torstai 9. heinäkuuta 2015

Bánh mi bagelit | Bánh mi bagels


Majoneesi jakaa mielipiteitä: toiset rakastavat ja toiset vihaavat sitä. Minä en ole koskaan pitänyt majoneesista, koska mielestäni siinä on ikävän öljyisä ja tunkkainen jälkimaku. Tiedän kuitenkin, että majoneesi on olennainen osa perinteisiä vietnamilaisia Bánh mi -patonkeja, joten päätin, että minun on aika kohdata ennakkoluuloni.



Löysin Facebookin Vegan Meringue -ryhmästä ohjeen vegaaniseen majoneesiin, joka tehdään kikhernetölkin liemestä, öljystä ja mausteista. Ajattelin lyöväni nerokkaasti kaksi kärpästä yhdellä iskulla, kun tekisin ensin kikhernepihvejä ja tarjoaisin ne tämän ihmemajoneesin kanssa. Noh, kaikki ei kuitenkaan mennyt ihan niin kuin siinä FST:n askarteluohjelmassa...

Ensimmäinen yritys: FAIL. Halusin maustaa majoneesini Srirachalla, mutta kun lisäsin maustekastikkeen valmiin majoneesin joukkoon, kauniisti vaahdottunut seos laski ohueksi litkuksi.

Toinen yritys: FAIL. En tiedä mitä tapahtui, mutta jostain syystä toisella kertaa kikherneliemi ei vaahdottunut juuri lainkaan, vaan se jäi nestemmäiseksi. Pohdin, johtuiko tämä siitä, että käyttämäni kulho tai vatkain olivat jääneet öljyisiksi.

Kolmas yritys: HIT! Kikherneliemi vaahdottui hyvin ja siitä tuli tasaista ja kiiltävää majoneesia, kun lisäsin öljyn siihen. Tunsin onnistuneeni.

Mutta se maku. Tekemäni majoneesi maistui..  ihan tavalliselta majoneesilta, eli sellaiselta, mistä en pidä. Ei se sinänsä pahaa ollut. Ne jotka syövät majoneesia mielellään, pitäisivät (ja pitivät!) siitä, mutta minulle se ei maistunut. Niinpä tein bageleille myös vaihtoehtoisen kastikkeen soijajogurtista, srirachasta ja mausteista. Täytin omat bagelini tällä jogurttipohjaisella kastikkeella mutta majoneesi näytti kelpaavan hyvin niille, jotka ovat sen makuun mieltyneitä.

Jos siis kuulut siihen ihmisryhmään, joilla majoneesi on lähellä sydäntä, suosittelen kokeilemaan tätä kananmunatonta majoneesia. Meille muille taas voi paremmin maistua sriracha-jogurtti-kastike :)


On näissä vietnamilaisesta keittiöstä inspiroituneissa herkkubageleissa toki muutakin kuin kastiketta! Niissä on täytteenä kikherne-kukkakaalipihvejä, makean kirpeitä marinoituja vihanneksia, kurkkua, retiisejä ja thai-basilikaa. Resepti on saanut vaikutteita mm. Pata porisee ja Keepin it kind -blogeista.

Bánh mi bagelit

Seesaminsiemen-bageleita (valmiita tai itse tehtyjä)
Kikherne-kukkakaalipihvejä (resepti alla)
Marinoituja porkkanoita ja kaalia (resepti alla)
Sriracha-jogurttia TAI mausteista majoneesia (reseptit alla)
Kurkkua, siivuina
Retiisejä, puoliympyröinä
Thai-basilikaa (tai tavallista)

Puolita bagelit ja täytä ne kikhernepihveillä, tuoreilla ja marinouduilla vihanneksilla sekä Sriracha-jogurtilla tai majoneesilla.


Kikherne–kukkakaalipihvit

(8 isoa pihviä)

1 rkl pellavansiemenrouhetta + 2 rkl vettä
1 pieni kukkakaali (n. 500 g), kukinnoiksi leikattuina, kypsäksi höyrytettynä ja soseutettuna
1 tölkki kikherneitä (säästä purkin liemi majoneesia varten, jos teet sitä!)
2 tl juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 sipuli
limen kuori, raastettuna
2 tl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä, hienonnettuna
pieni nippu tuoretta thai-basilikaa (tai tavallista basilikaa)
suolaa, maun mukaan
2–3 tl sriracha-kastiketta (maun mukaan)
2 dl kaurahiutaleita, jaettuna
2 rkl vehnäjauhoja (tai lisää tarpeen mukaan)
öljyä, leivinpaperille

Sekoita pellavansiemenrouhe ja vesi, jätä odottamaan. Höyrytä tai keitä kukkakaalin kukinnot kypsäksi. Soseuta sauvasekoittimella kypsä kukkakaali, kikherneet, sipuli, mausteet, basilika ja 1 dl kaurahiutaleista. Sekoita mukaan pellavansiemenrouhe ja vesi, 1 dl kaurahiutaleita ja vehnäjauhot. Muotoile massasta kostutetuilla käsillä kahdeksan pihviä esim. lautaselle tai leikkuulaudalle. Jos sinulla on aikaa, laita pihvit n. puoleksi tunniksi jääkaappiin, jossa niiden rakenne kiinteytyy.

Kuumenna uuni 175’C . Levitä uunipellille leivinpaperi ja voitele se kevyesti öljyllä. Asettele pihvit leivinpaperille ja paista pihvejä 15-20 min, kunnes niiden pinta tuntuu kuivalta. Pihvit ovat uunista tullessaan vielä hieman pehmeitä mutta ne kiinteytyvät jäähtyessään. Varo paistamasta liian kuiviksi.

Sriracha–jogurttikastike

1 ½ dl soijajugurttia
2 tl limemehua (vajaa ½ limeä)
¼ tl cayennepippuria
½ tl sinappijauhetta
½ tl valkosipulijauhetta
ripaus suolaa
1–2 tl sriracha-kastiketta (maun mukaan)

Sekoita kaikki ainekset yhteen


Resepti mukailtu Peanutbutter and vegan. Katso teksti ylhäätlä!

Mausteinen vegaaninen majoneesi

3 rkl kikhernetölkin lientä
2 tl limemehua
¼ tl cayennepippuria
½ tl sinappijauhetta
½ tl valkosipulijauhetta
ripaus suolaa
rypsiöljyä, tarpeen mukaan (n. 2 dl)

Laita kulhoon kaikki ainekset paitsi öljy ja vatkaa ne käsivatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää öljy vaahdon joukkoon ohuena vanana koko ajan samalla vatkaten. Majoneesista tulisi muodostua kiinteä ja kiiltävä emulsio.

Marinoidut porkkanat ja kaali

2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 rkl vettä
4 porkkanaa, julienne-tikkuina
pala kaalia, ohuina siivuina

Esivalmistele kaali ja porkkanat. Kuumenna sokeri, vesi ja etikka kattilassa, kunnes sokeri on liennut kokonaan. Kaada kuuma marinointiliemi vihannesten päälle. Sekoita ja laita jääkaappiin marinoitumaan vähintään puoleksi tunniksi.


English summary

People either love or hate mayonnaise and I have never liked it. However, I know mayo is an integral part of traditional Bánh mi sandwiches. So when I saw this vegan mayo recipe in Vegan Meringue Facebook group I decided to have it a try. It wasn't an instant success...

First batch: FAIL. When I added Sriracha sauce to mayonnaise it suddenly deflated and turned into thin, oily liquid.

Second batch: FAIL. For some reason this time aqua faba didn't foam at all. I suspect that my bowl might have been a little bit oily.

Third batch: HIT! This time I omitted Sriracha and I managed to make beautiful, shiny mayo.

But the taste. The mayo tasted like...  mayo. It wasn't bad but I didn't like as I don't like mayo in general. I decided to make also an another dressing from soy yoghurt, spices and Sriracha. I dressed my bagels with this yoghurt based dressing but other people seemed to enjoy the mayo.

In addition of dressing these bagels are filled with fresh and pickled vegetables, chickpea and cauliflower patties and thai basil. The recipe is inspired by Pata porisee and Keepin it kind.


Bánh mi bagels


Sesame seed bagels (store bought or homemade)
Chickpea and cauliflower patties (recipe follows)
Pickled carrots and cabbage (recipe follows)
Sriracha yoghurt OR spicy vegan mayo (recipes follow)
Cucumber, sliced
Radishes, cut to half moons
Plenty of Thai basil (or regular)

Half bagels and stuff them with chickpea patties, pickled and fresh vegetables and healthy dose of Srircha yoghurt or spicy mayo. Serve with additional Sriracha.

Chickpea and cauliflower patties 

(makes 8 big patties)

1 tbsp ground flax seeds + 2 tbsp water
1 can chickpeas (save liquid for the mayo)
1 small cauliflower (500 g), cut into florets and steamed or boiled soft
2 ts ground cumin
1 ts ground coriander
1 onion, diced
zest of one lime
2 ts fresh ginger, minced
2 garlic cloves, minced
salt, to taste
2–3 ts Sriracha sauce (to taste)
2 dl rolled oats, divided
2 tbsp wheat flour

Mix ground flax and water and set aside. Steam or boil cauliflower florets soft. Process cauliflower, chickpeas, onion, all spices, basil and 1 dl rolled oats to smooth paste in food processor or with immersion blender. Mix in flax seed mixture, 1 dl rolled oats and wheat flour. Divide chickpea mass to 8 patties and set them into fridge to firm.

Preheat oven to 175’C. Prepare baking tray with parchment paper and oil it lightly. Set patties to parchment paper and bake 15–20 minutes. Note that patties will firm more as they cool.


Sriracha yogurt

1 ½ dl soy yoghurt
2 ts lime juice
¼ ts cayenne pepper
½ ts powdered mustard
½ ts powdered garlic
1–2 ts Sriracha sauce (to taste)

Mix all ingreadients together.


Recipe adapted from Peanutbutter and vegan. See recipe notes above!

Spicy vegan mayo

3 tbsp aqua faba (=liquid from chickpea can)
2 ts lime juice
¼ ts cayenne pepper
½ ts powdered mustad
½ ts powdered garlic
pinch of salt
neutral tasting vegetable oil, as needed (about 2 dl)

Put all the ingredients except oil in a bowl and whip them with hand held mixer until foamy. Start pouring oil slowly to mixture while constantly whisking.

Pickled carrots and cabbage 

2 tbsp rice vingear
1 tbsp sugar
1 tbsp water
4 carrots, julienned
piece of cabbage, thinly slicecd

Prepare carrots and cabbage. Heat sugar, water and vingear in small sauce pan until sugar has dissolved. Pour hot pickling brine over veggies and mix. Put into fridge and let marinate at least half and hour.

6 kommenttia:

  1. Näyttää hyvältä nämä sinun bagelit! Sriracha–jogurttikastike menee testiin, kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  2. Holy smoke! These look absolutely amazing :D So many components and delicious flavours merging together <3 I have yet to to a banh mi sandwich! Perhaps it'll be a bagel instead :) x

    VastaaPoista
  3. Greetings from Poland! These patties are amazing, I mixed mine with rucola and avocado, wrapped in tortillas. Next time will pick carrots and cabbage.

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->