maanantai 29. helmikuuta 2016

Saksanpähkinä–karpaloleipä | Walnut and cranberry bread


Varoitus: tämä postaus sisältää semi-henkevää naistenlehtipohdintaa. 

Aika on ylellisyyttä. En ole mitenkään kiireinen ihminen, mutta kuitenkin usein minusta tuntuu, että sen jälkeen, kun arjen perusjutut on hoidettu, vuorokauden tunnit käyvät vähiin. Ja ainakin minulle käy helposti niin, että kiireessä kivatkin jutut kiristyvät velvollisuuksiksi. On tärkeää, että elämässä on väljyyttä "haluaisin tehdä" asioille sen sijaan, että se olisi täynnä "pitäisi tehdä" asioita.

Minulle ylellisyyttä on esimerkiksi se, että on aikaa tehdä leipää, jota kohotetaan puoli vuorokautta, vaivataan käsin ja paistetaan melkein tunti. Ja tietysti parasta on se, että voi sitten rauhassa nauttia työnsä tuloksista :)

(Näiden aasinsiltojen kautta pääsemme tämän postauksen reseptiin)

Ne, jotka seuraavat minua Instagramissa, tietävät, että otan tämän leivän leipomistouhun aika vakavasti. Olen tehnyt tästä yönylikohotettavasta leivästä jo aika monta kokeiluversiota, joista jokainen on ollut hieman edellistä parempi. Nyt ohje alkaa olla sellainen, että kehtaan sen täällä bloginkin puolellakin julkaista.

Ruis-, vehnä- ja hiivaleipäjauhojen lisäksi leivässä on saksanpähkinöitä ja kuivattuja karpaloita. Pitkän kohotusajan ansiosta taikinaan ei tarvita paljoa hiivaa ja leivästä tulee todella pehmeä ja maukas. Hitaan kohotuksen lisäksi tässä leipäreseptissä on pari muutakin jippoa. Kotiuunissa leivästä on vaikea saada rapeakuorista. Leivän pinnalle pirskoteltu vesi, riittävän korkea paistolämpötila, uunin alatasolle laitettu vedellä täytetty uunipelti ja leivän paistaminen uunivuoassa tai pizzakiven päällä edesauttavat kuoren rapeutumista. Näillä pikkukikoilla leivästäni tuli juuri sellainen ihanan rapeakuorinen kuin leipomoissakin :)



Saksanpähkinä–karpaloleipä

3 dl vettä
12 g (=¼ pkt ) tuorehiivaa
½ tl suolaa
1 rkl mallassiirappia (tai tavallista siirappia)
1 rkl oliiviöljyä
1 dl ruisjauhoja
2 dl hiivaleipäjauhoja
3 dl vehnäjauhoja + lisää leipomiseen

½ dl / 30 g kuivattuja karpaloita + vettä liotukseen
1 ½ dl / 60 g saksanpähkinöitä, paahdettuna

Liota hiiva kylmään veteen. Lisää suola, siirappi ja oliiviöljy. Lisää jauhot ja sekoita lusikalla tasaiseksi. Taikinan pitäisi olla löysää ja tarttuvaa. Peitä taikina liinalla tai kelmulla ja kohota huoneenlämmössä noin tunnin ajan. Siirrä taikina kohoamaan jääkaappiin noin 12 tunniksi. Kaada karpaloiden päälle vettä ja laita nekin jääkaappiin turpoamaan leivän kohoamisen ajaksi.

Ota taikina huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen leipomista. Paahda saksanpähkinät kuumalla, kuivalla paistinpannulla, kunnes niihin on tullut vähän väriä. Puolita pähkinät veitsellä. Valuta karpaloista ylimääräinen vesi pois. Sekoita karpalot ja pähkinät taikinaan. Jauhota leivonta-alusta hyvin ja kaada taikina siihen. Vaivaa taikinaa noin 10 minuutin ajan. Lisää jauhoja, jos taikina tarttuu pöytään. Muotoile taikinasta pallo ja jätä se kohoamaan huoneenlämpöön tunniksi.

Kuumenna uuni 225’C. Esilämmitä uunivuoka (minä käytin valurautaista uunivuokaa), pizzakivi tai uunipelti, jonka päällä paistat leivän uunissa, kun se lämpenee. Laita uunin alatasolle myös vettä täynnä oleva uunipelti tai uuniastia. Kuumuudessa höyrystyvä vesi edesauttaa kuoren rapeutumista. 

Pirskottele leivän päälle ennen paistamista hieman vettä ja laita se kuumaan uuniastiaan tai uunipellin päälle. Paista leipää 15 min 225’C uunin keskitasolla. Laske uunin läpötilaa 200’C ja paista vielä 25 min. Anna leivän jäähtyä ennen leikkaamista.

English summary

Walnut and cranberry bread

300 ml cold water
12 g fresh yeast
½ ts salt
1 tbsp barley malt extract, bread syrup or other sweetener
1 tbsp olive oil
100 ml rye flour
200 ml whole wheat flour
300 ml wheat flour + more for kneading

50 ml / 30 g dried cranberries + water for soaking
150 ml / 60 g walnuts, toasted


Dissolve yeast to cold water. Add salt, barley malt extract (or other sweetener), and oil. Add flours and stir to combine. Dough should be quite runny and sticky. Cover the dough with kitchen towel or plastic wrap and let it rise 1 hour in the room temperature. Transfer the dough into fridge for 12 hours. Soak cranberries in fresh water overnight.

Take the dough to room temperature half an hour before kneading. Toast walnuts on dry skillet until they are slightly browned. Cut walnuts half. Drain any excess water from cranberries. Knead cranberries and walnuts into dough. Add generous amount of flour to kitchen counter. Knead the dough 10 minutes. Add more flour gradually if it sticks to the counter. Mold dough into ball, cover with towel, and let it rise for 1 hour.

Preheat oven to 225C. To produce some steam set oven dish full of water to the bottom of the oven. Preheat another oven dish (or pizza stone or baking tray), where you are planning to bake the bread, in the oven.  


Sprinkle some water over the dough just before baking. Set the dough into the preheated baking dish or on the pizza stone and bake it for 15 minutes in 225’C. Lower the heat to 200’C and continue baking for 25 minutes. Let the bread cool before slicing.

8 kommenttia:

  1. I love the smell fresh yeast bakes has! Even making the dough is so much fun! Walnuts and cranberries is a classic combination, and this break looks perfect :D x

    VastaaPoista
  2. Nam! Mä oon niin laiska leipuri että tyydyn lähinnä ihailemaan toisten leipiä :) Söisin kyllä mieluusti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Onneksi leipomoista ja kaupoista (ja varsinkin kauppojen paistopisteistä!) saa usein ihan kelpo leipää :)

      Poista
  3. Aika usein tulee ostettua tuoretta rapeaa leipää kaupasta juuri sen takia, että kotona sen rapean kuoren eteen joutuu oikeasti tekemään töitä! Tämä sinun ohjeesi näyttää ja kuulostaa todella ihanalta. Jotenkin kuitenkin oma tekemässä leivässä on uniikki fiiliksensä ja se tuoksu kun leipä tulee uunista <3 Pistän ohjeesi kokeilulistalle ja katsotaan saanko siihen rapean kuoren ;)

    Oikein mukavaa viikonloppua! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuore leipä on ihan lyömättömän hyvää :) Toivottavasti onnistut! :)

      Poista
  4. Rapeutumista edesauttaa myös se että päästää ne höyryt pois uunista noin 10min ennen kuin leipä on valmista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä lisävinkki! :) Sama neuvo annettiin myös Helene Johanssonin Leipä-kirjassa :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->