Kun kesäloman loppu häämöttää, on ajankohtaista alkaa miettiä tulevan syksyn tavoitteita ja kehityskohteita työeväitä. Tämä punajuurihummuksella, avokadolla ja marinoidulla kesäkurpitsalla täytetty kerrosleipä on varma lounastaukojen piristys :) Se on kätevä eväs myös siksi, että se pysyy hyvänä, vaikka sitä joutuisi säilyttämään muutamia tunteja huoneenlämmössä.
Kerrosleivät punajuurihummuksella ja avokadolla
Leipäviipaleita (esim. vaaleaa
hapanjuurileipää)
Punajuurihummusta (ohje alla)
Sitruunamarinoitua kesäkurpitsaa (ohje alla)
Tahinia
Lehtisalaattia, revittynä
Avokadoa, siivuina
Mustapippuria
Kokoaminen: Leivitä yhdelle leipäviipalelle
paksuhko kerros punajuurihummusta ja asettele sen päälle kerros marinoituja kesäkurpitsaviipaleita.
Levitä toiselle leipäviipaleelle tahinia ja laita sen päälle lehtisalaattia ja
avokadoviipaleita. Rouhi avokadon päälle hieman mustapippuria. Laita
leipäviipaleet vastakkain ja paina ne kevyesti yhteen. Leikkaa leipä puoliksi keskeltä.
Resepti-inspiraatio monesta lähteestä, mm. Le Passe Vite
Punajuurihummus
1 punajuuri + oliivöljyä
1 ½ dl keitettyjä valkopapuja (tai
kikherneitä)
kourallinen saksanpähkinöitä (n. 7 kpl)
½ tl juustokuminan siemeniä
¼ tl fenkolin siemeniä
¼ tl valkosipulijauhetta
mustapippuria myllystä
suolaa, maun mukaan (n. ¼ tl)
1 rkl sitruunamehua
Kuumenna uuni 200’C. Laita punajuuri
foliopalan päälle ja kaada päälle hieman öljyä. Sulje punajuuri folionyytin
sisään ja paahda uunissa 40 min tai kunnes se on haarukalla kokeiltaessa
pehmeää. Kuori ja kuutioi punajuuri. Rouhi saksanpähkinöitä veitsellä
pienemmäksi. Laita punajuuri, keitetyt pavut ja saksanpähkinät pieneen
monitoimikoneeseen (tai käytä sauvasekoitinta) ja soseuta. Hienonna
juustokuminan ja fenkolin siemenet morttelissa. Lisää kaikki mausteet ja
sitruunamehu hummukseen ja soseuta tasaiseksi.
1–2 kesäkurpitsaa
suolaa
1 rkl sitruunamehua
Leikkaa kesäkurpitsa mandoliinileikkurilla
pitkiksi ohuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet lävikköön, ripottele niiden
päälle suolaa ja sekoita. Jätä valumaan 15 minuutiksi. Kuivaa kesäkurpitsat
talouspaperilla ja siirrä ne kulhoon. Lisää sitruunamehu ja sekoita. Anna
maustua vielä n. 10 min.
-----------------------
English summary
Two slices of sourdough, thick layer of beet hummus, marinated zucchini, and sliced avocado make a perfect lunch sandwich. No more sad desk lunches! :)
Beet hummus sandwich
Bread, sliced (I used sourdough)
Beet hummus (recipe follows)
Lemony zucchini slices (recipe follows)
Tahini
Lettuce, torn
Avocado, sliced
Black pepper
Assembly: Spread thick layer of beet hummus on
one bread slice and top it with zucchini slices. Spread some tahini on
another bread slice and top it with torn lettuce, sliced avocado and freshly ground black pepper. Press slices together. Cut half in the
middle.
1 beet + drizzle of olive oil
150 ml cooked white beans (or chickpeas)
Handful of walnuts (ca 7 nuts)
½ tsp cumin seeds
¼ tsp fennel seeds
¼ tsp garlic powder
Black pepper, freshly ground
Salt, to taste (ca ¼ tsp)
1 tbps lemon juice
Preheat oven to 200’C. Set beet on piece of
kitchen foil and drizzle with olive oil. Wrap beet inside foil and bake for 40
minutes or until soft. Peel and cube the beet. Chop walnuts roughly with knife.
Put beet cubes, cooked beans, and walnuts into small food processor and blend smooth.
Grind cumin and fennel seeds. Add walnuts, spices, and lemon juice to hummus
and blend together.
1 or 2 zucchinis
salt
1 tbsp lemon juice
Slice zucchini on a mandolin into long thin
slices. Put zucchini slices into colander and sprinkle with salt. Let them drain zucchinis for 15
minutes. Dry zucchini slices with kitchen paper and transfer them into bowl.
Add lemon juice and let marinate for ca 10 minutes.
Herkullisen näköinen leipä! Tuota punajuurihummusta pitää kokeilla, varsinkin kun olen kehno käyttämään punajuuria...
VastaaPoistaKiitos! Hummukseen onkin kätevä upottaa kaikenlaisia kasvisksia makua tuomaan :)
PoistaWhat a combination! I can imagine the cucumber cools down the earthy bit a little, making for the perfect macth! This looks so good! I have got to get around to making my own beetroot hummous - one of the local cafês here make great veggie plates which features it - so good! x
VastaaPoistaYou should try beet hummus! Earthy and a bit sweet taste of beets goes really well with beans :)
Poista