Osallistun tällä postauksella Sun Maidin ja Ruoka.fi:n 100 tapaa käyttää rusinaa -blogihaasteeseen, jossa pitää (arvasitte varmaan), tehdä ruokaa rusinasta. Kun päätin osallistua täähän blogihaasteeseen, mietin mihin rusinoita yleensä laitetaan.
Pullaan
Kun olin pieni, rusinapulla ei ollut todellakaan mikään suosikkini. Ongelma ei ollut rusinoiden maku, sillä rusinat sinänsä olivat minusta ihan hyviä jo silloin. Sen sijaan en pitänyt siitä, että rusinat olivat piilossa pullan sisällä. Minusta ei ollut kivaa, ettei pullaa syödessä voinut koskaan tietää, milloin suuhun sai rusinasattuman. Minun olikin pitkään vaikea ymmärtää, mitä tarkoitetaan sillä, että joku pomii rusinat pullasta. Minusta sanonta ei liittynyt ainakaan mihinkään positiiviseen..
Tähden muotoon leivottu rusinapulla ratkaisee katkeran lapsuudenongelmani. Sitä syödessä rusinoita saa tasaisesti jokaisella puraisulla, sillä kaikkien pullakerrosten välissä on reilu kerros rusinoista valmistettua täytettä. Rusinoiden lisäksi täytteessä on myös paahdettuja hasselpähkinöitä ja fariinisokeria sekä ripaus kanelia ja vaniljaa. Rusina-hasselpähkinä tekee pullasta tosi maukkaan ja sopivasti makean, vaikka siinä ei ole ollenkaan voita ja vähän sokeria, joita perinteisemmissä pullakransseissa on melko runsasti.
Vaikka tähtipulla näyttää monimutkaiselta, sen leipominen ei ole kovin vaikeaa. Pulla tehdään kasamaalla ensin päällekkäin neljä pullataikinalevyä, joiden väliin laitetaan edellä mainittua hasselpähkinä–rusina-täytettä. Sen jälkeen taikinalevyt leikataan ympyräksi, joka jaetaan kuutentoista säteeseen, jotka ovat keskeltä kiinni toisissaan. Tähtipullan sakara muodostuu aina kahdesta vierekkäisestä säteestä. Sakara tehdään ottamalla molempiin käsiin yksi säde ja kiertämällä niitä toisistaan poispäin kaksi "kierrosta". Lopuksi säteet painellaan päistään kiinni yhdeksi sakaraksi. Kun tämä prosessi toistetaan lopuilla neljällätoista säteellä, muodostuu kahdeksansakarainen tähti. Ai siis häh? Katso video-ohje pullan muotoiluun täältä :)
Tällainen tähtipulla voisi muuten olla varsin näyttävä herkku vaikka pikkujouluihin :)
Ja hei, käyhän Ruoka.fi-sivuilla katsomassa, mitä kaikkea muuta hienoa rusinoista voi tehdä ja äänestä samalla suosikkireseptiäsi. Äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan tuotepalkintoja. Onnea arvontaan :)
Käyttämäni rusinat tarjosi Sun Maid.
Ja hei, käyhän Ruoka.fi-sivuilla katsomassa, mitä kaikkea muuta hienoa rusinoista voi tehdä ja äänestä samalla suosikkireseptiäsi. Äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan tuotepalkintoja. Onnea arvontaan :)
Käyttämäni rusinat tarjosi Sun Maid.
Rusinoilla täytetty tähtipulla
Pullataikina
1 ½ dl soijamaitoa
¼ pkt = 12 g tuorehiivaa
2 rkl sokeria
½ tl kaardemummaa
ripaus suolaa
4 dl vehnäjauhoja (+ lisää leipomisvaiheessa)
2 rkl rypsiöljyä
Rusina–hasselpähkinä-täytettä (resepti alla)
Voitelu ennen paistamista: 2 rkl soijamaitoa + 1 tl siirappia
Liuota hiiva kylmään maitoon. Lisää sokeri, kardemumma
ja suola. Lisää 3 ½ jauhoja ja aloita vaivaaminen. Kun kaikki jauho on
yhdistynyt taikinaan, lisää öljy. Vaivaa taikinaa käsin 10 min. Lisää
vaivaamisen aikana viimeinen ½ dl jauhoja, jos taikina tarttuu käsiin liikaa.
Taikina vaikuttaa aluksi todella öljyiseltä mutta vaivaamisen myötä öljy
yhdistyy taikinaan. Anna taikinan kohota täytteen valmistamisen ajan.
(Katso video tähtipullan muotoilemiseen täältä.) Kun täyte on valmis, jaa taikinapallo neljään yhtä
suureen osaan ja pyöritä palloiksi. Jauhota leivonta-alusta hyvin ja kaulitse
ensimmäinen pallo ympyräksi (halkaisija n. 25 cm). Nosta taikinalevy
leivinpaperin päälle. Aseta iso ruokalautanen taikinan päälle ja paina sitä
kevyesti taikinan pintaan niin, että lauatasen ääriviivat piirtyvät siihen.
Levitä kolmasosa täytteestä tämän ympyrän sisään. Täyte on melko paksua ja
tahmaista, joten sitä voi olla vaikea levittää tasaista kerrosta. Minulla täyte
meinasi “rullaantua” taikinakerroksen päältä, joten levitin sitä veitsen lisäksi
myös sormien avulla. Täytekerroksen epätasaisuus ei kuitenkaan vaikuta
lopputulokseen juurikaan.
Kauli seuraavaksi toinen taikinapalloista ympyräksi ja
nosta se kaulimen avulla ensimmäisen ympyrän päälle. Paina jälleen ympyrän ääriviivat lautasella taikinan pintaan ja levitä puolet jäljellä olevasta täytteestä ympyrän
keskelle. Toista sama vielä kolmannen taikinalevyn kanssa. Neljännen
taikinalevyn päälle ei enää tule täytettä. Kun kaikki kerrokset on tehty, aseta lautanen jälleen taikinakerrosten päälle ja leikkaa se terävällä veitsellä lautasen ääriviivojen mukaan ympyräksi. Siirrä reunoille jäänyt taikina
syrjään.
Aseta ympyrän keskelle esim. kahvikuppi. Leikkaa
ympyrä yhteensä 16 “säteeseen” siten, että jaat ympyrän ensin neljään osaan, joista jokaisen jaat vielä neljään osaan. Säteet jäävät toisiinsa kiinni pullan keskikohdasta, jossa kahvikuppi on. Kun olet leikannut kaikki säteet, ota kahvikuppi pois.
Muotoile seuraavaksi sakarat. Ota kaksi vierekkäin olevaa sädettä ja käännä niitä päinvastaisiin suuntiin (poispäin toisisistaan) kaksi
kertaa. Painele säteiden päät yhteen niin että ne muodostavat yhden sakaran tähteen. Toista sama jokaisella sädeparilla niin, että
sinulle muodostuu kahdeksansakarainen tähti.
Kuumenna uuni 175’C ja anna tähden kohota leivinliinalla
peitettynä 30 min. Voitele tähti soijamaidon ja siirapin seoksella. 15–20 min,
kunnes leivonnaisen pinta on saanut väriä.
Rusina–hasselpähkinä-täyte
150 g (n. 2 ½ dl) hasselpähkinöitä
1 ½ dl rusinoita (esim. Sun Maid)
2–3 rkl soijamaitoa (tai tarpeen mukaan)
2 tl kanelia
2 rkl fariinisokeria
2 ml vaniljauutetta /-esanssia
ripaus suolaa
Kuumenna uuni 175’C ja paahda hasselpähkinöitä 10–15
min, kunnes kuoret ovat tummuneet ja pähkinät tuoksuvat paahtuneilta. Kääri
kuumat pähkinät keittiöpyyhkeeseen ja anna niiden jäähtyä pyyhkeen sisällä n. 5
min. Hankaa pähkinöitä toisiaan ja pöytää vasten pyyhekäärön sisällä, jotta
kuoret irtoavat.
Laita kuoritut pähkinät tehosekoittimeen ja hienonna niitä
täydellä teholla, kunnes ne ovat muuttuneet koostumukseltaan tasaiseksi ja
pehmeäksi pähkinävoiksi. Tämä vie, koneen tehosta riippuen, useita minutteja.
Siirrä pähkinävoi kulhoon.
Laita tehosekoittimeen seuraavaksi rusinat ja
soijamaito ja prosessoi ne soseeksi. Yhdistä pähkinävoi rusinasoseeseen ja
lisää myös fariinisokeri, kaneli, vaniljauute ja ripaus suolaa. Sekoita
tasaiseksi.
English summary
This star bread is filled with cinnamony raisin and hazelnut filling. Compared to traditional cinnamon buns it's low in fat and sugar. Although it's festive looking it's easier to make than you might think.
This star bread is filled with cinnamony raisin and hazelnut filling. Compared to traditional cinnamon buns it's low in fat and sugar. Although it's festive looking it's easier to make than you might think.
Star bread with hazelnut and raisin filling
Dough
150 ml milk
12 g fresh yeast
2 tbsp sugar
½ ts cardamom
pinch of salt
400 ml all-purpose wheat flour (+ more for baking)
2 tbps neutral tasting oil
Raisin and hazelnut filling (recipe follows)
For brushing: 2 tbps soy milk with 1 ts dark syrup
Dissolve yeast to cold soy milk. Add sugar, cardamom,
and salt to milk mixture. Add most of the flour and start kneading. After
couple of minutes add oil and keep kneading. Add some flour if dough seems too
sticky. Let the dough rise while you prepare the filling.
Divide the dough into four equal sized parts and mold
them into balls. On the well-floured surface roll the first ball into disc
(about 25 cm in diameter) and transfer it on parchment paper. Take a large
plate and press it gently into dough so that plate marks a circle. Remove the
plate and spread third of the filling on the marked area. Filling is quite
thick and sticky so it might be difficult to spread an even layer. I used both
spatula and my hands. The bread will look fine even if you can’t spread the
fillings perfectly a so don’t worry about this step too much.
Knead the second ball into disc and transfer it over
the first layer. Again, mark filling area by plate and spread half of the
remaining filling on the disc. Repeat this step with third layer also. After
adding the fourth (and the last) dough disc place a plate on top it. Cut the
whole thing into circle with sharp knife and remove the excess dough.
Set a small coffee cup into middle of the circle. Cut
the circle into 16 stripes. Divide the circle first in quarters and then divide
each quarter into four equal parts. The middle of the circle where the coffee
cup is placed stays intact.
Next take one stripe into each hand and turn the
strpes into opposite directions two times (outwards of each other). Pinch the
stripes together. Repeat the process with remaining stripes so that you will
end up to have eight-armed star.
Preheat the oven to 175 ‘C. Transfer bread on baking
tray and cover it with kitchen towel. Let the bread rise while about 30 minutes.
Brush the bread with sweetened soymilk and bake it for 15–20 minutes until it’s
golden brown.
Raisin and hazelnut filling
150 g (about 250 ml) hazelnuts
150 ml raisins (for example Sun Maid)
2–3 tbsp soy milk (or as needed)
2 ts cinnamon
2 tbsp brown sugar
2 ml vanilla extract
pinch of salt
Preheat oven to 175 ‘C. Toast hazelnuts on baking tray
for 10–15 minutes until the skins have darkened. Wrap nuts in kitchen towel and
let them steam for 5 minutes. Rub nuts against each other to remove the skins.
Set skinned hazelnuts into food processor and process
them until they have turned into smooth, spreadable butter (it takes several
minutes). Pour hazelnut butter into small bowl.
Next process raisins and add soy milk into paste. Add
hazelnut butter, sugar, cinnamon, vanilla extract, and pinch of salt and mix
until combined.
Raisin and hazelnut?! What a combination, and this looks absolutely stunning :D x
VastaaPoistaThanks Jules! I really loved the combination of raisins and hazelnuts :)
PoistaOnpa kaunis pulla, tämä sopisi hyvin kyllä glögin kanssa tarjottavaksi.
VastaaPoistaKiitos! Tässä tähden muodossa on kyllä jotain joulutunnelmiin viittaavaa :)
PoistaVau! Taitaa olla hienoin pulla jonka olen ikinä nähnyt!
VastaaPoistaVoi kiitos! Eikä se edes ole vaikea tehdä :)
PoistaSama juttu kuin yllä, älyttömän kaunis pulla! Pitää ehkä uskaltautua leipomaan pitkästä aikaa ihan visuaalisen onnistumisen toivossa :)
VastaaPoistaKiitos – tosi kiva kuulla! :) Ja kuulostaa ihan hyvältä syyltä ryhtyä leipomishommiin :)
PoistaThis looks absolutely wonderful!!! I bet it tastes even better than it looks! :D
VastaaPoistaThank you Anne! It was really yummy :)
PoistaHello Maikki :) I love this lovely star cake <3 it's beautiful and sounds tasty, I want to make it tomorrow, I translated the recipe in google translator and I got most of the things right but one thing I wanted to ask you, what kind of yeast do you use? quick dried yest? or natural, fresh yeast? it says in the recipe 1/4 pack of yeast, can you tell me is it dried yeast and how much in grams would that be? if you can figure that out of course...thank you :) Agata
VastaaPoistasorry, I just found the english translation on your blog, so forget about that last comment :)
VastaaPoistaNo problem at all! And don't hesitate to ask if you have any other questions.
PoistaJust note that the raisin filling might be a little sticky and hard to spread on the dough. Happy baking! :)
Is it possible to do everything up until baking it the night before and bake it off in the morning?
VastaaPoistaI haven't tried it so I'm not sure.
PoistaI assume you could do at least the dough a night before and store it in the fridge until morning (because of longer rising time you might want to decrease the amount of yeast a little bit). It might be possible to also shape the star but I can't vouch the results... Let me know how it works if you try it! :)