mascarpone on top of the jam. Repeat with the second layer.
 • Decorate: Top the cake with toasted almond flakes and fresh rose buds.


adapted from Swedish Vegan

Sponge cake

1½ dl (2/3 cup) aqua faba = liquid from chickpea can
2 dl (3/4 cup) sugar
3 dl (1 1/4 cup) - 2 tbsp all purpose wheat flour
2 tbsp potato stratch
½ dl (1/4 cup) neutral tasting vegetable oil
(1 ts baking powder, I would probably omit next time)

Preheat oven to 175 ‘C. Line the bottom of 18 cm spring form pan with parchment paper and oil the sides of the pan lightly if necessary.

Measure 3 dl wheat flour to a bowl. Remove  2 tbsp wheat flour and substitute with 2 tbsp of potato stratch (add baking powder if using). Sift flours two or three times.

Whip sugar and chickpea liquid with electric mixer until the mixture becomes foamy and rather thick. It takes couple of minutes. Sift flour mixture to sugar foam. Fold flour to sugar foam. Add oil and mix. Pour batter to cake pan and bake for 40 mintues. Let the cake cool.

Starwberry puree / jam:

Use store bought or homemade jam. If you decide to make your own, it's wise to do a day before. I boiled some frozen strawberries with jam sugar and agar agar powder and then pureed the jam. 


inspired by Kamomillan konditoria -blog

Almond mascarpone

2 ½ dl (1 cup) soy whipping cream
1/3 ts agar agar powder

500 g soy yoghurt (plain)
100 g peeled almonds

1 ts vanilla sugar
2 ts powdered sugar


First day: Pour soy whip to a small pot and dissolve agar agar powder to it. Start heating the mixture. Whisk it constantly and let the cream boil for 2 minutes. Pour soy cream to a bowl and let it cool. Refrigerate overnight.
Soak almonds in fresh water overnight.
Put soy yoghurt to in a coffee filter or cheese cloth lined fine mesh strainer and refrigerate. Let it drain overnight.

Second day: Drain and rinse almonds. Set them in to a blender and process until they resemble wet sand. Add about third of drained youghurt and continue processing for couple of minutes until mixture looks smooth. Add rest of the yoghurt, vanilla sugar and powdered sugar. Mix together.
Whip soy cream with electric mixer until it’s airy and forms stiff peaks. Measure 2 ½ dl (1 cup) of youghurt mixture and fold it into whipped soy cream.10 kommenttia:

 1. Voi että kun osaakin olla kaunis kakku! Itellä on vielä tuo kikhernekikka käyttämättä, pitää laittaa toden teolla testiin. Ja mantelimascarpone kuulostaa siltä, että söisin sitä sellaisenaan. Pitää kokeilla vaikka seuraavaa kakkua varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ainakaan minulla ei ollut mitään ongelmaa syödä mantelimascarponea suoraan lusikalla... Ihanaa myös marjojen kanssa!

   Poista
 2. Such a gorgeous cake! Love the way you decorated it with the flowers and almond slices, so pretty :)

  VastaaPoista
 3. Sadly there went so much wrong when I tried it :( The cake layer was VERY dense and oily even though my aquafaba did look perfect (I did use only half the amount of baking powder). And I think this boiling the cream with agar thing doesn't work with every brand, at least mine was ruined by this process... I like the idea of this cake so I'll maybe try it with a different sponge cake recipe.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks for the feedback! I'm so sorry to hear that you had problems with the recipe! :(

   I have tried the cake recipe a few times and it has always been soft and airy. I'm not sure but maybe different the brands of flours behave differently. Did you sift the flours?

   In the filling I used Alpro's whipping soy cream (https://www.alpro.com/corporate/upload/press/misc/alpro-factsheets-en-corr-32.pdf) and it has worked several times.

   Hope you have better luck with the next cake :)

   Poista
  2. Thanks for your feedback. I don't really know what went wrong with the cake, I used the lightest and finest flour that you can get here and sifted it twice together with the starch. Maybe I wasn't gentle enough when mixing in the flour and oil and overdid it.

   We don't have the Alpro whipping cream. I'll maybe try the brand that is available here with some cream stiff.

   Poista
  3. Maybe you could try to frost the cake whipped coconut cream? There are plenty of tutorials for that :)

   Poista
 4. This sponge cake is the winner! So soft and fluffy. I used less sugar (100g) sugar and slightly leas flours. As flours I took cocoa powder and rye flours. I think in his recipe it' s even better to work with non-wheat or even gluteinfree flours, since with wheat the overdoing the dough happens fast.

  Nicole P: I quess it would be better to use no so fine flour but more robust (like rye or robust wheat). Fine flours tend to give gummy-like sponge cake.

  VastaaPoista
 5. This vegan sponge cake was totally great! I reduced the amount of sugar (100g) and flours (used rye flour, potatostarch and cocoa powder.)
  The cake was fluffy and soft!

  Nicole P: I guess it would be better to use less fine flours. Better luck with roug wheat or spelt, rough rice flour or rye? With wheat, especially fine flours the risk of overdoing is greater.

  VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->