lauantai 12. maaliskuuta 2016

Suklaakakku mustikka–mantelimoussella | Chocolate cake with blueberry and almond mousse

Täytekakkujen tekeminen on minusta todella palkitsevaa. Sen lisäksi, että on kiva miettiä kakun makuyhdistelmiä, nautin myös siitä, että voin luoda jotain kaunista. Pidän eniten tällaisesta naked cake koristelutyylistä, jossa kakun reunat jäävät paljaiksi. Koristelu, joka näyttää vähän puolitiehen jätetyltä, on näyttävä, minimalistinen ja kaunis. Kun kakun reunoilla ei ole kermavaahtoa tai kuorrutusta, siitä ei myöskään tule liian makea tai raskas, mikä on joskus täytekakkujen ongelma. Ja lisäbonuksena on tietysti vielä helppous :)

Tämän kakun makupareiksi valistin mustikan ja suklaan. Kakku koostuu kolmesta suklaakakkupohjasta, joiden välissä on mustikkahilloketta ja mustikka–mantelimoussea. Halusin tehdä kakusta pienen mutta korkean, joten paistoin erikseen kolme paksua kakkupohjaa. Mustikkamousse on tehty muutoin samalla ohjeella kuin  tämä mantelimascarpone mutta lisäsin siihen pakastekuivatuista mustikoista tehtyä mustikkajauhetta. Mustikkajauhe toi mousseen kauniin värin lisäksi myös mustikan marjaisen maun. Myös koristelussa luotin simppeliin linjaan, sillä koristelin kakun vain muutamalla kourallisella pensasmustikoita. Chilestä tuodut marjat eivät ehkä ole kovin ekologisia mutta tummansiniset jättimustikat näyttivät todella kauniilta valmiin kakun pinnalla :)

Suklaatäytekakku mustikka–mantelimoussella


Kakun osat:

Suklaakakku, kolme kerrosta (ohje alla)
Täyte 1: mustikkahilloketta (ohje alla tai käytä valmista hilloa)
Täyte 2: Mustikka–mantelimoussea (ohje alla)
Kostutus: vaniljalla maustettua soijamaitoa
Koristelu: tuoreita pensasmustikoita

Työjärjestys:


1. päivänä

  • Leivo (ja halutessasi pakasta) suklaakakkupohjat
  • Tee mustikkaahilloke (tai käytä valmista hilloa)
  • Laita mantelit likoamaan veteen yöksi
  • Laita soijajugurtti valumaan yöksi jääkaappiin.
  • Keitä soijakerma agar agarin kanssa ja laita yöksi jääkaappiin hyytymään

2. päivänä

  • Tee mustikka–mantelimousse
  • Kakun kokoaminen: Leikkaa kakkupohjat tasaisiksi. Kostuta ensimmäinen kerros vaniljasoijamaidolla. Levitä ensimmäisen kerroksen päälle mustikkahilloa ja pursota mustikkamoussea tasainen kerros hillon päälle.  Toista sama toisen ja kolmannen kerroksen kanssa. 
  • Koristele kakku tuoreilla mustikoilla.


Suklaakakku

(kolme kerrosta)

Kuivat aineet
5 dl + 3 rkl (kakku)vehnäjauhoja
2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/3 tl suolaa

Kosteat aineet
3 dl + 4 rkl vettä
2 tl vaniljauutetta
1 dl rypsiöljyä
1 dl marja- tai hedelmäsosetta (esim. kuningatar Piltti)
2 ½ dl sokeria
2 tl omenaviinietikkaa

Kuumenna uuni 175’C. Vuoraa 18 cm irtopohjavuoan (tai kolmen vuoan) pohja leivinpaperilla ja öljyä vuoan reunat tarvittaessa. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne kaksi kertaa. Yhdistä toisessa kulhossa kosteat aineet ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut täysin.

Siivilöi kuivat aineet kosteiden aineiden joukkoon muutamassa erässä välillä sekoittaen. Jaa taikina kolmeen vuokaan TAI kaada 1/3 taikinasta yhteen vuokaan. Paista yhtä kakkupohjaa 20–25 min, kunnes puutikkuun ei tartu enää taikinaa. Toista lopulla taikinalla niin, että sinulla on yhteensä kolme kakkupohjaa. Anna pohjien jäähtyä täysin ennen kakun kokoamista. Kakkupohjat voi pakastaa kelmuun käärittynä.

Mustikkahilloke

3 dl pakastemustikoita
3 tl perunajauhoja
1 ½ rkl sokeria

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kuumenna hellalla, kunnes seos sakenee.

Mustikka–mantelimousse

1 prk / 2 ½ dl vaahtoutuvaa soijavispiä (esim. Alpron vispi)
1/3 tl agar agar -jauhetta

1 tlk / 500 g maustamatonta soijajugurttia
100 g kuorittuja manteleita
1 tl vaniljauutetta (tai vaniljasokeri)
2 rkl tomusokeria
7 tl / n. 20 g mustikkajauhetta (esim. Biokia)

1. päivänä: Kaada soijavispi kattilaan ja sekoita agar agar –jauhe siihen. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen. Keitä matalalla lämmöllä pari minuuttia ja kaada kulhoon. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi, peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin jähmettymään muutamaksi tunniksi tai yön yli.
Laita mantelit likoamaan veteen, liota yön yli.
Kaada soijajugurtti valumaan suodatinpaperilla vuorattuun kahvisuodattimeen tai suppiloon, joka on asetettu astian päälle. Peitä tuorekelmulla, siirrä jääkaappiin ja anna jugurtin valua yön yli. Soijajugurtista valuu yön aikana pois nestettä, jolloin siitä tulee tiiviimpää (vrt. pehmeä tuorejuusto tai rahka).

2. päivänä: Valuta vesi pois manteleista ja huuhtele ne. Laita mantelit pieneen tehosekoittimeen ja hienonna niitä, kunnes niiden koostumus muistuttaa märkää hiekkaa. Lisää joukkoon kolmannes valutetusta soijajugurtista ja anna tehosekoittimen käydä muutaman minuutin ajan, kunnes seoksen koostumus on tasaista. Lisää loppu jugurtti, tomusokeri, vaniljauute ja mustikkajauhe ja sekoita tasaiseksi.
Vatkaa soijavispi sähkövatkaimella ilmavaksi ja jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita manteli-jugurttiseos soijavispivaahtoon. Tee sekoittaminen muutamassa osassa ja nostellen, jotta vaahto säilyy ilmavana.



English summary

Juicy blueberries meet dark chocolate in this elegant layer cake. It's made of three layers of moist chocolate cake that are filled with blueberry and almond mousse, and homemade blueberry jam. Blueberry mousse is dyed with freeze dried blueberry powder which gives it stunning pale purple colour without making it watery. This cake takes some time and effort but it's really worth it :) 

Chocolate cake with blueberry and almond mousse


Components:

Chocolate cake, three layers (recipe follows)
1st filling: Blueberry jam (recipe follows or use store bought)
2nd filling Blueberry and almond mousse (recipe follows)
Cake soak: Vanilla flavored soy milk (3–4 tbsp)
Decoration: Fresh blueberries

Procedure 


First day

  • Bake chocolate cake layers (opt.: freeze them)
  • Prepare blueberry jam (or use store bought)
  • Cover almonds with fresh water and let them soak overnight
  • Line sieve or funnel with coffee filter paper and pour soy yoghurt into it. Let yoghurt drain in the fridge overnight (it will thicken)
  • Cook soy whipping cream with agar agar powder and refrigerate overnight

Second day

  • Prepare blueberry and almond mousse
  • Assemble the cake: Moist the first layer with vanilla soy milk and spread some blueberry jam on top of the cake. Pipe or spread an even layer of blueberry mousse on top of the jam. Repeat with the second and third layer.
  • Decorate: Top with fresh blueberries

Chocolate cake

(three layers)

Dry ingredients
500 ml + 3 tbsp cake flour
200 ml cocoa powder
1 ts baking powder
1 ts baking soda
1/3 ts salt

Wet ingredients
300 ml + 4 tbsp water
2 ts vanilla extarct
100 ml neutral tasting vegetable oil
100 ml unsweetened berry or fruit puree (I used baby food made of mixed berries)
250 ml sugar
2 ts apple cider vinegar

Preheat oven to 175’C. Line the bottoms of three 18 cm wide spring form pans with parchment paper (or use just one pan and bake cake layers one at a time).

Combine dry ingredients and sift them twice. In another bowl combine wet ingredients and stir until sugar is completely dissolved. Sift dry ingredients to wet ingredients in batches and mix well between each addition. Divide batter between three pans OR pour 1/3 of the batter to one pan. Bake each cake layer 20–25 minutes until wooden stick comes out clean. Let layers cool completely before assembling the cake.

Blueberry jam

300 ml frozen blueberries
3 ts potato starch
1 ½ tbsp sugar

Combine all ingredients in small pot and heat until mixture thickens.

Blueberry and almond mousse 

2 ½ dl soy whipping cream (I used Alpro’s)
1/3 ts agar agar powder

500 g soy yoghurt (unsweetened)
100 g peeled almonds

1 ml vanilla extract
2 tbsp powdered sugar
7 ts freeze dried blueberry powder


First day: Pour soy whip to a small pot and dissolve agar agar powder to it. Start heating the mixture. Cook two minutes while whisking constantly. Pour soy cream to a bowl and let it cool. Refrigerate overnight.
Soak almonds in fresh water overnight.
Pour soy yoghurt into sieve or funnel that is lined with coffee filter or thick cheese cloth. Refrigerate. Let yoghurt drain overnight.

Second day: Drain and rinse almonds. Blend almonds in food processor until they resemble wet sand. Add about third of drained soy yoghurt to food processor and continue keep machine running until the mixture is smooth. Add rest of the yoghurt, vanilla extract, powdered sugar and blueberry powder. Mix together.
Whip soy cream with electric mixer until it’s airy and forms stiff peaks. Fold yoghurt mixture carefully into whipped soy cream. 

12 kommenttia:

  1. What a stunning edible piece of art! And the combination of blueberries and chocolate is so satisfying :) Two-day chocolate cake - sounds like a fun project :D x

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Jules :) And yes, this cake took some time but it was worth of every second :)

      Poista
  2. Such a pretty cake! The blueberry mousse has such a wonderful color, I love it. I'm sure it goes really well with the chocolate cake too :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thanks June! I love to dye frostings with natural ingredients instead of artificial food colours :)

      Poista
  3. Damn it! This looks and sounds so delicious! I'm just too lazy for a recipe the requires two days of work :-O
    I'll save it anyway, in case I might consider it one beautiful day :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! It's wise to save recipes for future inspiration :)

      Poista

Olisi kiva kuulla kommenttisi! – I appreciate your comments! :)

PINT IT HOVER BUTTON START -->