perjantai 28. elokuuta 2015

Lähi-idän munakoisosalaatti | Middle Eastern eggplant salad


Joskus lähden mietitmään näitä ruokaohjeita värien perusteella. Sekä tummanvioletit munakoisot että luumut ovat nyt sesongissa, joten rupesin miettimään, että mitä jos tekisin jotain, jonka raaka-aineet olisivat violetin eri sävyjä. Ajatuksesta innoittuneena valitsin ostoskoriini munakoisojen ja luumujen lisäksi myös purppuraisia punasipuleita ja hieman violettiin taittuvia kalamata-oliiveja. Näiden värikoodattujen raaka-aineiden pohjalta mieleeni alkoi hahmottua lähi-itähenkinen salaatti.




Paahdoin munakoisot ja sipulit uunissa pehmeiksi, minkä jälkein laitoin ne mausteiseen balsamiviinietikkamarinadiin. Tein niiden kaveriksi tabbouleh-tyyppisen salaattipohjan paahdetuista ohrasuurimoista, persiljasta, basilikasta ja sitruunasta. Heitin sekaan vielä monta kourallista paahdettuja ruskeita manteleita ja sekoitin kaiken yhteen.

Pyrin siihen, että salaatissa olisi tasapainoisesti erilaisia makuja ja rakenteita:  

Sitruksinen tabbouleh ja lämpimän mausteiset munakoisot.
Suolaiset oliivit makeiden luumujen parina.
Rouskuvat mantelit kontrastina pehmeille vihanneksille ja kypsille luumuille.

Lopputulos: hyvää, kesäistä, violettia :)



Lähi-idän munakoisosalaatti


1 ½ dl ohrasuurimoita
1 ½ dl manteleita (kuorimattomia)

½ sitruunan mehu ja kuori
2 tl oliiviöljyä
½ valkosipulin kynsi (säästä loput munakoisomarinadiin)
suolaa, maun mukaan
mustapippuria myllystä

iso nippu tuoretta persiljaa
iso nippu tuoretta basilikaa
10 kalamata-oliivia, puolitettuina
5 tummaa luumua, lohkoina
marinoituja munakoisoja (ohje alla)

Marinoidut munakoisot

2–3 punasipulia, pitkittäin lohkottuina
n. 900 g munakoisoa (kaksi keskikokoista), isoina kuutioina
tilkka oliiviöljyä, uunissa paahtamista varten

½ valkosipulin kynsi, hienonnettuna
1 ½ rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
1 tl vaahterasiirappia (tai sokeria, tai hunajaa)
2 tl juustokuminaa, jauhettuna
2 tl korianterin siemeniä, jauhettuna
1/3 tl kanelia
¼ tl muskottipähkinää
¼ tl cayennepippuria
suolaa, maun mukaan
mustapippuria myllystä

Pinnalle: tuoretta basilikaa ja persiljaa
Tarjoiluun: sitruunalohkoja


Kuumenna uuni 200’C. Laita ohrasuurimot ja kokonaiset mantelit vierekkäin leivinpaperilla päällystetylle uunipellille (mutta älä sekoita niitä keskenään). Paahda ohraa ja manteleita uunissa 15 min, kunnes ohra on tummunut vähän ja mantelit paahtuneet. Jätä uuni päälle.

Valmista seuraavaksi marinoidut munakoisot. Kuori punasipulit ja leikkaa ne pitkittäin lohkoiksi / puolikuiksi. Leikkaa munakoisot isoiksi kuutioiksi. Levitä sipulit ja munakoisot kahdelle uunipellille, kaada niiden päälle hieman öljyä ja sekoita. Paahda munakoisoja ja sipuleita uunissa 20 min. Sekoita niitä kerran paistamisen puolivälissä. Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään. Kun munakoisot ja sipulit ovat valmiita laita ne kulhoon ja kaada marinadi lämpimien vihannesten päälle. Sekoita ja anna marinoitua väh. 15 min. Tee sillä välin muut valmistelut.

Paahtamisen jälkeen erottele ohra ja mantelit. Keitä ohraa suolalla maustetussa vedessä n. 20–30 min, kunnes suurimot ovat kypsiä. Kaada keitinvesi pois.

Raasta puolikkaan sitruunan kuori ja purista siitä mehu. Sekoita sitruunamehun joukkoon sitruunan kuori, hienonnettu valkosipuli, suola ja mustapippuri. Kaada seos ohran joukkoon, kun se on vielä lämmintä. Anna jäähtyä.

Rouhi paahdettuja manteleita kevyesti veitsellä. Hienonna yrtit. Leikkaa luumut pitkittäin muutamaan osaan ja puolita oliivit. Sekoita ohran joukkoon yrtit, oliivit, luumut, mantelit ja marinoitu munakoiso. Koristele tuoreilla yrteillä ja tarjoa sitruunalohkojen kanssa.


------------------------
English summary


This eggplant salad is inspired by Middle Eastern cuisine. Eggplants and red onions are first roasted soft and then marinated in warmly spiced vinaigrette. After marinating vegetables are paired with sweet plums, salty kalamata olives and lots of crunchy brown almonds. Everything is served over barley tabbouleh which is seasoned with lemon juice and fresh herbs. 


Middle Eastern eggplant salad


1 ½ dl pearled barley
1 ½ dl almonds (unpeeled)

zest and juice of ½ lemon
2 ts olive oil
½ garlic clove, minced (save rest for eggplant marinade)
pinch of salt (to taste)
freshly ground black pepper

bundle of fresh basil
bundle of fresh parsley
10 kalamata olives, halved
5 dark plums / pluots, cut to segments
marinated eggplants (see recipe below)

Marinated eggplants

2–3 red onions, cut to segments
about 900 g eggplant (two middle-sized), cut to big chunks
drizzle of olive oil for roasting

½ garlic clove, minced
1 ½ tbps balsamic vinegar
1 tbsp olive oil
1 ts maple syrup (or honey or pinch of sugar)
2 ts ground cumin
2 ts cround coriander
1/3 ts cinnamon
¼ ts nutmeg
¼ ts cayenne pepper
salt, to taste
black pepper, freshly ground

Garnish: fresh basil and parsley
Serve with: lemon wedges


Preheat oven to 200’C and line baking tray with parchment paper. Spread barley and almonds to baking tray (don’t mix them together). Toast barley and almonds for 15 minutes until barley has browned a bit and almonds smell toasted. Keep the oven on.

Next, prepare marinated eggplants. Cut eggplants into big chunks and red onions into wide segments. Drizzle vegetables with olive oil and set them on two baking trays. Roast them in the oven for 20 minutes. Mix marinade ingredients together. After roasting set eggplants and onions into bowl, pour marinade over them and stir to combine. Let them marinade while you prepare the rest of the salad.

Separate toasted almonds and barley. Cook barley in salted water for 20–30 minutes until groats are soft but still a bit chewy. Discard cooking water.

Zest and juice half a lemon. Mix lemon juice, lemon zest, minced garlic, salt, and black pepper together. Pour the mixture over warm barley. Let it cool.


Chop almonds and prunes/pluots, mince herbs, half olives and combine them with barley mixture. Add marinated eggplants as well and toss to combine. Garnish with fresh herbs and serve the salad with lemon wedges.

12 kommenttia:

  1. Namm tätä pitää kokeilla! Kuulosta mun tulevalta suosikilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeiluun vaan! Tällaisissa salaateissa on se hyvä puoli, että niitä voi muokata omaan makuun ja jääkaapin sisältöön sopivaksi :)

      Poista
  2. Hieno! En ole tajunnut koskaan luumuja ja munakoisoja yhdistää samaan annokseen. Näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Itse asiassa olen testannut luumu-munakoiso -komboa jo aikaisemmin tässä tofu-kastikkeessa mutta silloin käytin kuivattuja luumuja: http://maikinmokomin.blogspot.fi/2015/02/tofua-ja-munakoisoa-mausteisessa.html.
      Kuivatut luumut ovat tietystikin melko eri makuisia kuin tuoreet ja myös mausteidensa puolesta tuo kiinalaisvaikutteinen kastike on aika erilainen kuin tämä salaatti. Molemmat annokset toimivat kuitenkin oikein hyvin :)

      Poista
  3. Onpa kaunis salaatti, ja kuulostaakin herkulta! Noloa ehkä myöntää, mutten oo tainnut ikinä sen kummemmin munakoisoista mitään laittaa. Ehkäpä tätä nyt uskaltais kuitenkin lähteä kokeilemaan :) Kivaa lauantaita sulle Maikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä! Munakoiso on ihan yks mun lemppareista, niissä on jotenkin niin täyteläinen maku :)

      Poista
  4. Vau, sinulta näitä toinen toistaan upeampia reseptejä vain pukkaa! Tämäkin on ehdottomasti menossa kokeiluun, munakoiso-luumuyhdistelmä kuulostaa siltä että sitä on päästettävä maistamaan :) Tuo värikoodi-idea on muuten kekseliäs, voisikin koittaa mitä syntyisi vaikkapa oranssin sävyistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Tosiaan, heti rupesin miettimään, mitä ihanaa vaikkapa oranesseista appelsiineista, porkkanoista ja kurpitsoista voisi tehdä... :)

      Poista
  5. Onpa herkullisen näköinen salaatti! Munakoisoa pitäisi muistaa käyttää kokkailussa enemmän!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin: munakoiso on tosi monipuolinen raaka-aine, sillä se imee itseensä upeasti mausteiden ja kastikkeiden makuja :)

      Poista
  6. Näyttää aivan tosi hyvältä! Mitkä värit ja visuaalisesti niin kaunista :)

    VastaaPoista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->