perjantai 30. lokakuuta 2015

Tähtipulla rusinatäytteellä | Star bread with raisins


Osallistun tällä postauksella Sun Maidin ja Ruoka.fi:n 100 tapaa käyttää rusinaa -blogihaasteeseen, jossa pitää (arvasitte varmaan), tehdä ruokaa rusinasta. Kun päätin osallistua täähän blogihaasteeseen, mietin mihin rusinoita yleensä laitetaan.

Pullaan


Kun olin pieni, rusinapulla ei ollut todellakaan mikään suosikkini. Ongelma ei ollut rusinoiden maku, sillä rusinat sinänsä olivat minusta ihan hyviä jo silloin. Sen sijaan en pitänyt siitä, että rusinat olivat piilossa pullan sisällä. Minusta ei ollut kivaa, ettei pullaa syödessä voinut koskaan tietää, milloin suuhun sai rusinasattuman. Minun olikin pitkään vaikea ymmärtää, mitä tarkoitetaan sillä, että joku pomii rusinat pullasta. Minusta sanonta ei liittynyt ainakaan mihinkään positiiviseen..

Tähden muotoon leivottu rusinapulla ratkaisee katkeran lapsuudenongelmani.  Sitä syödessä rusinoita saa tasaisesti jokaisella puraisulla, sillä kaikkien pullakerrosten välissä on reilu kerros rusinoista valmistettua täytettä. Rusinoiden lisäksi täytteessä on myös paahdettuja hasselpähkinöitä ja fariinisokeria sekä ripaus kanelia ja vaniljaa. Rusina-hasselpähkinä tekee pullasta tosi maukkaan ja sopivasti makean, vaikka siinä ei ole ollenkaan voita ja vähän sokeria, joita perinteisemmissä pullakransseissa on melko runsasti.

Vaikka tähtipulla näyttää monimutkaiselta, sen leipominen ei ole kovin vaikeaa. Pulla tehdään kasamaalla ensin päällekkäin neljä pullataikinalevyä, joiden väliin laitetaan edellä mainittua hasselpähkinä–rusina-täytettä. Sen jälkeen taikinalevyt leikataan ympyräksi, joka jaetaan kuutentoista säteeseen, jotka ovat keskeltä kiinni toisissaan. Tähtipullan sakara muodostuu aina kahdesta vierekkäisestä säteestä. Sakara tehdään ottamalla molempiin käsiin yksi säde ja kiertämällä niitä toisistaan poispäin kaksi "kierrosta". Lopuksi säteet painellaan päistään kiinni yhdeksi sakaraksi. Kun tämä prosessi toistetaan lopuilla neljällätoista säteellä, muodostuu kahdeksansakarainen tähti. Ai siis häh? Katso video-ohje pullan muotoiluun täältä :)

Tällainen tähtipulla voisi muuten olla varsin näyttävä herkku vaikka pikkujouluihin :)

Ja hei, käyhän Ruoka.fi-sivuilla katsomassa, mitä kaikkea muuta hienoa rusinoista voi tehdä ja äänestä samalla suosikkireseptiäsi. Äänestykseen osallistuneiden kesken arvotaan tuotepalkintoja. Onnea arvontaan :)

Käyttämäni rusinat tarjosi Sun Maid.

Rusinoilla täytetty tähtipulla 


Pullataikina

1 ½ dl soijamaitoa
¼ pkt = 12 g tuorehiivaa
2 rkl sokeria
½ tl kaardemummaa
ripaus suolaa
4 dl vehnäjauhoja (+ lisää leipomisvaiheessa)
2 rkl rypsiöljyä
Rusina–hasselpähkinä-täytettä (resepti alla)

Voitelu ennen paistamista: 2 rkl soijamaitoa + 1 tl siirappia


Liuota hiiva kylmään maitoon. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää 3 ½ jauhoja ja aloita vaivaaminen. Kun kaikki jauho on yhdistynyt taikinaan, lisää öljy. Vaivaa taikinaa käsin 10 min. Lisää vaivaamisen aikana viimeinen ½ dl jauhoja, jos taikina tarttuu käsiin liikaa. Taikina vaikuttaa aluksi todella öljyiseltä mutta vaivaamisen myötä öljy yhdistyy taikinaan. Anna taikinan kohota täytteen valmistamisen ajan.

(Katso video tähtipullan muotoilemiseen täältä.) Kun täyte on valmis, jaa taikinapallo neljään yhtä suureen osaan ja pyöritä palloiksi. Jauhota leivonta-alusta hyvin ja kaulitse ensimmäinen pallo ympyräksi (halkaisija n. 25 cm). Nosta taikinalevy leivinpaperin päälle. Aseta iso ruokalautanen taikinan päälle ja paina sitä kevyesti taikinan pintaan niin, että lauatasen ääriviivat piirtyvät siihen. Levitä kolmasosa täytteestä tämän ympyrän sisään. Täyte on melko paksua ja tahmaista, joten sitä voi olla vaikea levittää tasaista kerrosta. Minulla täyte meinasi “rullaantua” taikinakerroksen päältä, joten levitin sitä veitsen lisäksi myös sormien avulla. Täytekerroksen epätasaisuus ei kuitenkaan vaikuta lopputulokseen juurikaan.

Kauli seuraavaksi toinen taikinapalloista ympyräksi ja nosta se kaulimen avulla ensimmäisen ympyrän päälle. Paina jälleen ympyrän ääriviivat lautasella taikinan pintaan ja levitä puolet jäljellä olevasta täytteestä ympyrän keskelle. Toista sama vielä kolmannen taikinalevyn kanssa. Neljännen taikinalevyn päälle ei enää tule täytettä. Kun kaikki kerrokset on tehty, aseta lautanen jälleen taikinakerrosten päälle ja leikkaa se terävällä veitsellä lautasen ääriviivojen mukaan ympyräksi. Siirrä reunoille jäänyt taikina syrjään.

Aseta ympyrän keskelle esim. kahvikuppi. Leikkaa ympyrä yhteensä 16 “säteeseen” siten, että jaat ympyrän ensin neljään osaan, joista jokaisen jaat vielä neljään osaan. Säteet jäävät toisiinsa kiinni pullan keskikohdasta, jossa kahvikuppi on. Kun olet leikannut kaikki säteet, ota kahvikuppi pois.

Muotoile seuraavaksi sakarat. Ota kaksi vierekkäin olevaa sädettä ja käännä niitä päinvastaisiin suuntiin (poispäin toisisistaan) kaksi kertaa. Painele säteiden päät yhteen niin että ne muodostavat yhden sakaran tähteen. Toista sama jokaisella sädeparilla niin, että sinulle muodostuu kahdeksansakarainen tähti.

Kuumenna uuni 175’C ja anna tähden kohota leivinliinalla peitettynä 30 min. Voitele tähti soijamaidon ja siirapin seoksella. 15–20 min, kunnes leivonnaisen pinta on saanut väriä.

Rusina–hasselpähkinä-täyte

150 g (n. 2 ½ dl) hasselpähkinöitä
1 ½ dl rusinoita (esim. Sun Maid)
2–3 rkl soijamaitoa (tai tarpeen mukaan)
2 tl kanelia
2 rkl fariinisokeria
2 ml vaniljauutetta /-esanssia
ripaus suolaa

Kuumenna uuni 175’C ja paahda hasselpähkinöitä 10–15 min, kunnes kuoret ovat tummuneet ja pähkinät tuoksuvat paahtuneilta. Kääri kuumat pähkinät keittiöpyyhkeeseen ja anna niiden jäähtyä pyyhkeen sisällä n. 5 min. Hankaa pähkinöitä toisiaan ja pöytää vasten pyyhekäärön sisällä, jotta kuoret irtoavat.

Laita kuoritut pähkinät tehosekoittimeen ja hienonna niitä täydellä teholla, kunnes ne ovat muuttuneet koostumukseltaan tasaiseksi ja pehmeäksi pähkinävoiksi. Tämä vie, koneen tehosta riippuen, useita minutteja. Siirrä pähkinävoi kulhoon.

Laita tehosekoittimeen seuraavaksi rusinat ja soijamaito ja prosessoi ne soseeksi. Yhdistä pähkinävoi rusinasoseeseen ja lisää myös fariinisokeri, kaneli, vaniljauute ja ripaus suolaa. Sekoita tasaiseksi.

star bread with raisin and hazelnut filling

English summary

This star bread is filled with cinnamony raisin and hazelnut filling. Compared to traditional cinnamon buns it's low in fat and sugar. Although it's festive looking it's easier to make than you might think. 

Star bread with hazelnut and raisin filling

Dough

150 ml milk
12 g fresh yeast
2 tbsp sugar
½ ts cardamom
pinch of salt
400 ml all-purpose wheat flour (+ more for baking)
2 tbps neutral tasting oil
Raisin and hazelnut filling (recipe follows)

For brushing: 2 tbps soy milk with 1 ts dark syrup 

Dissolve yeast to cold soy milk. Add sugar, cardamom, and salt to milk mixture. Add most of the flour and start kneading. After couple of minutes add oil and keep kneading. Add some flour if dough seems too sticky. Let the dough rise while you prepare the filling.

Divide the dough into four equal sized parts and mold them into balls. On the well-floured surface roll the first ball into disc (about 25 cm in diameter) and transfer it on parchment paper. Take a large plate and press it gently into dough so that plate marks a circle. Remove the plate and spread third of the filling on the marked area. Filling is quite thick and sticky so it might be difficult to spread an even layer. I used both spatula and my hands. The bread will look fine even if you can’t spread the fillings perfectly a so don’t worry about this step too much.

Knead the second ball into disc and transfer it over the first layer. Again, mark filling area by plate and spread half of the remaining filling on the disc. Repeat this step with third layer also. After adding the fourth (and the last) dough disc place a plate on top it. Cut the whole thing into circle with sharp knife and remove the excess dough.

Set a small coffee cup into middle of the circle. Cut the circle into 16 stripes. Divide the circle first in quarters and then divide each quarter into four equal parts. The middle of the circle where the coffee cup is placed stays intact.

Next take one stripe into each hand and turn the strpes into opposite directions two times (outwards of each other). Pinch the stripes together. Repeat the process with remaining stripes so that you will end up to have eight-armed star.

Preheat the oven to 175 ‘C. Transfer bread on baking tray and cover it with kitchen towel. Let the bread rise while about 30 minutes. Brush the bread with sweetened soymilk and bake it for 15–20 minutes until it’s golden brown.

Raisin and hazelnut filling

150 g (about 250 ml) hazelnuts
150 ml raisins (for example Sun Maid)
2–3 tbsp soy milk (or as needed)
2 ts cinnamon
2 tbsp brown sugar
2 ml vanilla extract
pinch of salt

Preheat oven to 175 ‘C. Toast hazelnuts on baking tray for 10–15 minutes until the skins have darkened. Wrap nuts in kitchen towel and let them steam for 5 minutes. Rub nuts against each other to remove the skins.

Set skinned hazelnuts into food processor and process them until they have turned into smooth, spreadable butter (it takes several minutes). Pour hazelnut butter into small bowl.

Next process raisins and add soy milk into paste. Add hazelnut butter, sugar, cinnamon, vanilla extract, and pinch of salt and mix until combined.



15 kommenttia:

  1. Raisin and hazelnut?! What a combination, and this looks absolutely stunning :D x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks Jules! I really loved the combination of raisins and hazelnuts :)

      Poista
  2. Onpa kaunis pulla, tämä sopisi hyvin kyllä glögin kanssa tarjottavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tässä tähden muodossa on kyllä jotain joulutunnelmiin viittaavaa :)

      Poista
  3. Vau! Taitaa olla hienoin pulla jonka olen ikinä nähnyt!

    VastaaPoista
  4. Sama juttu kuin yllä, älyttömän kaunis pulla! Pitää ehkä uskaltautua leipomaan pitkästä aikaa ihan visuaalisen onnistumisen toivossa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos – tosi kiva kuulla! :) Ja kuulostaa ihan hyvältä syyltä ryhtyä leipomishommiin :)

      Poista
  5. This looks absolutely wonderful!!! I bet it tastes even better than it looks! :D

    VastaaPoista
  6. Hello Maikki :) I love this lovely star cake <3 it's beautiful and sounds tasty, I want to make it tomorrow, I translated the recipe in google translator and I got most of the things right but one thing I wanted to ask you, what kind of yeast do you use? quick dried yest? or natural, fresh yeast? it says in the recipe 1/4 pack of yeast, can you tell me is it dried yeast and how much in grams would that be? if you can figure that out of course...thank you :) Agata

    VastaaPoista
  7. sorry, I just found the english translation on your blog, so forget about that last comment :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No problem at all! And don't hesitate to ask if you have any other questions.
      Just note that the raisin filling might be a little sticky and hard to spread on the dough. Happy baking! :)

      Poista
  8. Is it possible to do everything up until baking it the night before and bake it off in the morning?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. I haven't tried it so I'm not sure.

      I assume you could do at least the dough a night before and store it in the fridge until morning (because of longer rising time you might want to decrease the amount of yeast a little bit). It might be possible to also shape the star but I can't vouch the results... Let me know how it works if you try it! :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->