Olen suuri leipäruokien ystävä. Tähän itse nimeämääni kategoriaan kuuluvat kaikenlaiset pizzat, hampurilaiset, wrapit, tortillat, voileivät, piiraat, bagelit sekä suolaiset vohvelit ja letut (jne., ymmärsit varmaan idean). Niille kaikille on yhteistä se, että leivän päälle tai sisään voi laittaa melkein mitä vaan täytteitä ja viimeistellä kokonaisuuden haluamillaan päällysteillä ja kastikkeilla. Tämän reseptin kohdalla kuitenkin opin, että aina ei tarvita leipää.
Kun näin Pinterestissä useita ohjeita, joissa herkullinen kiinalaisittain maustettu täyte oli kääräisty pelkkään salaatinlehteen, kiinnostuin. Eri ohjeissa salaattikääröjen nimellä oli monta eri kirjoitusasua (mm. sung choi bao ja san choy bau) mutta useimmille resepteille oli yhteistä se, että salaatin sisään laitettiin täytettä, johon tuli esimerkiksi sieniä, rapeita vihanneksia ja jotain proteiinia, kuten murenneltua tofua tai jauhelihaa. Kokosin monista ohjeista omien mieltymysteni mukaisen version. Minun salaattikääröjeni täytteessä oli mm. adzukipapuja, siitakesieniä ja maapähkinöitä. Lisäksi tein salaattikääröille dippikastikkeeksi makeansuolaisen hoisin(tyyppisen)-kastikkeen, joka täydensi täytteen makuja mainiosti. Salaatinlehdet toimivat täytteen ja kastikkeen kuljettimena yllättävän hyvin: ne eivät vieneet huomiota muilta ainesosilta ja mausteilta mutta ne toivat ruokaan sopivasti rapeutta ja raikkautta. Edes minä en jäänyt kaipaamaan leipää :)
Salaattikääröjen kokoaminen on helppoa: salaatinlehdelle levitetään ensin pieni määrä kastiketta ja täytettä, minkä jälkeen lehti kääräistään nyytiksi, dipataan kastikkeessa ja nautitaan yhtenä suupalana. Salaattikääröt menevätkin kategoriaan askarteluruoka (tämä on toinen itse keksimäni ruokaluokitus...). Askarteluruualla tarkoitan sitä, että jokainen ruokailija voi koota kääröjä sitä mukaa kun syö niitä :)
Sung choi bao
Keräsalaattia, kaksi kerää
Adzukipaputäyte (ohje alla)
Adzukipaputäyte (ohje alla)
Hoisin-kastiketta (ohje alla)
Kuivapaahdettuja suolapähkinöitä, rouhittuina
Kevätsipulia, viipaleina
Chiliä, viipaleina
Levitä salaatinlehdelle hieman hoisin-kastiketta ja laita sen päälle noin ruokalusikallinen paputäytettä. Koristele kevätsipuleilla, pähkinöillä ja chiliviipaleilla. Tarjoa loppu hoisin-kastike salaattikääröjen dippinä. Syö yhtenä suupalana.
Adzukipaputäyte
1 ½ dl kuivattuja adzukipapuja (tai esim. ruskeita linssejä)
3 kuivattua siitakesientä (n. 12 g)
Sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 rkl tuoretta inkivääriä (n. 10 g)
100 g vesikastanjoita (tölkistä)
Porkkana
1 dl kuivapaahdettuja suolapähkinöitä (esim. Rainbow)
4 kevätsipulin vartta
öljyä paistamiseen
½ tl chilihiutaleita
3 rkl Hoisin-kastiketta (ohje alla)
1 tl Sriracha-kastiketta
2 rkl vettä
2 tl maissitärkkelystä
1 rkl mustaa viinietikkaa (tai korvaa
balsamiviinietikalla)
1 rkl fariinisokeria
1 rkl soijakastiketta
Mustapippuria myllystä
Liota adzukipapuja useita tunteja tai yön yli.
Laita myös siitakesienet likoamaan runsaaseen veteen vähintään puoleksi
tunniksi tai yön yli. Säästä sienten liotusvesi. Huuhtele pavut. Keitä papuja siitakesienten
liotusvedessä (lisää vettä tarvittaessa), kunnes ne ovat pehmeitä (n. 30 min). Valmista Hoisin-kastike alla olevan ohjeen
mukaan.
Kuutioi sipuli ja hienonna valkosipuli ja inkivääri. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Kuutioi vesikastanjat ja siitakesienet pieniksi kuutioiksi (ssuunnilleen saman kokoisiksi kuin adzukipavut). Rouhi suolapähkinöitä veitsellä karkeaksi rouheeksi. Viipaloi kevätsipuli.
Kuumenna paistinpannulla tilkka öljyä.
Kuullota sipulia noin minuutin ajan ja lisää sitten valkosipuli, inkivääri ja
chilihiutaleet ja paista niitä hetki. Lisää pannulle porkkanaraaste,
vesikastanjat, siitakesienet ja pähkinät ja paista hetki. Sekoita Hoisin- ja
Sriracha-kastike, vesi, maissitärkkelys, mustaviinietikka, fariinisokeri ja
soijakastike yhteen. Laske pannun lämpötilaa ja kaada kastikkeiden seos
pannulle. Lisää kevätsipuli ja muutama rouhaisu mustapippuria. Sekoita, kunnes kastike sakenee.
Hoisin-kastike
4 rkl soijakastiketta
2 rkl maapähkinävoita
1 ½ rkl
riisiviinietikkaa
½ tl valkosipulijauhetta
2 tl tummaa seesamiöljyä
5 tl fariinisokeria
2 tl Sriracha-kastiketta
Mustapippuria, myllystä
3 rkl vettä
1 tl maissitärkkelystä
Sekoita kaikki kastikkeen ainekset yhteen
pienessä kattilassa. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes kastike
sakenee. Siirrä syrjään.
------------------
English summary
Sung choi bao
Butter lettuce leaves
Adzuki bean and mushroom filling (recipe follows)
Adzuki bean and mushroom filling (recipe follows)
Hoisin sauce (recipe follows)
Dry roasted peanuts, roughly chopped
Scallions, sliced
Chili, sliced
Spread thin layer of hoisin sauce to lettuce leaf and top with tablespoon of filling mixture. Garnish with scallions, peanuts and chili slices. Serve rest of the hoisin sauce as a dip. Eat with one bite.
Adzuki bean and mushroom filling
150 ml dried adzuki beans (or brown lentils)
3 dried shiitake mushrooms (about 12 g)
Onion
2 garlic cloves
1 tbsp fresh ginger (about 10 g)
100 g water chestnuts (canned)
Carrot
100 ml dry roasted peanuts
4 scallions
Oil for frying
½ ts chili flakes
3 tbps Hoisin sauce (recipe follows)
1 ts Sriracha
2 tbsp water
2 ts corn starch
1 tbsp Chinese black vinegar (or balsamic
vinegar)
1 tbsp brown sugar
1 tbsp soy sauce
Black pepper, freshly ground
Soak adzuki beans overnight. Soak also
shiitake mushrooms at least half an hour, preferably longer. Save mushroom soaking liquid. Drain and rinse
the beans. Cook beans in mushroom soaking liquid (add more water if
necessary) until they are soft (about 30 minutes). Prepare Hoisin sauce according to
instructions.
Dice onion and mince ginger and garlic. Grate carrot coarsely. Dice water chestnuts and shiitake mushrooms (aim to chop them to same size as adzuki beans). Chop peanuts coarsely. Slice scallions.
Heat a splash of oil on skillet. Sautee onion
for one minute. Add garlic, ginger and chili flakes and continue frying for
another minute. Add carrot, water chestnuts, mushrooms, and peanuts and fry
until carrots have wilted. Mix together Hoisin sauce, Sriracha, water, corn
starch, black vinegar, brown sugar and soy sauce. Lower the heat to medium low and pour the sauce mixture to the skillet. Add scallions and black pepper and stir to combine
Hoisin sauce
4 tbsp soy sauce
2 tbsp smooth peanut butter
1 ½ tbsp
rice vinegar
½ ts garlic powder
2 ts toasted sesame oil
5 ts brown sugar
2 ts Sriracha
Black pepper, freshly ground
3 tbps water
1 ts corn starch
Mix all ingredients together in small pot and set it over heat. Stir constantly until sauce thickens. Set aside.
Asian always hits the spot, this looks fantastic Maikki! :D I was really happy to see a recipe for home made Hoisin sauce :) x
VastaaPoistaNice to hear that you liked the recipe!
PoistaI often prefer to make sauces myself because then I can adjust spices to my taste. And it's also cheaper than buying them! :)
Kaunista! Askarteluruoka on mainio termi:)
VastaaPoistaKiitos! Se on todella näitä käärösiä kuvaava sana :)
PoistaNäitä me valmistetaan What cooking Helsinki -tapahtumassa, tykkään kovasti. Hienoja kuvia ja muutenkin kiva blogi : )
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaVaikuttaa hienolta tapahtumalta, pitääpä katsoa, jos pääsisi itsekin paikalle :)
Oivalsin Vietnamin reissulla tuon salaattiin käärimisen taidon ja ihanuuden. Tämä näyttää aivan mahdottoman houkuttelevalta!
VastaaPoistaKiitos paljon! Olisipa ihana päästä ihan paikan päälle näitä maistelemaan! :)
Poista