Lihalle on monenlaisia kasviperäisiä korvikkeita mutta feikkikalaa saa harvemmin. Tämän vuoksi olen todella innoissani tästä porkkanasta tehdystä "kylmäsavulohesta", joka paitsi näyttää niin myös maistuu erehdyttävästi aidolta kylmäsavulohelta (huom. sekasyöjän komentti ;) ).
Löysin vegaanisen kylmäsavulohen ohjeen mitä mainioimmasta Olives for Dinner -blogista. Tekniikka, jolla porkkanasavulohi tehtiin, vaikutti niin kiinnostavalta, että sitä oli pakko testata. Vegaanisen kylmäsavulohen valmistaminen aloitetaan paistamalla kokonaisia porkkanoita suolakuoressa, kunnes ne ovat täysin pehmeitä (making of kuvia täällä ja täällä). Suolakuoren alla kypsennettäessä porkkanat eivät kuivu, vaan ne säilyttävät kosteutensa, toisin kuin tavallisessa uunissa paahtamisessa. Kypsennystapa tuo porkkanoihin tietysti myös kylmäsavulohelle ominaista suolaisuutta.
Suolakypsennyksen jälkeen porkkanat suikaloidaan ohuiksi siivuiksi, joita marinoidaan nestesavulla maustetussa vinegretissä yhdestä kahteen vuorokautta. Marinadin sisältämä öljy ja nestesavu tuovat porkkanoihin savulohen maun ja koostumuksen ja viinietikka edelleen pehmittää porkkanan rakennetta. Tuloksena on pehmeitä, sopivan suolaisia ja savuisia siivuja – juuri täydellisiä leivän päälle laitettavaksi (tai voileipäkakun?). Minä nautin feikkikylmäsavulohen tuoreiden bageleiden ja cashewpähkinöistä ja tofusta valmistetun tuorejuuston, kurkkusiivujen, kevätsipulin ja tillin kanssa kanssa. Oli muuten paras sunnuntaiaamiainen pitkään aikaan :)
Porkkana-kylmäsavulohi -bagelit
Bageleita (ostettuja tai kotitekoisia)
”Tuorejuustoa”
Porkkana-”savulohta” (ohje alla)
Kurkkusiivuja
Kevätsipulia
Tilliä
Sitruunaa
Halkaise bagelit ja levitä niiden päälle
tuorejuustoa. Täytä savulohella, kurkkusiivuilla ja kevätsipulilla. Koristele
tillillä ja purista lopuksi päälle hieman sitruunaa.
Porkkanasavulohen ohje Olives for Dinner
Porkkana-kylmäsavulohi
3–4 porkkanaa
n. 5 dl karkeaa merisuolaa (määrä riippuu uunivuoan koosta)
1 rkl rypsiöljyä
2 tl nestesavua
1 tl valkoviinietikkaa
Kuumenna uuni 190’C. Pese porkkanat mutta älä
kuori niitä. Levitä uunivuokaan suolaa niin paljon, että sen pohja on kokonaan
suolan peitossa (noin 2 ½ dl). Aseta porkkanat suolapedin päälle ja
kaada niiden päälle suolaa niin paljon, että ne peittyvät kokonaan suolan alle.
Laita uuniin 1 ½ tunniksi.
Ota porkkanat uunista ja kumoa uunivuoan
sisältö tyhjälle uunipellille. Irrota porkkanat suolakuoresta. Kun porkkanat ovat
vähän jäähtyneet, raaputa niiden kuori pois veitsellä. Leikkaa porkkanat
pituussuunnassa ohuiksi (n. 3–4 mm) suikaleiksi mandoliinileikkurilla,
juustohöylällä tai terävällä veitsellä. Laita porkkanasuikaleet suljettavaan
rasiaan. Sekoita öljy, viinietikka ja nestesavu ja kaada ne porkkanasuikaleiden
päälle. Sekoita huolellisesti. Sulje rasia kannella ja laita jääkaappiin. Anna
marinoitua 1–2 vuorokautta.
Tuorejuusto
1 dl cashewpähkinöitä
100 g tofua
1 tl sitruunamehua
1 tl omenaviinietikkaa
1 tl ravintohiivahiutaleita
1/5 tl suolaa
Liota cashewpähkinöitä 3–8 tuntia. Kaada
liotusvesi pois ja huuhtele pähkinät. Laita pähkinät pieneen monitoimikoneeseen
ja prosessoi rouheeksi. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi massaksi.
I learned the technique for carrot lox from brilliant Olives for Dinner blog and I'm early excited of this recipe. First you bake whole carrots in salt crust (making of pictures here and here). This treatment softens the carrots and makes them mildly salty . After salt baking you slice carrots thinly and put them into smoky vinaigrette for 24 to 48 hours. Marinating gives carrots smoky and savory flavor and slightly oily texture which is typical for smoked salmon. The end result mimics real lox in taste and texture perfectly (this is a comment of my carnivore friend ;) ).
I enjoyed carrot lox the classic way: with bagels and cream cheese. It was the best Sunday brunch in long time :)
Carrot lox bagels
Bagels (store-bought or homemeade)
”Cream cheese” (recipe follows)
Carrot lox (recipe follows)
Cucumber slices
Scallion slices
Dill
Lemon
Fill halved bagels with cream cheese, carrot lox, cucumber slices, and scallions. Garnish with dill and
squeeze some lemon juice on top of the lox.
Recipe for carrot lox is from Olives for Dinner
Carrot lox
3–4 carrots
ca 500 ml coarse sea salt (amount depends on the
size of the baking dish)
1 tbsp neutral tasting vegetable oil
2 tsp liquid smoke
1 ts white wine vinegar
Preheat oven to 190’C. Wash carrots put don’t
peel them. Pour about half of the salt to the baking dish. The bottom of the
dish should be entirely covered with salt. Set carrots over salt bed and pour
rest of the salt over them. Salt should cover carrots fully. Set baking dish into
oven and bake for 1 ½ hours.
Remove baking dish from the oven and flip it over
baking tray. Remove carrots from the salt crust. When carrots are cooled peel
them and slice into thin strips (ca 3–4 mm) with sharp knife or mandoline. Set
carrot strips into sealable dish. Mix oil, liquid smoke and vinegar together
and pour mixture over carrots. Mix thoroughly. Close with lid and set into
refrigerator. Let carrots marinate 24 – 48 hours.
Cream cheese
100 ml cashew nuts
100 g tofu
1 tsp lemon juice
1 tsp apple cider vinegar
1 tsp nutritional yeast
1/5 ts salt
Soak cashews 3 – 8 hours. Drain and rinse the
nuts. Set cashews into mini food processor and process to coarse crumbs. Add
rest of the ingredients and process until mixture is smooth.
Neat! I have always wondered what to substitute fish for. Coming from Norway I was always a big fan. So far, I found substituting mackerel in tomato sauce with sun dried tomatoes in oil to work, but I really love your idea with the lox carrots :D It look absolutely stunning Maikki! x
VastaaPoistaI feel you: There are many substitutes for meat and chicken but only few for fish! I really loved this recipe because this carrot lox tastes exactly like nordic smoked salmon :)
PoistaVoi äitee, nyt on taas ihan mahtava resepti! Rakastin kylmäsavu- ja graavilohta, mutta mitään vastaavaa ei oo enää vegeaikoina saanut. Tää on ihan pakko tehä niin pian ku mahollista. Kiitos! ^_^ Ja kaunista alkavaa syksyä, saahan niin elokuussa toivottaa?
VastaaPoistaIhanaa kuulla, että resepti tuli tarpeeseen :) Tätä kyllä kannattaa kokeilla, jos tykkää/tykkäsi graavilohesta. Ohjeen ainoa vaikeus on se, että pitää jaksaa odotella se pari päivää :D
PoistaHyvää syksyä myös sulle - syksyltä se todella jo tuntuu :)
Meinasin olla avaamatta bloggerin kautta kun luin aluksi vain otsikon (ja ajattelin että sisältää porkkanaa ja kylmäsavulohta :'D), sitten tajusin katsoa mistä blogista on kyse ja ahaa elämys :D Todella nero tuo idea ja aivan varmasti kokeilen, katotaan saadaanko tuolla hurmattua myös kalan rakastaja mieheni :)
VastaaPoistaHaha, mietinkin pitkään, että mikä olisi sellainen osuva otsikko, joka ei johtaisi harhaan :) Kiva, että klikkasit blogiin :)
PoistaOho, wau! Tosi mielenkiintoinen resepti! Näyttääkin ihan kylmäsavulohelta, kun nopeasti vilkaisee.
VastaaPoistaEn ole vähään aikaan käynyt täällä, niin muutenkin monta mahtavaa reseptiä tullut sillä välin. :)
T: Kati (H.)
Ja maistuu kans melkein hämmentävän paljon lohelta! Kiva, kun kävit :)
PoistaTiedätkö onko tuon porkkanoissa käytettävän valkoviinietikan sijaan mahdollista käyttää omenaviinietikkaa, vai meneekö koko homma sillä pipariksi?
VastaaPoistaOmena- ja valkoviinietikan etikkahappopotoisuus on osapuilleen sama, joten etikan vaihto ei vaikuttane makuun merkittävästi, eteenkin kun sitä laitetaan niin vähän. En pysty takaamaan lopputulosta mutta uskoisin, että voit käyttää myös omenaviinietikkaa. Kerro, miten kävi, jos kokeilet :)
PoistaHeititkö porkkanoitten paahtamisessa käytetyn suolan roskiin vai voiko sen uusiokäyttää? :-D
VastaaPoistaSuola kovettuu uunissa porkkanoiden ympärille kuoreksi, joten katsoin parhaaksi heittää sen pois :)
PoistaP.S. Suola kannattaa jauhaa monitoimikoneessa, ja siitä voi tehdä myöhemmin joko uusi porkkanalohi tai sitte käyttää yrttisuolan pohjaksi
VastaaPoistaSekoitan itse aina omat yrttisuolani, ja tästä tulee mukava maku yrttisuolaan
Hei kiitos! Hyvä vinkki :)
PoistaKokeilin näitä nyt omenaviinietikalla ja tuli aivan taivaallista, kun söi ruisleivän päällä hummuksen kanssa. Tosin mulla ei oo vielä vertailukohdetta, kun en oo tehny sillä valkoviinietikalla koskaan.
VastaaPoistaTosi kiva kuulla! En usko, että viinietikan tyyppi vaikuttaa tässä makuun kovinkaan paljoa :)
PoistaTein tänään bageleita ja kun mietin, mitä teen niille täytteeksi, niin tätä mä aivan varmasti seuraavaksi testaan! :))
VastaaPoistaTestaa ihmeessä! Mukavan mehevä ja sopivan suolainen täyte – ihan niin kuin lohikin olisi :)
PoistaMitä tarkoittaa savuaromin mitta ts? Teen ekan kerran tänään tätä! :)
VastaaPoistaOho, kirjoitusvirhe! Ts pitäisi tietenkin olla tl = teelusikallinen. Kiitos tarkkaavaisuudesta :)
PoistaNyt on "lohi"muhimassa saa nähdä miltä maistuu kun on valmis!
VastaaPoistaMainiota! Kerro sitten, mitä tykkäsit :)
PoistaHei! Kiinnostava resepti, aion kokeilla. Mutta meidän kylältä ei taida löytyä nestesavua. Mitä luulet, toimisiko savustuspussi?
VastaaPoistaHei! En ole koskaan käyttänyt savustuspussia, joten en tiedä niiden toiminnasta mitään :D Kerro miten kävi, jos kokeilet!
PoistaNestesavua voi ostaa ainakin Punnitse&Säästä -kaupoista. Ehkä sitä voisi tilata netistäkin?
Moikka, kiitos selkeästä reseptistä! Osaisitko sanoa mikä säilyvyys tällä on jääkaapissa, kun on suljetussa astiassa "marinoitumassa"? Uskaltaako 4pv sitten tehtyä syödä enää?
VastaaPoistaOlepas hyvä! Itse olen syönyt "porkkanalohta" vielä 4 pvää tekemisen jälkeen, joten sanoisin, että uskaltaa, mutta näissä pilaantumisasioissa kannattaa aina luottaa omaan haju- ja näköarvioon :)
Poista